#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/10/2012 10:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κεφαλικός ελάχιστος φόρος 1.000 € για ελεύθερους επαγγελματίεςΠρόταση-σοκ για την επιβολή ενός ελάχιστου φόρου 1.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση και ελεύθερο επαγγελματία εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να βρει μέτρα τα οποία θα συμπληρώσουν τον κατάλογο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ, που αφορούν στη διετία 2013-2014. Η πρόταση, η οποία έχει συζητηθεί στο υπουργείο, προβλέπει, συγκεκριμένα, την αντικατάσταση του σημερινού τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ με έναν ελάχιστο ετήσιο φόρο άσκησης επιτηδεύματος ύψους 1.000 ευρώ, ο οποίος θα συμψηφίζεται με το φόρο εισοδήματος που θα προκύπτει από την εφαρμογή του ενιαίου φορολογικού συντελεστή 35% στο συνολικό καθαρό εισόδημα κάθε επιχείρησης και κάθε ελεύθερου επαγγελματία.

Σίγουρο το χιλιάρικο

Αν ο φόρος εισοδήματος που προκύπτει για μια επιχείρηση ή έναν ελεύθερο επαγγελματία, βάσει του συντελεστή 35%, είναι χαμηλότερος των 1.000 ευρώ, τότε η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώνει στην εφορία το ποσό των 1.000 ευρώ. Αν ο φόρος είναι μεγαλύτερος των 1.000 ευρώ, τότε η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας θα καταβάλει κανονικά το φόρο που προκύπτει! Για παράδειγμα, εάν ένας ελεύθερος επαγγελματίας δηλώσει ετήσιο καθαρό εισόδημα 2.000 ευρώ, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα πρέπει να πληρώσει κανονικά, βάσει του συντελεστή 35%, θα είναι 700 ευρώ (2.000 ευρώ Χ 35% = ευρώ). Στην περίπτωση αυτή, η επιβάρυνση του επαγγελματία θα προσαυξάνεται κατά 300 ευρώ, ώστε να φθάσει στο επίπεδο του ελάχιστου φόρου των 1.000 ευρώ. Εάν ο επαγγελματίας δηλώσει εισόδημα 3.000 ευρώ, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα οφείλει να πληρώσει με βάση το συντελεστή 35% θα είναι 1.050 ευρώ (3.000 ευρώ Χ 35% = 1.050 ευρώ). Στην περίπτωση αυτή, θα πληρώνει τον κανονικό αναλογούντα φόρο των 1.050 ευρώ, διότι ο φόρος αυτός είναι υψηλότερος του ελάχιστου πληρωτέου ποσού των 1.000 ευρώ.

Η επιβολή ενός ελάχιστου φόρου επιτηδεύματος συμψηφιζόμενου με το φόρο εισοδήματος ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για παράδειγμα, στην Αυστρία επιβάλλεται ετήσιος ελάχιστος φόρος 1.900 ευρώ σε κάθε επιχείρηση και ελεύθερο επαγγελματία, με τη μορφή ενός ετήσιου τέλους άσκησης επαγγέλματος.

Ο σκοπός

Ουσιαστικά, η πρόταση να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό και στη χώρα μας έχει ως βασικό της στόχο να αποτρέψει τον κίνδυνο απώλειας φορολογικών εσόδων, ο οποίος ελλοχεύει εξαιτίας της εφαρμογής του πολύ υψηλού συντελεστή φορολόγησης 35% στα καθαρά εισοδήματα όλων των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων, των ατομικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και των ελευθέρων επαγγελματιών από τη χρήση του 2013. Ο κίνδυνος αυτός συνίσταται στο πολύ σοβαρό ενδεχόμενο πολλοί επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους, να επιδιώξουν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα δηλούμενα καθαρά εισοδήματά τους για το έτος 2013, μην εκδίδοντας αποδείξεις ή καταχωρίζοντας ανύπαρκτες δαπάνες στα βιβλία τους, ώστε να αποφύγουν την πληρωμή των πολύ μεγάλων ποσών φόρου εισοδήματος που θα προκύπτουν πλέον από την επιβολή του συντελεστή 35% στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα.

Τσιμπίδα για τους… μικρούς

Με την επιβολή του ελάχιστου ποσού φόρου των 1.000 ευρώ εκτιμάται, δηλαδή, ότι θα διασφαλιστεί η είσπραξη «τετραψήφιου» ποσού φόρου εισοδήματος ακόμη κι από μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίοι θα δηλώσουν ετήσια καθαρά εισοδήματα χαμηλότερα των 2.857,14 ευρώ που είναι το ποσό εισοδήματος στο οποίο αντιστοιχεί φόρος 1.000 ευρώ με την εφαρμογή του συντελεστή 35%. Επιπλέον, με το μέτρο αυτό, θα διασφαλιστεί η είσπραξη φόρου εισοδήματος 1.000 ευρώ ακόμη κι από επιτηδευματίες που θα δηλώνουν μηδενικό εισόδημα ή ζημιές!

Από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει την επιβολή «κεφαλικού φόρου» σε όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, εκτιμάται ότι μπορούν να εξασφαλιστούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ.

(Από τον Ελεύθερο Τύπο)

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. avanti avatar
  avanti 03/10/2012 10:21:16

  Αν αποφασίσει η κυβέρνηση ένα τέτοιο φόρο, συνοπτικά μας λέει, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, και απλά περιμένουμε να μας ανατρέψετε. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 03/10/2012 10:35:51

  Και φυσικά, με τον τρόπο αυτό ο υπάλληλος που έχει εξαναγκαστεί από τον εργοδότη του να εργάζεται με "μπλοκάκι" με 500 ευρώ επί 12 μήνες, θα πρέπει να πληρώσει το 1/6 του πενιχρού ετησίου εισοδήματός του (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών, που πληρώνει μόνος του) στην εφορία, επειδή οι κυβερνήσεις είναι διαχρονικά ανίκανες να πατάξουν την πραγματική φοροδιαφυγή. Και εις ανώτερα...

  • anonymous avatar
   anonymous @ Αυριανιστής 03/10/2012 10:44:11

   Δεν είναι μόνον αυτοί. Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που δουλεύουν στο εξωτερικό και για να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε δικηγορικούς συλλόγους, επιμελητήρια κλπ. Η εγγραφή πάει πακέτο με φορολογικά και ασφαλιστικά. Έχεις λοιπόν κάποιον ο οποίος δεν εργάζεται στην Ελλάδα και του ζητάνε λεφτά ενώ παράλληλα δε μπορεί ούτε τα βιβλία του να κλείσει ούτε την ασφάλιση να σταματήσει. Και βέβαια ισχύει και αυτό που λες. Ειδικά για τους δικηγόρους το πρόβλημα είναι μεγάλο. Τους δίνουν 1000 μεικτά με 500 εισφορές σε ταμεία. Αυτοί είναι επί της ουσίας μισθωτοί και τους μεταχειρίζεται ως ελ. επαγγελματίες. Μάλιστα πάνω από το 1/3 δεν έχει ούτε μια παράσταση στα δικαστήρια. Το πρόβλημα δεν είναι οι φόροι. Το πρόβλημα είναι οι φόροι επί ανύπαρκτου ή πλασματικού εισοδήματος, και αυτό σε μια εποχή που η τεχνολογία επιτρέπει να εντοπιστούν οι μίζες του Άκη αλλά δεν επιτρέπει να βρεθούν τα δήθεν κρυμμένα εισοδήματα των ελ. επαγγελματιών.

  • unfair avatar
   unfair @ Αυριανιστής 03/10/2012 12:54:23

   Αυριανιστή, εννοείς το 35% [τουλάχιστον!!! (μιας κ θα υπάρχει κ η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος)] όχι μόνο το 1/6. Δηλαδή, από τα 6.000ε, θα πληρώσει εφορία 2.100ε! δηλαδή, θα του μείνουν 3.900ε! που στην πραγματικότητα, θα είναι ΠΟΛΥ πιο λίγα!

 3. ανελευθερος επαγγελματιας avatar
  ανελευθερος επαγγελματιας 03/10/2012 10:37:21

  Εχουν τρελαθει τελειως. Ελευθερος επαγγελματιας δεν ειναι μονο ο υδραυλικος ή ο ηλεκτρολογος, ο γιατρος ή δεν ξερω ποιος αλλος, που μπορει να μην κοβουν αποδειξεις και να φοροδιαφευγουν. Ελευθερος επαγγελματιας ειναι π.χ κι ο μη "εμπορικος" συνθετης ή ο συγγραφεας ή ο ζωγραφος, ή ο διακοσμητης κλπ, που μπορει να εχει μεν μπλοκακι, αλλα τα εσοδα του μπορει να ειναι απο μηδενικα εως της ταξης των 300 ευρω ! Ηδη αυτοι οι ανθρωποι καλουνται να πληρωσουν "τελος επιτηδευματος" 500 ευρω απλως για να εχουν το δικαιωμα να διατηρουν την επαγγελματικη τους ιδιοτητα (με την ελπιδα οτι μπορει ισως καποια στιγμη να προκυψει μια παραγγελια, καποια προταση, κλπ). Φυσικα, το μονο που θα πετυχουν τετοια ληστρικα μετρα ειναι οτι δεν προκειται κανενας να πληρωσει τιποτα ετσι, η λιγουρα τους για να αρπαξουν οσα μπορουν απο τον οποιοδηποτε θα καταληξει μπουμερανγκ. Ηδη παρα πολλοι ανθρωποι ειμαστε αποφασισμενοι να μην πληρωσουμε ουτε τον μεχρι τωρα φορο εισοδηματος, ελπιζοντας οτι, μεχρι να βγαλουν ακρη οι υπαλληλοι των αποδιοργανωμενων εφοριων, θα εχει παρει ποδι αυτη η κωμικοτραγικη κυβερνηση! Ουτως ή αλλως, τα χρηματα που θα μας αρπαζανε δεν θα πηγαινανε για το καλο του τοπου, για σχολεια, νοσοκομεια, κοινωνικες παροχες, κλπ, αλλα για την εξοφληση των τοκογλυφων μπροστα στους οποιους στεκονται σουζα. Ας μην τους διευκολυνουμε λοιπον προσφεροντας τους πολιτικο χρονο. Ας συμβαλουμε ολοι στην καταρρευση τους. Σε καθε περιπτωση εμεις δεν εχουμε τιποτα περισσοτερο να χασουμε. Ουτε περιουσιακα στοιχεια εχουμε για να μας τα κατασχουνε, ουτε δουλειες υπαρχουν ωστε να χρειαζομαστε φορολογικη ενημεροτητα, οι δε φυλακες δεν μπορουν να μας χωρεσουνε γιατι ειμαστε παρα πολλοι !

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ανελευθερος επαγγελματιας 03/10/2012 11:17:46

   Πες τα, φίλε μου, γιατί ούτε την τύφλα τους δε μπορούν να δουν.

   Κεφαλικού τύπου χαράτσια, ίσον σίγουρος δρόμος για γενικευμένη φοροδοτική αντίσταση!

  • unfair avatar
   unfair @ ανελευθερος επαγγελματιας 03/10/2012 12:56:50

   είναι μια λογική αντιμετώπιση για να επιβιώσει κάποιος. σε ωθούν να γίνεις παράνομος!

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/10/2012 10:41:18

  Ο flat tax είναι η μεθαδόνη του εξαρτημενου κομμουνιστή. Βλ. Ρωσία, Ουκρανία κτλ.
  Βέβαια η Ελλάδα είναι η τελευταία Σοβιετική χώρα στην Ευρώπη, άρα απολύτως αναμενόμενο.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ο Θείος 03/10/2012 11:19:46

   "...η Ελλάδα είναι η τελευταία Σοβιετική χώρα στην Ευρώπη..."

   Θείο, μέχρι τώρα αυτή την πιασάρικη καραμέλα την πιπιλούσαν μόνο οι ΜανοΤζήμεροι και οι όμοιοί τους. Τι έγινε τώρα, την πιάσατε κι εσείς οι "αριστεροί μεταρρυθμιστές" που είδατε το (νεοφιλελεύθερον) φως το αληθινόν;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αυριανιστής 03/10/2012 11:27:23

    Στην αλήστου μνήμης Σοβιετία όλα τα μεγάλα στελεχά - τα δικά τους golden boys - εμφανιζόταν ως "μισθωτοί εργαζόμενοι". Με τριπλομισθίες και τετραπλομισθίες βεβαίως βεβαίως - σύν τα "πρίμ" δηλαδή τα bonus.
    Αντίστροφα, τους πραγματικούς μισθωτούς εργαζόμενους τους τρώγανε οι ψύλλοι και ψοφάγανε σαν οι σκύλοι.
    Τι διαφορετικό γινόταν στην "ισχυρή" Ελλάδα των "παροχών" και των "κεκτημένων" 30 τόσων χρόνων;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 03/10/2012 11:32:27

   Δες όμως ποιές χώρες στην Ευρώπη έχουν flat tax και θα καταλάβεις γιατί το έγραψα: Για "καλό", θα πρέπει να παραδεχτείς ακόμη και σύ, όσο τουλάχιστον υπεραστίζεσαι την προοδευτική αναδιανεμητική φορολογία (από πάνω προς τα κάτω εννοείται - και όχι αντιστρόφως).

  • EL_EP avatar
   EL_EP @ Ο Θείος 04/10/2012 07:41:23

   Ε.. αυτό δεν είναι flat tax! Μακάρι να ήταν flat tax! Και 100% να ήταν ο φόρος επί 0 ευρώ διαφοράς εσόδων / εξόδων θα πλήρωνες 0 ευρώ, όχι 1000! Μην μπερδεύουμε τις έννοιες! ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ FLAT TAX!

 5. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 03/10/2012 10:42:45

  Με ολο το σεβασμο στην ταξη των ελ επαγγελματιων που πραγματικα υποφερει τα τελευταια χρονια . Δηλωνε η πλειοψηφια τα πραγματικα της εισοδηματα ή παντα δηλωναν εισοδηματα λιγοτερα του αφορολογητού ; Η ευθυνη βεβαια και παλι ειναι του πολιτικου κοσμου ο οποιος ανεχθηκε παρακρατικους νταβατζιδες μεσα στους κολπους του οι οποιοι ξεζουμιζαν τον ελευθερο επαγγελματια καθε φορα που εκεινος ηθελε να χρησιμοποιησει μια υπηρεσια του Δημισιου.

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 03/10/2012 10:49:31

   Άστο ρε φίλε το παραμύθι και την αναμασημένη καραμέλα. Δήλωνε δε δήλωνε. Αυτοί που δε δήλωναν ήταν οι δικοί τους και όσοι πήγαινες εσύ και τους έκανες παζάρια για να ρίξουν τις αμοιβές. Τις έριχναν και δε δήλωναν. Αυτή τη στιγμή αν δηλώσεις το 70% πάει στο κράτος. Δεν καταλαβαίνεις ότι αυτό το κόστος θα περάσει σε εσένα; Και στην τελική να πάει να τους πιάσει, γιατί εγώ από όσους ξέρω οι περισσότεροι είναι άφραγκοι, χρωστάνε στα ταμεία, χρωστάνε στην εφορία, την παλεύουν με λίγα λεφτά κάθε μήνα και τους βρίζουν κι από πάνω.

   • Εμμανουήλ Πρόιος avatar
    Εμμανουήλ Πρόιος @ anonymous 03/10/2012 17:30:43

    +1000!

  • tak avatar
   tak @ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 03/10/2012 12:58:48

   Ο ελεύθερος επαγγελματίας, στη συντριπτική του πλειοψηφία και να "κλέβει" δουλεύει... Και τα έσοδα της παραοικονομίας μπαίνουν στην αγορά... Το κράτος και οι υπάλληλοί του, ζουν με δανεικά και μάλιστα πάρα πολύ καλά... Η φορολογία, η έλλειψη υποδομών και πολλά ακόμα στραβά του κρατικού παραμορφώματος, οδήγησαν τους επαγγελματίες στο να κοιτάνε το συμφέρον τους... Αλλού να ψάξουν τη φοροδιαφυγή... Στα μαύρα, στις μίζες, στις προμήθειες στα "μπόνους"... Και σε όλες αυτές τις περιπτώσεις και σε μη κατονομαζόμενες το κράτος βρίσκεται από πίσω... Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις σαν σκορπιούς τους εκπροσώπους του!

  • unfair avatar
   unfair @ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 03/10/2012 13:15:00

   το να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, σημαίνει ανταγωνισμός στην ελεύθερη αγορά. Το πρόβλημα είναι, πως η αγορά, ΠΡΕΠΕΙ να είναι κ ύπο κάποιον έλεγχο, ώστε να υπάρχει ένας δίκαιος ανταγωνισμός.
   Όταν όμως κάποιος που δουλεύει σαν δημόσιος υπάλληλος ή κάπου αλλού σαν μισθωτός [δηλαδή, έχει από κάπου σταθερά έσοδα] ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ δουλεύει κ σαν Ε. Ε. (σαν φάντασμα) κ παίρνει μόνο μαύρα, με σκοτωμένες τιμές, πως θα τον ανταγωνιστείς εσύ που είσαι μόνο με την δικιά σου δουλειά? [πχ. ηλεκτρολόγος στον ΟΤΕ (ή ΟΣΕ, ή ΔΕΗ κτλ) για να σου βάλει μια πρίζα, σου παίρνει 10ε (30ε, 50ε) κ ηλεκτρολόγος με το μαγαζάκι του σου ζητάει 50ε (70ε, 100ε) - ποιον θα προτιμήσεις? / άλλο παράδειγμα, στρατιωτικός γιατρός (πανεπιστημιακός κτλ) με κάποιον που έχει ιατρείο / άλλο παράδειγμα, μουσικός σε κρατικό ωδείο, δάσκαλος σε δημόσιο σχολείο, ...πολλά τα παραδείγμα]. Για να γίνεις ανταγωνιστικός, κάποιες αποδείξεις δεν θα κόψεις.
   Υπάρχουν σίγουρα αρκετοί Ε.Ε. που συστηματικά φοροδιαφεύγουν, υπάρχουν κ "μεγαλο"-γιατροί/δικηγόροι/κτλ που δηλώνουν ψίχουλα ως προς το πόσα κερδίζουν.
   Όμως, πρέπει να σταματήσει αυτός ο μύθος που οι Ε.Ε. είναι όλοι "κλέφτες".

 6. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 03/10/2012 11:00:52

  Εξωφρενικό! Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να ελέγξει το κράτος ποιος ελεύθερος επαγγελματίας φοροδιαφεύγει εξοργιστικά και ποιος αδυνατεί να κρατήσει την επιχείρησή του! Για έναν αλουμινά που φοροδιαφεύγει και έχει ένα καλό τζίρο, τα 1000 ευρώ δεν είναι τίποτα, αλλά για έναν μικροκαταστηματάρχη που προσπαθεί να κρατήσει το μαγαζί του ανοιχτό απλά, είναι καταστροφή. Τόσο δύσκολο είναι, με διασταύρωση στοιχείων (κατατεθειμένες αποδείξεις, τρόπος απόκτησης περιουσιακών στοιχείων) να βρεθεί ο φοροφυγάς; Δηλαδή, αν ένας ιδιοκτήτης μπαρ ή ένας ιδιοκτήτης φούρνου σε κεντρικό σημείο δηλώνει εισόδημα 4000 το έτος, αυτό θα γίνει αποδεκτό και θα του επιβληθεί ο ίδιος φόρος όσο σε έναν ιδιοκτήτη ενός συνοικιακού μικρομάγαζου;
  Αφήνω κατά μέρος την υπαρκτή κατηγορία υπαλλήλων με μπλοκάκια, δήθεν ως πάροχοι υπηρεσίας (έχω και εγώ περάσει από τέτοια φάση...).
  Προφανώς, η Τρόικα και η Κυβέρνηση θέλουν τον Τσίπρα πρωθυπουργό, δεν εξηγείται αλλιώς...

  • unfair avatar
   unfair @ ΒΙΣ 03/10/2012 13:18:09

   το κράτος έχει δείξει πολλές φορές την ανικανότητα του, με το να βάζουν ΠΑΛΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, περαίωση! Ήτε είσαι σωστός ήτε παράνομος, πρέπει να την πληρώσεις! Πόσο θα 'ρμέγουν την αγελάδα?

 7. Μισθωτός avatar
  Μισθωτός 03/10/2012 11:08:45

  Για ρωτήστε ρε παιδιά πως υπολογιζόταν ο φόρος στους μηχανικούς πριν απο λίγα χρόνια;

  Μην τρελαθούμε τώρα, να κάνουμε έρανο εμείς οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που τα δηλώνουμε όλα να πλρώσουμε το χιλιαρικο των αναξιοπαθούντων ελευθέρων επαγγελματιών!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Μισθωτός 03/10/2012 11:14:39

   Ως μισθωτός (όπως δηλώνει το ψευδώνυμό σου), είσαι σίγουρος ότι ο εργοδότης σου (νυν ή μελλοντικός) θα σε έχει εσαεί με σχέση εξαρτημένης εργασίας και δεν θα σου πει μια ωραία πρωία "μάγκα, υπόγραψε την παραίτησή σου, πήγαινε άνοιξε βιβλία στο ΤΕΒΕ και έλα ξανά να σε προσλάβω -κι άμα γουστάρεις";

   Ας είμαστε πιο προσεκτικοί λοιπόν, γιατί τον κοινωνικό αυτοματισμό θα τον βρούμε ΟΛΟΙ, νομοτελειακά, μπροστά μας.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αυριανιστής 03/10/2012 11:21:04

    Απολύτως σωστός φίλε Αυριανιστή.
    Το έχουν κάνει και το κάνουν εδω και 1 - 2 δεκαετίες σε εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτών.
    Αναφέρω μόνον πλήθος εκπαιδευτικούς σε ιδιωτικά φροντιστήρια, όλους σχεδόν τους ιατρούς σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικά θεραπευτήρια, μηχανικούς, δικηγόρους "συνεργάτες" σε μεγαλογραφεία....Για να μη επεκταθώ και σε μή πτυχιούχους ΑΕΙ...
    Απασχολούν επίσης προσωπικό με τέτοιο τρόπο ΟΤΑ, ΔΕΚΟ κτλ.
    Άντε βρές τώρα ποιοί είναι πραγματικοί ελεύθεροι επαγγλματίες και ποιοί παρέχουν απολύτως εξαρτημένη εργασία σε εργοδότη.

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ Ο Θείος 03/10/2012 11:26:09

     Να σου πω και ένα ακόμα πιο εξτρέμ παράδειγμα (που μάλλον δεν θα πήγαινε το μυαλό σου); Οι... οδηγοί των λεωφορείων στα αστικά επαρχιακά ΚΤΕΛ! Τους βάζουν να αυτασφαλίζονται στο (πρώην ΤΣΑ) και τους παίρνουν ως... εξωτερικούς συνεργάτες, ενώ είναι προφανώς υπάλληλοι. Αλλά, ειδικά εσύ Θείο, γιατί διαμαρτύρεσαι; Αυτή την εργασιακή ζούγκλα δεν ευαγγελίζεται το "μεταρρυθμιστικό" κίνημα στο οποίο ομνύεις;

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Αυριανιστής 03/10/2012 13:17:46

      Του λόγου μου είμαι ως γνωστόν Σκανδιναβός. Άντε Βαδη-Βυρτεμβέργιος (για να είμαι κοντά στην γειτονιά σας).
      ΥΓ. Άκουσα κάτι αντίστοιχο και για μισθωτούς οδηγούς ταξί. Δεν συμφέρει πιά να τους πληρώνουν "μαύρο" μεροκάματο (χωρίς ασφάλιση) οι ιδιοκτήτες. Με το νέο πλαίσιο, θα χρειάζονται έξοδα για να αφαιρούνται από την φορολογία του ιδιοκτήτη.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Αυριανιστής 03/10/2012 13:19:09

      Στη Σκανδιναβία δεν έχουμε "μπλοκάκια". Οι μισθωτοί είναι άπαντες και τύποις μισθωτοί.

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ Μισθωτός 03/10/2012 11:22:23

   Εσύ δηλαδή ισχυρίζεσαι ότι ξέρεις πως υπολογιζόταν; Γιατί πολύ αμφιβάλω...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ TARAMAS 03/10/2012 11:29:18

    Κάποιος πρέπει να του μιλήσει για την προκαταβολή φόρου 20 %.

    • TARAMAS avatar
     TARAMAS @ Ο Θείος 03/10/2012 11:32:10

     Και για τις εκπτώσεις ως και 50% που δεν αναγνωρίζονταν από την εφορία και φορολογούνταν κανονικά.

 8. TARAMAS avatar
  TARAMAS 03/10/2012 11:31:07

  Ο φασισμός της σκούπας και των γενικεύσεων. Όλοι είναι το ίδιο, κι ο μεγαλοδικηγόρος που θα πάρει ένα σκασμό λεφτά κάτω από το τραπέζι, κι ο άνεργος δικηγόρος που ασκεί επάγγελμα κατ'όνομα μόνο. Κι ο "μάστορας" που δε θα κόψει απόδειξη κι ο ζωγράφος που περιμένει μπας και φέξει γι αυτόν. Κι ο πετυχημένος μηχανικός που θα κόψει (πλέον όπως τα κάνανε) ότι απόδειξη θέλει και ο άλλος μηχανικός που έχει μια δουλειά το χρόνο και τη δηλώνει κανονικά. η ο φαντάρος που έκανε έναρξη άσκησης επαγγέλματος πριν φύγει. Όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, βγάλε εκεί ένα "μέσο όρο" να κοροιδέψεις το πόπολο που θα δει ότι ο "μέσος όρος" δηλώνει δέκα χιλιάρικα και στήσε τους στον τοίχο όλους. Να μάθουν να έχουν όλοι κοινό όνομα: ελεύθερος επαγγελματίας.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ TARAMAS 03/10/2012 11:37:18

   Έγραψα κάτι στον "Μισθωτό" παραπάνω, περί των συνεπειών του κοινωνικού αυτοματισμού. Ξαναδές το κι εσύ, μήπως και αναθεωρήσεις τη γενική σου στάση, γιατί όπως βλέπεις ρόδα είναι και γυρίζει. ΙΥ (και ΕΕ) εναντίον ΔΥ, ΔΥ εναντίον ΕΕ, ήδη δειλά-δειλά έχουμε και ανέργους εναντίον (εργαζομένων). Κανείς δεν θα γλιτώσει.

   • TARAMAS avatar
    TARAMAS @ Αυριανιστής 03/10/2012 11:50:52

    Αν παρακολουθείς τα σχόλιά μου, ποτέ δεν αναφέρθηκα γενικά σε ΔΥ ή ΙΥ ή ελ. επ. Άλλο να λες για μείωση του δημόσιου τομέα κι άλλο να λες για μειώσεις μισθών ή απολύσεις-σκούπα. Είμαι εναντίον των οριζόντιων μέτρων που μειώνουν τους μισθούς όλων και υπέρ της αξιολόγησης και της μείωσης (ακόμη και με απολύσεις) του μεγέθους των υπηρεσιών που δεν προσφέρουν. Γιατί να μειώνεται ο μισθός του καλού υπαλλήλου που προσφέρει στην υπηρεσία του, για να συνεχίζει να πληρώνεται ο υπάλληλος που ελέγχεται για διαφθορά, ή αυτός που προσλήφθηκε ρουσφετολογικά σε μια άχρηστη υπηρεσία-σφραγίδα; Γιατί να κληθεί ο συνεπής φορολογικά ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώσει επιπλέον φόρο για τον άλλο που φοροδιαφεύγει; Δεν ξέρω αν εσύ αυτή τη στάση τη θεωρείς κοινωνικό αυτοματισμό, για μένα είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία από την εκμετάλλευση που υφίσταται κάποιος από ένα διεφθαρμένο και ανίκανο κράτος που δεν μπορεί (δε θέλει;) να διαχωρίσει την ήρα από το σιτάρι. Διότι το μισθό του άχρηστου θα τον πληρώσεις τελικά εσύ από τον δικό σου, όπως θα πληρώσεις και το φόρο αυτού που κλέβει την εφορία.

    • αλχημιστής avatar
     αλχημιστής @ TARAMAS 03/10/2012 21:57:02

     TARAMAS επειδή παρακολουθώ τα σχόλια σου πρώτη φορά αναφέρεσαι εξειδικευμένα σε άχρηστους , επίορκους, κλέφτες Δ.Υ και σε ικανούς .
     Ως τώρα όλα τα σχόλια σου ήταν οριζόντια εναντίον όλων των Δ.Υ .Πάντως θετικό οτί το τελευταίο σου σχόλιο είναι λογικότερο, και λιγότερο θατσερικό απο τα προηγούμενα.
     Γιατί όλοι εδω μέσα οι δημοσιομάχοι , αντί να ζητάμε ένα ικανότατο δημόσιο , σύμμαχο και βοηθό του πολίτη και του επιχειρηματία , ζητάμε κουτουρού απολύσεις.
     Ετσι η κυβέρνηση έκλεισε σχολεία και νοσοκομεία και άφησε τους αγροφύλακες και τον οργανισμό αποξήρανσης της Κωπαίδας, μειώνοντας το δημόσιο.Οι κλέφτες στη θέση τους.
     Γιατί όταν η κυβέρνηση κάνει μ@λακίες παντού θα τις κάνει .Θα απολύσει -συνταξιοδοτήσει 150 000 γιατρούς, νοσοκόμους, δικαστικούς, δάσκαλους και θα μείνει με αγροφύλακες, υπαλλήλους του ΑΘΗΝΑ 2004, ΚΛΠ.Γιατί να ξέρετε οι άξιοι τρέχουν να βγούν στη σύνταξη , οι άχρηστοι έχουν μέσο .
     Κ αι τότε? όταν θα πεθαίνουμε απο έλειψη γιατρών?Ποιός θα φταίει?Οι ταξιτζήδες/ οι φορτηγατζήδες? οι ελέυθεροι επαγγελματίες?με ποιά επαγγελματική ομάδα θα μας βα΄λει το Μέγκα και το ΣΚΑΙ να μαλώνουμε?

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ TARAMAS 03/10/2012 11:39:53

   Ο γενικός όρος "ελεύθεροι επαγγελματίες" στην σημερινή Ελλάδα, στις πραγματικές συνθήκες, δεν σημαίνει απολύτως τιποτε. Είναι ταξικός προπαγανδιστικός όρος συκότισης και αποπροσανατολισμού.
   Αθροίζει τον μεγαλογιατρό με το "μπλοκάκι" που απασχολεί στο διαγνωστικό του κέντρο.
   Κάτι σαν το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΕΕ , όπου ο εργοδότης και ο εξαρτημένος εργαζόμενός του "συνυπάρχουν" στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα αλλά και στον ίδιο οιονεί "συνδικαλιστικό".

   • TARAMAS avatar
    TARAMAS @ Ο Θείος 03/10/2012 11:52:31

    +100

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 03/10/2012 12:13:00

    Λάθος δικό μας που εδώ και δεκαετίες δεν βάλαμε μπουρλότο σ' αυτόν τον μηχανισμό απομύζησης για να χοντραίνουν οι κοιλιές των εργολάβων και των τσάτσων τους.
    Τόσα χρόνια ένα διαρκές αυτογκόλ...
    Άν όχι αντίδραση τώρα, πότε;

 9. δανός του νότου avatar
  δανός του νότου 03/10/2012 11:35:46

  Ειναι πλεον φανερο πως οι προεκλογικες εξαγγελειες περι αναπτυξης και ενυσχυσης των μικρομεσαιων επιχειρηματιων εχουν αρχησει να γινονται πραξη.Κατα τ'αλλα ας ασχολουμαστε με τη λιστα Λαγκαρτ,Παπακων/νου,Βενιζελου και ας αφησουμε τη τροικα και τους εδω συνεργατες τους υπουργους να περνανε τετοια μετρα.

 10. Κωνσταντινος avatar
  Κωνσταντινος 03/10/2012 11:45:44

  Πιστευω ο,τι ηλθε πλεον η ωρα να προτεινει, ο κ. Στουρναρας στους δανειστες μας , ως νεο αντισταθμιστικο μετρο, την επαναφορα του ''προνομιου της πρωτης νυχτας''.

 11. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 03/10/2012 11:49:40

  Αλήθεια ξέρει άραγε το υπουργείο πόσες επιχειρήσεις στα χαρτιά φαίνονται ενεργές για τον απλούστατο λόγο οτι δεν μπορούν να κάνουν παύση εργασιών στην εφορία επειδή χρωστάνε στο ΤΕΒΕ ή στο ΙΚΑ;
  Ας πάρουμε ένα παράδειγμα μιας πολύ μικρής επιχείρησης παροχής υπηρεσιών που αποσχολεί εναν υπάλληλο.
  Για τον αλφα(πχ δεν της πλήρωσε τα δεδουλευμένα το κράτος) ή βητα λόγο(οι 2-3 κύριοι πελάτες της βάρεσαν κανόνι) ξέμεινε απο ρευστότητα. Πιστεψε στα λόγια των κυβερνήσεων οτι και θα πληρωθουν τα χρωστουμενα με την δόση της τρόικας και θα ξαναγυρίσει η ρευστοτητα στην αγορα οπότε δεν έκανε άμεσα πάυση ερηασιών.
  Οι λίγες οικονομίες του επιχειρηματία πήγαν στο χαράτσι, στις περαιώσεις ,στο φόρο εισοδήματος και τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, στην τράπεζα που τον απειλούσε με κατασχέσεις.
  Συνεπώς χρωστάει 5-6 μήνες τις εισφορες του στο ΤΕΒΕ , άλλους τόσους στο ΙΚΑ για τις εισφορες του υπαλλήλου καθώς και 1-2 μισθους του.
  Το λογικό είναι έστω και αργα να κάνει την ρημαδιασμένη πάυση.
  Ναι αλλά πως;
  Πρώτα πρώτα πρέπει να απολύσει τον υπάλληλο( ο οποίος φυσικά και δεν δουλευει αφου η επιχείρηση ουσιαστικά έχει κλείσει). Πρέπει να του εξοφλήσει τους μισθούς και να του δώσει και την αποζημείωση του. Που να βρεθούν τα λεφτά; Μέχρι να βρεί την φόρμουλα να τακτοποιήσει την εκρεμμότητα το ΙΚΑ θα του χρεώνει κανονικά τον υπάλληλο ως εργαζόμενο και θα του ζητά επιπλέον ασφαλιστικες εισφορές.
  Υποθέστε οτι πουλάει όσο όσο το αυτοκινητάκι του και εκποιεί στα γνωστά ευαγή καταστήματα χρυσού μεχρι και τις βέρες του και συγκεντρώνει το πόσο για να τακτοποιήσει την εκρεμμότητα του υπαλλήλου.
  Μετά πρέπει να πάει στο ΙΚΑ για να ρυθμίσει την οφειλή, πρέπει να βρει την προκαταβολή που αυτό απαιτεί συν την πρώτη δόση, υποθέστε οτι κάνει έρανο απο τους φίλους του και τα βρίσκει κ αυτα.
  Επειτα έχει σειρά το ΤΕΒΕ που ζητάει μια απο τα ίδια. Ξανά στην γύρα απο τους φίλους και τα βρίσκει κι αυτά.
  Τσουκου τσουκου κάνοντας δουλειές απο εδώ και απο εκεί καταφέρνει σε 6 μήνες να εξοφλήσει τις ρυθμίσεις.
  Παει στο ΙΚΑ και παίρνει το απαραίτητο χαρτί της μη οφειλής
  Παει και στο ΤΕΒΕ για το ιδιο χαρτί και ανακαλύπτει οτι χρωστάει άλλα τόσα γιατι κάθε μήνα του χρεωνόταν οι νέες του ασφαλιστικές εισφορές.
  Καπάκι του ερχεται νέο κατασχετήριο απο την τράπεζα ,γιατι πού να περισσέψουν χρήματα γιαυτην, συν το νέο υπέρογκο εκκαθαριστικό της εφορίας ασχέτως αν δήλωσε μηδενικά εισοδήματα.
  Πάυση εργασιων δεν μπορεί να κάνει και δυο μόνο λυσεις του μένουν
  ή να πάρει φούμο για να σκουραίνει και να μπορεί να ασκεί όποιο επαγγελμα θέλει ως λαθρομετανάστης ή να βουτήξει απο το μπαλκονι.

 12. Βασίλης avatar
  Βασίλης 03/10/2012 11:59:26

  Ετσι όπως το διάβασα, αν κατάλαβα καλά, όσοι πληρώνουμε εφορία πάνω από 1000 ευρώ, δεν θα πληρώνουμε και το 500ρικο του τελους επιτηδευματία. Οπότε ελαφραίνει αυτούς που πληρώνουν και βαραίνει τους υπόλοιπους. Και μεταξύ μας, δεν πιστεύω οτι υπάρχει κατάστημα που δουλεύει για 2-3000 καθαρά τον χρόνο. Ειναι εξωπραγματικά αστείο το νούμερο ακόμα και στις μέρες μας. Για μενα θα έπρεπε να υπάρχει νόμος που να υποχρεώνει το κλείσιμο των καταστημάτων που δηλώνουν κάτω του αφορολόγητου. "Αμα δεν βγάζεις φίλε μου τα προς το ζην, κλείστο το ρημάδι και τράβα να φυτέψεις πατάτες". Να βλέπαμε τότε πόσοι θα δήλωναν και τι;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Βασίλης 03/10/2012 13:09:03

   “Αμα δεν βγάζεις φίλε μου τα προς το ζην, κλείστο το ρημάδι και τράβα να φυτέψεις πατάτες.”

   Όταν εγώ λέω μετά ότι η νεοφιλελεύθερη φορομπηξία ελάχιστα απέχει από τον σοβιετικού τύπου ολοκληρωτισμό, άδικο έχω; "Κεντρικό σχεδιασμό" κόκκινου χρώματος είχαν εκεί, κεντρικό σχεδιασμό φαιοπορτοκαλί χρώματος θέλουν κάποιοι άλλοι -όπως προκύπτει από το παραπάνω- να εγκαθιδρύσουν κι εδώ...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αυριανιστής 03/10/2012 13:09:54

    Αυτό ακριβώς δεν λέω, και σύ με τσιγκλίζεις;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αυριανιστής 03/10/2012 13:13:56

    "Κεντρικό σχεδιασμό" (και μάλιστα για τα μπάζα) μπλέ-πράσινου χρώματος είχαμε εδώ και δεκαετίες.
    Τώρα μπλέκουν λίγο τα χρώματα με "κηλίδες παραλλαγής" - κάνουν ότι έκανε η Τσεχία το 1989.
    Είκοσι χρόνια πίσω, μονίμως.

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ Ο Θείος 03/10/2012 13:26:53

     Αν εξαιρέσουμε τη βαριά βιομηχανία (για τη δημιουργία, όμως, και την κουλτούρα της οποίας, άλλοι μερίμνησαν), πες μου ειλικρινά αν ζηλεύεις τη συγκεκριμένη χώρα, και ειδικότερα το επίπεδο αμοιβών, αλλά και κοινωνικών "παροχών" αυτής (και των γειτονικών της, νεοεισελθουσών στη "δυτική Ευρώπη").

     Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, αλλά αν κάποιοι έχετε τη βουλγαροποίηση στο πίσω μέρος του μυαλού σας, πείτε τό μας να το ξέρουμε.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Αυριανιστής 03/10/2012 13:46:37

      H Τσεχία σήμερα έχει ΑΕΠ κατα κεφαλήν 27.000 $ - όσο περίπου και η Ελλάδα.
      Επίσημος κατώτατος μισθός 6.695 $ το χρόνο, δηλαδή γύρω στα 430 Ευρώ το μήνα.
      Δεν είναι από τις φτηνές χώρες για τον καταναλωτή, αλλά σίγουρα 20 - 25 % πιό φτηνή από την Ελλάδα σε απόλυτες τιμές βασικών προιόντων. Κάπως πιό φτηνή και από την φτηνή Γερμανία.
      Το δημόσιο σύστημα υγείας της δεν είναι βέβαια "Αγγλικό", αλλά συγκρισιμο με το Ελληνικό.
      Τι σχέση έχει η Τσεχία με την Βουλγαρία;
      Πολλοί έχετε προκατάληψη για τις πρώην Ανατολικές χώρες - δείγμα της αθέλητης "εθνικής αλαζονείας" (το κατεξοχήν ηθικό κακό για τις δικές μου αρχές), που μας οδήγησε εδω που είμαστε.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Αυριανιστής 03/10/2012 13:56:59

      Η σημερινή βαριά βιομηχανία και η υψηλού επιπέδου κουλτούρα της Τσεχίας, είναι σε μεγάλο βαθμό δημιούργημα των ίδιων των Τσέχων και Σλοβάκων, από την ανεξαρτησία του μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
      Οι Σοβιετικοί ελάχιστα μερίμνησαν.
      Επί Αυστρουγγρικής Αυτοκρατορίας των Αψβούργων τέθηκαν οι γερές βάσεις πάντως. Αλλά ήταν μια πολυεθνική Αυτοκρατορία, όπου οι Τσέχοι, άν και όχι "τιτλούχος λαός" όπως οι 2 γείτονες, είχαν τη δυνατότητα να συνδημιουργούντην οικονομική και πολιτισμική ζωή. Η Πράγα ήταν πάντα Ευρωπαική Μητρόπολη όπως το Παρίσι.
      Και μην ξεχνάμε τις γερές ρίζες, από τον Βοημικό Μεσαίωνα του "Καλού Βασιλιά Βέντσεσλας" (ή Αγίου Βάτσλαβ, 907–935 μ. Χ).
      Πολλές προκαταλήψεις δυστυχώς, για τα επιτεύγματα των λαών αυτών...

   • Βασίλης avatar
    Βασίλης @ Αυριανιστής 03/10/2012 13:45:06

    Εγώ δεν καταλαβαίνω που είναι φορομπηχτικό αυτό που έγραψα... Απλά να μην κοροιδευόμαστε λέω. Και επαναλαμβάνω οτι κανένας δεν συντηρεί κατάστημα με αυτά τα έσοδα. Είναι κοροιδία πρώτα προς τους υπόλοιπους και μετά προς το κράτος. Ο άλλος δηλαδή που δηλώνει κανονικά και πληρώνει φόρους τι είναι; Ξέρεις πόσοι από αυτούς που δηλώνουν 2-3χιλιάδες ευρώ εισόδημα το χρόνο, χαλάνε το ποσό αυτό σε λουλούδια στα μπουζούκια; Από ποτε δηλαδή είναι σοβιετικού τύπου οργάνωση το να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου;

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ Βασίλης 03/10/2012 14:04:47

     Σοβιετικού τύπου είναι το υποχρεωτικό κλείσιμο (!!!) που προτείνεις για τα καταστήματα που δηλώνουν κάτω από το αφορολόγητο.

     Δικό μου είναι, ό,τι θέλω το κάνω. Ακόμα και ζημιογόνο μπορώ να το κρατάω, άμα γουστάρω, προσδοκώντας να μπορέσω να ανακάμψω στο μέλλον. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να βάλω Βεληγκέκα πάνω απ' το κεφάλι μου, που θα αποφαίνεται αν έχω δικαίωμα να το κρατάω ανοιχτό ή όχι...

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Αυριανιστής 03/10/2012 14:07:59

      Εκτός κι αν τέτοιες "προτάσεις" εντάσσονται ευθέως στα πλαίσια του πλήρους αφανισμού του μικρομεσαίου επιχειρείν, για να έρθουν μετά τα μώλια και οι λοιπές παντοειδείς αλυσίδες να χτίσουν πάνω στην έρημο. Αν είναι έτσι, τότε κατανοώ -χωρίς να συμμερίζομαι- το κίνητρο των προτάσεων αυτών.

     • Βασίλης avatar
      Βασίλης @ Αυριανιστής 03/10/2012 17:52:08

      Αυτό που λες εντάσεται στη λογική του παραλόγου. Από την μια λοιπόν έχεις λεφτά για να συντηρείς μια επιχείρηση ζημιογόνα, γούστο σου καπέλο σου. Από την άλλη όμως κλαίγεσαι για την εφορία που πρέπει να πληρώσεις...
      Ζημιογόνες επιχειρήσεις διατηρούν τύποι που έχουν εισοδήματα από αλλού και μέσα απο τις επιχειρήσεις αυτές κάνουν ξέπλυμα χρήματος. Εγώ δεν γνωρίζω κάποιον που έχει ένα μαγαζάκι, να το διατηρεί ζημιογόνο πάνω από ένα χρονικό διάστημα γιατι απλά δεν μπορεί.... Η ελεύθερη αγορά έχει κανόνες που πρέπει να τηρούνται από όλους, για να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας. Οταν καταπατούνται οι κανόνες ακόμα και της κοινής λογικής, τότε ναί οι κανόνες της αγοράς φαντάζουν σοβιετικού τύπου, σε αυτούς που έχουν μάθει να λειτουργούν ανεξέλεγκτα...

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Αυριανιστής 03/10/2012 16:00:49

      Νομίζω την συζήτηση την έκλεισε πιό κάτω άριστα ο φίλος Γιάννης Φαίλτωρ:
      Όλα αυτά τα χαράτσια που σκαρφίζονται οι άσσοι του βουντού, δεν είναι ούτε Σοβιετικά, ούτε κόκκινα, ούτε πράσινα, ούτε κανελλί με βούλες, αλλά φοράνε σαρίκι: Οθωμανικά.
      Με τις υγείες μας...

    • ανελευθερος επαγγελματιας avatar
     ανελευθερος επαγγελματιας @ Βασίλης 03/10/2012 19:01:32

     Δε μου λες, νομιζεις οτι οποιος ειναι ελευθερος επαγγελματιας με ΔΠΥ εχει καταστημα ; Ο γραφιστας που ειναι ανεργος ; Ο μουσικος που ειναι ανεργος ; Ο αρχιτεκτονας, ο τοπογραφος, ο μηχανολογος, ο γεωπονος, ο νεος γιατρος, ο νεος δικηγορος που ειναι ανεργοι ; Μη μπλεκεις τον μικροεπιχειρηματια με τον επιτηδευματια ή με τον ανθρωπο που ασκει μια διανοητικη εργασια. Σκεψου οτι μια κοινωνια ειναι ενας συνθετος μηχανισμος που χρειαζεται και τετοιους ανθρωπους. Διαφορετικα ας ξαναγυρισουμε την νεολιθικη εποχη. Οπως βλεπεις σου απαντω καλοπιστα και αντιπαρερχομαι το φρικαλεο "να παει να φυτευει πατατες" που παραπεμπει στον κυνικο ανταγωνισμο και στον κοινωνικο δαρβινισμο.

     • Βασίλης avatar
      Βασίλης @ ανελευθερος επαγγελματιας 03/10/2012 20:29:22

      Αν προσέξεις, μιλάω για καταστηματάρχες και όχι ελέυθερους επαγγελματίες. Αλλωστε και εγω ελεύθερος επαγγελματίας είμαι. Δεν μπορώ όμως να βλέπω συναδέλφους μου να δηλώνουν 5-10.000 το χρόνο και να κυκλοφορούν με Porsche. Δεν μπορώ να μην σχολιάσω καταστηματάρχες που και καλα έχουν ζημιογόνο επιχείρηση και χαλάνε ένα βράδυ στα μπουζούκια τον ετήσιο μισθό του υπαλλήλου τους. Μπορεί αυτό που είπα να είναι τραβηγμένο, αλλά κάπου πρέπει να μπεί ένα φρένο σε αυτές τις καταστάσεις. δεν μπορώ να καταλάβω που κολάει ο άνεργος γιατρός ή δικηγόρος με τα δικά μου λεγόμενα...

 13. θησεας avatar
  θησεας 03/10/2012 12:06:39

  ειναι εξοργιστικο να βλεπεις τις λιστες με τους κολητους να κανουν βολτες κ να μην πληρωνουν φραγκο ακομα κ ολοι οι υπολοιποι μ......ς να μας εχουν πιει το αιμα !!

 14. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 03/10/2012 12:37:39

  Μια που το παράδειγμα ήταν υποθετικό άρα και οι φιλοι δυστυχώς υποθετικοί θα είναι.
  Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να βοηθήσει ο ένας τον άλλο, αυτά γινόταν πριν 30-40 χρόνια, τώρα όποιος έχει χρήματα ή τα τρώει στα μπουζούκια ή τα δανείζει τοκογλυφικά ή βρίσκει αναξιοπαθούντες και τους αγοράζει την περιουσία για ψίχουλα ή βγάζει τα χρήματα του στο εξωτερικού. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

 15. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 03/10/2012 13:01:27

  Για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να διασφαλιστεί ένα μίνιμουμ εσόδων. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο, αλλά από το να υπήρχε απλώς κατάργηση του αφορολόγητου και τίποτα παραπάνω προτιμάται. Πολλοί φοροφυγάδες θα αναγκαστούν να πληρώσουν. Βέβαια θα συμβεί και το αντίθετο, πολλοί τίμιοι δε θα μπορούν να πληρώσουν, νομίζω όμως πως το πρώτο είναι πιο σημαντικό

  Πολύ υψηλός ο συντελεστής όμως ρε παιδιά. Δεν έχει νόημα έτσι. Ας μείνουν δύο κλιμάκια για τις επιχειρήσεις, πχ ένα με συντελεστή 20 και ένα με 40. Και πάλι για μείωση της φορολογίας στις μεγάλες θα μιλάμε άλλωστε

  • cielo avatar
   cielo @ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 03/10/2012 13:31:15

   "Πολλοί φοροφυγάδες θα αναγκαστούν να πληρώσουν. Βέβαια θα συμβεί και το αντίθετο, πολλοί τίμιοι δε θα μπορούν να πληρώσουν, νομίζω όμως πως το πρώτο είναι πιο σημαντικό."

   Σοβαρα τωρα;;;

   Αγαπητε, για τον φοροφυγαδα το χιλιαρικο ειναι ψιχουλα, θα το πληρωσει ξεκαρδισμενος στα γελια, ακριβως οπως εκανε και με τις περαιωσεις.
   Για τον εντιμο και συνεπη επαγγελματια ομως μπορει να σημαινει καταστροφη.

   Δεν καταπολεμαται ετσι η φοροδιαφυγη.

   • ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
    ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ @ cielo 03/10/2012 14:56:47

    Δεν αρκεί, όμως αν ερχόταν μόνη η κατάργηση του αφορολόγητου όποιος σκοπίμως δήλωνε ποσά κάτω από αυτό θα δήλωνε τα ίδια και απλώς θα πλήρωνε ένα μικρό φόρο. Τώρα ό, τι και να δηλώσει θα πληρώσει τουλάχιστον τα 1.000

    Άλλωστε, ας είμαστε ειλικρινείς, τουλάχιστον από πλευράς νόμων ελάχιστα μπορούν να γίνουν εναντίον της φοροδιαφυγής που να μην έχουν συνέπειες και στους καθαρούς. Και δυστυχώς η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής [που προφανώς χρειάζεται κι άλλη προσπάθεια, δεν αρκούν αυτά που ακούμε] είναι προτεραιότητα σε σχέση με την προστασία των συνεπών

 16. unfair avatar
  unfair 03/10/2012 13:33:37

  Τα 1.000ε, είναι λογικά στον φόρο 35%. ΟΜΩΣ, το 35% είναι παράλογο! Δηλαδή, έχουμε την λογική του παράλογου!!! Η σκέψη - πρόταση που κάνουν, θα οδηγήσει μαθηματικά, στην παρανομία ακόμα περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες! Θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών μαγαζιών, στην κατάρρευση του ασφαλιστικού κλάδου, στην απώλεια εσόδων για το κράτος. Το δυστύχημα είναι, πως δεν υπάρχει ταμείο ανεργίας για τους Ε.Ε.!!! κ οικογένειες θα πεινάσουν, κ θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση! Ντροπή!

 17. Ζήσης Χ. Πατσίκας avatar
  Ζήσης Χ. Πατσίκας 03/10/2012 13:34:21

  Υπάρχει και η Μακρόνησος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό γιατί δεν το προτείνει κανείς στην τρόικα ως ισοδύναμο μέτρο;;;

 18. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 03/10/2012 13:37:24

  Θείε και Αυριανιστή. Νομίζω πως ούτε δεν είναι ούτε κόκκινος ούτε φαιοπράσινος ο κεντρικός σχεδιασμός! Σαρίκι φοράει. Διαβάζουμε από τη σελίδα του ΙΜΕ:

  ...Σε ολόκληρη τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας, οι μη μουσουλμανικοί πληθυσμοί του ελληνικού χώρου ήταν υποχρεωμένοι να εξαργυρώνουν την αποδοχή της θρησκευτικής τους ταυτότητας από το κράτος, καταβάλλοντας, σε ετήσια βάση, ένα καθορισμένο χρηματικό ποσό, τον κεφαλικό φόρο (cizye, harac). H καταβολή του φόρου αυτού ήταν σύμφωνη με τον ιερό νόμο του Iσλάμ, ο οποίος όριζε πως οι "άπιστοι", που κατοικούσαν στη γη των "πιστών" ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν χρήματα για την "προστασία" τους από τους μουσουλμάνους.
  Tο ύψος του κεφαλικού φόρου καταλογιζόταν σε κάθε νοικοκυριό (hane) και δεν παρουσίαζε μεγάλη διακύμανση. Eπιβαρυνόταν, σχεδόν ισόποσα, όλος ο ενήλικος ανδρικός υποτελής πληθυσμός.

  Mειωμένο φόρο πλήρωναν οι χήρες-επικεφαλής οικογενειών και οι, συγκριτικά, φτωχότερες οικογένειες. Oι γυναίκες, οι ανήλικοι και οι ανάπηροι, και σε κάποιες περιπτώσεις οι ιερείς και οι μοναχοί εξαιρούνταν από το χαράτσι. Δεν πλήρωναν, επίσης, κεφαλικό φόρο εκείνες οι κατηγορίες του χριστιανικού πληθυσμού, οι οποίες παρείχαν ειδικές υπηρεσίες προς την Πύλη, όπως για παράδειγμα οι Bλάχοι, που ήταν επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των ορεινών περασμάτων ή οι αρματολοί.


  Tο χαράτσι, όπως έγινε ευρύτερα γνωστός από το 16ο αιώνα και μετά αυτός ο φόρος, λειτούργησε σαν σύμβολο της ανελαστικής οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας της εποχής, και κατέληξε να υποδηλώνει στην ελληνική γλώσσα, ακόμα και ως τις μέρες μας, το δυσβάσταχτο οικονομικό και ψυχολογικό βάρος, που προκαλεί γενικά η φορολογική επιβάρυνση...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Γιάννης Φαίλτωρ 03/10/2012 15:45:15

   Φοβάμαι ότι είσαι πολύ ακριβέστερος στην περιγραφή της καταγωγής...

 19. elli avatar
  elli 03/10/2012 13:45:18

  ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΤΕΙΑ!

 20. Tasos avatar
  Tasos 03/10/2012 13:48:34

  Τους λές ρε φίλε ΕΕ για την εφορία πιάνεται και το μπατηράκι με το μπλοκάκι και λέει ναι ναι και την επόμενη μέρα "να τα πάρουν από τους ΕΕ που κλέβουν"!
  Τέτοιες ιδέες για μέτρα είναι ευθεία επιδότηση της μαύρης εργασίας ή μαύρης αυτοαπασχόλησης.
  Υπάρχουν κάποιοι συνάθρωποι που έχοντας μια ψευτοδουλειά με 500 ευρω το μήνα, κάνουν και κάτι άλλο πχ μια εργασία μέσω ίντερνετ που τους αποφέρει ας πούμε 100-200 ευρώ το μήνα.
  Σύμφωνα με το σοφό κράτος λοιπόν για αυτά τα 100-200 ευρώ, πρέπει να ανοιχτούν βιβλία ΚΒΣ (που όλο καταργείται...) - ΟΑΕΕ - επιμελητήριο κλπ για τα οποία τα μηνιαία έξοδα ακόμα και στη πιο χαμηλή βαθμίδα, ακόμα κι αν ο ίδιος κάνει τη λαλακία να το παίξει και λογιστής είναι 100-150 ευρώ. Οπότε τι? Λέει το κράτος αν θέλεις εξτρά δουλίτσα θα σου πάρω 50 - 100% από ότι βγάζεις έτσι για τη γνωριμία!
  Το ακόμα πιο αστείο είναι ότι αν το κράτος εφάρμοζε το υψηλότερο ελάχιστο κέρδος για την απαίτηση έναρξης επιτηδεύματος, και πάλι δεν έχει καν προβλέψει έναν κωδικό στο Ε1 που να μπορεί κάποιος με 1-2χιλιάρικα "εξτρά" εισόδημα να το δηλώσει (σα καλός πολίτης...) γιατί για να δηλωθούν πρέπει να προέρχονται από επιτήδευμα ή μισθωτή εργασία ή κάτι επίσημο και αγρίως φορολογίσημο.

 21. Joao avatar
  Joao 03/10/2012 14:21:48

  Δεν πληρώνω τίποτα.

 22. ΟΡΕΣΤΗΣ avatar
  ΟΡΕΣΤΗΣ 03/10/2012 15:24:30

  Συνάδελφε διάβασες τις αγγελίες για τους ασκούμενους δικηγόρους;
  "Ζητείται ασκούμενος δικηγόρος για πλήρες ωράριο κυρίως για εξωτερικές εργασίες, μισθός ικανοποιητικός: 200 ευρώ/μήνα."
  Μάλιστα η δικηγορική εταιρία του Κρεμαλή ζητεί έμπειρο παρ'εφέταις δικηγόρο με πάγια αντιμισθία 800 ευρώ/μήνα.
  Και εις ανώτερα...
  Την ίδια ώρα ο μισθός ενός μέσου δικηγόρου 4ετίας στις ΗΠΑ είναι 25.000 δολάρια US/μήνα και στον Καναδά 23.000 δολάρια Καναδά/μήνα.

  • Κλικ avatar
   Κλικ @ ΟΡΕΣΤΗΣ 03/10/2012 15:45:14

   To μήνα ή το χρόνο?

 23. Μαρκος avatar
  Μαρκος 03/10/2012 17:16:05

  καλυτερα να πληρωνω 1000 ευρω και να μην παταω ποτε στην εφορια

 24. Nik avatar
  Nik 03/10/2012 23:57:23

  Κανείς δεν αναφέρει την αυταπόδεικτη άδικη διαφορά μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων από τη μία, και των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών από την άλλη. Η διαφορά είναι μεγάλη, 20% επί των κερών οι μεγάλες, 35% οι μικροί.

  Κανείς βλάκας δεν κατανοεί ότι ΟΛΕ οι επιτυχημένεα μεγάλες επιχειρήσεις ξεκίνησαν από μικρές, πολύ μικρές, ενίοτε σαν άτυποι συνεταιρισμοί μεταξύ φύλων με έδρα τα γκαράζ των γονέων τους- βλέπε Microsoft, Apple, Hewlett Packard και άλλες. Με τέτοια μυαλά οι δικοί μας φωστήρες εγγυώντα ότι καμία μικρή ελληνική επιχείρηση δεν θα γίνει μεγάλη.

  Η λύση είναι η καταστροφή ή η φυγή.

 25. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 04/10/2012 20:27:15

  Τα μπλοκάκια είναι η απάντηση της πιάτσας στην ακαμψία και στο γραφειοκρατικό κόστος της ελληνικής αγοράς εργασίας.

  Θέλεις να προσλάβεις εργάτη/υπάλληλο; Αναγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και στο ΙΚΑ, με απαραίτητη τη φυσική παρουσία του εργοδότη (ή του εξουσιοδοτημένου λογιστή) εκεί με κόστος σε εργατώρες και χρήμα. Αν οι παραπάνω υπηρεσίες δεν έχουν απεργία και δεν έχει συμπληρωθεί το ωράριο που δέχονται το κοινό και δεν έχουν τελειώσει οι χορηγούμενοι αριθμοί προτεραιότητας και αν όλα τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι εντάξει, αυτό απαιτεί ένα πρωινό. Αν όχι, απαιτούνται επαναλήψεις των παραπάνω.

  Θέλεις να απολύσεις εργάτη/υπάλληλο; Αναγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και στο ΙΚΑ, με απαραίτητη τη φυσική παρουσία του εργοδότη (ή του εξουσιοδοτημένου λογιστή) εκεί με κόστος σε εργατώρες και χρήμα, συν την καταβολή αποζημίωσης απόλυσης. Και τα παραπάνω με ελεγχόμενο το μέγιστο αριθμό αποχωρήσεων από την επιχείρηση ανά μήνα.

  Ο εργοδότης σε κάθε περίπτωση οφείλει να είναι ενήμερος της συχνά αλλασσόμενης εργατικής, ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας (με κόστος σε εργατώρες), να γνωρίζει επακριβώς την οικογενειακή κατάσταση του εργαζομένου (γάμος, διαζύγιο, παιδιά), ακόμη κι αν η οικογένειά του είναι σε άλλο μέρος της χώρας ή της υδρογείου και τα σχετικά παραστατικά είναι σε άλλες γλώσσες, να χορηγεί βεβαιώσεις απασχόλησης, να συμπληρώνει φόρμες και βιβλία για το ΙΚΑ, να αναρτά αναλυτικό ημερήσιο κι εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας του προσωπικού, να υπολογίζει επακριβώς τη συμμετοχή του στις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζομένου και να τις καταβάλλει στην τράπεζα (με κόστος σε εργατώρες) και να υπολογίζει την προκαταβολή φόρου του εργαζομένου και να την καταβάλλει στην εφορία ή στην τράπεζα (με κόστος σε εργατώρες). Τα τελευταία εμπεριέχουν και διαχειριστικό κόστος, αφού τη σχετική εργασία πρέπει να κάνει το λογιστήριο (ή ο λογιστής) της επιχείρησης.

  Η εφορία χρησιμοποιεί τον αριθμό εργαζομένων άλλοτε ως τεκμήριο εισοδήματος της επιχείρησης και άλλοτε ως κριτήριο επιλογής της συγκεκριμένης για φορολογικό έλεγχο ή για υπαγωγή ή μη σε περαίωση. Το ΙΚΑ απαιτεί πληρωμένες εργοδοτικές εισφορές για χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας. Η αμοιβή του εργαζομένου υπόκειται σε προστασία (ελάχιστη νόμιμη αμοιβή βάσει συλλογικών, κλαδικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, όπου αυτές εξακολουθούν να υφίστανται), νομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αργίας και αδειών του εργαζομένου, και αναπροσαρμογή των ανωτέρω βάσει τριετιών.

  Όλα τα παραπάνω είναι ορθά (και κάποτε ήταν ίσως απαραίτητα). Αλλά στην αντίθετη περίπτωση (μπλοκάκια) ο εργοδότης δεν ασχολείται και δεν ενδιαφέρεται για τίποτε από τα παραπάνω. Παρακρατεί και αποδίδει στην εφορία προκαταβολή φόρου 20% επί της καθαρής αμοιβής της απόδειξης (αντίστοιχο, αλλά απλούστερο, από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών της περίπτωσης μισθωτής εργασίας) και δεν πληρώνει αποζημίωση απόλυσης. Ουδόλως ενδιαφέρεται για τα προσωπικά/οικογενειακά του εργαζομένου, δεν είναι υπεύθυνος για την ασφάλισή του και δεν συμμετέχει στη διατήρηση των λογιστικών βιβλίων του.

  Ποιος εργοδότης στην υφιστάμενη κατάσταση υπερπροσφοράς εργασίας (ανεργία στα ύψη γαρ) θα διαλέξει την πρώτη επιλογή;

  Η πικρή αλήθεια είναι πως το κράτος και οι εργατικοί αγώνες συσσώρευαν για χρόνια στις πλάτες των επιχειρήσεων κόστος και γραφειοκρατία, η οποία μεταφράζεται (εκτός του κόστους) και σε έλλειψη ευελιξίας για τις επιχειρήσεις. Στις καλές εποχές (και λόγω της υφιστάμενης μεγάλης αδράνειας του συστήματος) τα παραπάνω βάρη γίνονταν ανεκτά, στις παρούσες συνθήκες ύφεσης όμως όχι. Προκρίνεται ο εξορθολογισμός του όποιου διαχειριστικού κόστους κι έτσι προέκυψε η λύση με τα μπλοκάκια, η οποία δεν έχει απαραίτητα καθαρά μισθολογικό όφελος για την επιχείρηση. (Για να μην απατώμεθα, οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν την τακτική τους να επιλέγουν μπλοκάκια και μετά την παρέλευση της ύφεσης, όσο η ζυγαριά εργοδοτών-εργαζομένων θα συνεχίζει να κλίνει υπέρ των πρώτων).

  Όσο οι γραφειοκρατίες της χώρας (φορολογικό σύστημα, συνδικαλιστικοί φορείς) αργούν να αντιληφθούν τις αλλαγές που επήλθαν, τόσο θα γεννώνται αδικίες και ανορθολογικές καταστάσεις, όπως η υπαγωγή του εργοδότη και των εργαζομένων του στο ίδιο ταμείο ή συνδικαλιστικό φορέα, ή η ομοειδής φορολογική αντιμετώπισή τους, που προαναφέρθηκαν από συσχολιαστές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.