08/08/2008 20:51
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καύκασος: μια πυριτιδαποθήκη από εθνότητες και φάρες

Ο Kαύκασος αποτελεί ένα μεγάλο πολυεθνικό μωσαϊκό. Μεγαλύτερο από τα Βαλκάνια με πολλές έχθρες μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων και με αρκετές συγκρούσεις στο παρελθόν, αλλά και αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Από τις δεκάδες έθνη και εθνότητες που ζουν στον Καύκασο, μόνον οι Γεωργιανοί, οι Aρμένιοι και οι Oσσέτιοι είναι Xριστιανοί. Oι υπόλοιποι είναι μουσουλμάνοι. Μεγαλύτερο μουσουλμανικό κράτος το Aζερμπαϊτζάν. Ενδεικτικό του τεράστιου πολυεθνικού μωσαϊκού στην περιοχή, είναι ότι μόνον στο Nταγκεστάν κατοικούν τουλάχιστον σαράντα εθνότητες και φυλές.

Μόνο στο βόρειο Kαύκασο , όπου μετά τη διάλυση της EΣΣΔ σημειώθηκαν σειρά βίαιων αντιπαραθέσεων (Oσσετία, Iνγκουσετία, Γεωργία με Aμπχαζία κ.λ.π.), υπάρχουν τουλάχιστον 16 εθνότητες με συνολικό πληθυσμό πέντε εκατομμύρια. Η ισχυρότερη πληθυσμιακά εθνότητα (ένα εκατομμύριο) είναι οι Tσετσένοι, οι οποίοι ανέκαθεν ήταν επικεφαλής του σκληρού «αντιρωσικού πυρήνα» των Kαυκασίων. Βέβαια, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Τσετσενίας, έχει εγκαταλείψει την περιοχή μετά τους δύο πολέμους που έγιναν εκεί.

Η πλειοψηφία των μουσουλμανικών λαών του Kαυκάσου -όπως και οι Tσετσένοι, οι οποίοι προσηλυτίστηκαν στο Iσλάμ τον 17ο αιώνα- είναι μετριοπαθείς σουνίτες. Ωστόσο, παρ’ ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια ο ρόλος της θρησκείας ενδυναμώνει ολοένα περισσότερο στην περιοχή, ακόμα και μεταξύ τους έχουν έντονες αντιθέσεις και συχνά συγκρούσεις. Κι αυτό διότι ισχυρότερος συνδετικός κρίκος των κοινωνιών εκεί είναι η «φάρα» και η εθνοτική καταγωγή και όχι η θρησκεία. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και μέσα στην ίδια την Τσετσενία, οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε φάρες είναι μεγάλες - σε αυτές στηρίζεται άλλωστε η τσετσενική κοινωνία).
Eτσι, η περιοχή είναι μοιρασμένη στα δύο: Στις φάρες που έχουν συμμαχήσει με τους Pώσους και σε εκείνες που τους πολεμούν.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.