#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/03/2012 19:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοινή συνταγή ΔΝΤ - Βρυξελλών: εσωτερική υποτίμηση για να... βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα(Ανανεωμένο), Όπως και η δανειακή σύμβαση που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή έτσι και η έκθεση του Π. Τόμσεν για την Ελλάδα που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΝΤ, έχει ένα και βασικό συμπέρασμα: Στη χώρα πρέπει να συνεχιστεί η εσωτερική υποτίμηση για να... βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα. Η λογική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μένει σταθερή με τον Τόμσεν να επιμένει στην εσωτερική υποτίμηση τονίζοντας πάντως ότι δεν μπορεί να μειώνονται οι μισθοί και να μένουν υψηλές οι τιμές των προϊόντων.

Το ΔΝΤ πήρε απόφαση για την εκταμίευση των 28 δισ. ευρω με μόνη διαρροή τον Βραζιλιάνο μέλος του δ.σ. που απείχε από την ψηφοφορία. Παρά την έγκριση του δανείου, στην έκθεση αφήνονται πολλά ερωτήματα για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών κι αν θα επιτύχει το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, δεν αποκλείεται επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2015 ενώ φαίνεται ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό στις ανάγκες της χώρας ύψους 164,5 δισ. ευρώ που πάντως αναμένεται να καλυφθεί επαρκώς από το νέο δανειακό πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας από ΕΕ και ΔΝΤ. Το Ταμείο προβλέπει ότι το χρέος το 2020 θα διαμορφωθεί στο 116,5% επί του ΑΕΠ ενώ ο Τόμσεν λέει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν άλλοι φόροι.

Ωραίος ο Δανός. Αφού μας ξεζούμισε και οδήγησε τη χώρα σε απίστευτη ύφεση τώρα μας λέει ότι δεν μπορούν να επιβληθούν άλλοι φόροι. Λες κι αν μπουν νέοι φόροι θα υπάρχουν άνθρωποι να τους πληρώσουν.

«Δεν υπάρχει περιθώριο αύξησης των φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα, άρα η προσπάθεια θα πρέπει να γίνει στο μέτωπο της βελτίωσης των μηχανισμών συλλογής φόρων αλλά και στην πάταξη της φοροδιαφυγής». Τον ακούει ο Βενιζέλος που θέλει να αυξήσει ΦΠΑ, αντικειμενικές και φόρο στα ακίνητα;

Να σημειωθεί ότι η καταβολή των 28 δισ. ευρώ θα γίνει σε 16 ισόποσες δόσεις ύψους 1,65 δισ. ευρώ, η εκταμίευση της πρώτης εκ των οποίων έχει ήδη δρομολογηθεί μετά το πέρας τη σημερινής συνεδρίασης.

Και η ΕΕ δεν βλέπει άλλο δρόμο από την ύφεση και της κοινωνικής υποβάθμιση

Μετά το ΔΝΤ και η Κομισιόν αποφάσισε για το μέλλον της Ελλάδας ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μειώσεις μισθών κι ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις μειώσεις φόρων. Η έκθεση της Κομισιόν και η συνέντευξη του επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΕ στην Ελλάδα, του Μ. Μορς, είχαν μια και μόνη κατεύθυνση. Μειώστε κι άλλο τους μισθούς για να αποκτήσετε ανταγωνιστικότητα. Μας προετοίμασε μάλιστα και για μακρά περίοδο ύφεσης τονίζοντας ότι ρωτήθηκε πόσο θα αντέξουν οι Έλληνες.

«Είμαστε ακόμα στα μισά του δρόμου». «Η μείωση των μισθών έπρεπε να γίνει επειδή η Ελλάδα είχε πρόβλημα ανταγωνιστικότητος» υποστήριξε, αλλά παραδέχτηκε πως μόνο στη χώρα μας αυτή η μείωση δεν οδήγησε και σε πτώση των τιμών που θα ανακούφιζε και τα νοικοκυριά. «Πλέον πρέπει να βρούμε ένα μηχανισμό να πέφτουν οι τιμές πιο γρήγορα γιατί ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και περιέργως δεν υποχωρεί όπωςσυνέβη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία».

Οσο για τους φόρους, εμφανίστηκε με διαφορετική άποψη από αυτή του Π. Τόμσεν για μείωσή τους λέγοντας: «Το αποτέλεσμα της φορολογικής μεταρρύθμισης πρέπει να είναι ουδέτερο». Ειπε, όμως ότι η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή των 11 δισ. που απαιτείται, πρέπει να προέλθει από την περικοπή κρατικών δαπανών.

Χωρίς ίχνος κριτικής εμφανίστηκε και για την αποτυχία του πρεώτου Μνημονίου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Βρήκαμε περισσότερη ύφεση και κοινωνική αστάθεια από όση περιμέναμε» ενώ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι τον πρώτο χρόνο έδειξε «δειλία» στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων –πέραν των μειώσεων μισθών: «οι ελληνικές αρχές φάνηκαν πολύ δειλές απέναντι στις αντιδράσεις των επαγγελματικών ομάδων για το άνοιγμα της αγοράς»..

Τέλος, για την πληρωμή των δόσεων επιβεβαίωσε ότι τα λεφτά θα δίνονται για τα δάνεια κι όχι για τη χώρα. «Οι καταβολές στην Ελλάδα από την ΕΕ θα γίνονται πλέον ανά μήνα και όχι μια φορά στην αρχή κάθε τριμήνου» τόνισε, αν και υπονόησε ότι το ΔΝΤ θα δίνει ολόκληρο το ποσό που του αναλογεί «μια και έξω» γιατί δεν προβλέπεται να γίνει διαφορετικά από το καταστατικό του. Δεν απέκλεισε επίσης και η ΕΚΤ να παρατείνει χρονικά την χρηματοδότηση της Ελλάδος και μετά το 2015 –«μέχρι να βγει η Ελλάδα ξανά στις αγορές» είπε- ακολουθώντας το παράδειγμα του ΔΝΤ.

Αναφορικά με τις προβλέψεις της η ΕΕ περιγράφει εναλλακτικά σενάρια για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους ως το 2020. Ωστόσο δεν μπορεί ακόμα καν να «κλειδώσει» πόσο ήταν η ύφεση και το ΑΕΠ για το 2010, για το οποίο στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για ύφεση 7,5%, ενώ η έκθεση του κλιμακίου της ΕΕ στηρίζονται ακόμα στην προηγούμενη εκτίμηση για ύφεση 6,9%.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 16/03/2012 09:09:18

  Από την άλλη, η έκθεση της Κομισιόν το λέει καθαρά: "θα επαναξεταστεί το πλαίσιο των φορολογικών απαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων που προβλέπονται στη φορολογική νομοθεσία, ακόμη και αυτών που ισχύουν με γεωγραφικά κριτήρια".

  Συνδυάζοντας το παραπάνω με την έκθεση Τόμσεν, αλλά και με τις χθεσινές δηλώσεις του ανθύπατου Ράιχ-ενμπαχ για "νέα μείωση των μισθών στα επίπεδα των βαλκανικών χωρών και των χωρών της Βαλτικής", δε νομίζω ότι είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος τι μας ετοιμάζουν από τον Ιούνιο: ΚΑΙ νέοι φόροι θα μπουν (μέσω της κατάργησης κάθε φοροαπαλλαγής), ΚΑΙ οι μισθοί θα εξαθλιωθούν τελείως.

  Θα ζούμε πλέον ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ακόμα κι από τους Βουλγάρους (που, αν μη τι άλλο, δεν επιβαρύνονται με τόσο επαχθή φορολογία). Και κάποιοι εξακολουθούν να βαυκαλίζονται ότι δεν θα τους αφορά...

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Αυριανιστής 16/03/2012 09:58:13

   Το να προβλέπουμε συνεχώς την καταστροφή μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Ο Σαμαράς ζητάει ισχυρή εντολή για να σταματήσει την ύφεση και να θεσπίσει μέτρα ανάκαμψης και ανάπτυξης. Αν κάνουμε τις Κασσάνδρες τον αποδυναμώνουμε. Από τη στιγμή που ολοκληρωθεί το PSI δεν θα μπορούν να το πάρουν πίσω. Τότε μπορούμε να πούμε ότι θέλουμε αρκετές αλλαγές στα μέτρα που σήμερα ισχύουν γιατί δεν βγαίνουν οι στόχοι του προγράμματος. Θα προχωρήσουμε σε επαναδιαπραγμάτευση με έναν λαό συντεταγμένο πίσω από το Σαμαρά με νωπή εντολή χωρίς να έχει τους αποτυχημένους και ένοχους πασόκους στα πόδια του μέσα στην κυβέρνηση να υπερασπίζονται τις αρχικές επιλογές τους που μας έφεραν ως εδώ. Σε αυτά πρόσθεσε την εξεταστική για το μνημόνιο που θα κάνει μετά τις εκλογές όπου θα φανεί η ατιμία με την οποία μας οδήγησαν εκεί που βρισκόμαστε πράγμα που θα δώσει στον Σαμαρά ένα ακόμη όπλο προς τους ευρωπαίους οι οποίοι τα ρίχνουν στους Έλληνες συλλήβδην λες και έχουμε όλοι την ίδια ευθύνη. Σε αυτά βάλε και την κήρυξη ΑΟΖ και εκμετάλλευση κοιτασμάτων για να μου πεις αν θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και εύρυθμης εξυπηρέτησης του χρέους με έξοδο στις αγορές και απαλλαγής από το μνημόνιο.

   • Παύλος avatar
    Παύλος @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 16/03/2012 11:20:52

    Και μετά ξύπνησες. Καλημέρα.

    • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
     ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Παύλος 16/03/2012 11:36:10

     Μην σε παίρνει από κάτω

     • φριξος avatar
      φριξος @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 17/03/2012 10:13:45

      Κύριε Μανώλη, θα υπάρξει νέα μείωση μισθών και συντάξεων, θα μηδενιστεί το αφορολόγητο, θα εξαφανιστούν οι φοροαπαλλαγές?

      Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος όταν μιλάτε για μέτρα ανάκαμψης και ανάπτυξης? Πως αυτά θα ωφελήσουν τον νέο των 450 ευρώ?

      Μου έρχεται στο μυαλό ένα σχόλιο που έκανε ένας φίλος εδώ μέσα σχετικά με τις φορολογικές προτάσεις την ΝΔ στην ιστοσελίδα του κόμματος.... ρωτούσε εάν ισχύουν και εάν η τρόικα θα συμφωνήσει....τις έχετε διαβάσει τις προτάσεις? Έχετε να πείτε κάτι επ' αυτού?

      Προς το παρόν κύριε Μανώλη ακούμε αοριστολογίες συγκαλυμμένες από λέξεις όπως ανάκαμψη και ανάπτυξη... συγκεκριμένες προτάσεις όμως όπως είχαν παρουσιαστεί στο Ζάππειο δεν βλέπω να ακούγονται... Πολύ φοβάμαι ότι έτσι δεν πρόκειται να πεισθούμε εμείς που ακόμα αμφιταλαντευόμαστε.

    • Ραβινος avatar
     Ραβινος @ Παύλος 16/03/2012 23:29:21

     Πες οτι εχεις να πεις με επιχειρηματα οχι κραυγες χιπαντζη ! Αμαν με τις αναρθρες κραυγες ηλιθιων !

 2. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 16/03/2012 09:58:08

  Τι ειρωνεία!!!
  Φοβόνταν οι νοικοκοιραίοι μην έρθουν οι "κομουνισταί" και τους πάρουν τα σπίτια, και τώρα, θα τους τα πάρουν οι τράπεζες. Φοβόνταν μην έρθουν οι "κομουνισταί" και γίνουμε Βουλγαρία και τώρα θα γίνουμε χειρότεροι από Βουλγαρία.

  • madprof avatar
   madprof @ εναςάσχετος 16/03/2012 12:38:52

   Σωστός. Τα είπες όλα σε 3 γραμμές!

  • ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ avatar
   ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ @ εναςάσχετος 16/03/2012 20:51:35

   Συγχαρητήρια !!!! Μετά από αυτό το απλό και λιτό σχόλιο από έναν ΄΄ άσχετο΄΄ , όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να κάνουμε ΄΄τουμπεκί ψιλοκομμένο΄΄.
   Ειλικρινά συγχαρητήρια!!!!

  • Μαθηματικός avatar
   Μαθηματικός @ εναςάσχετος 17/03/2012 00:46:54

   Προσυπογράφω.........

 3. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 16/03/2012 16:49:05

  Μισθοι υποτιμημενης δραχμης, κατω απο την ομπρελα του Ευρω για σταθεροτητα στην Ευρωζωνη. Και υπο το αγρυπνο βλεμμα αλλα και την μερολυπτικη κατευθυνση των "σωτηρων" μας. Για οσο χρειαστει να βρεθουμε σε τροχια αναπτυξης και αποπληρωμης. Που θα φροντισουν αυτοι να αργησει πολυ να ερθει, παραδιδοντας μας στο τελος ενα αδειο κουφαρι απο την Πατριδα μας κι ενα λαο να αλληλοκατηγορειται και να μιλαει για ευθυνες προ εικοσαετιας.

 4. χαχολος avatar
  χαχολος 16/03/2012 17:07:51

  παιδες αυτο ψαχνουν. να ριξουν τις τιμες. ετσι παει. ριχνεις την καταναλωτικη δυναμη, κλεινουν μαγαζια, κλεινουν εργοστασια, πειναει η κοινωνια, πεφτουν οι τιμες πλεον απο αναγκη. και ερχεται ο μαγκας ο επενδυτης και αγοραζει τα παντα με τα ρεστα του. φτιαχνει ενα εργοστασιο, σε εχει εκει ηλιο με ηλιο , και σου ριχνει τα ψιχουλα. ΙΔΟΥ κυριοι η αναπτυξη. το θεμα ειναι, θα την εχουμε παλεψει μεχρι τοτε ή θα την εχουμε κανει για αλλες πατριδες και θα εχουν μεινει εδω μονο οι λαθροι, οποτε και ο φουκαρας ο επενδυτης θα κανει τη δουλεια ΑΚΟΜΑ πιο φτηνα? (γιατι κατι μου λεει οτι γιαυτο τους κρατανε εδω????????? για καβαντζα χεριων αν τσινισουμε εμεις οι ιθαγενεις??????)

 5. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 16/03/2012 17:41:10

  Σοβαρευτείτε (αρθρογράφος και ένιοι σχολιαστές): Με δεδομένους τους αριθμούς της οικονομίας μας και τους χρόνους, που απαιτούνται για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δια των λοιπών παραμέτρων (τεχνογνωσίας, διοικητικής επάρκειας,υποδομών,τραπεζών άλλης νοοτροπίας κλπ) μόνο η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ μένει για να πετύχουμε άμεσο αποτέλεσμα. Και, δεδομένου και του Ευρώ, η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ. ΑΥΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΟΤΙ ΖΗΤΑΤΕ ΤΟ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ, ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ, ΔΗΛ. ΚΑΙ "ΣΚΛΗΡΟ" ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.
  Ως προς την πορεία μας προς "Βουλγαρία", καλά πάμε, αλλά απέχουμε ακόμα πολύ. Γι' αυτό πέφτουμε συνεχώς. Και γι' αυτό δεν έφυγαν οι Βούλγαροι "επισκέπτες μας" (όσο σκέφτομαι ότι ηλίθιοι, "ερμηνεύοντας" την ψήφο μας, άνοιξαν ΕΠΙΣΗΜΑ τα σύνορά μας, τρελλαίνομαι!). Πως αλλοιώς φαντάζεστε το να μην μπορείς να "ταπώσεις" δυό συγκοινωνούντα δοχεία; ΘΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΕΞΙΣΩΣΕΩΣ. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα και ότι θα ανέβουν, εν τω μεταξύ και οι Βούλγαροι. Αλλοιώς...ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, με την ψήφο μας!
  ΥΓ. ΔΕν πιστεύω να σκέφτεται κανείς "φιλελεύθερος" αρχηγός να βάλουμε και ΦΥΡΟΜ και Αλβανία στην ΕΕ;! Θα είναι ΣΚΕΤΟΣ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΗΣ!

  • ΝΕΚΚ avatar
   ΝΕΚΚ @ ΠΗΛΕΑΣ 17/03/2012 01:31:51

   Αυτη η ρημαδα η "αναπτυξη", σε ποιο Μνημονιο θα συμπεριληφθει? Και η "αναπτυξη", που θα αντικατοπτριζεται? Σε τι δεικτες? Χρηματιστηριακους? Ανεργιας? Μειωσης του ελλειματος? Μειωσης του χρεους? Αυξησης Εξαγωγων? ΑΕΠ? Οριου της φτωχειας? Η Γουατεμαλα εμφανιζει ολοενα και μεγαλυτερους ρυθμους αναπτυξης, ειναι απο τις μεγαλυτερες εξαγωγους χωρα σε φρουτα και λαχανικα, το χρηματιστηριο της εχει τα τελευταια χρονια σταθερη ανοδο, αλλα το οριο της φτωχιας επεσε κατω απο το 60%. Κι εκει μιλανε για "αναπτυξη". Με ΔΝΤ κι εκει, εγκατεστημενη αντιπροσωπεια τεχνοκρατων, και με ενα αισιοδοξο μελλον τα τελευταια χρονια. Και στην τελικη πωςθα με οφελησει η "αναπτυξη", οταν θα ερθουν οι ξενες εταιρειες, που θα μου δινουν 400 Ευρω, και οι μετοχες τους τρελαινονται στα limit-up? Και εχω το σπιτι μου αγορασμενο και πληρωνω νοικι στην εφορια?

 6. Evro-skeptikos avatar
  Evro-skeptikos 16/03/2012 22:14:19

  Με την εσωτερική υποτίμηση που ονειρεύεται η τρόικα θα φτάσουμε σε 1-2 χρονια το πολύ σε επίπεδα εισοδήματος κατωτερα αυτων του 1999, πριν την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ. Η προσαρμογή προς τα κάτω θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 8-10 ακόμα χρονια. Ωστόσο, παρα τους συμπιεσμένους μισθούς, η χωρα θα συνεχίσει να μην προσελκυει επενδύσεις αφού το χρέος θα συνεχίζει να είναι θεόρατο βουνό -120% του ΑΕΠ στην καλύτερη περίπτωση το 2020, σύμφωνα με τα (πάντα λανθασμένα) σενάρια της τρόικας... Ας μας εξηγήσει κάποιος ποιο ακριβώς είναι το όφελος της παραμονής στο ευρώ και της προσαρμογής με εσωτερική υποτίμηση. Και μην αρχίσουμε πάλι το γνωστό τρομολαγνικό παραλήρημα ότι θα μας λείψει το γαλα, τα σιτηρά, τα φάρμακα, και η βενζίνη... Με επαρκώς υποτιμημένο εθνικό νόμισμα η προσαρμογή θα είναι απότομη στην αρχή, αφού αναπόφευκτα το εξωτερικό έλλειμμα συναλλαγών θα πρέπει να κλείσει, αλλα η ανάπτυξη θα είναι ταχύτερη αφού γρήγορα η ελληνική παραγωγή θα είναι πολύ ποιο ανταγωνιστική από τα εισαγόμενα (γαλα, σιτηρά, φάρμακα και αλλα προϊόντα...).

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Evro-skeptikos 16/03/2012 22:54:11

   Η ελληνικη παραγωγη θα ειναι πολυ ανταγωνιστικη απο τα εισαγωμενα,αλλα οι μεσαζοντες και οι μαυραγοριτες δεν θα λειψουν και ο τροπος για να παραχθουν ολα αυτα τα δικα μας προιοντα θα συνεχισει να εξαρταται απο πρωτες υλες και καυσιμα που δεν διαθετουμε.Δεν βλεπω καποιο πλεονεκτημα...

 7. Evro-skeptikos avatar
  Evro-skeptikos 16/03/2012 23:46:01

  Μήπως οι υπόλοιπες χώρες στον κόσμο που δεν έχουν πρώτες ύλες και καύσιμα δεν έχουν εθνικό νόμισμα; Το ευρώ χρησιμοποιούν; Αντίθετα, επειδή δεν έχουμε πρώτες ύλες και καύσιμα πρέπει να έχουμε ένα νόμισμα που να μας επιτρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί στις εξαγωγές μας για να μπορούμε να εισάγουμε τις πρώτες ύλες και τα καύσιμα που χρειαζόμαστε. Με το ευρώ απλά σταματήσαμε να παράγουμε, μονο καταναλώναμε (πριν βεβαια την τρόικα και τα μνημόνια...)

 8. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 17/03/2012 00:10:10

  Πειστικη η διευκρινηση σου,απλα πιστευω οτι ο πρωτος καιρος των εξαγωγων θα ειναι πολυ δυσκολος για εμας.

 9. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 17/03/2012 02:20:53

  Στο μεταξύ, βγήκαν χθες δύο Βέλγοι καθηγητές πανεπιστημίου και έβαλαν και το "κερασάκι" στην τούρτα: προτείνουν να εφαρμόσει η Ελλάδα ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ πληρωμή μέρους των μισθών, ΚΑΙ στον ιδιωτικό τομέα, με... ομόλογα του ελληνικού δημοσίου μέχρι το 2020 τουλάχιστον!

 10. Αποστολος avatar
  Αποστολος 17/03/2012 05:43:05

  Ενας Αμερικανος διασημος οικονομολογος τα ειπε καλα πριν λιγες μερες: εξοδος απο το αστειο ευρω, υιοθετηση δολλαριου ως εθνικο νομισμα, ανοιγμα νεων αγορων, και αντε γεια. 100 χρονια πισω απο τους Αμερικανους ειναι, γιαυτο τους εχουν παρει τα σωβρακα ολους. 2 χρονια για αυτο το PSI? Ελεος!!!
  Σαμαρα, κανε κατι δραστικο, ξεκολλα απο Ευρωπη κλπ, τα λεφτα ειναι σε ΗΠΑ, Κινα, Ρωσια.

 11. ΧΠ avatar
  ΧΠ 17/03/2012 11:35:43

  H εσωτερική υποτίμηση ήταν η γνωστή οδός ,η θεωρία των μνημονίων.Διαβαζα στο Βήμα το 2010 την επικείμενη ταιβανοποίηση της Ελλάδας στο εξώφυλλο ,ενώ στις εσωτερικές σελίδες αναγραφόταν ως κινεζοποίηση.Μετά από μήνες ο Πρετεντέρης ωρυόταν -ΕΝΩ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ-τι δουλειά έχουν οι ιδιωτικοί μισθοί με το μνημόνιο ???? !!!! Η εσωτερική υποτίμηση είναι πείραμα ,το οποίο θα έχει άδοξο τέλος. Είναι ιδεολόγημα τύπου κουμμουνισμού ,νεοφιλελευθερισμού κτλ.Θεωρητικά είναι σωστό ,πρακτικά λάθος.Το πρώτο λάθος είναι ότι η αγορά στην Ελλάδα είναι ολιγοπωλιακή (πχ αγορά μπύρας ,καυσίμων κτλ ) .Το δεύτερο είναι ότι η Ελληνική παραγωγή είναι κατεστραμμένη λόγω Ευρώ. Πείτε μου ένα εργοστάσιο που μπορεί να φτιάξει ένας επενδυτής και να πουλά ,ανταγωνιζόμενος βορειοευρωπαικά προιόντα καλύτερης ποιότητας και κινέζικα φτηνότερα αλλά κακής ποιότητας. Αν θέλει φθηνό κόστος ,θα πάει βουλγαρία για να εξάγει κατευθείαν! Εδώ επαιρναν επιδοτήτησεις και μετέφεραν επιχειρήσεις στα Βαλκάνια ,όταν υπήρχε εσωτερική ζήτηση! Ανθρωποι που δεν έχουν δουλέψει καθορίζουν τις τύχες μας ,απλά επειδή σπούδασαν μαθηματικά μοντέλα σε ένα καλό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό....Τις δομές τις οικονομίας δεν τις διαλύεις ,τις βελτιώνεις ,τις οδηγείς.Αλλιώς είσαι μπαχαλάκιας με λευκό κολλάρο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.