#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/10/2009 00:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κινδυνεύει το δολάριο;

 Κάθε μέρα που περνάει, όλο και πιο πολλά καμπανάκια ηχούν  για το δολάριο. Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, έχουν τόσα πολλά συναλλαγματικά αποθέματα σε δολάρια, που πλέον  απορρίπτουν το αμερικανικό νόμισμα , με αποτέλεσμα αυτό να πιέζεται όλο και πιο πολύ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η νέα τάση είναι η συσσώρευση αποθεμάτων με βάση το Ευρώ, και λιγότερο το Ιαπωνικό Γεν.

Οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες, που διαθέτουν άφθονο πλεόνασμα ρευστού, επιδιώκουν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία που δεν είναι συνδεδεμένα με το δολάριο, καθώς όπως όλα δείχνουν οι νέες και ανερχόμενες οικονομίες αγοράς, θα ανακάμψουν από τη κρίση πολύ νωρίτερα από τις ΗΠΑ. Όπως λέει  ένας ειδικός επί θεμάτων συναλλάγματος της Barclays, «Κανένας δεν θέλει να βρεθεί με πολλά δολάρια στα χέρια του… οι παγκόσμιες τράπεζες άρχισαν πλέον να διαφοροποιούνται ως προς τις τοποθετήσεις τους. Και φαίνεται πως αποφεύγουν το δολάριο».

Η ρίζα του προβλήματος είναι το ότι η αμερικανική οικονομία θα χρειαστεί περισσότερα έξοδα για τη δημιουργία κινήτρων, την ίδια ώρα που οι προβλέψεις για το έλλειμμα, αποτρέπουν τα ξένα κράτη από το να επενδύσουν σε αγορά του αμερικανικού χρέους, με συνέπεια μια  σημαντική (μακροπρόθεσμη) απειλή για το δολάριο.

Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα, τα απαισιόδοξα οικονομικά σενάρια, αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για τα οικονομικά της Αμερικής. Οι προβλέψεις μιλάνε για μια οξεία και πλήρη πανικού απότομη μείωση της αξίας του αμερικανικού νομίσματος, ειδικά αν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι αντίθετες και πιο νηφάλιες φωνές, που όπως ισχυρίζονται, αυτό που συμβαίνει δεν είναι κάτι το καινούργιο. Οι νέες ροές μπορεί να κατευθύνονται προς  άλλα νομίσματα, αλλά κανένας δεν πουλάει τα διαθέσιμα δολάριά του, λένε. Και αν επιστρέψει ο φόβος, κάτι που μάλλον θα συμβεί πριν από την πλήρη οικονομική ανάκαμψη, τότε η αγορά θα στραφεί και πάλι στην απόκτηση δολαρίων. Όπως αναφέρει ο νομπελίστας Paul Krugman, «Το χαμηλό σε αξία δολάριο, δεν είναι απαραίτητα κάτι το κακό… το δολάριο ανέβηκε στη μέση της κρίσης, καθώς οι έντρομοι επενδυτές έψαχναν καταφύγιο στις ΗΠΑ, τώρα που ο φόβος αρχίζει να εκλείπει, το δολάριο ξαναπέφτει». Και συμπληρώνει πως: «Το πεσμένο δολάριο είναι ότι πρέπει για τους Αμερικανούς εξαγωγείς, βοηθώντας μας να περάσουμε από τα μεγάλα εμπορικά ελλείμματα σε μια πιο βιώσιμη διεθνή οικονομική θέση».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. donaE avatar
  donaE 18/10/2009 00:32:05

  Θελουν να το αντικαταστησουν.Αλλα με τι;

  • ανώνυμος avatar
   ανώνυμος @ donaE 18/10/2009 06:25:42

   AMERO.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ donaE 18/10/2009 10:19:13

   Για διεθνή χρήση υπάρχει και το Ευρώ, όπως ξέρετε.
   Και δεν υπάρχει κανένα κόλπο, οι αγορές εκτιμούν τα νομίσματα:
   Με βάση τα μακροοικονομικά, το εμπορικό ισοζύγιο και τα χρωστούμενα των ΗΠΑ, η ισοτιμία του δολλαρίου όχι απλώς είναι λογική, αλλά θα έλεγα ότι είναι ακόμη αρκετά υπερτιμημένο σε σχέση με Ευρώ, γιέν, γιουάν κτλ.
   Μια ισοτιμία 1 Ευρώ = 1,80 - 2,00 δολλάρια φαίνεται αρκετά σταθερότερη μακροοικονομικά.
   Τα περί αντικατάστασης με Αμερό κτλ, παραμύθια της Χαλιμάς.

 2. eleftheros avatar
  eleftheros 18/10/2009 09:22:39

  Πριν τρωθεί καθοριστικά το δολάριο θα γίνει ένας πόλεμος.
  Οι εξελίξεις στο Ιράν θα είναι η αρχή ενός τέλους και το τέλος μιας αρχής.

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 18/10/2009 10:25:55

  Πιστεύω πως μέσα στα επόμενα 20-25 χρόνια θα πάμε για διεθνές νόμισμα παγκόσμιας κυκλοφορίας.

  • donaE avatar
   donaE @ Strange Attractor 18/10/2009 11:21:11

   Και θα πληρωνουμε εμεις την αναπτυξη της Ασιας...

 4. Vachus avatar
  Vachus 18/10/2009 20:01:31

  http://www.whatdoesitmean.com/index1286.htm

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.