#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/03/2012 10:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοινή άσκηση Ελλάδας - ΗΠΑ - Ισραήλ, μήνυμα στην Άγκυρα
 Σε πεδίο αεροναυτικών και ανθυποβρυχιακών ασκήσεων με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, έχει μετατραπεί το FIR Αθηνών. Τα τριμερή γυμνάσια θα συνεχιστούν και στην Κύπρο έως τη Χάιφα. Ταυτόχρονα, αμερικανικά μαχητικά απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο «Enterprise» ενόσω αυτό έπλεε προς τον Φαληρικό όρμο στον οποίο αγκυροβόλησε χθες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ενδέχεται με τον απόπλου του το Σάββατο να πραγματοποιηθούν κοινά γυμνάσια μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών μαχητικών.

Η διαβαθμισμένη αεροναυτική και ανθυποβρυχιακή άσκηση με την επωνυμία «Noble Dina», μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη, 5 Απριλίου. Ξεκίνησε από τη Σούδα και «απλώνεται» στο Καστελόριζο, την Κύπρο και εν συνεχεία στην Ανατολική Μεσόγειο έως τη Χάιφα. Τόσο οι περιοχές διεξαγωγής της όσο και η χρονική συγκυρία καταδεικνύουν ένα σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα, η οποία αντιτίθεται στις έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων και εκτοξεύει απειλές κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας πότε φραστικές και πότε χρησιμοποιώντας την πολεμική της μηχανή (όπως η τελευταία βόλτα της φρεγάτας μέχρι την Εύβοια και η προκλητική έξοδος του «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο). Από την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας φαίνονται ενοχλημένες οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Κάποιοι, πάντως, συνδέουν και τα γυμνάσια αυτά με τις εξελίξεις στο Ιράν.

Στην πρώτη φάση της τριμερούς άσκησης «Noble Dina» πήραν μέρος τέσσερα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 block 52 plus της 343 Μοίρας από τη Σούδα της Κρήτης. Πρόκειται για την ίδια μοίρα αεροσκαφών που συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στη «Red Flag», η οποία διεξήχθη πριν από μερικά χρόνια στη Νεβάδα των ΗΠΑ. Συνολικά, οι τρεις χώρες συμμετείχαν με δέκα πολεμικά πλοία και υποβρύχια και διψήφιο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μετέχει στην άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο με τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» και το υποβρύχιο «Τρίτων». Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει αποστολές έρευνας και διάσωσης, αντιαεροπορικές επιχειρήσεις και προστασία ναυτικών στόχων. Να σημειωθεί πως η ελληνοϊσραηλινή στρατιωτική συνεργασία θα συνεχισθεί με νέα κοινά γυμνάσια εντός του 2012. Για το λόγο αυτό έχει αναπτυχθεί στενή σχέση μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών επιτελών.

Στο μεταξύ, χθες το πρωί αγκυροβόλησε στον Φαληρικό όρμο το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Enterprise», στο δρόμο του τελευταίου του πλου προς τον Περσικό Κόλπο προτού παροπλιστεί ύστερα από 50 χρόνια δράσης. Από τη στιγμή που το θρυλικό σκάφος του αμερικανικού ναυτικού μπήκε στο FIR Αθηνών, έγιναν συνολικά 48 έξοδοι μαχητικών αεροσκαφών για εκπαιδευτικές πτήσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις υποβλήθηκαν κανονικά σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές, στοιχείο που δείχνει μια διαφοροποίηση στην αμερικανική στάση, καθώς οι ΗΠΑ δεν συνήθιζαν να καταθέτουν σχέδια πτήσεων δίδοντας «πάτημα» στην Τουρκία να αμφισβητεί τη διαδικασία για τις πτήσεις των στρατιωτικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Το «Enterprise» θα αποπλεύσει το Σάββατο από το Φάληρο προς τον Περσικό Κόλπο. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι ίσως εντός του FIR Αθηνών γίνουν αεροπορικά γυμνάσια μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών αεροσκαφών.

Ανδρέας, Κούτρας στον "Ελεύθερο Τύπο"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργoς Αχαιός avatar
  Γιώργoς Αχαιός 29/03/2012 12:25:38

  "Noble Dinα" η άσκηση, "Noble energy" η εταιρεία. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

  Για αυτό μαρέσει το αντινιούς. Μαθαίνεις τα καλά νέα πρώτος

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Γιώργoς Αχαιός 29/03/2012 12:51:13

   Noble Occupation ἡ σύμβαση...

   • Γιώργoς Αχαιός avatar
    Γιώργoς Αχαιός @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 29/03/2012 13:01:55

    Χα,χα ωραίος...
    Πάντως καλύτερα "ευγενής κατοχή" (noble occupation) παρά αγενής τουρκοκατάσταση....

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Γιώργoς Αχαιός 29/03/2012 13:11:19

     Δίκιο ἒχεις...,καλό ἀπόγευμα.

 2. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 29/03/2012 12:52:55

  Αν κατά τη διάρκεια της άσκησης, τουρκικό πολεμικό πλοίο βρεθεί πάλι όπως προχθές, να πλέει έξω απο την Ευβοια, ποιό απο τα τρία συμμετέχοντα μέρη θα αναλάβει να ρίξει μια-δυο ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ βολές?

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Ανδρέας 29/03/2012 12:55:52

   Δέν θά βρεθεῖ...,ξέρουν οἱ Τούρκοι πού καί πότε τούς παίρνει...

 3. franc avatar
  franc 29/03/2012 13:27:55

  E, αφού ήρθε ο στόλος , ας μας δώσουν μια προκαταβολή (έτσι κι αλλοιώς φωτοτυπίες είναι) να τα δώσουμε στην Τρόικα για να μας ανοίξει τις αγορές να πάμε και μεις στις δουλειές μας...Τελικά αντί να πάει ο Σαμαράς στην Αμερική ήρθαν στην Ελλάδα προεκλογικά οι Αμερικάνοι. Ετσι για να μην ξεχνιόμαστε ποιός κάνει κουμάντο...

  • NM avatar
   NM @ franc 29/03/2012 16:32:07

   +100000

 4. Πεπόνης avatar
  Πεπόνης 29/03/2012 13:35:16

  Χμ... Τότε αυτό τι είναι;

  ====================

  http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=37839&Itemid=139#

  ------"Σύμφωνα με τον Μόρνινγκσταρ οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ αποτελούν μία απόλυτα θετική εξέλιξη, καθώς προσφέρει νέες ποσότητες και μία νέα εναλλακτική πρόταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο στις χώρες της περιοχής και της Ευρώπης.

  Ωστόσο και αυτό αξίζει ιδιαίτερης προσοχής ο Αμερικανός αξιωματούχος παρατήρησε ότι "από τις ανακαλύψεις αυτές θα πρέπει να κερδίσουν όλοι. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, όμως από τους πόρους που θα προκύψουν ο Μόρνινγκσταρ πιστεύει ότι θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι" δικαιώνοντας τις θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

  Επεσήμανε δε ότι "Οι ανακαλύψεις ενεργειακών πόρων στην Αν. Μεσόγειο υπερβαίνουν τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες όπως την Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως αργότερα και την Ελλάδα". Ουσιαστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος στέλνει το μήνυμα ότι αυτό που οι τρείς χώρες διαθέτουν είναι πολύ πολύτιμο και σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία για να το διαχειριστούν μόνοι τους!

  Όπως δήλωσε υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν αποδεχόμενος εμμέσως τις τουρκικές ενστάσεις όσον αφορά την περιοχή.

  Επεσήμανε ότι "θα είναι κρίμα οι χώρες της περιοχής να στερηθούν τα οφέλη των ανακαλύψεων", στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την πιθανή απώλεια αυτών των ενεργειακών πόρων λόγω προστριβών τονίζοντας όμως και την θέση των ΗΠΑ ως ισορροπιστή του γεωπολιτικού παιχνιδιού που εξελίσσεται στην περιοχή.

  Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ οι λύσεις που θα επιλεγούν για την εκμετάλλευση των νέων πηγών στην Αν. Μεσόγειο, θα πρέπει να στηρίζονται στη λογική της γενικότερης ωφέλειας που θα προσφέρουν στις χώρες της περιοχής βάζοντας ουσιαστικά από την πίσω πόρτα και την Τουρκία στο ενεργειακό παιχνίδι της Αν. Μεσογείου.

  Η τοποθέτηση αυτή του Αμερικανού αξιωματούχου αποτελεί το μήνυμα που η Τουρκία περίμενε αφού έμμεσα οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή και φυσικά η Αν. Μεσόγειος τείνει να μετατραπεί σε μία νέα ζώνη ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων για μία ακόμη φορά με την ανοχή των ΗΠΑ.

  Με την αποδοχή ότι η Τουρκία έχει συμφέροντα στην περιοχή οι ΗΠΑ αποστερούν από την ΕΕ την δυνατότητα αποκλειστικής εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της Αν. Μεσογείου μέσω της Ελλάδας. Ουσιαστικά οι Αμερικανοί τοποθετούν την Τουρκία ως χωροφύλακα στα σημαντικότερα ίσως ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο ευρωπαϊκών κρατών, της Κύπρου και της Ελλάδας.

  Με τις δηλώσεις του αυτές επί ελληνικού εδάφους ο Μορνινγκστάρ επιβεβαιώνει όσα το defencenet είχε γράψει στις 26 Μαρτίου 2012 για τον εν λόγο αξιωματούχο και τις θέσεις τους όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά.

  Όπως σημείωνε το άρθρο του defencenet, "ο R. Morningstar υποστηρίζει ανοιχτά την εξάλειψη κάθε ιστορικής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με τη Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο, και άλλα καίρια ζητήματα, με μια σειρά ελληνικών υποχωρήσεων που θα αναδιατάξουν τον χάρτη των δικαιωμάτων των δύο κρατών στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο. Έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μεταξύ τους συνεργασία ώστε να υπάρξει μια κερδοφόρα (για τις ΗΠΑ…) συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου, αλλά και της Α.Μεσογείου"----

  ====================

  Και μετά έχω και τους διάφορους εξυπνάκηδες της συμφοράς να αντιμετωπίσω, που ενώ είναι πια πασιφανές και ηλίου φαεινότερο ότι το κυρίαρχο ζήτημα της Ελληνικής οικονομικής κρίσης είναι γεωπολιτικής φύσης, αυτοί επιμένουν ότι φταίει κυρίως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η διαφθορά, η αδράνεια και οι λοιπές (σίγουρα υπαρκτές) παθογένειες της Ελληνικής οικονομίας/κοινωνίας.

  Όλες αυτές οι παθογένειες είναι μεν σοβαρές, αλλά επικίνδυνες δεν είναι σε καμμία περίπτωση, στο παγκόσμιο γεωπολιτικό/οικονομικό σκηνικό έχουν περίπου την βαρύτητα μιας τρίχας καραφλού, ή ενός φτερού στον άνεμο.

  Θυμηθείτε το, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

  Να το ξαναγράψω:

  Θυμηθείτε το, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

  Πάμε άλλη μια:

  Θυμηθείτε το, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

  Ο μόνος λόγος που δεν μας έχουν ακόμη βομβαρδίσει οι "φίλοι Αμερικάνοι" όπως έκαναν με Λιβύη, Αίγυπτο, Συρία, όλες στην ίδια ενεργειακή ζώνη, αλλά και Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ, είναι ότι βρισκόμαστε στην ΕΕ και ότι έχουν προτεραιότητα να μας βομβαρδίσουν (οικονομικά) άλλοι "φίλοι": Οι Αυστριακο-Γερμανο-Ολλανδοί.

  Εύχομαι με όλη μου την καρδιά να βγω ψεύτης. Από ότι φαίνεται, τα κοιτάσματα είναι τεράστια και πολλοί θέλουν να μας εντάξουν στις δικές τους ζώνες επιρροής. Αμερικάνοι, Ευρωπαίοι, Ρώσοι, Κινέζοι. Με το ζόρι, αν δεν συμβεί με το καλό. Δεν βλέπω να υπάρχει τρόπος να γίνουν συμφωνίες που θα ικανοποιήσουν όλους τους "αντίδικους" ταυτόχρονα και τον καθένα ξεχωριστά, χωρίς να "στεναχωρήσουμε" τους υπόλοιπους. Πως να γίνει; Αυτό θα ήταν κατόρθωμα μάγου. Φοβάμαι ότι θα μας κάνουν χίλια κομμάτια, αφού πρώτα μας πάρουν ό,τι έχουμε και δεν έχουμε.

  • factorx avatar
   factorx @ Πεπόνης 29/03/2012 13:41:37

   Τώρα τον ανακάλυψαν τον Morningstar. Γιατί δεν διαβάζεις αυτό εδώ, αντί να απεραντολογείς;
   http://www.antinews.gr/2012/03/12/151416/

   • Πεπόνης avatar
    Πεπόνης @ factorx 29/03/2012 13:52:40

    Εννοείται πως το έχω διαβάσει. Αλλά το ότι ο R. Morningstar ήρθε ήδη στην αποικία του και μάλιστε απέτρεψε συμφωνία μεταξύ των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου (συμβαίνει αυτές τις ημέρες), είναι καινούργιο. Δεν έχουν ιερό και όσιο, και εμείς δεν έχουμε ούτε έναν αρχηγό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων... Αν δεν κάνει κάτι ο Αντώνης, την ξεχνάμε την Ελλάδα όπως την γνωρίσαμε. Θα βλέπουμε την Νιγηρία και θα λέμε: "Ορίστε, πολιτισμός!"

    • factorx avatar
     factorx @ Πεπόνης 29/03/2012 14:06:22

     Γιατι δεν περιμένουμε λίγο να γίνει πρωθυπουργός;

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ factorx 29/03/2012 14:14:47

      ΑΥΤΟ περιμένουμε!!!!

     • Πεπόνης avatar
      Πεπόνης @ factorx 29/03/2012 14:16:04

      Τι νομίζεις ότι περιμένω;

   • Dfg avatar
    Dfg @ factorx 29/03/2012 16:23:43

    Στο άρθρο του defencenet που αντιδιαστελλεται ως ένα βαθμό με αυτο το ΕΤ, το θέμα δεν είναι ο περίεργος ρόλος του Μορνινγκσταρ. Και στα 2 το θέμα είναι η αμερικανική εξωτερική πολιτική σε σχέση με την Ελλάδα.

    Πιστεύω τα μηνύματα είναι σαφή: οι αμερικάνοι θέλουν τους Τούρκους να αναγνωρίσουν ποιο είναι το "σωστό" και δε θα χάσουν (στο Αιγαίο).

    Όσο για το αν ο Σαμαρας σαν πρωθυπουργός κάνει κάτι που θ αφήσει τους Τούρκους απέξω, μάλλον θα κράτησω μικρο καλάθι!

 5. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 29/03/2012 16:53:43

  Η κοινή άσκηση σημαίνει και κοινή εκμετάλευση;
  Μήπως στέλνουν μήνυμα στην Τουρκία,μην φοβάσαι εμείς είμαστε εδώ.Κάτι θα βγάλεις απο τα πετρέλαια και εσύ,φίλε και σύμμαχε

 6. airman avatar
  airman 29/03/2012 18:16:39

  Η Τουρκία αποτελούσε και αποτελεί ''κάστρο'' των Αμερικάνικων συμφερόντων στην περιοχή (ΝΑ Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Καύκασος, Ιράν) τόσο μέσω του ΝΑΤΟ όσο και ως άμεσος σύμμαχος. Για το μέλλον όμως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια τόσο τις μεσομακροπρόθεσμες εξελίξεις στο Ιράν όσο και στο Κουρδικό.
  Είναι αρκετά ως πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να ρίξουν αλλού το κύριο βάρος των ενδιαφερόντων τους στην εγγύς περιοχή. Και το όνομα αυτού Κατάρ.

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/03/2012 18:46:54

  Business as usual.
  ΗΠΑ - Ελλάδα είναι χώρες του ΝΑΤΟ. Το Ισραήλ επιλέξιμος (και από τους 2 πλέον) σύμμαχος.
  Έχουμε παρακάτω Συρία = μπαρουταποθήκη.
  Το Ισραήλ αναζητά εν τω μεταξύ αεροπορικές βάσεις στο "πιστά αμερικανόφιλο" Αζερμπαιτζάν για να πιέσει κυκλωτικά το Ιράν.
  Τις τάσεις αυτονόμησης και "στρατηγικού βάθους" πρός τη Μέση Ανατολή της Τουρκίας , οι ΗΠΑ θέλουν φυσικά να τις ελέγξουν. Πως αλλοιώς; Πότε άν όχι τώρα (στην αρχή), με ποιούς άν όχι με Ισραήλ και Ελλάδα;
  'Εχουμε και κάποιους αμφίπλευρους "φιλοισραηλινούς" και "φιλοτουρκικούς" νεωτερισμούς της Ρωσίας - η "αυτοκρατορική¨πολιτική δεν της έλειπε ποτέ.
  Ενώ η Κύπρος είναι ακριβώς επί ΑΚΕΛ που ανοίχτηκε προς το Ισραήλ.
  Μια κάποια στρατηγική αναβάθμιση και της Ελλάδας, καλό δεν είναι;

  • franc avatar
   franc @ Ο Θείος 29/03/2012 19:06:09

   H απάντηση είναι απλή και δοκιμασμένη: Κάν'το όπως η Κύπρος.
   Εντοπίζουμε το καλύτερο "οικόπεδό" μας όπως η Κύπρος και με τα ίδια ποσοστά που πρόσφερε η Κύπρος βάζουμε την ίδια σύμπραξη εξορύξεως περί την noble energy προφανώς. Δεν βλέπω πρόβλημα, αφού η συνταγή είναι δοκιμασμένη από την Κύπρο που είναι σε δυσμενέστερη θέση απο εμά;ς έναντι των Τούρκων. Κι ύστερα ποιός εμποδίζει την Τουρκία να εντοπίσει κι αυτή το καλύτερο "οικόπεδό" της και να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία? Aλλωστε αυτή η εντυπωσιακή άσκηση αποτελεί το θριαμβευτικό άνοιγμα της αυλαίας των υδρογονανθράκων της Α. Μεσογείου. Ακόμα και να θέλουμε να τα κάνουμε μούσκεμα όπως ο Γιωργάκης με την κρίση, δεν θα μπορέσουμε γιατί εδώ είναι πολύ περισσότερα τα λεφτά και τα κομάντα τα έχει οστόλος που βλέπετε στην εικόνα. Αυτή είναι η πραγματική παρέλαση της 25 Μαρτίου!!!

 8. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 29/03/2012 19:57:39

  “από τις ανακαλύψεις αυτές θα πρέπει να κερδίσουν όλοι. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, όμως από τους πόρους που θα προκύψουν ο Μόρνινγκσταρ πιστεύει ότι θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι”

  “Οι ανακαλύψεις ενεργειακών πόρων στην Αν. Μεσόγειο υπερβαίνουν τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες όπως την Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως αργότερα και την Ελλάδα”
  “θα είναι κρίμα οι χώρες της περιοχής να στερηθούν τα οφέλη των ανακαλύψεων”

  Τό defencenet βγάζει τά συπεράσματα πού θέλει νά βγάλει καί δέν σημαίνει ότι είναι καί τά σωστά.
  Εγώ θέλω νά βάλω στόν στοχασμό τής ανάλυσης τών θέσεων-απόψεων-προτροπών τού κ. R. Morningstar καί δύο -τρία ακόμα στοιχεία, ώστε νά γίνει πιό αντιληπτός ο λόγος του.

  - Κατ' αρχήν ο κ. R. Morningstar είναι αμερικανοεβραίος καί δέν θά έπαιρνε ποτέ καί μέ τίποτα κάποια θέση, η οποία θά έθιγε τά συμφέροντα τού Ισραήλ.
  - Εδώ καί καιρό διαρρέεται η πληροφορία ότι τό 40% τών ενεργειακών αποθεμάτων τής αν. Μεσογείου βρίσκονται στήν υφαλοκρυπίδα ή ΑΟΖ τής Συρίας καί τού Λιβάνου.
  - Η Συρία καί ο Λίβανος χρειάζεται νά οριοθετήσουν τήν ΑΟΖ τους, πρωτίστως μέ τήν Κύπρο.
  - Η Κύπρος είναι μέλος τού ΟΗΕ καί τής ΕΕ καί είναι κρατική οντότητα στό εδαφικό της σύνολο.
  - Τά εδάφη πού ελέγχονται από τόν τούρκικο στρατό καί αποτελούν τήν τουρκοκυπριακή διοίκηση μπορούν νά εκπροσωπηθούν στίς διεθνείς τους σχέσεις μόνο από τήν κυπριακή δημοκρατία. Μέ άλλα λόγια μόνο η κυπριακή δημοκρατία μπορεί νά οριοθετήσει νομικά ΑΟΖ σύμφωνα μέ τό διεθνές δίκαιο καί όχι η τουρκοκυπριακή διοίκηση όπως έγινε πρόσφατα μέ τήν Τουρκία γιά λόγους πολιτικής πίεσης. Η Συρία δέ πρέπει νά ορίσει τήν μελλοντική της ΑΟΖ μέ τήν κυπριακή δημοκρατία, μόνη αρμόδια γιά τό διεθνές δίκαιο καί αυτό μάλιστα γιά εδάφη της πού βρίσκονται υπό ξένη κατοχή. Άν η Τουρκία θέλει νά έχει οριοθετημένη ΑΟΖ, σύμφωνα μέ τούς κανόνες διεθνούς δικαίου, πρέπει νά τήν οριοθετήσει μέ τήν κυπριακή δημοκρατία πού δέν τήν αναγνωρίζει.
  - Τό περίφημο κοίτασμα Λεβιάθαν τού Ισραήλ βρίσκεται καί σέ λιβανέζικη ΑΟΖ (οι λιβανέζοι ουρλιάζουν ότι οι ισραηλινοί αυθαίρετα πήραν κομμάτι τής δικής τους ΑΟΖ) καί μιά συνεκμετάλλευση στό μέλλον καθίσταται αναγκαία .
  - Έχοντας υπ' όψιν τά αναφερθέντα προβληματάκια κατανοούμε καλύτερα τί θέλει νά μάς πεί ο κ. R. Morningstar
  - Δέν πρέπει νά ξεχνάμε επίσης ότι ο Χριστόφιας μίλησε πρώτος γιά δικαιώματα τών τουρκοκυπρίων στά ενεργειακά αποθέματα τού νότου καί πέσανε πολλοί πατριώτες νά τόν φάνε. Δέν τό σκέφθηκε μόνος του, στήν Ν.Υόρκη έγινε η συγκεκριμένη πρόταση σέ ομιλία του (τυχαίο;), αλλά κάποιοι τού εξηγήσανε υπομονετικά τί ακριβώς τρέχει. Ή η Τουρκία αποφάσισε τήν κατασκευή αεροπλανοπφόρου γιά νά προασπίσει τίς επιδιώξεις της στήν αν. Μεσόγειο επιδή πάσχει από κόμπλεξ κατωτερότητας; Μερίδιο θέλει.

  Θά μπορούσα νά προσθέσω καί άλλα πολλά, αλλά δέν θέλω νά γράψω βιβλίο.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Ιαπετός 29/03/2012 21:48:33

   Μήπως θά ἒπρεπε νά γράψεις βιβλίο;!;

 9. Nik avatar
  Nik 30/03/2012 23:59:28

  Φτάνει πια συνωμοσιολογία! Μπουχτίσαμε.

  Ο Χριστόφιας έκανε το αναπόφευκτο τονίζοντας την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στους πόρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ετσι είναι αν θέλουμε μια ενιαία πολιτεία. Αρνηση σημαίνει αποδοχή της διχοτόμησης σε δύο ξεχωριστούς λαούς. Απλά πράγματα.

  Οσο για την στάση των ΗΠΑ, ξαφνικά εμφανίζονται από κάποιους να παραμερίζουν το Ισραήλ, ακριβώς τώρα που βρήκε υδρογονάνθρακες σε χώρο που του ανήκει βάσει του διεθνούς δικαίου, για τα μάτια της Τουρκίας. Συμπωματικά αυτοί που λένε αυτά είναι στην πλειονότητα αυτοί που μέχρι πρότινος μιλούσαν για την παντοδυναμία του Εβραϊκού Λόμπυ κλπ. Τι τελικά συμβαίνει; Ξέρει κανείς;

  • franc avatar
   franc @ Nik 31/03/2012 09:57:03

   Σωστός...
   Επίσης: "Η Άγκυρα έχει ήδη απειλήσει την Κύπρο, για την υπογραφή συμφωνίας με την Noble. Αυτή η απειλή οδήγησε την Μόσχα στο να δηλώσει ότι δεν θα ανεχτεί τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας."
   Aρα η Κύπρος προχωρεί με στήριξη Ρωσίας-ΗΠΑ-Ισραήλ.
   Γιατί όχι κι εμείς? Αφού για τα ίδια κοιτάσματα μιλάμε...Aν η Αγκυρα έκανε πίσω στην Κύπρο τι θα κάνει σ' εμάς με το τρίο αυτό απέναντι?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.