03/10/2009 13:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοινωνικός Μιθριδατισμός: Το τελευταίο στάδιο του ωχαδερφισμού

Δεν ξέρω τι θα δείξουν τα αυριανά αποτελέσματα, αλλά κατά την γνώμη μου, η αδιαφορία του κόσμου και κυρίως των νέων ήταν καθοριστικό στοιχείο της προεκλογικής περιόδου που έκλεισε χθες. Κάθε φορά η κοινωνία συμμετέχει και λιγότερο στους κομματικούς καυγάδες.

«Μιθριδατισμός», για όσους το έχουν ξεχάσει, λέγεται η πρακτική της απόκτησης ανοσίας απέναντι σε  κάποιο δηλητήριο, μέσω της βαθμιαίας χορήγησής του σε μικρές και μη θανατηφόρες δόσεις. Ο όρος προέρχεται από τον βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη, ο οποίος και εφάρμοσε τη μέθοδο, φοβούμενος μη τυχόν τον δηλητηριάσουν άλλοι.

Κάτι παρόμοιο  έχει συμβεί και στην ελληνική κοινωνία. Το δηλητήριο στη περίπτωση αυτή, είναι η γενικευμένη διαφθορά που χορηγείται κατά δόσεις. Η βαθμιαία δοσολογία είναι η ανάδυση των κάθε λογής σκανδάλων, σε καθημερινή σχεδόν βάση. Η ανοσία, δεν είναι άλλη από τη την πλήρη απαξίωση των πολιτικών θεσμών, με τελικό αποτέλεσμα την  πολιτική απάθεια μεγάλου τμήματος των πολιτών. 

Κάποτε το σκάνδαλο Γούκου δημιούργησε σεισμό. Ακολούθησε αυτό του Κοσκωτά, ανεβάζοντας τα ρίχτερ. Σήμερα θα χρειαζόντουσαν 15 Κοσκωτάδες και 40 Γούκοι για να ιδρώσει κανενός μας το αυτί. Η φράση «όλοι το ίδιο είναι» κυριαρχεί.

 Η ανεντιμότητα επικρατεί και η αρετή σπανίζει. Άνθρωποι του Χρέους και της Τιμής στην πολιτική σκηνή υπάρχουν μόνο στους ζωγραφικούς πίνακες απελθόντων ηγεσιών της Βουλής.

 Λίγο η Ζήμενς, λίγο το Βατοπέδι (μεταξύ πολλών άλλων) και ο κύβος ερρίφθη. Η αδιαφορία είναι πλέον γενική. Ειδικά στους νέους, οι οποίοι έχουν από πολλού,  πάψει να ασχολούνται με  πολιτικά ιδεώδη  και άλλες τέτοιες «σαχλαμάρες»,  και το μόνο που ίσως τους  απασχολεί είναι  το «βόλεμα».

 Η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες είναι απλά ένα από τα πολλά συμπτώματα της νόσου. Όλοι έβαλαν το χεράκι τους. Σαν να το έκαναν επίτηδες. Σαν να υπήρχε ένα προκαθορισμένο σχέδιο, μια συνωμοσία με σκοπό την πλήρη α-πολιτικοποίηση των Ελλήνων. Τη δημιουργία μιας γενιάς πολιτικών αυτομάτων (ζόμπι) που δεν θα αντιδρούν σε τίποτα. Λίγο τα σκουπίδια της τηλεόρασης, λίγο η επικράτηση των τσιφτετελοπόπ σκυλοτράγουδων, λίγο τα λαμόγια της πολιτικής… και το γλυκό έδεσε. Γίναμε Αμερική. Όχι όμως στους μισθούς και στους αυτοκινητόδρομους, αλλά στη πολιτική αδιαφορία και στην απόλυτη άγνοια.

Σε λίγο, μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού μας δεν θα γνωρίζει καν το όνομα του εκάστοτε πρωθυπουργού. Δεν θα ενδιαφέρεται. Και ίσως αυτό να ήταν και το ζητούμενο εξαρχής. Ποιος ξέρει;

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την έλευση του οδυνηρού τέλους; Για να ξαναγίνουμε «πολιτικά ζώα», με την Αριστοτελική σημασία της έκφρασης. Θα παραμείνουμε απαθείς και ιδεολογικά ανάπηροι, κοροϊδεύοντας τους εαυτούς μας, ή θα αφυπνιστούμε ζητώντας να πάρουμε τα πολιτικά πράγματα στα χέρια μας; Και αν η απάντηση είναι το δεύτερο, τότε πως;

 Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για οποιονδήποτε καλοπροαίρετο. Τα επικρατούντα πολιτικά σχήματα και μηχανισμοί, είναι φανερό πως απέτυχαν.  Κάτι το καινούργιο θα πρέπει να ακολουθήσει. Τι όμως; Η πολιτική κατάσταση χρειάζεται ένα γενικό reboot. Και αυτό πρέπει να γίνει σύντομα, πριν αισθανθούμε στο πισινό τη  boot κανενός λοχία, ή κανενός μουσουλμάνου γείτονα….

ΣΧΟΛΙΑ

 1. PELIAS avatar
  PELIAS 03/10/2009 14:10:58

  'Οταν οι Αμερικανοί θέλουν να αποκλείσουν κάποιον απο την διπλωματική καριέρα τον εξετάζουν στο Μακεδονικό Ζήτημα και στην αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια. Το 99,99 % απαντάει λάθος.

  Προ δύο ημερών διαβάσαμε απο έναν παλιό γνωστό Αμερικανό άνθρωπο του πνεύματος - ξέχασα το όνο μά του - που έλεγε ότι το πλείστο των Αμερικανών είναι αφελείς και μπουνταλάδες. Λίγο αργά το διαπίστωσε. Αλλά καλύτερα αργά παρά ποτέ.

  Εμείς έχουμε την τύχη στην χώρα μας να έχουμε και να φιλοξενούμε έναν τέτοιων χαρακτηριστικών υπερατλαντικό μετανάστη και κατα μερικούς εσωκομματικους πασόκους UFO . Και να τον χαιρόμαστε. Προς Θεού ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ! Όχι στις κάλπες ! Στις ... κάλτσες, μόνο στις κάλτσες και πολύ του πέφτει.

  Ένας ακόμα βλάκας της αμερικανικής διπλωματίας λοιπόν ειδικά επιλεγμένος για να εκτελεί χωρίς σκέψη, άκριτα, ό,τι του λένε και θα του λένε μέχρις ότου γίνει η δουλειά τους. Ή μέχρις ότου δεν θα μπορούν να κρύψουν τα λάθη τους όπως τώρα πλέον με τον Σκασβίλι που ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ η Ε.Ε. το αποκάλυψε. Το ίδιο και με τον βομβαρδισμό και την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας πριν απο μερικά χρόνια για να σωθεί η αλητεια του UCK το Κόσοβο!

  Ελπίζω φίλοι μου έστω και σήμερα να βάλουμε μυαλό και να σκεφθούμε ότι, αρκετά με τους σαχλοαμερικανούς, που όσο πιο ανατολικά επιχειρούν, τόσο περισσότερο κάνουν πατάτες και χάνουν το παιχνίδι και να δούμε πώς θα ξαναστήσουμε την χώρα, που μας άφησαν οι παππούδες μας μέσα στην Ευρώπη και φυσικά και στα Βαλκάνια. Να ξαναγίνουμε αφέντες στον τόπο μας με όσο αντάλλαγμα και άν θα πρέπει να καταβάλουμε.

  Καλή μας τύχη λοιπόν

  PELIAS

 2. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 03/10/2009 14:41:02

  "Πράγματι, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει εποχή που ο λαός να έχει επιβάλει, έστω και στοιχειωδώς, τα δικαιώματά του. Και η ευθύνη,για την οποία μίλησα, εκφράζεται με την ανευθυνότητα της παροιμιώδους φράσης: εγώ θα διορθώσω το ρωμέϊκο;. Ναι, κύριε, εσύ θα διορθώσεις το ρωμέϊκο, στον χώρο και στον τομέα όπου βρίσκεσαι".Κ.Καστοριάδης.

 3. eleftheros avatar
  eleftheros 03/10/2009 14:58:21

  Ότι και να λένε τα κανάλια, ο ΓΑΠ δεν έχει πραγματική δυναμική.
  Εάν είχε, δεν θα έπαιρνε 36,5% στις Ευρωεκλογές του καλοκαιριού, δηλαδή λιγότερο και από τις εθνικές εκλογές του 2007.
  Νομίζω ότι οι ψηφοφόροι του Σύριζα και του ΚΚΕ είναι εκεί που πάντα ήταν, 4% και 7% αντίστοιχα, ο δε Λαός δεν θα πάρει πάνω από 5% (τους έπνιξαν οι αντιφάσεις τον τελευταίο καιρό).
  Κατά τη γνώμη μου δύο είναι τα ερωτηματικά, ένα μικρό και ένα μεγάλο.
  Το μικρό ερωτηματικό είναι εάν θα μπούν οι πράσινοι-οικολόγοι στη Βουλή. Υπό κανονικές συνθήκες θα μπούν γιατί το οικολογικό κίνημα ακουμπάει όλα τα κομματικά χρώματα και είναι και της μόδας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους ψηφοφόρους.
  Το μεγάλο ερωτηματικό είναι οι αναποφάσιστοι και εδώ νομίζω ότι είναι όλο το ζουμί, διότι είναι πάρα πολλοί σαν ποσοστό του εκλογικού σώματος.
  Την απάντηση στο που θα πάνε οι αναποφάσιστοι την ξέρουν μόνο όσοι ξέρουν τη κομματική σύνθεση του πληθυσμού που δεν ψήφισε στις φετινές Ευρωεκλογές.
  Εάν ήταν κυρίως νεοδημοκράτες ο ΓΑΠ πάει άκλαφτος (με 3% επιστροφές από Καρατζαφέρη η ΝΔ φτάνει το ΓΑΠ και έχει ακόμη ασυσπείρωτους), εάν ήταν κυρίως πασόκοι ο Καραμανλής κουνάει μαντήλι (μάλλον την κάνει με άμεσο συνέδριο).
  Η πρόβλεψη για τους αναποφάσιστους είναι πολύ πολύ δύσκολη και προσωπικά δεν θα μου έκανε εντύπωση καμία απολύτως ανατροπή.

 4. donaE avatar
  donaE 03/10/2009 15:56:24

  Οχι ολοι το 'ιδιο ειναι'.
  'Ολοι το ιδιο ειμαστε'.

 5. t avatar
  t 03/10/2009 16:36:16

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, στα Νέα για ΚΚ.
  Από τη Δευτέρα αρχίζουν μεγάλες αναταράξεις και ισχυροί κλυδωνισμοί στη Ρηγίλλης που θα διαρκέσουν για καιρό είτε μείνει στην ηγεσία ο κ. Κ. Καραμανλής είτε φύγει.
  ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ
  Ο ΚΚ ανακοινώνει τη βραδιά των εκλογών ή το αργότερο την επόμενη ημέρα πως έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος.
  Ο ΚΚ δηλώνει μετά τις εκλογές ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την πλήρη ευθύνη του εκλογικού αποτελέσματος και των επιλογών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά ταυτόχρονα ανακοινώνει πως δεν σκοπεύει να αποχωρήσει.
  Ο ΚΚ τα μεσάνυχτα της Κυριακής παραιτείται με μια λακωνική δήλωση.
  Οι επικρατέστεροι για μεταβατικοί πρόεδροι είναι οι Γ.Σουφλιάς και Δ. Σιούφας.

  ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ
  Υπάρχουν όμως και τα σενάρια της παραμονής του κ. Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ.
  Ο ΚΚ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος πηγαίνει στο Ζάππειο, λέει ότι είναι παρών και ότι θα συνεχίσει να δίνει σκληρές μάχες μέχρι να πείσει τους πολίτες ότι τα δύσκολα και επώδυνα μέτρα που πρότεινε προεκλογικά είναι η μόνη συνταγή για να βγει η χώρα από την κρίση.
  ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ των εκλογών ο ΚΚ συγκαλεί συνέδριο και δηλώνει ότι ο ίδιος θα είναι ξανά υποψήφιος.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ t 03/10/2009 16:45:21

   Δια την ιστορίαν: Κάπου το έγραψα για μεταβατικούς Σουφλιά - Σιούυφα, κι έφαγα εδώ μέσα πέτρες.
   Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ντέ και καλά ο Πολίτης θα έχει δίκιο.

 6. lypon avatar
  lypon 03/10/2009 18:11:32

  Να τα ξαναπούμε να το εμπεδώσουμε: Δεν κερδίζει ο Γιωργάκης (λόγω ικανότητας) απλά χάνει ο Κωστάκης (λόγω ανικανότητας).

  Όλα τα άλλα, ανοησίες και στατιστικές, που λέει κι ο Σαββόπουλος.

  Αλλά η απαξίωση των πολιτικών και συνακόλουθα της πολιτικής, είναι εδώ...

 7. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 03/10/2009 18:58:37

  Το 'όλοι ίδιοi είναι' το έχω ακούσει κι εγώ. Το ενδιαφέρον είναι όμως ότι το έχω ακούσει από ανθρώπους που όχι μόνο δεν απέχουν από τις εκλογές ή έστω τις βλέπουν με αδιαφορία αλλά ψηφίζουν ανελλιπώς και μάλιστα το ίδιο κόμμα σε όλη τους τη ζωή, χωρίς να διανοούνται ότι μπορεί κάποτε στο μέλλον να ψηφίσουν κάτι διαφορετικό. Νομίζω ότι την ανωτέρω ατάκα περισσότερο τη χρησιμοποιούν ως μια απλοϊκή και αφελή δικαιολογία για το γεγονός ότι ψηφίζουν χωρίς να κρίνουν κόμματα, αρχηγούς, πολιτικές, προγράμματα και πεπραγμένα αλλά με τυφλή αφοσίωση σε ένα και μόνο κόμμα. Είναι σα να λέει ο οπαδός 'και τι έγινε που ψηφίζω χωρίς να προβληματίζομαι και απορρίπτω εξαρχής και μονίμως όλους τους υπόλοιπους, αφού όλοι ίδιοι είναι και να μην ήμουν πορωμένος πάλι το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαμε.'

 8. t avatar
  t 03/10/2009 19:00:14

  Άσχετο.
  Ναι στη Συνθήκη της Λισσαβώνας είπαν οι Ιρλανδοί, στο χθεσινό δημοψήφισμα.
  Νίκη του ναι με 67% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.
  Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι έδωσαν την ξεκάθαρη έγκρισή τους στη μεταρρυθμιστική συνθήκη της Λισαβόνας, ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπράιαν Κόουεν.

  Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αναστεναγμούς ανακούφισης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλες τόνισε ότι Θέλω να ευχαριστήσω τον ιρλανδικό λαό για την ψήφο εμπιστοσύνης.
  Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελτ, λέγοντας ότι σήμερα είναι μία καλή μέρα για την Ευρώπη.

 9. Greco avatar
  Greco 03/10/2009 19:28:56

  παιδια ο καραμανλης εδωσε γευμα για τους δημοσιογραφους?

 10. stam avatar
  stam 03/10/2009 20:28:04

  .....σαν να ζητας να κανουν τραπεζι οι παικτες της αεκ στον δαλουκα........ημαρτον!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.