28/04/2010 14:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Κλείνει» επειγόντως η συμφωνία ;

Συνέντευξη Τύπου για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας θα δώσουν στις 3 μετά το μεσημέρι ώρα Ελλάδος στο Βερολίνο ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Επίσης στις 7 και μισή το απόγευμα η Άγγελα Μέρκελ θα προβεί σε δηλώσεις. Λίγο πριν τις τελικές ανακοινώσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα σημειώνουν «ταχεία πρόοδο».

«Εάν δε δοθεί βοήθεια προς την Ελλάδα η κατάσταση που θα αντιμετωπίσει θα είναι αφόρητη», ανέφερε νωρίτερα ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ κάλεσε σήμερα τις χώρες της ζώνης του ευρώ να συμφωνήσουν "επειγόντως" για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

    Μιλώντας στο ραδιοσταθμό LBC, ο βρετανός αξιωματούχος τόνισε ότι είναι "απολύτως απαραίτητο" τα προβλήματα της Ελλάδας να επιλυθούν "γρήγορα, αποτελεσματικά και με αποφασιστικό τρόπο" και έδωσε έμφαση στο ότι "η κυρίως ευθύνη (για τη στήριξη της Ελλάδας) εναποτίθεται στα άλλα μέλη της ζώνης του ευρώ".

    "Γνωρίζουν ότι οφείλουν να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Εχουν υποσχεθεί χρήματα και πρέπει να διαθέσουν αυτά τα χρήματα το ταχύτερο δυνατόν", είπε, υπογραμμίζοντας ότι "αν καταστεί δυνατό να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα γρήγορα, ο κόσμος θα αποκτήσει περισσότερη εμπιστοσύνη".

    "Είναι πραγματικά, πραγματικά σημαντικό", είπε.

    Ο Αλιστερ Ντάρλινγκ δήλωσε ακόμα ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μίλησε με τους ευρωπαίους ομολόγους του. "Πιστεύω ότι όλοι τους κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα" του ζητήματος, έκρινε.

    Τέλος παρατήρησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο "είχε απόλυτο δίκιο" που δεν εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ.

    Την ίδια ώρα, το κυβερνών Εργατικό Κόμμα απέρριψε ότι υπάρχει κάποια σύγκριση ανάμεσα στην κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, ενώ το πρόβλημα της τιθάσσευσης ενός δημοσιονομικού ελλείμματος - ρεκόρ επιστρέφει στο προσκήνιο ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

    Από την πλευρά του ο Βινς Κέιμπλ, υπεύθυνος του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών επί οικονομικών θεμάτων, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι η χώρα κινδυνεύει να διολισθήσει σε μία χρηματοπιστωτική κρίση αλά ελληνικά, αν η επόμενη βρετανική κυβέρνηση δεν λάβει δραστικά μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 28/04/2010 14:53:30

  H Γερμανική Υπηρεσία Φορολογικού Εγκλήματος μόλις μπουκάρησε στους ουρανοξύστες της Deutsche Bank! Υπάρχουν υποψίες φοροδιαφυγής της Τράπεζας και τήρησης διπλών βιβλίων.
  h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/0,1518,691767,00.html
  Χαμός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα!

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 28/04/2010 14:56:56

   Βρήακν στοιχεία για 50 επιχειρήσεις που υπεξαίρεσαν το φόρο εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακος

  • maestros avatar
   maestros @ Sic transit gloria mundi 28/04/2010 14:58:17

   ΠΕΡΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΣ ΟΥΔΕΙΣ ΛΟΓΟΣ : ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΕΠΙΜΕΛΩΣ

   Στο διεθνές δίκαιο υπάρχει πρόβλεψη για την μονομερή άρνηση μιας χώρας να πληρώσει τα χρέη της, όταν συντρέχουν τρεις λόγοι: (α) Ο δανεισμός έγινε με ανήθικο και παράνομο τρόπο. (β) Τα δάνεια δεν χρησιμοποιήθηκαν προς το συμφέρον του λαού και της χώρας. (γ) Οι δανειστές γνώριζαν πολύ καλά ποιους δάνειζαν και για ποιο σκοπό. Αυτή η ρήτρα του διεθνούς δικαίου, αποκαλείται odious debt . Τελευταίο παράδειγμα είναι το Εκουαδόρ, το οποίο τον Δεκέμβρη του 2008 ανακοίνωσε πλήρη παύση πληρωμών, χωρίς να κηρύξει πτώχευση, το οποίο αφού συγκρότησε μια διακομματική επιτροπή υπό τον γενικό εισαγγελέα της χώρας που εξέτασε το σύνολο των συμβάσεων δανεισμού της χώρας, ανακοίνωσε ότι το Εκουαδόρ δεν δεσμεύεται να πληρώσει ένα «ανήθικο και παράνομο» χρέος, που υπήρξε προϊόν ρεμούλας και κερδοσκοπίας σε βάρος του λαού του. Απευθύνθηκε επίσης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία στάθηκε στο πλευρό της χώρας, αναγνωρίζοντας το δικαίωμά της να μην πληρώσει χρέη που δημιούργησαν οι προηγούμενες διεφθαρμένες κυβερνήσεις και έτσι δεν κουνήθηκε φύλλο εναντίον του Εκουαδόρ. Και μιλάμε για μια χώρα με πληθυσμό περί τα 13,6 εκατ. κατοίκους και με ΑΕΠ (2008) λίγο πάνω από το 16% του αντίστοιχου ΑΕΠ της Ελλάδας!

   Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ
   http://aliartos-city.blogspot.com/2010/04/blog-post_8848.html

   • anonymous avatar
    anonymous @ maestros 28/04/2010 15:49:03

    Και τι ανήθικα χρέη έχουμε εμείς; Πήγαν σε μισθούς δημ. υπαλλήλων και χρηματοδότηση έργων. Το μεγαλύτερο μέρος. Οι μίζες άντε να είναι 30 δις από τα 300.

   • εναςάσχετος avatar
    εναςάσχετος @ maestros 28/04/2010 21:17:11

    Πολύ σωστά. Η Ελλάδα είναι καραμπινάτη περίπτωση απεχθούς χρέους (odious debt).
    Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει τουλάχιστον,να συλληφθούν και να καταδικασθούν απο την Ελληνική δικαιοσύνη, τα λαμόγια που δημιούργησανα αυτό το χρέος, ήτοι πρωθυπουργοί και υπουργοί.

 2. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 28/04/2010 14:55:34

  Εαν πάντως ο Ντομινίκ καταφέρει και μας απαλλάξει από τους πολιτικάντηδες της μεταπολίτευσης εγώ θα κρεμάσω τη φωτογραφία του στον τοίχο.

  Πως είχαν παλιά στη χωροφυλάκη στο γραφείο του διοικήτη τον βασιλέα από τη μία και τον παπαδόπουλο από την άλλη. Κάπως έτσι.
  Απέναντι όμως τι να βάλω δεν ξέρω...

  • donaE avatar
   donaE @ Αγανάκτηση 28/04/2010 14:58:28

   Τι ψαχνουμε τωρα,βασιλια η Παπαδοπουλο;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Αγανάκτηση 28/04/2010 15:00:28

   Τον Τσαλίκη βάλε...

 3. theokot2002 avatar
  theokot2002 28/04/2010 15:09:18

  Η χώρα μας όντως κορόιδεψε του Ευρωπαίους, σπαταλώντας τα δάνεια που μας έδωσαν. Αυτό αποτελεί παρέκλιση από τις υποχρεώσεις μας.
  Η Γερμανία αντίστοιχα δεν επιδεικνύει αλληλεγγύη και δεν κινείται στα πλαίσια των συνθηκών που έχει υπογράψει οι οποίες δεν αναφέρουν τίποτα για όρους κλπ.
  Ωε ισότιμα μέλη αυτής της ιδιότυπης "Ένωσης" θα πρέπει να απαντήσουμε στους "συνεταίρους" μας ότι τόσο εμείς όσο και αυτοί, για διαφορετικούς λόγους δεν θα έπρεπε να είμασταν στην Ε.Ε.
  Εμείς γιατί κοροιδεύουν κι αυτοί γιατί δεν το πιστεύουν.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ theokot2002 28/04/2010 15:17:27

   Και κάποιοι από τους αξιωματούχους της ΕΕ ξέρανε πολύ καλά ότι τους κοροιδεύαμε και κάνανε τα στραβά μάτια.
   Άλλοι για λόγους "κομματικής αλληλεγγύης" (και πρός πράσινους και προς μπλέ παραχαράκτες), οι πιό πολλοί επειδή ήταν εποχή παχειών αγελάδων ("ανάπτυξη" στην γλώσσα της οικονομικής ψευδοεπιστήμης) και τότε, λόγω της αφθονίας virtual money, έλεγαν πέρα βρέχει. Τώρα που έσκασε η φούσκα, κυνηγούν τους "σπάταλους Έλληνες" και τους δικούς τους φοροφυγάδες.

 4. nasos avatar
  nasos 28/04/2010 15:32:15

  Εγώ πάντως έχω την εξής απορία,
  εφόσον η μακροπρόθεσμη ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το Χρέος αμφισβήτειται έντονα-εξού και το ράλι του σπρεντ- όταν θα βγουν οι χώρες της Ευρωζώνης,ας πούμε η Ολανδία, να δανειστούν χρήματα για να δώσουν ύστερα στην Ελλάδα,οι αγορές με την σειρά τους δεν θα απαιτήσουν ένα επιτόκιο υψηλότερο από αυτό που πληρώνει συνήθως η Ολανδία;
  Και αν τα επιτόκια αυτά συνεχίσουν να ανεβαίνουν και μάλιστα οι αγορές θεωρήσουν πως το Ολανδικό Χρέος είναι ''μολυσμένο'' με ελληνικά junk bonds,συνεπαγωγικά δεν ανέβει και το επιτόκιο που πληρώνει η Ολλανδία;
  Και αν συμβεί αυτό,ως πότε θα μπορεί η Ολλανδική κυβέρνηση να αντισταθεί στις πολιτικές πιέσεις και να συνεχίζει να στηρίζει οικονομικά την Ελλάδα;

 5. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 28/04/2010 15:37:29

  Nouriel Roubini:

  http://www.cnbc.com/id/36795861

  "The recent problems faced by Greece are only the tip of a sovereign-debt iceberg in many advanced economies,” Roubini told readers of his RGE Monitor Web site.

  "Bond-market vigilantes already have taken aim at Greece, Spain, Portugal, the United Kingdom, Ireland, and Iceland, pushing government bond yields higher.” “Eventually they may take aim at other countries – even Japan and the United States -- where fiscal policy is on an unsustainable path," he wrote.

 6. mojo62 avatar
  mojo62 28/04/2010 16:24:27

  θα τους ηρεμήσει ο γαλλοεβραίος αφού τους δείξει 150000 κεφάλια απολυθέντων.

 7. enianos avatar
  enianos 28/04/2010 18:43:18

  Μαζί με τα λεφτά δεν γίνεται να στείλουν και μερικούς δικαστάς ? Έτσι για να μην μας τρώγει η αγωνία.

 8. Κομοτηνη avatar
  Κομοτηνη 28/04/2010 19:27:28

  Καλό???

  http://patridografies.blogspot.com/2010/04/blog-post_4920.html

  χαχα

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ Κομοτηνη 28/04/2010 19:34:28

   Πολύ καλό. Ωχ αμάν τι πάθαμε!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.