#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/07/2012 12:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοινωνική δικαιοσύνη στην εποχή της ύφεσηςΠιστοί στις παραδόσεις, οι βορειοευρωπαίοι εταίροι μας, δεν θα μπορούσαν να λείψουν από το πλέον κρίσιμο ραντεβού στη δίχρονη πορεία του μνημονίου…

Δηλαδή να τηρήσουν και τώρα αυτή την παράδοση των πιέσεων και των εκβιασμών που εξαπολύουν παραμονές ανακοινώσεων και λήψης σκληρών μέτρων στο πλαίσιο της προσαρμογής της οικονομίας μας.

Αυτή τη φορά η αρχή έγινε με την (τυπική και αναμενόμενη) ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα. Μια διαδικασία, που ενώ έχει επαναληφθεί άλλες δυο φορές στο πρόσφατο παρελθόν και είναι άνευ ουσίας, αυτή τη φορά απέκτησε διαστάσεις και ερμηνείες που ξεκινούν από τη… συνήθη πίεση της κεντρικής τράπεζας της Ε.Ε. και της Γερμανίας ειδικότερα, και φτάνουν ως τα μυστηριώδη σενάρια διακοπής της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών πρ0οκειμένου να μας εκβιάσουν.

Στη συνέχεια, ήρθε το δημοσίευμα του «Σπίγκελ» το οποίο επικαλείται πηγές του ΔΝΤ οι οποίες τους «αποκάλυψαν» ότι το διεθνές ταμείο θα σταματήσει τη χρηματοδότηση προς τη χώρα μας και επιπλέον τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Τι και αν διαψεύστηκε το δημοσίευμα (μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ το χαρακτήρισε αστείο) τι και αν πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο, οι εμπνευστές των σεναρίων αυτών δεν το βάζουν κάτω…

Στη συνέχεια όλων αυτών, έβαλαν το βαρύ πυροβολικό, που είναι άλλες γερμανικές εφημερίδες και περιοδικά να διερευνήσουν αν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ!!

Και δεν εννοούν το να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, αλλά το εάν επεξεργαζόμαστε τέτοιο σχέδιο και μάλιστα τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει ίσως την ύστατη μάχη για να κερδίσει η χώρα τη χαμένη της αξιοπιστία και σοβαρότητα.

Αναμφισβήτητα οι επιθέσεις θα κλιμακωθούν και στην κυβέρνηση το γνωρίζουν αυτό. Το θέμα είναι πόσο έτοιμοι είναι, όχι μόνο για να τις αποκρούσουν αλλά κατά πόσο έχουν επιχειρήματα να προβάλλουν, όχι για να απαντήσουν σε δημοσιεύματα, αλλά στο να πείσουν τελικά την κοινή γνώμη των χωρών της Ε.Ε. ότι οι Έλληνες δεν είναι οι μπαταχτζήδες της Ευρώπης που ζουν με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Δύσκολο βέβαια, αλλά εφικτό…και η αρχή μπορεί να γίνει με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα ανοίξει στη συνέχεια το δρόμο για επιμήκυνση και στη συνέχεια για αλλαγή κάποιων όρων του μνημονίου. Η διαπραγμάτευση μπορεί και πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία, που θα έχει και την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού.

Με έναν όρο! Το πρόγραμμα που καταρτίζεται αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών να είναι δίκαιο: για παράδειγμα, να εξορθολογήσει τις συντάξεις και να μην την πληρώσουν το ίδιο αυτοί που έχουν καταβάλλει εισφορές για τη σύνταξη που παίρνουν με αυτούς που έχουν «κολλήσει» τα υποχρεωτικά κατώτατα ένσημα. Όπως επίσης, να μειωθούν επίσης οι υπέρογκοι μισθοί που λαμβάνουν κάποιοι στις ΔΕΚΟ οι οποίοι παρά το σχετικό νόμο δεν έχουν εναρμονιστεί. Και άλλα πολλά τέτοια παραδείγματα.

Και κοινός παρονομαστής όλων αυτών να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, έννοια όχι όπως την αντιλαμβάνεται ο πολύξερος πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που του έλλειπαν κάποια εκατομμύρια και τα έκοψε από τους συνταξιούχους.

Κοινωνική δικαιοσύνη την εποχή της ύφεσης και του μνημονίου σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να πλήρως να αιτιολογήσει τις αποφάσεις της, αφού όμως πρώτα έχει κόψει προνόμια, έχει συγκρουστεί με κατεστημένα και συντεχνίες και τελικά σκύψει πάνω από τον άνεργο.

Το κυριότερο: Αν δεν «τσιμπήσει»  το παιχνίδι των τραπεζών οι οποίες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την διακοπή της ροής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, προκειμένου να πιέσουν ακόμα περισσότερο τους δανειολήπτες. Αυτούς που ακόμα περιμένουν την υπόσχεση για ρύθμιση των δανείων τους στο 30% των εισοδημάτων τους…

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κριτική Σκέψη avatar
    Κριτική Σκέψη 24/07/2012 12:54:31

    Διαβάζω με προσοχή όλα τα άρθρα για τα οποία άλλωτε μεν συμφωνώ άλλωτε διαφωνώ!!
    Έχω να επισημάνω τούτο! Δεν μπορεί την σημερινή εποχή στην οποία ζούμε και έχει αποφασισθεί η ανόρθωση της οικονομίας να γίνει με εσωτερική υποτίμηση της τάξεως 20 - 30% που σημαίνει μείωση μισθών, συντάξεων τιμών οι ασφαλιστικές εταιρείες να αυξάνουν τα ασφάλιστρα τους και μάλιστα βάσει νόμου. Στις εσωτερικές υποτιμήσεις υποτιμώνται όλα. Αν αυτό δεν γίνει τότε κανένα μα κανένα πρόγραμμα εξυγίανσης δεν μπορεί να επιτύχει!!!!!!!!
    Ευχαριστώ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.