Κλείνει κι άλλο η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
27/12/2014 19:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κλείνει κι άλλο η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Μειώνεται ακομη περισσότερο η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ με βάση τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 24,7%, έναντι 27,2% ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ, με 6,1%, ενώ ακολουθούν το Ποτάμι και το ΚΚΕ, με 5,8% έκαστο. Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στην έκτη θέση, λαμβάνοντας ποσοστό 5,5%.

Οσον αφορά στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με τεράστια διαφορά: συγκεντρώνει 65,1%, έναντι μόλις 24,9% της ΝΔ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός κρίνεται ο Αντώνης Σαμαράς με 44,1% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 34,4%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 18,5%.

Σύμφωνα με το Βήμα, οι λόγοι της συρρίκνωσης της διαφοράς στο 2,5% είναι όχι μόνο η ανησυχία της κοινής γνώμης για την οικονομία, αλλά και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Χαϊκάλη.

Οι δηλώσεις Τσίπρα κρίνονται αρνητικά από το 54,3% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ το 62,9% αποδοκιμάζει τις δηλώσεις των βουλευτών Παραστατίδη και Βουδούρη, δηλώνοντας μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τους αποκλείσει από τους συνδυασμούς τους.

Το διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά για την ανάγκη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αντιμετωπίστηκε θετικά από το 56,6% των ερωτηθέντων, ενισχύοντας τη δυναμική της ΝΔ αλλά και τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού.

Επίσης, το 58,2% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να τάσσεται κατά και να προτιμά εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, με το 46,2% να καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ το κόστος των πρόωρων εκλογών έναντι 40,4% που θεωρούν ότι ευθύνεται η κυβέρνηση.

Αλλά και η τρίτη θέση φαίνεται να κρίνεται στο νήμα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, με το ΠΑΣΟΚ να έχει ένα ελαφρό προβάδισμα (6,1%), αλλά να ακολουθούν από πολύ κοντά το Ποτάμι (5,8%), το ΚΚΕ (5,8%) και η Χρυσή Αυγή (5,5%).

Περαιτέρω μείωση της διαφοράς και σε άλλη δημοσκόπηση

Σημειώνεται ότι περαιτέρω μείωση της διαφοράς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στο 3,3%, με ενδυνάμωση του δικομματισμού, καταγράφεται και στη δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος. Έτσι, η πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ ανέβηκε από το 24% στο 25% μειώνοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρουσίασε επίσης άνοδο 0,7% από το 27,6% στο 28,3%. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ALCO, μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων έφθανε στο 4,8%.

Aκολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,2%, ΠΑΣΟΚ με 4,6% το Ποτάμι με 4,4%, το ΚΚΕ με 4,2% και οι ΑΝΕΛ με 3%.

Και σε αυτή τη δημοσκόπηση, η πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 27/12/2014 20:45:43

  Και οι δύο δημοσκοπήσεις συμπίπτουν ως προς το ότι δείχνουν κλείσιμο ψαλίδας κατά 0,3%. Πολύ λίγο για την αλητεία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην υπόθεση Χαϊκάλη. Ίσως η οριστική σωτηρία της Ελλάδας να περνάει μέσα από μια σύντομη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αν υποθέσουμε ότι παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ 36%, αυτοδύναμος, και η ΝΔ 34,5%, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει κυβέρνηση αισθανόμενος την "καυτή ανάσα" της ΝΔ. Οι ψευδαισθήσεις του κόσμου θα καταρρεύσουν την άλλη μέρα. Αρκεί να μείνει ο Σαμαράς επικεφαλής της ΝΔ, άρα, να υπάρχει το περιθώριο δικαίωσης της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Αν είχε μείνει ο Καραμανλής το 2009 και το πολεμούσε, δεν θα μπορούσε ο ΓΑΠ να επιβιώσει με το Μνημόνιο ούτε μια ημέρα. Διότι θα υπήρχε στη συνείδηση του κόσμου ότι "να, υπήρχε και εναλλακτική, που την καταψηφίσαμε και ήμασταν πολύ ανόητοι". Ας μην επαναληφθεί λοιπόν το λάθος της αποχώρησης Καραμανλή. Αξίζει να κλείσει η ψαλίδα, ακόμη και εάν δεν κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές. Υπάρχει ένας ολόκληρος παραπλανημένος κόσμος εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να απελευθερωθεί την επόμενη ημέρα, ειδικά στην περίπτωση που κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

  • Θανος avatar
   Θανος @ Διογένης 27/12/2014 21:53:02

   Σωστά, αλλά ξεχνάς ότι ο Καραμανλής ήταν πρόεδρος καμια 10ρια χρονια και πρωθυπουργός 6, οτι ήταν να είχε κάνει το είχε κάνει. Ο Σαμαράς συμφωνώ ότι πρέπει να παραμείνει ότι και να γίνει. ..

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Διογένης 27/12/2014 22:08:05

   ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΜΑΣ . ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ . ΣΕ ΛΙΓΟ Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΘΑ ΝΟΙΩΣΕΙ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΩΝ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΛΟΥΦΛΗ ΤΟΥ ΒΑΘΕΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ,ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΟ 2% ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ . ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ.

  • dim avatar
   dim @ Διογένης 28/12/2014 00:22:50

   Πραγματικά, μετά τις αθλιότητες Χαϊκάλη - Καμμένου - Τσίπρα, περίμενα η ψαλίδα να έχει κλείσει τουλάχιστον κατά 1 μονάδα, και όχι μόνο 0,3%... Δυστυχώς, ο λαός είναι πολύ επιρρεπής στο λαϊκισμό, στα φούμαρα... Του λέει του λαού ο μέγας λαϊκιστης ότι θα κάνει τις αγορές να χορεύουν στους ρυθμούς του Στρατούλη και του Λαφαζάνη, και αντί να φύγει ένα 5% (δε λέω να φύγει και 20%, που τόσο θα έπρεπε όταν κάποιος κοιτάζει στα μάτια έναν λαό και του λέει ότι θα κάνει το παγκόσμιο καπιταλισμό να χορεύει για πάρτυ του...), όχι μόνο δε φεύγει, αλλά ανεβάζει και τα ποσοστά του... Η μόνη περίπτωση να αντιστραφεί η κατάσταση είναι να ξεκαθαρίσει ο Ντράγκι ότι για όποιον δε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και δεν είναι σε κάποιου είδους συμφωνημένο πρόγραμμα, θα κλείσει τη στρόφιγγα. Όχι από εκβιασμό ή από κακία, απλά διότι η ΕΚΤ χρηματοδοτεί μόνο εκείνες τις Κεντρικές Τράπεζες χωρών που τηρούν τους κανόνες της Ε.Ε. και δεν κάνουν του κεφαλιού τους θέτοντας διαρκώς σε υπονόμευση το ενιαίο νόμισμα... Μόνο αν ο λαός πάει ένα πρωί σε ΑΤΜ για να σηκώσει 100 ευρώ για να πάει στο σούπερ μάρκετ να πάρει γάλα και φαί για το παιδί του, και του πει εκείνη την ώρα η τράπεζα «συγνώμη, χωρίς τήρηση των συμφωνηθέντων, δεν υπάρχει σάλιο», τότε μόνο θα καταλάβει ότι εντός ευρώ και μαγκιές δε χωράνε. Ο Λαφαζάνη, το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΙΑ, το ΕΠΑΜ είναι τίμιοι, σου λένε εμείς λαέ θέλουμε ακόμα και δραχμή... Ο Τσίπρας και οι λαϊκιστές είναι οι άτιμοι... τα κατακάθια ενός παλαιού συστήματος που δε λέει να πεθάνει... Εκπροσωπούν ό,τι πιο παλαιό και λαϊκίστικο, που μας έφερε ως εδώ... Κοροϊδεύουν το λαό μέσα στα μούτρα του, και αυτός δυστυχώς επιρρεπής στο λαϊκισμό τους πιστεύει και τους δίνει 30%... Κρίμα...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ dim 28/12/2014 18:06:20

    Πόσο συμφωνώ στο ότι ο λαός μας έχει μεγαλώσει απίστευτα λάθος και πιστεύει προφανέστατα ψεύδη που τον ρίχνουν σε μεγάλους κινδύνους για τον τόπο... Ο Θεός βοηθός. Να του ζητήσουμε να μας φωτίσει αν πάμε σε κάλπες. Πολύ κρίσιμες στιγμές. Σαν επανάληψη του 2012.

   • ΙΑΣΩΝ avatar
    ΙΑΣΩΝ @ dim 29/12/2014 08:09:03

    αγαπητέ φίλε ο λαός μας έχει ανατραφεί με το σύνδρομο του παπανδρεϊσμού 'το κράτος πατερούλης θα σε βολέψει με κάποιο τρόπο για τα δεινά της τεμπελιά σου ή της κακοδαιμονία σου' επίσης μας διέπει και το σύνδρομο εάν δεν έχουμε γάλα να πεθάνει και η κατσίκα του γείτονα για να μην έχει γάλα και αυτός! αυτά μη τα ξεχνάς. Επίσης το μεγαλύτερο κακό που ακόμα συνεχίζεται είναι η διαφώτιση που συντελείτε στα πανεπιστήμια με τις κομουνιστικές παρατάξεις και το μίσος που καλλιεργούν για τις δημοκρατικές παρατάξεις και το σύστημα γενικότερα. Αυτά όλα θα πρέπει μεθοδικά να αλλάξουν με πολύ αγώνα και εργασία!

  • George N avatar
   George N @ Διογένης 28/12/2014 02:07:05

   Το σενάριο βασίζεται στην εκτίμηση ότι ο Συριζα θα αποδειχθεί τόσο λοξός όσο εμφανίζεται. Υπάρχει και η περίπτωση να μην θελήσει να το παίξει παρένθεση.

   • Μεγάλες στιγμές avatar
    Μεγάλες στιγμές @ George N 29/12/2014 09:09:32

    Και με ποιον θα συνεργαστει;Ειναι ευτυχία να είσαι στα δύσκολα δεύτερος και γι'αυτό προεκλογικά διώχνει το Ποτάμι απέναντι

 2. foros1 avatar
  foros1 27/12/2014 22:23:19

  όσο ο κ. Τσίπρας δεν δεσμεύεται προσωπικά, ότι ΟΛΕΣ οι υπογραφές - δεσμεύσεις της Ελλάδας μέχρι σήμερα θα τηρηθούν, και απλά από εδώ και πέρα θα διαπραγματευτεί με άλλες προτεραιότητες, χωρίς μονομερείς ενέργειες, ο φόβος πολλών ψηφοφόρων για την "ευρωρευστότητα" θα υπερισχύσει ακόμη και μπροστά στην κάλπη, άσχετα με τις δημοσκοπήσεις όπου ανέξοδα κάποιος εκφράζει την δυσαρέσκειά του.

  • Giorgis avatar
   Giorgis @ foros1 28/12/2014 02:54:10

   Δεν είναι δυνατόν να μην τρίσει τις δεσμεύσεις. Πολύ απλά ... Λεφτά δίνονται με περιορισμούς ΠΑΝΤΑ. Άμα δεν έχεις ενέχυρο, έχεις ιστορία τήρησης δεσμεύσεων. Άμα δεν έχεις ούτε αυτό έχεις μια πεταλουδίτσα που κάνει τσίου. Άρα το καλύτερο που μπορεί να γίνει στην Ελλάδα είναι να βγει ο Τσίπρας και να επιλέξει την τήρηση ... άρα και θα ξεφτιλιστεί γιατί λόγο του ότι έχει λιγότερο ιστορία θα είναι πιο αυστηρές ... η την μη τήρηση άρα και πρακτικά ... χρεωκοπία στιλ μπάχαλο

   • foros1 avatar
    foros1 @ Giorgis 28/12/2014 20:22:17

    αν ΠΡΙΝ (τυχόν) βγει, δεν πείσει για την τήρηση, απλά δεν πρόκειται να βγει...

 3. Ισόνομος πολίτης avatar
  Ισόνομος πολίτης 28/12/2014 14:06:38

  Πολύ μα πάρα πολύ θα γούσταρα τον Πάνο τον Καμμένο να τον δω "κατακαμμένο" σε αυτές τις πρόωρες και εκβιαστικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου (μακάρι να αποφευγότανε, αλλά βλέπεις έχουμε να κάνουμε και..... με Χαϊκάληδες).. Το κάτω από 3% της ΑΝΕΛ. θα το διασκεδάζαμε νομίζω όλοι οι σώφρονα πολιτικά σκεπτόμενοι πολίτες περισσότερο……. και από την "κατάπτωση" της Χ.Α

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Ισόνομος πολίτης 29/12/2014 09:11:44

   Να σου δίνουν 3% και να ζητάς επιτακτικά εκλογές είναι πολύ περίεργο

   • George N avatar
    George N @ Μεγάλες στιγμές 29/12/2014 10:35:15

    Για τους ΑΝΕΛ? Πότε άκουσες τελευταία φορά κάτι λογικό από αυτούς?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.