#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/12/2009 13:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στην ΤεχεράνηΣυνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Τεχεράνη, μετά το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους και ο ανιψιός του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί, κατά τη διάρκεια των χθεσινών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση που επικαλείται στοιχεία από το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, οι νεκροί είνα οκτώ, ωστόσο νωρίτερα, κάποια ιρανικά κρατικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι οι νεκροί από τις συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας ήταν πέντε και άλλα ότι ήταν 15.Η ιστοσελίδα Norooz αναφέρει ότι α αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει υποστηρικτές του Μουσαβί που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα σήμερα έξω από το νοσοκομείο όπου βρίσκεται η σορός του ανιψιού του. Χρήση δακρυγόνων φέρεται να έκανε η αστυνομία και σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η ιρανική αστυνομία κάνει λόγο για περίπου 300 συλλήψεις διαδηλωτών την Κυριακή, αρνείται όμως ότι ήταν υπεύθυνη για τους θανάτους, ισχυριζόμενη ότι οι τρεις οφείλονταν σε δυστυχήματα και ο τέταρτος προήλθε από πυροβολισμό, όχι όμως των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη φιλομεταρρυθμιστική ιστοσελίδα Jaras, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο Εμπραχίμ Γιαζντί, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για την Ελευθερία του Ιράν και υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Η ιστοσελίδα του βουλευτών της αντιπολίτευσης Palemannews.ir αναφέρει ότι η αστυνομία προχώρησε επίσης στη σύλληψη συνεργατών του πρώην προέδρου του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί αλλά και του Μουσαβί.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Μουσαβί, ο ανιψιός του, Σεβέντ Αλί Μουσαβί, δέχθηκε πυροβολισμό στην πλάτη καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών. Η κηδεία του σήμερα αναμένεται να συνοδευτεί από νέες διαδηλώσεις.

Πηγές: Reuters, BBC

Ένταση και πάλι στην Τεχεράνη

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 28/12/2009 14:25:48

  ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΗΚΕ Η ΣΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΓΕΝΤ ΜΟΥΣΑΒΙ
  Η σορός του Σέγεντ Αλί Μουσαβί, του ανηψιού του ηγέτη της ιρανικής αντιπολίτευση Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, που σκοτώθηκε χθες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Τεχεράνη, εξαφανίσθηκε από το νοσοκομείο Εμπν ε Σινά όπου είχε μεταφερθεί, δήλωσε ο αδελφός του στην ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Parlemannews.ir.

  Νωρίτερα, η ιρανική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει πλήθος υποστηρικτών του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του ανηψιού του μπροστά από το νοσοκομείο Εμπν ε Σινά.

  "Το πτώμα του αδελφού μου μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο και δεν μπορούμε να το βρούμε. Κανείς δεν παραδέχεται ότι πήρε το πτώμα, κανείς δεν μάς απαντάει", δήλωσε ο Ρεζά Μουσαβί.

  Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο 35χρονος Σέγεντ Αλί Μουσαβί, ανηψιός του πρώην πρωθυπουργού του ιμάμη Χομεϊνί σκοτώθηκε από σφαίρα χθες στο κέντρο της Τεχεράνης κατά της διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες κατεστάλησαν βίαια από τις ιρανικής δυνάμεις ασφαλείας.

  Η Γερμανία καταδίκασε αυστηρά σήμερα "την βάρβαρη επέμβαση των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών" χθες, κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ διαδηλωτές σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

  "Καταδικάζω με τον πλέον αυστηρό τρόπο τη βάρβαρη επέμβαση των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών. Κι΄άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν. Ζητώ από τις αρχές της Τεχεράνης να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή νέας κλιμάκωσης και τον τερματισμό της βίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

  Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι το Ιράν έχει την υποχρέωση να μεριμνά για "την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και των πολιτικών δικαιωμάτων των Ιρανών", κατ΄εφαρμογήν της διεθνούς συνθήκης της σχετικής με τα δικαιώματα του πολίτη και τα πολιτικά δικαιώματα του ΟΗΕ, που έχει υπογράψει και επικυρώσει η Τεχεράνη.

  "Η διεθνής κοινότητα θα παρακολουθεί και δεν θα αποστρέψει το βλέμμα", προειδοποίησε.

  Ο ακριβής απολογισμός των θυμάτων κατά τις χθεσινές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη και άλλες μεγάλες πόλεις του Ιράν παραμένει αδιευκρίνιστος.

  Το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press-TV έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς σε ολόκληρη τη χώρα, επικαλούμενο απολογισμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, τη στιγμή που κυκλοφορούν αντιφατικές φήμες τόσο για τον αριθμό των νεκρών όσο και για τα αίτια θανάτου και τη σχέση των θυμάτων με τις διαδηλώσεις, ενώ νωρίτερα η κρατική τηλεόραση του Ιράν είχε μεταδώσει ότι σκοτώθηκαν δεκαπέντε άνθρωποι.

  Σύμφωνα με ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης, συγκρούσεις σημειώθηκαν, εκτός από την Τεχεράνη, στην Ταυρίδα, το Μασχάντ, το Ισπαχάν και το Σιράζ.

  Η Ενωση Μέσων Ενημέρωσης του Ντουμπάι επιβεβαίωσε την εξαφάνιση του δημοσιογράφου της τηλεόρασης του Ντουμπάι Ρεζά αλ-Μπάχα, ενός Σύρου 27 ετών και διαβεβαίωσε ότι δεν βρισκόταν σε αποστολή τη στιγμή της εξαφάνισής του.

  Ωστόσο, συνάδελφός του δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Ρεζά αλ-Μπάχα εξαφανίσθηκε χθες ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις της Τεχεράνης.

  Εκπρόσωπος της Ενωσης Μέσων Ενημέρωσης του Ντουμπάι επιβεβαίωσε ότι χάθηκε η επαφή με τον δημοσιογράφο, με τον οποίο η τηλεόραση του Ντουμπάι "συνεργάζεται εδώ και έναν χρόνο" , ενώ βρισκόταν κοντά στο σπίτι του στην Τεχεράνη και ότι "εκείνη τη στιγμή δεν βρισκόταν σε αποστολή".

 2. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 28/12/2009 14:57:35

  Από φίλους στο εξωτερικό που γνωρίζουν αρκετά καλά τα πράγματα στην Περσία και τη Μέση Ανατολή, έχω μάθει ότι το ακραίο ισλαμιστικό καθεστώς της Τεχεράνης έχει υποστήριξη μόνο στα αγροτικά και τα πλέον καθυστερημένα στρώματα της κοινωνίας, ενώ τα αστικά στρώματα, και ειδικά οι νέοι, έχουν κουραστεί με την καταπίεση των μουλάδων, τη διαφθορά και την υποκρισία των "Φρουρών της Επανάστασης".
  Θα ήταν ευχής έργο η πτώση του ισλαμιστικού καθεστώτος στο Ιράν να σημάνει την απαρχή μιας μετριοπαθέστερης θεώρησης του Ισλάμ, αν και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός αναπτύσσεται αυτόνομα στις διάφορες χώρες, έχει πλέον τη δική του δυναμική.

  • Giorgos avatar
   Giorgos @ Μάρκο Τ 29/12/2009 02:13:21

   Επιβεβαιώνω αυτό που γράφεις για την υποστήριξη.

 3. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 28/12/2009 16:32:31

  Γάτες αυτοί οι Αμερικάνοι πάντα βρίσκουν τρόπους.

 4. monos avatar
  monos 28/12/2009 20:40:03

  Κάτι ανάλογο ετοίμαζαν και στον Καραμανλή αν έμενε στην εξουσία.
  Αλλά εμείς το χαβά μας!!!
  Μας έσωσαν οι Σοσιαλιστές, δεν είναι μικρό πράγμα.
  Ο Μακαριστός Χριστόδουλος και ο αείμνηστος Παπαδόπουλος της Κύπρου δεν άκουσαν, δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι.......

 5. Orestios avatar
  Orestios 28/12/2009 22:18:14

  Μα τί μου θυμίζει το σκηνικό, τί μου θυμίζει!

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 28/12/2009 22:32:54

  Ποιο σκηνικο ρε παιδια.Γιατι συγκρινετε ανομοια πραγματα;
  Καναμε εδω νοθες εκλογες;Υπαρχουν εδω Φρουροι της Επαναστασης που συλλαμβανουν γυναικες αν δε ντυνονται οπως θελουν;υπαρχει λογοκρισια;εουν δικαιωμα οι παπαδες να διαγραφουν οποιον υποψηφιο θελει να κατεβει στις εκλογες αν δεν ειναι ευσεβης;
  Και τελος μιλαμε για μυριαδες κοσμου που διαδηλωνει και η αστυνομια πυροβολει και δεν κραταει "αμυντικη σταση".

 7. dr.thess avatar
  dr.thess 29/12/2009 09:55:55

  νεοτάξικες δυνάμεις προσπαθούν να ανατρέψουν ενα θεοσεβούμενο καθεστως...τ'ακούτε παπάδες

 8. Orestios avatar
  Orestios 29/12/2009 11:35:42

  Για όσους αμφιβάλουν περί ομοιοτήτων. Η "επανάσταση" έχει πάρει χρώμα. Λέγεται πράσινη. Κι εδώ φάγαμε προπαγάνδα περί κακής κυβέρνησης, που έκαψε την χώρα και διάφορα ευτράπελα. Είχαμε golden boys αντί για φρουρούς. Αμφισβητίθηκε εξ αρχής η νομιμότητα της δεδηλομένης του 2007 από τον τωρινό Πρωθυπουργό. Είχαμε καταιγισμό κατηγοριών για "φίμωση" του διαδυκτίου, όταν μόνοι τους έριχναν τα blogs οι διαχειριστές. Είχαμε υποσχέσεις για διαχωρισμό εκκλησίας κράτους. Και επιπλέον είχαμε πιεστική προσπάθεια να υπάρξουν νεκροί τον Δεκέμβρη του 2008.
  Πόσο μύωψ μπορεί να είναι κανείς για να μην μπορεί να δεί τις ομοιότητες αλλά να παραμένει στον αφρό της "ενημέρωσης" ταυτίζοντάς τα δεινά του Ιραν με την θρησκευτική εμμονή, και μόνο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.