18/11/2008 13:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κινητοποιήσεις για τις επιδοτήσεις στον καπνό

Έκλεισε πριν από τη μία το μεσημέρι η Εθνική Οδός στον κόμβο της Αταλάντης από περίπου 300 καπνοκαλλιεργητές που διαμαρτύρονται για το ύψος των επιδοτήσεων. Η διέλευση των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτηρίους οδούς. Άλλοι εκατό αγρότες της Φθιώτιδας που είχαν αποκλείσει με τα τρακτέρ τους την Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο 210ο χλμ. στο ύψος της Λαμίας, αποχώρησαν και η κυκλοφορία των οχημάτων που είχε διακοπεί για περίπου μία ώρα, διεξάγεται πλέον κανονικά. Στο Αγρίνιο έχει  προγραμματιστεί για μετά το μεσημέρι συγκέντρωση με τρακτέρ για αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου- Ιωαννίνων.

Οι καπνοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για την περικοπή από το 2009 κατά 50% των επιδοτήσεων που λάμβαναν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την ψηφισθείσα Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) των μεσογειακών προϊόντων (βαμβάκι, καπνός, λάδι) τον Απρίλιο του 2004, από το 2009 το 50% των επιδοτήσεων που έπαιρναν οι περίπου 58.000 καπνοπαραγωγοί της χώρας περικόπτεται και κατευθύνεται στον λεγόμενο Πυλώνα ΙΙ για την αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου. Η απόφαση είχε ληφθεί τότε με τη σύμφωνη γνώμη των καπνοπαραγωγών χωρών στο πλαίσιο και της αντικαπνιστικής εκστρατείας. Τώρα όμως φαίνεται να το έχουν ... μετανιώσει επειδή η περικοπή των επιδοτήσεων καταδικάζει σε μαρασμό εκατοντάδες χιλιάδες καπνοπαραγωγούς στην Ευρώπη

Στην ΕΕ, όπου σήμερα και αύριο αποφασίζεται το μέλλον των επιδοτήσεων στο πλαίσιο του λεγόμενου «τεστ υγείας» («health check») της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έχει συγκροτηθεί ένα άτυπο μπλοκ μειοψηφίας με 9 συνολικά καπνοπαραγωγικές χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), προκειμένου να «μπλοκάρει» τυχόν δυσμενή απόφαση για την περικοπή των επιδοτήσεων.

Οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, αλλά και η Καπνική) θα συμμετέχουν το μεσημέρι της Τετάρτης σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο όπου θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα διοργανώνονται την ίδια ημέρα πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αθανάσιος Ι. avatar
    Αθανάσιος Ι. 18/11/2008 16:09:12

    Και τα ναρκωτικά απαγορεύονται και υποτίθεται αυστηρά ,οι θάνατοι μόνο στην Σαλονικη του Ψωμιαδη πάνω από 80 άτομα ,αλλά τα υπερκέρδη και νταμαρτζήδες υπερκέρδη .Τα ασφαλίστηκα και η κοινωνία δεν πληρώνουν της επιπτώσεις από τα ναρκωτικά που πλημμύρησαν το ελλαδισταν .

  2. κωστας avatar
    κωστας 19/11/2008 12:50:18

    ειναι η μοναδικη φορα που τα αδιεξοδα των αγροτων εχουν φθασει σε σημειο που να κινδυνευει η υπαρξη τους.η αξιοπρεπεια και ο μοχθος τους ειναι το τελευταιο οχυρο τους δεν πρεπει να εχουν εμπιστοσυνη πουθενα παρα μοναχα στις συνελευσεις τους.αρκετα κρατος και αγροτοσυνδικαλιστες των οποιων την πορεια γνωριζουν τους εχουν εξαπατησει.ολοι οι πολιτες που εχουν μαθει να εκτιμουν αξιες εχουν σε εκτιμηση τους αγροτες ακομη και τους παραπλανηθεντες σε μικρες (διαφθορες) γιατι τους προσφερουν το αγαθο της τροφης.η καλη τους πιστη τους εκανε θυματα των επιτηδειων εξουσιαστων (κρατους-οικονομολογων-κτηνιατρων-γεοπονων-και αλλων ειδικων)που τους αλλοτριωσαν φθανοντας τους στην πληρη εξαρτηση απ αυτους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.