#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/08/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κλείνουν 202 οργανισμοί του δημόσιου τομέα

Απασχολούνται συνολικά 5.256 εργαζόμενοι, ενώ η επιχορήγηση που ελάμβαναν, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, έφτανε περίπου τα 40 εκατ. ευρώΑνοίγει ο κύκλος των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, 202 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου θα περιλαμβάνονται στην πρώτη ρύθμιση, που θα έρθει στη Βουλή από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα αφορά στη μείωση του κράτους.

Από την πολιτική των καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων και οργανισμών, εκτός της συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών, δεδομένου ότι αυτοί επιχορηγούνται σε ετήσια βάση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, θα προκύψει και μια πρώτη βάση απασχολούμενου προσωπικού, που θα οδηγηθεί σε αποχώρηση μέσω του καθεστώτος διαθεσιμότητας ή άλλων μορφών μείωσης προσωπικού, που τελικά θα επιλεγούν.

Θα πρόκειται για τους πλεονάζοντες απασχολουμένους, οι οποίοι, μαζί με τους μετεξεταστέους στα τεστ αξιολόγησης, τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους και όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, θα τεθούν στην πρώτη γραμμή για υπαγωγή στη νέα μορφή της εφεδρείας που προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Oλες οι δράσεις που θα προωθηθούν από την κυβέρνηση στοχεύουν στην εκπλήρωση του μνημονιακού στόχου για εξοικονόμηση δαπανών της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.

Η ανακοίνωση των 202 Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου που θα οδηγηθούν προς κατάργηση ή συγχώνευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση του μεγαλύτερου ποσοστού των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, που αγγίζουν τα 1.500. Η αξιολόγηση γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, βασικός πυρήνας των οποίων είναι «το κόστος για το φορολογούμενο και το όφελος για τους πολίτες», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Παράλληλα, ρόλο-«κλειδί» για το ποιοι οργανισμοί και φορείς θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν διαδραματίζει η ΕΥΣΣΕΠ, η Eιδική Υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού, Συντονισμού και Εφαρμογής Προγραμμάτων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία κρίνει το κόστος λειτουργίας του κάθε οργανισμού σε σχέση με το έργο που αυτός παράγει.

Μία πρώτη… γεύση του δραστικού «κύματος» συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών του Δημοσίου είχε δοθεί στα τέλη Ιουλίου. Τότε, ανακοινώθηκε η λίστα με 21 φορείς, αποτελούμενους από 213 νομικά πρόσωπα ανά την Επικράτεια, οι οποίοι άνοιξαν το… χορό. Στους οργανισμούς που ανακοινώθηκαν και βαίνουν προς συγχώνευση απασχολούνται συνολικά 5.256 εργαζόμενοι, ενώ η επιχορήγηση που ελάμβαναν, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, έφθανε αθροιστικά περίπου τα 40 εκατ. ευρώ.

Οι 21 οργανισμοί που καταργούνται είτε έχουν περιορισμένων διαστάσεων πραγματικό αντικείμενο είτε το αντικείμενό τους μπορεί να υπηρετηθεί αποτελεσματικότερα από τις κεντρικές υπηρεσίες τού κατά περίπτωση εποπτεύοντος υπουργείου.

Ανοίγει η πόρτα για μείωση των υπαλλήλων πέραν των 150.000 μέχρι το τέλος του 2015

«Ο ΑΡΙΘΜΟΣ και το μέγεθος του Δημοσίου δεν είναι… ιερή αγελάδα». Η συγκεκριμένη φράση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτυπώνει ξεκάθαρα το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα πέραν των 150.000 μέχρι το τέλος του 2015.

Μετά την παταγώδη αποτυχία του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ο στόχος που είχε τεθεί έκανε λόγο για 30.000 υπαλλήλους του Δημοσίου που θα περνούσαν τις… συμπληγάδες του καθεστώτος και θα απολύονταν ύστερα από ένα χρόνο και τελικά αποχώρησαν μόνο 6.500 άτομα, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά επιλέγει να αλλάξει ρότα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης αποφάσισαν να αφήσουν κατά μέρους τους «πράσινους» αποτυχημένους πειραματισμούς και, αντί της εφεδρείας, να προωθήσουν ένα συνολικό πακέτο παρεμβάσεων, που θα έχει διπλό στόχο:

1. Τη μείωση του προσωπικού στο στενό «πυρήνα» του Δημοσίου και στον ευρύτερο τομέα.

 

2. τη συρρίκνωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.

 

Όσοι δεν περάσουν τη βάση στα τεστ αξιολόγησης που θα σαρώσουν από τη νέα χρονιά το Δημόσιο, οι επίορκοι υπάλληλοι (περίπου 3.000 υποθέσεις έχουν περάσει από τα πρωτοβάθμια συμβούλια και δεν έχουν ακόμη τελεσιδικήσει), το πλεονάζον προσωπικό από τους οργανισμούς προς κατάργηση ή συγχώνευση και όσοι βρίσκονται κοντά στο κατώφλι της σύνταξης αναμένεται ότι θα αποτελέσουν την πρώτη δεξαμενή της νέας μορφής της εφεδρείας.

Στο στόχαστρο θα τεθούν οι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου. Η συγκεκριμένη κατηγορία θεωρείται πιο… προσπελάσιμη να τεθεί στη νέου τύπου εφεδρεία, καθώς δεν καλύπτεται, ουσιαστικά, από τη συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας, όπως οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου.

Οι 4 δράσεις που θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση της απασχόλησης

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ που προωθούνται από την κυβέρνηση στρέφονται προς τέσσερις κατευθύνσεις και έχουν στόχο τη δημιουργία ενός ευέλικτου, λειτουργικού και… οικονομικού Δημοσίου τομέα. Πιο αναλυτικά, προβλέπουν:

1. Αξιολόγηση του συνόλου των εργαζομένων σε ολόκληρο το φάσμα του Δημοσίου, η οποία αναμένεται ότι θα ξεκινήσει το αργότερο μέχρι τις αρχές του νέου έτους.

2. Απομάκρυνση μέσα σε χρονικό διάστημα από ένα μέχρι και τρία χρόνια όλων των εργαζομένων που θα αξιολογηθούν αρνητικά, καθώς και όλων των επίορκων υπαλλήλων.

3. Απομάκρυνση εργαζομένων με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

4. Αξιολόγηση των υπηρεσιών του κράτους, που θα οδηγήσει στη μείωση κατά 30% των δομών, με στόχο την άμεση εξοικονόμηση πόρων.

Δημήτρης Γκάτσιος στον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Χ. avatar
  Κώστας Χ. 26/08/2012 10:31:14

  Ποιά φορά είναι αυτή που ανακοινώνεται η συρίκνωση/αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα; 50η;, 100η; παραπάνω;
  Βαρέθηκα να το ακούω. Να το δω θέλω.

 2. skopelosnews avatar
  skopelosnews 26/08/2012 10:51:28

  πάντα εξαγγέλουν αλλά τα κομματικά γραφεία δεν τα δεχοντε ,αυτό το ρημάδι το δημόσιο που θέλουν όλοι πρέπει να σταματήση και να κάνουν άλλες δουλιές όχι να περνούν ποιο πολλά τα λαμόγια με 4μέρες δουλιά την εβδομάδα από εμάς που εργαζόμαστε 7 μέρες την εβδομάδα και 18 ώρες την ημέρα

  • Stefanos avatar
   Stefanos @ skopelosnews 26/08/2012 11:26:36

   Ξέχασες να μας πεις δουλευτάρη μου αν δηλώνεις ΟΛΑ τα εισοδήματά σου στην εφορία. Απλά να ξέρεις πως το λαμόγιο Δ.Υ. (που έγινε λαμόγιο από τους πολιτικούς που εσύ έστελνες και στέλνεις ανελλιπώς στη βουλή), τουλάχιστον δεν μπορεί να κρύψει τίποτε.

   • Κώστας Χ. avatar
    Κώστας Χ. @ Stefanos 26/08/2012 23:37:45

    Φυσικά, οι υπάλληλοι της πολεοδομίας και οι γιατροί του ΕΣΥ δηλώνουν τα φακελάκια έως δεκάρας, οι καθηγητές ζήτησαν ξεχωριστό ΑΦΜ για να δηλώνουν τα ιδιαίτερα που κάνουν, οι δε εφοριακοί είναι αμέμπτου ηθικής και δε χρηματίζονται για να καλύψουν ατασθαλίες (φυσικά δε μιλάω για το σύνολο των παραπάνω).
    Αν θυμηθώ και κανέναν άλλο "έντιμο" κλάδο θα επανέλθω.
    Καλά μας δουλεύεις!! Στην Ελλάδα όποιος ήθελε να φοροκλέψει απλά το έκανε (και πολλές φορές με τη συνεργασία κάποιου ΔΥ και συνεταιρικά στα κέρδη).

 3. armageddon avatar
  armageddon 26/08/2012 11:45:56

  Στείλτε και άλλο κόσμο στην ανεργία...Χαρίστε 1,9 Δισ. στην SIEMENS και άλλα τόσα στους ΜΠΟΜΠΟΛΑΛΑΦΟΥΖΟΥΣ...

 4. roadrunner avatar
  roadrunner 26/08/2012 12:00:47

  Αυτό το άρθρο, έτσι όπως είναι γραμμένο, βγάζει μια διάθεση τιμωρίας όλων των υπαλλήλων στο Δημόσιο. Και σίγουρα πολλοί με ανακούφιση θα το υποδεχτούν, διότι είμαστε αρκετοί δυσαρεστημένοι από την κακή, συχνά ποιότητα υπηρεσιών που αυτό παρέχει, αλλά και με το εικαζόμενο «διογκωμένο» μισθολογικό του κόστος και τα υπαρκτά (πλην ατιμώρητα) κρούσματα διαφθοράς.
  Έτσι, ακούμε συνέχεια για μονόδρομη μείωση του μισθολογικού κόστους στην κρατική μηχανή. Έχω την αίσθηση όμως, πως το κόστος με την παραγωγικότητα είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένα και επιδρά αμφίδρομα, το ένα πάνω στο άλλο. Απλό παράδειγμα: Έστω ότι έχω δυο παραγωγικές μηχανές. Η πρώτη έχει κόστος συντήρησης/λειτουργίας Κ και απόδοση Α. Η δεύτερη, ως προηγμένη τεχνολογικά, έχει λίγο ακριβότερο κόστος συντήρησης/λειτουργίας 2*Κ, αλλά δίνει απόδοση 3*Α. Με συμφέρει λοιπόν σίγουρα να έχω τη δεύτερη μηχανή, που δίνει υψηλότερη σχέση κόστους με απόδοση.

  Γιατί λοιπόν να μην εξευρεθούν τρόποι για υψηλότερη σχέση κόστους με απόδοση της κρατικής μηχανής, αντί να επιδιώκεται αποκλειστικά και μόνο, μείωση μισθολογικού κόστους, που θα οδηγήσει πιθανότατα και σε μειωμένη απόδοση της ; Αντί να κοιτάμε στενά τη μείωση μισθών μέσω απολύσεων, γιατί να μην εξετάζαμε την αύξηση παραγωγικότητας μέσω καλύτερης διαχείρισης όσων προσοντούχων πλεονάζουν (εξαιρουμένων των επίορκων) και μπορεί να συνδράμουν στην παραγωγικότητα από άλλο τμήμα της Δημόσιας μηχανής ;
  Και η επόμενη ερώτηση που θα κάνει κάποιος είναι : «Ποια διαχείριση ΔΥ θα μπορούσε να αυξήσει την απόδοση της κρατικής μηχανής τόσο, ώστε να κάνει πιο ασύμφορη την απόλυσή τους ;»Ενδεικτικές απαντήσεις:

  1. Πάταξη του παραεμπορίου-λαθρομετανάστευσης. Δηλαδή: αντί να απολυθούν προσοντούχοι (και μη επίορκοι) ΔΥ να αντικαταστήσουν / απελευθερώσουν από τα γραφειοκρατικά καθήκοντα, όσους των σωμάτων ασφαλείας (αστυνομία, λιμενικό κτλ) δεσμεύονται από δουλειές γραφείου (πρωτόκολλα, αρχεία, γραμματείες κτλ), αντί να βρίσκονται στους δρόμους με τους μάχιμους, που κυνηγάνε το παραεμπόριο-λαθραίους. Επιταχύνεις την πάταξη του παραεμπορίου, αυξάνεις τα έσοδα της κρατικής μηχανής. Ταυτόχρονα ενισχύεις το δημόσιο αίσθημα ασφάλειας, που από μόνο του δίνει άλλη ψυχολογία στην αγορά.
  2. Πάταξη φοροδιαφυγής. Με το σκεπτικό του 1, ενισχύεις ΣΔΟΕ και εφορίες εφόσον επιλέξεις τους ΔΥ με τα σωστά προσόντα, από όσους πλεονάζουν.
  3. Ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης. Επηρεάζει άμεσα την οικονομική δραστηριότητα. Εάν ενισχυθεί σημαντικά και με σωστές επιλογές από τους πλεονάζοντες ΔΥ το σώμα των δικαστικών υπαλλήλων, σίγουρα οι υποθέσεις θα λύνονται γρηγορότερα. Πετυχαίνεις πάλι καλύτερη απόδοση της κρατικής μηχανής.

  Ανέφερα τρία παραδείγματα τμημάτων της κρατικής μηχανής, που η ενίσχυση τους με ΔΥ θα αυξήσει την «άμεση» απόδοση της, πολύ περισσότερο από το μισθολογικό τους κόστος.
  Γιατί εκλείπει αυτό το σκεπτικό ; Η μονόδρομη απόλυση ΔΥ χωρίς να επιχειρείται η αξιοποίησή τους, για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα μέσω σωστής διαχείρισης προσωπικού, μου θυμίζει το Μνημόνιο, που με περικοπές μισθών και συντάξεων έφερε ύφεση μόνο και υστέρηση εσόδων στο κράτος.

 5. perastikos avatar
  perastikos 26/08/2012 12:02:58

  μεγαλε εσυ μονο για Δ.Υ. δεν μου φαινεσαι...

 6. GO avatar
  GO 26/08/2012 12:03:59

  Απορώ με όλες αυτές τις "ειδήσεις".
  Ακόμα και άπειρο συνταγματολόγο να 'ρώταγαν, θα τους πληροφορούσε ότι το 95% των μέτρων που κάθε τόσο ανακοινώνονται για τους μόνιμους Δ.Υ, είναι αντισυνταγματικά.
  Πώς θα σταθεί απόλυση μόνιμου δημόσιου υπάλληλου αν αξιολογηθεί αρνητικά σε τεστ γενικών γνώσεων, ενώ το εξειδικευμένο αντικείμενό του το κατέχει και είναι αποδοτικός στην εργασία του;

  • chrisss avatar
   chrisss @ GO 26/08/2012 17:08:18

   Κάτσε, για ξαναπέστο λίγο.."Πώς θα σταθεί απόλυση μόνιμου δημόσιου υπάλληλου αν αξιολογηθεί αρνητικά σε τεστ γενικών γνώσεων, ενώ το εξειδικευμένο αντικείμενό του το κατέχει και είναι αποδοτικός στην εργασία του;"
   Καιρό είχα να ακούσω τέτοιο αστείο μπράβο μπράβο..και όσον αφορά το πως γίνεται να απολυθούν, άκου έναν απλούστατο τρόπο...θα δημιουργήσουν έναν νέο οργανισμό, θα μεταθέσουν εκεί τους προς απόλυση ΔΥ και μετά θα τον καταργήσουν..so simple if you want it...

   • GO avatar
    GO @ chrisss 26/08/2012 20:15:53

    Μπούρδες.

 7. ΘΟΔΩΡΟΣ Κ avatar
  ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 26/08/2012 13:37:00

  Προς επιβεβαίωση αυτών που λες, ας διαβαστεί η σημερινή συνέντευξη του μέχρι πρότινος Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ, εισαγγελέα κ. Διώτη στο Βήμα της Κυριακής.
  Παρακαλούσε να του δώσουν με εσωτερική μετακίνηση 6-8 υπαλλήλους για να τους έχει σε συγκεκριμένα τελωνεία και τους υποσχόταν έσοδα από την πάταξη μόνο λαθρεμπορίου τσιγάρων, καυσίμων μέχρι 1 δισ. Ζητούσε την αντικατάσταση συγκεκριμένων 20 παλαιών (και μάλλον ύποπτων υπαλλήλων) με αντίστοιχους νεώτερους και αδιάφθορους σε συγκεκριμένη υπηρεσία για παρόμοιους λόγους. Όλοι τον κοιτούσαν με συμπάθεια και κατανόηση και στο τέλος τον ΄΄αντάμειψαν΄΄ με εκπαραθύρωση και αντικατάσταση από έναν απλό προϊστάμενο υπό κατάργηση ΔΟΥ της Μεσσηνίας.
  Όσο για την κατάργηση των 202 οργ. είναι οι ίδιοι και απαράλλακτοι από τους 250 που είχε πει πάλι η κυβέρνηση της ΝΔ ανακεινώσει τον Ιούνιο του 2009 (κοντά στις τότε ευρωεκλογές). Καμιά σαρανταριά από αυτούς έχουν ήδη συγχωνευτεί ή καταργηθεί και μετά από την ίδια επίσης λίστα που κράδαινε απειλητικά ο ''μαζί τα φάγαμε'' επί 2 χρόνια καταλήγουμε να τους αναμασούμε.
  Και για όσους δεν γνωρίζουν ας μάθουν ότι η ΝΔ επί 2 χρόνια ΔΕΝ έδινε αυξήσεις στους ΔΥ (2008 & 2009) αλλά ένα επίδομα αντιστάθμισης στους χαμηλόμισθους (δηλ. μόνο ΔΕ & ΥΕ). Το ΠΑΣΟΚ πατώντας και σε αυτό συνεπικουρούμενο και από όλες τις ΄΄προοδευτικές΄΄ δυνάμεις υποσχέθηκε ΄΄τα πάντα όλα΄΄ που λέει και ο Αλέφας και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, δηλαδή στο εννιαίο φτωχολόγιο των Δ.Υ , στην ανάδειξη των ορφανών του Μανοτζήμερου , της Ντόρας της εξερευνήτριας (της ευκαιρίας για την πρωθυπουργία) και της Σάρα Παίηλιν, ως δήθεν εκφραστές της Ελληνικής Χειμαζόμενης Κοινωνίας και της φιλελεύθερης ιδεολογίας. Μόνο που δεν κατάλαβαν ότι σε δύο απανωτές εκλογές δεν έλαβαν ποτέ πάνω από 3-4 % συνολικά και ότι για να επιβιώσουν εκλογικά οι ιδεολογικοί ταγοί τους φίλησαν κατουρημένες ποδιές και γύρισαν στο μαντρί.

 8. Σπυρος avatar
  Σπυρος 26/08/2012 16:21:46

  Να καταργηθούν ολα τα δημοτικα λιμενικα ταμεία που συστήθηκαν πριν τις εκλογες ,ναλογοδοτησουν οι δήμαρχοι για τα χρέη που δημιούργησαν στους δήμους και τώρα σφυρίζουν αδιάφορα και μιλάνε για διάλυση των δήμων..βλέπε πχ στην περιφέρεια δυτικής ελλαδος όπου ο πασοκοτραφης πρόεδρος της πεδ Δήμαρχος Αγρινίου κ μοσχολιος κάνει πασοκικη πολιτική και μιλάει για χρέη των δήμων του όταν ο δήμος του υπερχρεωθηκε εκ των έσω και δημιουργήθηκε με τον καλλικρατη ένας τεράστιος δήμος που έχει τη μισή καιπλεον Αιτωλοακαρνανία και έχει 750 υπαλλήλους λες και ειναι Υπουργείο...προσοχή στους δήμους και στις δαπάνες τους

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.