#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/01/2012 15:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κι αν ο Γιώργος προτείνει Παπαδήμο για πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ;Την εκλογή υποψηφίου πρωθυπουργού, ο οποίος θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ  στις εκλογές της άνοιξης για να διεκδικήσει την εξουσία, προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου. Το πως θα γίνει η εκλογή είναι ακόμα ασαφές, αλλά πότε μίλησε με σαφήνεια ο κ. Παπανδρέου;

Υποτίθεται  ό,τι  θα γίνει από τα όργανα του κόμματος μέσα στον Ιανουάριο, ενώ  η εκλογή Προέδρου θα καθυστερήσει για μετά τις εκλογές! Και βλέπουμε.

Αν και οι φήμες περί συμφωνίας με τον Β. Βενιζέλο, δίνουν και παίρνουν, εντούτοις τα σενάρια που κυοφορούνται στο παρασκήνιο είναι πολλά. Ένα  έχει μεγάλο ενδιαφέρον:

Τι θα γινόταν αν ο κ. Παπανδρέου πρότεινε για υποψήφιο πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ τον...κ.  Λουκά Παπαδήμο;

Με δεδομένο ότι τα media προωθούν το Λ. Παπαδήμο ως σωτήρα και οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν  να χαίρει υψηλής δημοτικότητας, δεν θα ήταν μια ...κακή επιλογή!

Οι υποστηρικτές της ιδέας λένε ότι η επιλογή Παπαδήμου συγκεντρώνει αρκετά .... πλεονεκτήματα:

1-Μπορεί να «συμμαζέψει», το ΠΑΣΟΚ και να ...διεμβολίσει κεντροδεξιά και αναποφάσιστους.

2-Αν ο κ. Παπαδήμος χάσει, χάνει ο ίδιος. Θα επιτύχει, όμως, υψηλότερο ποσοστό, από οποιοδήποτε άλλο υποψήφιο δελφίνο. Άρα, έτσι αποφεύγεται η εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ!

3-Αν , παρ’ ελπίδα, ο κ. Παπαδήμος κερδίσει, τότε το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο διασώζεται εκλογικά, αλλά παραμένει και στην εξουσία!

4-Η ΝΔ θα έχει πρόβλημα να αντιμετωπίσει τον κ. Παπαδήμο προεκλογικά, δεδομένου ότι τον στηρίζει ως Πρωθυπουργό!

5-Τέλος, στην περίπτωση που  ο κ. Παπαδήμος  ανακόψει την αυτοδυναμία Σαμαρά ή  κερδίσει ο ίδιος, ποιός θα ...τολμήσει να ...αμφισβητήσει τον κ. Παπανδρέου; Προφανώς ουδείς! Έτσι διασώζεται και ο ίδιος!

Ποιά είναι τα προβλήματα αυτής της επιλογής;

Πρώτον, η δήλωση του ίδιου του κ. Παπαδήμου ότι δεν είναι πολιτικός. Βέβαια  η δήλωση του δεν έχει χαραχθεί σε  στήλες από μάρμαρο, αλλά δεν παύει να τον χαρακτηρίζει!

Δεύτερον, οι φιλοδοξίες των δελφίνων. Μπορεί να κατάφεραν να οδηγήσουν τον κ. Παπανδρέου σε μια ταπεινωτική αποχώρηση, αλλά  δεν έκαναν όλα αυτά για να προετοιμάσουν την έλευση Παπαδήμου.

Τρίτον, μια τέτοια επιλογή, ουσιαστικά δυναμιτίζει τις προοπτικές της κυβέρνησής του, δεδομένου οτι ο κ. Παπαδήμoς θα αποδειχθεί ένας στυγνός ωφελιμιστής, που υπαναχωρεί από τις θέσεις του.  Το δίλημμα για τον κ. Παπαδήμο θα είναι δύσκολο. Αν δεχθεί, υπονομεύει την κυβέρνησή του. Γιατί δεν νομίζω οτι τουλάχιστον η Ν.Δ. συνεχίσει τη στηρίζει. Άρα αποδεχόμενος, το χρίσμα, αναλαμβάνει τον ρίσκο να επιταχύνει αρνητικές εξελίξεις κάτι που εξ αντικειμένου θα δυσκολέψουν την προοπτική του.

Τέταρτον, ο κ. Παπαδήμος δεν παύει να είναι ένας δοτός πρωθυπουργός, εκλεκτός εγχωρίων και εξωχωρίων οικονομικών κέντρων.

Πέμπτον, η μέχρι τώρα θητεία του στη θέση του πρωθυπουργού, δεν παρέχει και τα καλύτερα εχέγγυα για το μέλλον, εκτός και αν ...έρθουν οι Μάγοι με τα δώρα!

Τέλος, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο χαμηλά και η εκλογική του βάση τόσο αποσυσπειρωμένη, που η προοπτική ανάκαμψης και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μοιάζει με θαύμα. Θα αναλάβει ένα τόσο υψηλό ρίσκο, ένας άνθρωπος που συνήθισε να ...διορίζεται στη μέχρι τώρα καριέρα του;

Αμφιβάλλουμε!

Όμως, για καλό και κακό,  εκεί στη Συγγρού ας προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο...

ΚΡ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. IOANNIS avatar
  IOANNIS 05/01/2012 16:03:19

  Η ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗ ΝΔ.ΜΗΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΑΠΟΤΟΜΑ ΚΑΤΑ ΤΙΑ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΘΕΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΦΟΝΔΥΛΙ.ΣΑΜΑΡΑ ΑΚΟΥΣ?

 2. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 05/01/2012 16:16:40

  Μή γράφετε τέτοια θα τα διαβάσει ο Βενιζέλος και θα πάθει τίποτα ,που είναι και θρεφτάρι!

  Είναι σενάριο απελπισίας για τον ΓΑΠ , γι'αυτο και είναι πιθανό να περνάει απο το μυαλό (?) του.

  Αλλα ο Παπαδήμος προφανώς δεν είναι χαζός, γιατί να δεχτεί?

  Ξέρει πως σαν Πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ , με αυτά που έρχονται , και με τους πράσινους δελφίνους να τον ροκανίζουν ταυτόχρονα, δεν θα επιβίωνε - και όχι μόνο πολιτικά...

  Η υψηλή δημοτικότητα (για όσο κρατήσει) είναι για τον Παπαδήμο τον τεχνοκράτη, όχι τον Παπαδήμο τον...πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ.

 3. Bohemian avatar
  Bohemian 05/01/2012 16:31:34

  Το Πασοκ ως σύστημα εξουσίας έχει πάρει 3 διδακτορικά στην ευελιξία και στις κωλοτούμπες με μοναδικό στόχο την διατήρηση της εξουσίας.
  Το σενάριο δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα περίεργο, άλλωστε η λυσσαλέα στήριξη από συγκεριμένους καναλάρχες και εκδότες (Μπόμπολας, Ψυχάρης, Αλαφούζος) στον Παπαδήμο κάτι δείχνει.

 4. noldor avatar
  noldor 05/01/2012 16:46:25

  Εδώ θα έβαζε πρωθυπουργό την Έλσα...

 5. manos avatar
  manos 05/01/2012 17:12:09

  Θα έρθει η ώρα και του μεν και του δε.

 6. firiki2010 avatar
  firiki2010 05/01/2012 19:11:43

  Μέσα στο μυαλ'ο μου είσαι βρε Κώστα;
  Στο χθεσινό "Παπανδρέου: Φεύγω... μένοντας" στο firiki2010 έγραφα: "...Ο υποψήφιος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ μπορεί να λέγεται και Παπαδήμος;.." χωρίς βέβαια να κάνω την εξαιρετική ανάλυση σου.

  Μια μικρή μόνο παρατηρησούλα: Οι φιλοδοξίες των δελφίνων - λες- μπορεί να αποτρέψουν την υποψηφιότητα Παπαδήμου ως Πρωθυπουργού. Λες κανένας τους στην κατάσταση που είναι η χώρα αλλά και το ΠΑΣΟΚ να θέλει- πολύ περισσότερο να "φιλοδοξεί" - να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ;

 7. Ανδρομέδα avatar
  Ανδρομέδα 05/01/2012 21:17:57

  Το τρίτο "πλεονέκτημα" το θεωρώ εντελώς απίθανο να συμβεί.

  Το τρίτο "πρόβλημα" είναι το σοβαρότερο βασικά (πριν ακόμη φτάσουμε στο πως θα ανταγωνιστεί η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ με υποψήφιο πρωθυπουργό τον Λουκα Παπαδήμο).

  Από το ΓΑΠ όλα να τα περιμένεις. Αλλά ο Παπαδήμος δεν μπορεί να αποδεχτεί αυτό το ρόλο. Δεν μπορεί ο μεταβατικός πρωθυπουργός να είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ και να ζητάει στήριξη από τα άλλα κόμματα. Αυτό περιπλέκει τα ήδη περιπλεγμένα και είναι εκτός της συμφωνίας τους. Δέχτηκαν να στηρίξουν τον Λουκα Παπαδήμο ως μεταβατικό πρωθυπουργό. Δε δέχτηκαν να στηρίξουν το Λουκά Παπαδήμο ως μεταβατικό πρωθυπουργό ΚΑΙ υποψήφιο πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ.

  Αν ο ΓΑΠ τον προτείνει θα είναι το αποκορύφωμα αυτού που ήδη κάνει το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή μεταφέρει τα εσωκομματικά του προβλήματα στην μεταβατική κυβέρνηση και της δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας. Τόσο καιρό ο Παπαδήμος αυτό το κατέκρινε. Και τα κανάλια που τον στηρίζουν το κατέκριναν ως πρακτική. Τώρα θα κάνει ο ίδιος αυτό που κατέκρινε, κάνοντας τον εαυτό του συμμέτοχο στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ;

  Αν αποδεχόταν τέτοιο ρόλο θα έπαιρνε πολύ απλά την ευθύνη να διαλύσει τη μεταβατική κυβέρνηση. Δηλαδή τι; Να δεχτεί ο Παπαδήμος να αποτύχει στον πραγματικό ρόλο του ως μεταβατικός πρωθυπουργός, για να σώσει το ΠΑΣΟΚ ,που έτσι και αλλιώς δε θα σωθεί, ακόμα και αν πετύχει η μεταβατική, πόσο μάλλον αν αυτή αποτύχει εξαιτίας των εσωκομματικών του ΠΑΣΟΚ με τον Παπαδήμο συμμέτοχο σε αυτά.

 8. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 06/01/2012 08:59:46

  Εάν γίνει κάτι τέτοιο η ΝΔ αποσύρει τη στήριξή της στη μεταβατική κυβέρνηση, δεν ψηφίζει τίποτα και κατεβαίνει στον λαό κηρύσσοντας ανένδοτο για άμεσες εκλογές για να ξεβρομίσει η χώρα από το σύστημα ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα καταγγέλει τον Παπαδήμο ως καιροσκόπο και τυχοδιώκτη και όργανο του ΠΑΣΟΚ που φάνηκε ανάξιος της εμπιστοσύνης του λαού και των κομμάτων που τον στήριξαν για τη μεταβατική κυβέρνηση.

 9. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 06/01/2012 16:04:47

  Δεν υπάρχει τέτοια προοπτική,τέτοια πρόταση.Υπήρξε ως σκέψη στην προσπάθεια του παπανδρέου να παραμεινει παση θυσία ''ηγέτης''.Και σε αυτήν την προσπάθεια τα μελετάνε όλα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.