25/08/2009 20:49
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καυγάς για τα βασανιστήρια της CIA στις ΗΠΑΟ πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Dick Cheney, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των κριτικών σε σχέση με τις έρευνες που διεξάγονται αναφορικά με τις ανακριτικές μεθόδους που χρησιμοποιούσε η CIA επί  εποχής Μπους, πέρασε στην αντεπίθεση.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο Ομπάμα, για την απόφαση που πήρε να διορίσει ειδικό ανακριτή ο οποίος και θα ερευνήσει τα «βασανιστήρια», δια των οποίων αποσπούσε  απαντήσεις από υπόπτους τρομοκρατίας  η αμφιλεγόμενη υπηρεσία. «Η κίνηση αυτή του προέδρου δημιουργεί αμφιβολίες για την δυνατότητα χειρισμού της ασφάλειας εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης…» είπε σε δήλωσή του. «Οι άνθρωποι που ενεπλάκησαν σε αυτές τις ανακρίσεις, αξίζουν την ευγνωμοσύνη μας. Δεν πρέπει να είναι στόχοι πολιτικών ερευνών ή διώξεων». Ο Dick Cheney επιμένει εδώ και καιρό, πως τα έγγραφα της  CIA από το 2004 και 2005 που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν, θα αποδείξουν την αξία της χρήσης των βασανιστηρίων.

Όπως όμως λέει η εφημερίδα Washington Independent, που τα μελέτησε, κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται. Τα έγγραφα μάλλον καταδεικνύουν, αν και ασαφώς, πως οι … παραδοσιακές «μη σκληρές» μέθοδοι ανάκρισης ήταν πολύ πιο αποτελεσματικές. Ο Khalid Sheikh Mohammed, για παράδειγμα, άντεξε  περισσότερες από 183 φορές στο βασανιστήριο του πνιγμού με την διαβόητη μέθοδο waterboarding, αλλά είπε όσα του ζητούσαν, μόνο όταν εφαρμόστηκε το παλιό ανακριτικό κόλπο του να πεισθεί ότι κάποιος συνεργάτης του είχε ήδη ομολογήσει. Ο δε Abu Zubaydah, αναγνώρισε τον Mohammed ως τον εγκέφαλο των επιθέσεων της 11/9 πολύ πριν χρησιμοποιηθούν «σκληρές» μέθοδοι ανάκρισης.

Ο Cheney ισχυρίζεται πως τα έγγραφα τον δικαιώνουν καθώς «αποδεικνύουν καθαρά πως όσοι υπέστησαν τις ειδικές μεθόδους ανάκρισης, είναι και αυτοί που τελικά πρόσφεραν και τον μεγάλο όγκο των πληροφοριών που έγιναν διαθέσιμες στους Αμερικανούς», ουσιαστικά εμμένοντας στην άποψη του ότι τα βασανιστήρια ήταν ωφέλιμα στην ασφάλεια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μια Έκθεση του 2004, η οποία πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα, οι ανακρίσεις υπόπτων συμπεριλάμβαναν εικονικές εκτελέσεις, απειλές ξυλοδαρμού, πνιγμούς, ακόμη και υπονοούμενα για βιασμούς μελών της οικογένειας του ανακρινόμενου. Όλα δείχνουν πως η  ανακριτική διαδικασία ήταν εξαιρετικά επώδυνη για αυτόν που την υφίστατο.

Για τους ανακριτές πάλι, ήταν μια … γραφειοκρατική κόλαση. Έως και το 2003, η υπηρεσία θέσπιζε τους κανόνες ανάκρισης σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και μάλιστα πολλές φορές η εξουσιοδότηση στέλνονταν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή ακόμη και προφορικά δια του τηλεφώνου. Οι ανακριτές υπέγραφαν πως αντιλαμβάνονται τους κανόνες και ότι θα τους τηρούν κατά την εκάστοτε ανάκριση.

Τους δινόταν όμως μεγάλα περιθώρια ευελιξίας και αυτοσχεδιασμού  όσον αφορά στο πόσο «ανθρωπιστές» θα μπορούσαν να φανούν απέναντι στους ανακρινόμενους.

Το Κέντρο Αντιτρομοκρατίας της CIA ξεκίνησε την εκπαίδευση των ανακριτών τον Νοέμβριο του 2001, μόλις 2 μήνες μετά από τα βασανιστήρια που υπέστη ο ύποπτος τρομοκρατικών ενεργειών Abu Zubaydah. Επειδή όμως η CIA  δεν είχε σχεδόν καθόλου πληροφορίες  για την al Qaida, οι αναλυτές της απλά υπέθεταν όσον αφορά στα πόσα γνωρίζουν οι κρατούμενοι. Αυτό δυσκόλευε την ανάκριση με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε λύσεις βασανιστηρίων. Κάποιοι μέσα στη CIA φοβόντουσαν πως η ύπαρξη του προγράμματος αυτού θα διέρρεε κάποτε,  ενώ άλλοι έτρεμαν στην ιδέα πως μπορεί να αποκαλυφθούν οι ταυτότητές τους σε διάφορα ρεπορτάζ των ΜΜΕ. Ένας από αυτούς ανησυχούσε, πως κάποια μέρα, οι πράκτορες  και οι ανακριτές της υπηρεσίας θα κατέληγαν σε κάποια λίστα καταζητούμενων  και θα αντιμετώπιζαν δικαστικές διώξεις από κάποιο παγκόσμιο δικαστήριο με τη κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου! «Δέκα χρόνια από σήμερα θα έχουμε μετανιώσει για αυτά που κάνουμε, αλλά είναι απαραίτητα…» είπε κάποιος από αυτούς.

Strange Attractor

Πηγές: Washington Independent, Politico. AP

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.