#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/01/2011 07:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κεντρικές τράπεζες αποκτούν χρυσό απορρίπτοντας τα αμερικανικά δολάριαΥπάρχουν ενδείξεις πως κεντρικές τράπεζες σε ορισμένες περιοχές του κόσμου ενισχύουν τα αποθέματα τους σε χρυσό.  Ένα μεγάλο μέρος αυτών των αγορών σε χρυσό δεν δημοσιοποιείται. Αυτό που ανακοινώνεται είναι μονάχα οι επίσημες συναλλαγές. Αυτού του είδους οι αγορές αναλαμβάνονται μέσων τρίτων που κατά κύριο λόγο είναι εταιρίες που ενεργούν  με μεγάλη διακριτικότητα. Λόγω πάντως αυτής της κατάστασης το αμερικανικό δολάριο πιέζεται σε μεγάλο βαθμό.

Εν τω μεταξύ η Ρωσία και η Κίνα έχουν επιταχύνει την εξόρυξη χρυσού στις επικράτειες τους όπου ένα μεγάλο μέρος από αυτόν αγοράζεται από τις κεντρικές τους τράπεζες.

Από καιρό υπάρχουν ενδείξεις πως η Κίνα άτυπα ενισχύει τα αποθέματα της σε χρυσό μέσω αγορών από την τοπική παραγωγή. Στη Ρωσία η κεντρική  τράπεζα αγοράζει τον παραγόμενο στην επικράτεια της χρυσό, μέσω της εταιρίας GOKHRAN όπου θεωρείται ο αγοραστικός της βραχίονας και η αποθήκη της, όσον αφορά τα πολύτιμα μέταλλα.

Πρόσφατα αναφέρθηκε στο Bloomberg πως ο διευθυντής της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας Jose Khan δήλωσε πως η χώρα του θα ενισχύσει τα αποθέματα χρυσού, αγοράζοντας πάνω από τη μισή ποσότητα από την ταχέως αναπτυσσόμενη εσωτερική παραγωγή του πολύτιμου μετάλλου.

Στη Ρωσία για παράδειγμα η Gokhran πούλησε περίπου 30 τόνους χρυσού στην κεντρική τράπεζα της χώρας στα τέλη του περασμένου έτους. Μάλιστα η όλη διαδικασία ελήφθη ως μια εσωτερική λογιστική άσκηση. Η άμεση αυτή ενέργεια έγινε ώστε να αποφευχθεί η αγορά του μετάλλου μέσω των ανοιχτών διαδικασιών όπου θα επηρεαζόταν αρνητικά η τιμή του.

Η Κίνα αυτήν την στιγμή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός  χρυσού παγκοσμίως. Έχει επιβεβαιωθεί πως τα τελευταία 6 χρόνια αυξήθηκαν τα αποθέματα χρυσού  της κεντρικής τράπεζας της χώρας κατά 450 τόνους. Mineweb.com - The world's premier mining and mining investment website Venezuela taking own gold production into Central Bank reserves - GOLD NEWS | Mineweb

Για την Κίνα η ποσότητα των 450 τόνων ανταποκρίνεται σε μια αύξηση από 600 τόνους το 2003 σε 1054 το 2009. Αν λάβουμε υπόψη τις επίσημες δηλώσεις, τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό αυξάνονται κατά 10% το χρόνο. Επίσης είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή χρυσού με περίπου 270 τόνους (ανα έτος). Η ποσότητα που αγοράζεται από την κυβέρνηση είναι 90 τόνοι ανά έτος ή κάτι λιγότερο από 2 τόνους την εβδομάδα. How will Chinese Central Bank Gold Buying  affect the Gold Price short & Long-Term?

Η περιουσία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας σε χρυσό υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια ουγγιές ενώ τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν αρκετά τα αποθέματά της .

Έχει αναφερθεί πως μέσα μόνο σε ένα μήνα η ρωσική κεντρική τράπεζα αγόρασε 34,2 τόνους χρυσό. Russian Central Bank Gold Purchases Soar In May – China Too? | The Daily Gold

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τις αγορές που έγιναν  - ανά μήνα - από την ρωσική κεντρική τράπεζα.Οι κεντρικές τράπεζες του Κόλπου επίσης ενισχύουν τα αποθέματα τους σε χρυσό την ώρα που μειώνουν την περιουσία τους σε δολάρια στο forex (foreign exchance market) . Τα αποθέματα σε χρυσό των GCC (Gulf Cooperation Council) είναι λιγότερα από 5%. Οι οικονομολόγοι της Dubai International Financial Centre Authority (DIFCA)  εξέδωσαν μια ανακοίνωση πρόσφατα όπου καλούσαν τα κράτη της περιοχής να ενισχύσουν τα αποθέματα τους σε χρυσό όπως έγραψε η The National. Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ κρατά το 25% των αποθεμάτων της σε χρυσό. Υπό αυτήν την έννοια υπάρχουν αρκετά περιθώρια ενίσχυσης. Gulf Economists Are Giving Up On The Dollar, Encouraging Move To Gold

“Τα κράτη του Κόλπου θα πρέπει να ενισχύσουν τα αποθέματα τους σε χρυσό, ώστε να θωρακίσουν την περιουσία τους που υπολογίζεται σε αρκετά δις δολάρια από αναταραχές στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος” λένε οι οικονομολόγοι του  DIFCA. “Η μετατροπή των περισσότερών αποθεμάτων τους από αμερικανικά δολάρια σε χρυσό θα βοηθήσει τις κεντρικές τράπεζες να προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις στις επενδύσεις της περιοχής” λέει ο Δρ. Nasser Saidi που είναι επικεφαλής των οικονομολόγων της DIFCA και ο Δρ. Scacciavillani διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος οικονομικών και στατιστικής της DIFCA. GCC urged to boost gold reserves

«Όταν δημιουργείται αβεβαιότητα στην οικονομία, η συγκέντρωση περιουσίας σε ομόλογα , μετοχές και άλλα παρόμοια δεν είναι ελκυστική. Αυτό κάνει το χρυσό πιο ελκυστικό», υποστηρίζει ο Δρ Saindi..

Η υποχώρηση του δολαρίου τους τελευταίους μήνες έχει επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα των χωρών του Κόλπου από το πετρέλαιο αφού αυτά σταθμίζονται με βάση το συγκεκριμένο νόμισμα. .

GCC urged to boost gold reserves


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της People’s Daily και την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council) στην τελευταία ανακοίνωση σχετικά με την  κατάταξη με βάση τα αποθέματα χρυσού στα μέσα Δεκεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν  στην κορυφή ενώ η Κίνα είναι έκτη με 1054 τόνους αποθεματικά. Η Ρωσία σκαρφάλωσε στην όγδοη θέση λόγω του ότι τα αποθεματικά της αυξήθηκαν κατά 167,5 τόνους από το Δεκέμβριο του 2009. Οι δέκα πρώτοι παραμένουν οι ίδιοι σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου χρόνου. Τέλος η Σαουδική Αραβία βρίσκεται μεταξύ των 20 πρώτων. Αναπτυσσόμενες χώρες και περιοχές συμπεριλαμβανομένων της Σ. Αραβίας και την Ν. Αφρικής είναι οι κινητήριες δυνάμεις στην αύξηση των αποθεματικών του χρυσού.

Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ είναι οι μεγαλύτεροι πωλητές χρυσού. Τα αποθέματα του ΔΝΤ μειώθηκαν κατά 158,6 τόνους. China's gold reserves rank 6th worldwide.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι αγορές χρυσού δεν είναι ο μόνος ο παράγοντας που εξηγεί την διαμόρφωση της τιμής του χρυσού. Η αγορά χρυσού χαρακτηρίζεται από οργανωμένη κερδοσκοπία από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η πρόσφατη άνοδο και η  επακόλουθη πτώση των τιμών του χρυσού είναι αποτέλεσμα της χειραγώγησης από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες.

Νικ Καν

http://www.globalresearch.ca

ΣΧΟΛΙΑ

 1. LEWNIDAS avatar
  LEWNIDAS 18/01/2011 10:22:47

  ετοιμαζονται για σκασιμο του δολαριου? θεωρουν οτι η γερμανια θα απαντησει στον οικονομικο πολεμο?

 2. Προφήτης avatar
  Προφήτης 18/01/2011 10:35:59

  Ο λουράκιας Σημίτης πόσους τόννους ελληνικό χρυσό πούλησε;

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Προφήτης 18/01/2011 19:16:17

   "ο κήνσωρ Σημίτης και η επιλογή του για την ηγεσία του κορυφαίου οργάνου την εθνικής οικονομίας κ. Γκαργκάνας, αποφάσισαν με πλήρη μυστικότητα, να εκποιήσουν 20 τόνους από τα αποθέματα χρυσού της Ελλάδος.
   Μεταφέροντας εκτός της χώρας την ανάλογη ποσότητα
   από τα “χρυσά νομίσματα και τα πλακίδια που αγόραζε από τους ιδιώτες”, …πρώτη φορά μετά την Γερμανική Κατοχή…επειδή -λέει-
   ” ο χρυσός σ΄ αυτήν την μορφή δεν ήταν εμπορεύσιμος(!)”, !!!!!......

   ΠΠ

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/01/2011 10:44:57

  να κουμπώνεστε όταν γεμίζει ο κόσμος με μία επενδυτική άποψη... Οι καλές επενδυτικές απόψεις δεν διαχέονται τόοοσο πολύ.

  • undercover gpr avatar
   undercover gpr @ archaeopteryx 18/01/2011 10:53:04

   Σημεία των καιρών , πλέον η πληροφορία εκτός του ότι σπεκουλάρεται ευκολότερα , κρύβεται και δυσκολότερα.

 4. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 18/01/2011 10:46:49

  Γνωρίζει κάποιος αν η Ελλάδα διαθέτει χρυσό; Σε τι ποσότητα; Βρίσκεται εδώ ή στην έδρα της ΕΚΤ;

  • sauraki avatar
   sauraki @ Αρματιστής 18/01/2011 15:11:53

   Η Ελλάδα στην κατάταξη που ανακοίνωσε το World Gold Council το Δεκέμβριο βρίσκεται στην 30η θέση με 111,7 τόνους χρυσού. (78,7% των αποθεμάτων). http://www.gold.org

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ sauraki 18/01/2011 18:01:51

    Σε ευχαριστώ

 5. βασιλης avatar
  βασιλης 18/01/2011 19:24:31

  επιτελους οι μεγαλες οικονομιες του πλανητη αντιλαμβανονται αυτο που αναλυτες / οχι οι κωμικοι που πλασαρονται στα διεθνη μηντια / φωναζουν απο το 2004, οτι το δολ ειναι τελειωμενο σαν παγκοσμιο αποθεματικο και πρεπει να υπαρχει αντικατασταση απο κατι αλλο συνοδευομενο ομως με σταθερη αξια οπως ο χρυσος και το ασημι.
  δεν μπορει μια χωρα με χρεη 10 τρισ δολ. οπως η αμερικη να εκμεταλλευεται το δολ σαν παγκοσμιο νομισμα εκτυπωνοντας δισ δολ καθε μηνα χωρις κανενα αντικρυσμα επ απειρον, ολα καποτε τελειωνουν και οταν ολα τελειωσουν για αυτη την τραγικη χωρα που λεγεται αμερικα η μονη λυση θα ειναι ο πολεμος.

 6. Μήτσος avatar
  Μήτσος 18/01/2011 19:30:53

  Ρίξτε μια ματιά στο πολύ καλό "money masters" στο Youtube ώστε να έχετε εικόνα περί νομισμάτων ανά τους αιώνες.

  Τυχαία μας πάνε πίσω προς τον "κανόνα" του χρυσού; Το δολάριο εσκεμμένα το χαντακώνουν ώστε να οδηγήσουν τα πράγματα εκεί... Αυτοί που κινούν τα νήματα έχουν ήδη όλο το χρυσό που χρειάζονται - πιθανότατα και τα χρυσωρυχεία...

  Το σχέδιο προχωρά με μαθηματική ακρίβεια...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.