15/11/2009 14:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατώτερος των προσδοκιών ο προϋπολογισμός, αλλαγές επιβάλλει η Ε.Ε.Περιορισμένης εμβέλειας αλλαγές στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 και ένα δεύτερο πακέτο μέτρων που θα εφαρμoστεί, εάν χρειαστεί, την άνοιξη μελετά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πιο ευέλικτο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ".

Οι ενστάσεις που εγείρουν η Κομισιόν και οι Ευρωπαίοι εταίροι για το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι δύο:

1. Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε προσωρινά μέτρα. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι η μείωση του ελλείμματος με μόνιμα μέτρα ανέρχεται σε 1,65% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν εκτιμά ότι δεν υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ.

2. Το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής επιτυγχάνεται από το σκέλος των εσόδων και όχι των δαπανών. Για τους κοινοτικούς, η μείωση των δαπανών είναι σχεδόν στο σύνολό της λογιστική και οφείλεται στο γεγονός ότι το έλλειμμα του 2009 επιβαρύνθηκε από πολλές μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες. Αδιανόητη, επίσης, είναι η εμμονή στην υλοποίηση προεκλογικών εξαγγελιών για παροχές, όταν το έλλειμμα έχει εκτοξευθεί στο 12,7% του ΑΕΠ.

Για τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι κατώτερο των περιστάσεων και ενισχύει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, χώρα-μέλος της Ευρωζώνης, πρόβλημα στον δανεισμό της. Τα σενάρια της πτώχευσης τον επόμενο χρόνο, όταν θα πάψει να υπάρχει το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ, που χρηματοδότησε μέσω των ελληνικών τραπεζών το φετινό πρόγραμμα δανεισμού, έχουν αναζωπυρωθεί και επηρεάζουν καθοριστικά τη στάση της Ε.Ε. έναντι της χώρας μας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 15/11/2009 14:50:24

  Το θέμα είναι δηλαδή αν θα φάμε το αγγούρι μονομιάς ή σιγά σιγά. Σοκ και δέος, σοκ και πράσινη ανάπτυξη.

 2. Orestios avatar
  Orestios 15/11/2009 18:18:48

  Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Ο "παίζω pro" το έχει πεί ξεκάθαρα: ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Είναι χρέος του να βρεί που έχουν πάει. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είναι στις τσέπες του 70% του ελληνικού λαού.
  Για να το λέει κάτι θα ξέρει. Ας τολμήσει λοιπόν. Μέχρι τώρα το μόνο που έχει κάνει είναι να τρομοκρατεί τους έλληνες. Πόσο καιρό νομίζει πως θα το κάνει? Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς......

 3. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 15/11/2009 18:22:42

  Εγώ θα συνεχίσω να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου.
  Το έλλειμμα, σύμφωνα και με τον κύριο Παπακωνσταντίνου, δεν έχει εκτοξευθεί στο 12,7%, αλλά θα κλείσει στο 12,7% για το 2009.
  Κάποιος όμως για τους 3 τελευταίους μήνες έχει την διαχείριση.
  Εκτός αν κάποιοι μας θεωρούν τόσο ηλίθιους υποστηρίζοντας ότι 03/10/2009 το έλλειμμα ήταν 12,7% και κλείδωσε εκεί και ούτε ανεβαίνει ούτε κατεβαίνει.
  Ο κ Αλογοσκούφης και ο κ Παπαθανασίου διαμόρφωσαν την άνοδο του ελλείμματος λοιπόν και ο κ Παπακωνσταντίνου το έκλεισε στο 12,7%. Εντάξει;
  Γιατί λοιπόν δεν κόβει τις αιώνιες βλακείες για να κλείσει στο ...12%; (αν και ήταν μονοψήφιο από εφέτος, αλλά άλλα λόγια)
  Προσπαθεί να πείσει τους Αλμούνιες με λογιστικές πρακτικές μεταφέροντας έσοδα και γράφοντας δαπάνες.

  Λοιπόν:

  -έχουμε 5000 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς και 5000 ωρομίσθιους στη θέση τους; Οι μεν πρώτοι στη θέση τους και οι δε δεύτεροι σπίτι τους.
  Διαφορετικά πληρώνεις 10,000 αντί για 5,000 που χρειάζεσαι.
  -ξέρει ο κ Παπακωνσταντίνου πόσους ΔΥ έχει; ΘΑ κάνει μια αρχή πληρωμής για να δει.... Ε μέχρι να κάνει μηχανογράφηση και καταγραφή, όλοι οι ωρομίσθιοι, συμβασιούχοι έργου κλπ σπίτι τους. Όταν δει πόσους έχει από εμάς, πόσους χρειάζεται, που έχει κενά για να καλυφθούν με μετατάξεις, συγχωνεύσεις ή και απολύσεις, τότε να ξαναδούμε έκτακτους...
  -γιατί όχι μόνο 100 κρατικά αμάξια; και μερικά δις θα γλίτωνε και πάνω από 50,000 θέσεις θα εξοικονομούσε... (οδηγών όπου θα κάλυπτε κενά...)
  - γιατί δεν καταργεί σφραγίδες; Εγώ από μέσα το καταλαβαίνω, τόσες θέσεις Προέδρων, Διευθυντών, Συμβούλων, κλπ θα γλίτωνε που τώρα το κράτος θα πρέπει να στελεχώσει με βιογραφικά...

  κλπ

  Όσο λοιπόν για τους πολιτικούς μας η δημιουργία είναι δυσκολότερη από τη διαχείριση, ασχολούνται με τη δεύτερη, τη διαχειριστική μιζέρια, τόσο θα μιλάμε για ύψος ελλειμμάτων και τις ευθύνες του κάθε προηγούμενου...
  Ας μην μιλούν μόνο γιατί ψιλοδουλευόμαστε....

 4. vas avatar
  vas 15/11/2009 19:42:58

  Εδώ βλέπουμε ότι πλήν του Υπουργού Οικονομίας ,κανείς άλλος δεν ασχολείται με το πρόβλημα των Οικονομικών της χώρας.Οι άλλοι περισπούδαστοι υπουργοί ασχολούνται με προσλήψεις ή να βρούν γγραμματείς ή να μιλάνε σε παράθυρα των ΜΜΕ σαν να μην συμβαίνει τιποτε το σοβαρό στην χώρα.
  Για τους ομιλούντες για προσλήψεις πωτάω΄εάν γνωρίζουν ότι πλέον των 11000 δημόσιων υπάλληλων κάθε μέρα δεν εμφανίζονται στις Υπηρεσίες ή Υπουργεία που ανήκουν, πληρώνονται κανονικά και οι προιστάμενοι τους είτε υπηρεσιακοί παράγονυες είτε πολιτικά πρόσωπα τους καλύπτουν.
  Αντίστοιχα ενας επίσης σοβαρός αριθμός υπαλλήλων κάνει το ίδιο στις ΔΕΚΟ.
  Βρείτε τους ,βαλτε τους στην δουλειά και ζητήστε ευθύνες ,γιατί οι άλλοι που γνωρίζουν τι γίνεται αντιδρούν με απραγία και μηδενική εργασία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.