#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/03/2008 23:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κλινικά νεκρή η κυβέρνηση των Σκοπίων

Η αναμενόμενη πολιτική κρίση ξέσπασε χθες το βράδυ στα Σκόπια όταν το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) αποφάσισε να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, επειδή, όπως ανακοίνωσε, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προωθήσει νόμους που θα επέτρεπαν την ευρύτερη χρήση της αλβανικής γλώσσας και των συμβόλων των Αλβανών. Παραμένει άγνωστο, αν ο πρωθυπουργός Νικολά Γκρούεφσκι θα αναζητήσει νέους εταίρους για τη συγκρότηση κυβέρνησης ή αν θα παραμείνει ως κυβέρνηση μειοψηφίας, τουλάχιστον μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον επόμενο μήνα. Μπορεί όμως μια κυβέρνηση μειοψηφίας να διαπραγματευθεί το θέμα της ονομασίας;

Στο μεταξύ και ενώ ο νέος γύρος συνομιλιών Αθήνας-Σκοπίων υπό τον Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία ξεκινά  τη Δευτέρα στη Βιέννη, χθες, στις  Βρυξέλλες, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Καραμανλής και η κ Μπακογιάννη, συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων. Ως ενδιάμεσος για να κλειστεί η συνάντηση, λειτούργησε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζουμε ότι η συνάντηση κορυφής είχε προαναγγελθεί από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Σπέκχαρντ, σε συνομιλία του με τέσσερις Έλληνες δημοσιογράφους(βλ εδώ).

Είναι λοιπόν προφανές ότι η Ουάσιγκτον κινεί τα νήματα. Άλλωστε και όπως γράψαμε χθες (εδώ) ο πρόεδρος του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών», Μέντουχ Θάτσι, προανάγγειλε την αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση, ύστερα από συνάντηση του με εκπροσώπους της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια. Πάντως, οι αλβανικές κινήσεις βολεύουν στην παρούσα την ελληνική κυβέρνηση, αφού οι Σλάβοι οι οποίοι διεκδικούν το όνομα «Μακεδονία» (οι Αλβανοί αδιαφορούν, διότι θεωρούν εαυτούς, απλά, Αλβανούς) αποδυναμώνονται. ‘Η τουλάχιστον πρέπει να βιαστούν για να πετύχουν κάτι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. OMOGENEIA avatar
  OMOGENEIA 14/03/2008 11:07:00

  Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ!! ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ!

 2. Suhoi avatar
  Suhoi 14/03/2008 15:20:18

  "Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ".

  Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ως χώρα εάν θέλουμε να διατηρηθούν τα Σκόπια ως κράτος (με τη σημερινή μορφή τους, δηλαδή Σλάβοι και Αλβανοί)ή όχι. Μην είμαστε απλοί παρατηρητές των γεγονότων που διαμορφώνουν παράγοντες, κυρίως εκτός Βαλκανίων, και μην συρόμαστε πίσω από τα γεγονότα.

  Το 2001, με την αλβανική "εξέγερση" στα Σκόπια, οπότε κινδύνευσε η πρωτοκαθεδρία των Σλάβων (αυτοί θέλουν την ονομασία "Μακεδονία", οι Αλβανοί αντίθετα αδιαφορούν παντελώς), η Ελλάδα στήριξε τους Σλάβους. Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν κινήθηκε κατ'αυτό τον τρόπο επειδή το αποφάσισε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, ή ήταν μιά αμερικανική ντιρεκτίβα.

  Εάν σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να εγκαταλειφθούν οι Σλάβοι, και να διαλυθούν τα Σκόπια, πρέπει να το δούμε. Ομως, επουδενί πρέπει να λάβουμε θέση απέναντι στις οποιεσδήποτε εξελίξεις με αποκλειστικό γνώμωνα την ονομασία.

  Ας δούμε που πάνε τα Βαλκάνια συνολικά (αλλαγές συνόρων), πως διαμορφώνονται οι πληθυσμοί (τέσσερις περίπου ισοδύναμες πληθυσμιακά χώρες, Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, μελλοντική μεγάλη Αλβανία), ποιές συμμαχίες μπορούν να δημιουργηθούν στην περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες (άλλο οι σχέσεις καλής γειτονίας και άλλο οι στρατηγικές συμμαχίες), ποιό ρόλο θα παίξει -εάν θα παίξει τελικά- η ΕΕ στα Βαλκάνια, ποιός θα είναι ο ρόλος των ΗΠΑ (Θα ασχοληθεί με τα Βαλκάνια ή θέλει να απαλλαγεί και να στραφεί στο μεσανατολικό αγκάθι;), πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί η μεταναστευτική "μειονότητα" των αλβανών στην Ελλάδα, κ.λ.π.

  Ιδιαίτερα το τελευταίο έχει κι' αυτό τη σημασία του. Τα παιδιά (δεύτερη γενιά) μιλούν πιά ελληνικά και ντύνονται στα πρότυπα που ντύνεται και η ελληνική νεολαία. Μεγάλο κομμάτι αυτών των παιδιών θα αποκολληθεί από τις νοοτροπίες των γονέων και των παπούδων. Σταδιακά πολλοί θα αποκτήσουν ελληνική υπηκοότητα. Στόχος λοιπόν, είναι η ενσωμάτωσή τους και η αφομοίωσή τους. Να μην γίνουν τα ίδια λάθη (γκέτο) που έκαναν οι Γάλλοι με τους Αλγερινούς. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει υποχωρητικότητα απέναντι σε ενδεχόμενες προβοκάτσιες των οιωνδήποτε γειτόνων, αλλά ξεκάθαρη πολιτική. Και κυρίως αποφασιστικότητα στην υλοποίηση αυτής της πόλιτικής.

  Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί κάτι στην περιοχή, παρά μόνον τον κακό της τον εαυτό.

 3. Factorx avatar
  Factorx 14/03/2008 16:53:58

  Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στα Σκόπια

  Σειρά διαβουλεύσεων για την εξέταση και την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε μετά την αποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών (DPA) από την κυβέρνηση, καθώς για το ζήτημα της ονομασίας, διεξάγεται την Παρασκευή στα Σκόπια.

  Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και τον εκπρόσωπο της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, για να τους ενημερώσει σχετικά με τη συνάντηση του με την Ντόρα Μπακογιάννη, στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΕΛΚ, στις Βρυξέλλες.

  Ο Νίκολα Γκρούεφσκι συναντάται επίσης με τους αρχηγούς των κομμάτων του συνασπισμού «Για μία καλύτερη Μακεδονία» (σ.σ. ο συνασπισμός τον οποίο απαρτίζουν σλαβομακεδονικά δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα, τα οποία συνεργάστηκαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο του 2006. Του συνασπισμού αυτού είχε ηγηθεί το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι).

  Ακολουθεί συνάντηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ με τον πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Το απόγευμα συνέρχεται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και το βράδυ συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή του VMRO-DPMNE.

 4. Factorx avatar
  Factorx 14/03/2008 17:10:30

  "Παζάρι κορυφής" γράφουν σήμερα οι εφημερίδες πως άρχισε για το όνομα των Σκοπίων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ άρχισε χθες στις Βρυξέλλες έπειτα από έντονες πιέσεις της αμερικανικής πλευράς. Στην ουθσία όμως πρόκειται για ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ. Γιατί όμως αποφεύγουν να το πουνε έτσι; Για να μην υπαρξει απόδωση ευθυνών;

 5. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 14/03/2008 17:17:28

  Suhoi η ιστορία έχει δείξει ότι η αφομοίωση είναι μια δύσκολη έως αδύνατη διαδικασία. Δες πόσες μειονότητες υπάρχουν παγκοσμίως και πως επιβίωσαν οι Εβραίοι 2.000 χρόνια. Δεν τους κυνηγάμε, εννοώ τους Αλβανούς στην Ελλάδα, δεν τους ζορίζουμε αλλά προσέχουμε κιόλας γιατί όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά.

  Όσο για την ύπαρξη των Σκοπίων τα πράγματα είναι ζόρικα. Ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι ένας λαός διαμελισμένος ενώνεται. Θα ενωθούν και οι Αλβανοί. το πρόβλημα είναι ότι οι Βόρειοι Αλβανοί είναι Μουσουλμάνοι ενώ οι νότιοι χριστιανοί. Συνεπώς οι βόρειοι που είναι περισσότεροι θα καταπιέζουν τους νότιους οπότε επιπλέον μιλάμε τουλάχιστον για αυτονομία του Αλβανικού Νότου.

  Τι σημαίνει το παραπάνω για τα Σκόπια? Ότι θα κοπούν στα δύο τουλάχιστον. Εμάς μας συμφέρει ένα μικρό κράτος μαξιλάρι ανάμεσα στη Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία για να μην έχουμε κοινά σύνορα με τις χώρες αυτές σε μεγάλη έκταση τουλάχιστον. Αυτή πρέπει να είναι η Ελληνική πολιτική κατά τη γνώμη μου και να μην ενδιαφερθεί για το αν θα αποσπαστεί το Τέτοβο από τα Σκόπια. Υπάρχει κάτι εκεί που είναι γύρω στο 1.000.000 άτομα (οι υπόλοιποι είναι άλλες εθνότητες Βούλγαροι, τσιγγάνοι, Αλβανοί, Έλληνες Τούρκοι,κλπ.) και δεν ξέρουν από που κατάγονται. Αυτοί ας κρατήσουν το χώρο τους για να μένουν και να αφήσουν τους άλλους ήσυχους.

 6. alexandra avatar
  alexandra 14/03/2008 19:24:33

  "Η αφομοίωση ειναι δύσκολη ως αδύνατη διαδικασία."

  Στην Γαλλία το πρόβλημα της μη αφομοίωσης των μεταναστών δεν ειναι συνολικό, ο ένας στους τρείς Γάλλους ειναι ξένης καταγωγής, και ομως ενσωματώθηκαν.Δύσκολα τα πρώτα χρόνια, με εκρήξεις ρατσισμού εναντίον των εθνικών ομάδων απο τις οποίες κάθε φορά η γαλλική κοινωνία αισθανόταν οτι απειλείτο, αλλα με τα χρόνια,μόνο το όνομά τους θυμίζει την καταγωγή τους. Το προβλημα υπάρχει με τους Αφρικανικής καταγωγής και τους
  μουσουλμάνους Μαγκρεμπίνους που λόγω θρησκείας, πιστεύω ιδιοσυγκρασίας, διαφορετικών πολιτιστικών καταβολών και οικογενειακών δομών, δεν ενσωματώθηκαν πολιτιστικά,η γαλλική κοινωνία τους περιθωριοποίησε και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ύφεσης, αυτό έφερε την έκρηξη.Αλλα και η Γαλλία δεν ξέρω αν ήθελε πράγματικά να τους αφομοιώσει. Με τους δικούς μας τους Αλβανούς μετανάστες ειναι το ίδιο;Δεν ήρθαν απο άλλη ήπειρο,δεν έχουν διαφορετικό πολιτισμό,δεν κουβαλάνε μνήμες μακροχρόνιας ηττας και ταπείνωσης,θέλουν να προκόψουν, απλώς απο ένα άλλο κοινωνικό σύστημα και μιά καθυστερημένη κοινωνία έχουν έρθει,και τώρα σιγά σιγά ενσωματώνονται.Και βέβαια υπάρχουν οι γκέκηδες που ειναι πιο δύσκολη περίπτωση, αλλα και μέσα στην Αλβανική κοινωνία, υπάρχουν πολλές διαφορές. Ειναι θέμα πολιτικής και συνθηκών η ομαλή ενσωμάτωσή τους. Τον καιρό της Ελληνικής επανάστασης οι μισοί οπλαρχηγοί και τα παληκάρια τους δεν ήταν καν ελληνόφωνοι, θυμάται τώρα κανείς τον μακρινό του Αρβανίτη πρόγονο; Οσο για το τι θα γίνει με τα Σκόπια, ειναι ανησυχητικές οι εξελίξεις και καλά θα κάνουμε να το παρακολουθούμε με προσοχή.

 7. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 14/03/2008 20:44:17

  Το παράδειγμα της Γαλλίας είναι το ατυχέστερο. Μετά τις 23:00 τη νύχτα σε πολλές πόλεις δε μπορείς να κυκλοφορήσεις. Αλλά δε μίλησα για Γαλλία. Δες τους Έλληνες της διασποράς. Παραμένουν Έλληνες. Οι Τούρκοι στη Γερμανία το ίδιο. Οι Γερμανοί στην πρώην Ρωσία από την εποχή της Μεγ. Αικατερίνης το ίδιο. Οι Έλληνες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία επίσης δε χάθηκαν. Αν μας ενδιαφέρει να έχουμε Αλβανούς που αν μας τύχει καμιά στραβή να μην ξέρουμε κατά που θα πάνε και να είναι ένας επιπλέον αστάθμητος παράγοντας τότε είναι κάτι που το συζητάμε.

  Όσο για το 1821 υπήρχαν κάποιοι Αρβανίτες, ειδικά από Ύδρα και Σπέτσες αλλά η μεγάλη πλειοψηφία ήταν Έλληνες.

 8. alexandra avatar
  alexandra 15/03/2008 23:01:23

  Για την Ελληνική Επανάσταση μην εισαι και τόσο σίγουρος οτι ήταν "μόνο κάποιοι αρβανίτες".Αλλα αυτό δεν ειναι θέμα αυτού του μπλόγκ. Οσο για την ένταξη των μεταναστών,σε ομαλές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες μια χαρά αφομοιώνονται.Στα εθνικά κράτη και οχι στις πολυφυλετικές αυτοκρατορίες.Αν τώρα οι κοινότητες λειτουργούν σαν λόμπυ δεν αφομοιώνονται. Το παράδειγμα της Γαλλίας το ανέφερα γιατί ήταν μια χώρα που αν δεν κάνω λάθος, δέχθηκε ενα πολύ μεγάλο αριθμό ξένων σε σχέση με τον πληθυσμό της. Και εγκληματικότητα και ανασφάλεια δεν υπάρχει μόνο στην Γαλλία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.