#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/02/2008 16:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Κεντροαριστερά» εναντίον «Κινηματικής Αριστεράς»

Το όραμα του Αλέκου Αλαβάνου για μια κυβέρνηση ενός Μεγάλου Συνασπισμού με επίκεντρο την Αριστερά άρχισε να τίθεται σε πράξη. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας αντιπαρατίθεται ήδη σε ένα νέο τύπου διμέτωπο με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ προωθώντας μία «μεταπολίτευση από τα κάτω», που «θα φέρει στο προσκήνιο τις δυνάμεις της κοινωνικής ενεργοποίησης, της κινηματικής Αριστεράς, τις κοινωνικές και πολιτικές συσπειρώσεις των πολιτών». Στόχος του «δίδυμου» Αλαβάνος – Τσίπρας (εντός και εκτός Βουλής) είναι να φέρουν την ριζοσπαστική Αριστερά στο επίκεντρο των εξελίξεων, σε μια περίοδο μεγάλων πολιτικών διεργασιών και ανακατατάξεων.

Στην πολιτική απόφαση του 5ου Συνεδρίου του ΣΥΝ αναφέρεται ότι «ικανή συνθήκη για μία προοδευτική διέξοδο» είναι «η συνολική ήττα και ανατροπή του δικομματικού πολιτικού συστήματος σε όφελος της Αριστεράς» και όχι η αντικατάσταση της κυβέρνησης της ΝΔ με μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το ορατό πλέον πρόβλημα της κυβερνητικής αυτοδυναμίας, δεν μπορεί εξάλλου να λυθεί με την «εμφάνιση νέων πολιτικών σχημάτων ή, ακόμα περισσότερο, την ενίσχυση ετερόκλητων δυνάμεων που φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως υποστυλώματα κυβερνητικών λύσεων» (ακούει ο Βενιζέλος;). Ούτε και «από μια κυβέρνηση Κεντροαριστεράς, ή μια κυβέρνηση συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά και ειδικότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ». Αλλά από «μια εναλλακτική προοδευτική λύση Αριστεράς, για την εφαρμογή ενός σύγχρονου προοδευτικού προγράμματος, στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού, με κατεύθυνση το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία». Η ρήξη του ΣΥΝ με τα σενάρια μιας «κυβέρνησης της Κεντροαριστεράς» οδήγησε ήδη σε μια οξύτατη ανταλλαγή βολών με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Έτσι το επίσημο ΠΑΣΟΚ απαντά με άλλο διμέτωπο, εναντίον του ΣΥΝ και του ΚΚΕ, προσπαθώντας να ανακόψει την διαρροή ψήφων προς τα αριστερά.

Γιώργος Παπανδρέου: «Δεν είμαστε μια Αριστερά που αρκείται να κολυμπάει στα ρηχά νερά της αντιπολίτευσης, που αρνείται πεισματικά να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Να έχει και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη …Εμείς δεν είμαστε η Αριστερά που κρατάει για τον εαυτό της τα συνθήματα και αφήνει στους άλλους την εξουσία. Εμείς είμαστε η Αριστερά της δράσης και της πράξης. Είμαστε η Αριστερά που μπορεί».

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν είστε Αριστερά κ. Παπανδρέου ... Δεν υπάρχει Αριστερά του χρηματιστηρίου, Αριστερά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, Αριστερά των τρομονόμων και της ανασφάλιστης εργασίας».

Θ. Πάγκαλος: «Δεν θέλουμε να ψωνίσουμε από ένα μαγαζάκι, που από ΕΒΓΑ της γειτονιάς έγινε σούπερ μάρκετ- της γειτονιάς πάντα. Αυτοί θεωρούν το ΠΑΣΟΚ ως ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ που μπορούν να ψωνίζουν χωρίς να πληρώνουν …Ο Τσίπρας θέλει να ψωνίζει από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ χωρίς όρους. Αυτό είναι μια παλαιοκομματική νοοτροπία».

Αλέξης Τσίπρας: «Όταν πηγαίνω σε σούπερ μάρκετ δεν αισθάνομαι ότι κλέβω, αλλά όταν πηγαίνω στο ταμείο νιώθω ότι με ληστεύουν. Δεν ξέρω αν ο κ. Πάγκαλος όταν πηγαίνει σούπερ μάρκετ ψωνίζει δωρεάν». (Η φωτογραφία είναι από τα ΝΕΑ) 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. JustAnotherGoneOff avatar
  JustAnotherGoneOff 11/02/2008 16:22:56

  Διαγωνισμός για το ποιός θα πει την πιο έξυπνη ατάκα είναι τώρα όλο αυτό; Ποιά ήταν αυτή η ταινία, νομίζω του Μελ Μπρουκς, με τον Τζην Γουάιλντερ με την κλασική σκηνή "the last word"; Τους πηγαίνει.

 2. factor y avatar
  factor y 11/02/2008 17:50:54

  Σύμφωνοι αλλά να ρωτήσω κι εγώ ο αγράμματος κι ανίδεος.
  Τί ακριβώς σημαίνει η ριζοσπαστική αριστερά στο επίκεντρο των εξελίξεων; Να είναι πρώτο θέμα στα δελτία των 8; Να καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις συμμετέχοντας ή στηρίζοντας κάποιες κυβερνήσεις; Να έχει τέτοιο ποσοστό που να εμποδίζει τον σχηματισμό αυτοδύναμων κυβερνήσεων και να υποχρεώνει σε πολυκομματικές κυβερνήσεις;
  ποιά κόμματα θα τις κάνουν; Θα συμμετέχει σε αυτές;
  Απλά ερωτήματα που θέλουν συγκεκριμένες απαντήσεις γιατί η αριστερά της αερολογίας και του μαρκετινκ δεν είναι ούτε αριστερά ούτε, πολύ περισσότερο, ριζοσπαστική.

 3. Μερόπη avatar
  Μερόπη 11/02/2008 18:15:08

  όλα αυτά περί σούπερ μάρκετ και λοιπών εξυπνάδων, δεν με αγγίζουν.
  Πώς θα καλυτερέψετε τη ζωή μου μπορείτε να μου πείτε;;;

 4. JustAnotherGoneOff avatar
  JustAnotherGoneOff 11/02/2008 19:29:05

  Factorx
  Η Αριστερά εδώ και πολύ καιρό έχει καταντήσει τόπος παραγωγής εξυπναδίστικων ατακών ως απαντήσεις στις επίσης εξυπναδίστικες ατάκες του Πασοκ και του Κκε (για την ΝΔ δεν σχολιάζω). Αν η πολιτική καταλήγει να αποθεώνεται το πεδίο των λεκτικών διαξιφισμών, τότε να αρχίσουμε να ανησυχούμε.

 5. alexandra avatar
  alexandra 11/02/2008 20:55:29

  Μήπως τα αδικούμε; Δεν θα ήθελα να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου,αλλα αν χρησιμοποιουν και τέτοιες φόρμες απάντησης, δεν σημαίνει οτι εξαντλούνται εκεί. Οι μικρές ειρωνίες της καθημερινότητας, οι κοφτές έξυπνες ή και εξυπνακίστικες ατάκες, ειναι και ένας ανώδυνος ή φαρμακερός τρόπος να μην απαντάμε γιατί δεν υπάρχει λόγος να απαντήσουμε σοβαρά. Ολα σοβαρά θα τα πέρνουμε; Ολα αξίζουν απάντησης; Και βεβαια, ειναι επικοινωνιακά τρύκ.Και κάποιοι ειναι μαέστροι σ΄αυτό. Ετσι ειναι το παιχνίδι.

 6. ΑΓΓΕΛΟΣ avatar
  ΑΓΓΕΛΟΣ 11/02/2008 22:08:01

  Δεν τρέφω ιδιαίτερες ελπίδες για καλυτέρευση της καθημερινότητάς μας όσο είμαστε δέσμιοι διλημμάτων του τύπου "πασοκ - ν.δ". Ή ακόμη και δέσμιοι της ελπίδας ότι οι πολιτικοί και τα κόμματα θα μας βγάλουν στον αφρό. Όμως, επειδή χωρίς ελπίδα δεν ζει ο άνθρωπος, ας δώσουμε λίγο χρόνο στον νέο να δούμε τι έχει να μας πει και τι μπορεί να κάνει. Ας ελπίσουμε να μας εκπλήξει ευχάριστα. Το έχουμε κάνει άλλωστε για αρκετούς άχρηστους μέχρι τώρα και με κόστος μια άθλια χώρα στους περισσότερους τομείς. Κι αν μας πουλήσει κι αυτός....ε και τι έγινε?? Δεν θα πέσουμε κι από τα σύννεφα. Όπως λέει και το τραγούδι...χορτάσαμε γκρεμό.

 7. Anonymous avatar
  Anonymous 12/02/2008 03:21:07

  Από λόγια καλά πάμε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.