#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/08/2011 21:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατώτεροι των περιστάσεων Μέρκελ και ΣαρκοζίΑπό μια πρώτη ανάλυση των όσων είπαν Μέρκελ και Σαρκοζί στην κοινή συνέντευξη τύπου προκύπτει ότι για ακόμη μια φορά επικράτησαν οι λογικές της κυριαρχίας του Γαλλογερμανικού άξονα έναντι όλων των υπολοίπων της Ευρωζώνης. Για ακόμη μια φορά επικράτησαν τα σχέδια των δύο ηγετών για επιβολή της δικής τους πολιτικής στον τομέα της οικονομίας και κατ΄ επέκταση της πολιτικής. Κατώτεροι των περιστάσεων, κι ενώ ο ευρωπαϊκός νότος αγωνιά για την κρίση χρέους, Μέρκελ και Σαρκοζί επιβεβαίωσαν ότι δεν μπορούν να αποφασίσουν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης πάνω στην οποία βασίστηκε και η δημιουργία της Ένωσης.

Ενώ όλος ο κόσμος ανέμενε ότι το ευρωομόλογο θα ήταν το σχέδιο σωτηρίας της ευρωπαϊκής οικονομίας οι δύο αποφάσισαν απλά ότι πρέπει να πάμε σε μια πραγματική οικονομική διακυβέρνηση στο μέλλον. Πιάσε το αυγό και κούρευτο δηλαδή αφού μέχρι να δημιουργηθεί το οικονομικό συμβούλιο οι αγορές θα έχουν διαλύσει μια δυο χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως των διαφωνιών το ευρωομόλογο ήταν κοινός τόπος των κομμάτων. Το ίδιο έλεγαν και οι περισσότεροι  οικονομικοί αναλυτές τονίζοντας ότι αν οι μεγάλες και ισχυρές χώρες δε βάλουν το χέρι στην τσέπη δεν πρόκειται να υπάρξει σωτηρία.

Παρ’ όλα αυτά η Μέρκελ και ο Σαρκοζί μετέθεσαν για το μέλλον μια τέτοια απόφαση. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι θα βοηθήσει αυτή τη στιγμή το ευρωομόλογο ενώ ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως τα ευρωομόλογα θα έθεταν σε "μεγάλο κίνδυνο" τις χώρες με την καλύτερη αξιολόγηση και ότι δεν θα αποτελούσαν "επιτυχία της διαδικασίας ολοκλήρωσης" της Ευρώπης.
Έβαλαν λοιπόν το εθνικό τους συμφέρον πάνω από το ευρωπαϊκό φοβούμενοι ότι στις επόμενες εκλογές στις χώρες τους θα συντριβούν. Επίσης, θέλησαν να δείξουν ποιοι είναι τα αφεντικά αδιαφορώντας για την τύχη εκατομμυρίων πολιτών που μαστίζονται από την κρίση αλλά και δοκιμάζονται από τα τερτίπια των κερδοσκόπων και των αγορών.

Οικονομική διακυβέρνηση, αυτό ήταν το πρόβλημα που τους απασχόλησε, αλλά όχι για τώρα αλλά για το 2013. Από τότε ίσως και να είναι έτοιμοι για κοινό φόρο όλων των επιχειρήσεων

Όσο για τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι που τον όρισαν πρόεδρο του Συμβουλίου της ευρωζώνης ήταν απλά μια επιβεβαίωση ότι πρόκειται για τον υποτακτικό της Μέρκελ η οποία ήθελε κάποιος της απολύτου εμπιστοσύνης για τη θέση αυτή η οποία για να λέμε και την πραγματικότητα ουσιαστικά παραγκωνίζει τον ενοχλητικό Μπαρόζο και τον πραγματιστή και ευρωπαϊστή Γιουνκέρ.

Μόνος αντίπαλος στα σχέδια της Μέρκελ ο Τρισέ ο οποίος, όμως, αποχωρεί για να αφήσει ελεύθερο το πεδίο στους Γερμανούς να αλωνίσουν στην Ευρώπη που ονειρεύονται.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Enzo avatar
  Enzo 16/08/2011 22:32:53

  «Καλύτερα τούρκικο φακιόλιο παρά πάπικη τιάρα». Βέβαια υπάρχει και για τους πιο μάγκες το " πάμε και μπορούμε και μόνοι μας"

  • τσωφλι πασατεμπου avatar
   τσωφλι πασατεμπου @ Enzo 17/08/2011 10:05:14

   αλλο μαγκας κι αλλο ζητιανος, φιλε Εντζο. Αν ημασταν μαγκες θα φευγαμε με τσαμπουκα απ το ευρω και θα συνεχιζαμε την παλια μας τεχνη : να τυπωνουμε χρημα !

   Ξυπνηστε τον Ανδρεα, οσοι γουσταρετε να πεθανετε με τον ηρωικο σοσιαλισμο για παρηγορια.

 2. Χρήστος Δημάρης avatar
  Χρήστος Δημάρης 16/08/2011 23:01:09

  ΣΕ ANOIKTH 'ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ' ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΕ ΜΕΡΚΕΛ - ΣΑΡΚΟΖΙ!

  (Αναδημοσιεύω ένα άρθρο από το www.iskra.gr)

  Την ουσιαστική συνταγματοποίηση των πλέον ακραίων νεοφιλελεύθερων μονεταριστικών δογμάτων στην ΕΕ, ανακοίνωσαν σήμερα μετά τη συνάντησή τους οι Μέρκελ - Σαρκοζί.

  Στη συνάντηση τους αποφασισαν τη θέσπιση το πολύ εντός ενός έτους, ενός "χρυσού κανόνα" τόσο για το έλλειμμα όσο και για το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης! Βάσει αυτού, κάθε χώρα της ΕΕ, θα πρέπει να ενσωματώσει στο εθνικό της σύνταγμα, πλαφόν και για τα δύο αυτά δημοσιονομικά μεγέθη.

  Ανεξαρτήτως, δηλαδή, ποιές είναι οι ανάγκες σε κοινωνική πολιτική και σε άλλους κρίσιμους τομείς.

  Αυτό ονοματίζεται ως "οικονομική διακυβέρνηση" η οποία δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω, από τη δικτατορία του γερμανογαλλικού άξονα και του χρηματιστικού κεφαλαίου καταπατώντας κάθε έννοια λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας και φυσικά δημοκρατικής νομιμοποίησης!

  Παράλληλα, ως "υπερόργανο", της οικονομικής αυτής δικτατορικής οικονομικής διακυβέρνησης, προτείνουν τη δημιουργία, οικονομικού συμβουλίου για την Ευρωζώνη με θητεία 2,5 ετών και με πρόεδρο τον Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

  Μάλιστα, οι δύο χώρες συμφώνησαν και σε πρόταση για την φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών αλλά και για την κοινούς κανόνες φορολόγησης των επιχειρήσεων Γερμανίας και Γαλλίας.
  Την ίδια στιγμή, ακόμα και αυτό το ημίμετρο του ευρωομολόγου, παρατίθεται στις ελληνικές "καλένδες" και ορίζεται απλά κάτι το οποίο θα μπορέσει να υπάρξει στο τέλος (και αν) μιας διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης!

  Το γαλλογερμανικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης θα παρουσιαστεί επισήμως την Τετάρτη (17.8) στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

  Τη στιγμή αυτή, ο επερχόμενος ολοκληρωτισμός στις δομικές λειτουργίες της ευρωζώνης και της ΕΕ, μπορεί να αποτραπεί μόνο με την πάλη των ευρωπαϊκών λαών, για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης - καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων, σε κάθε χώρα χωριστά, με άμεσο βήμα την αποχώρηση των χωρών αυτών από την Ευρωζώνη και την ΕΕ! Αυτή η πολιτική στρατηγική, είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει στην αποτροπή του κυοφορούμενου πανευρωπαϊκού ολοκληρωτισμού.

 3. thanos avatar
  thanos 16/08/2011 23:27:20

  Η δική μου άποψη είναι πολύ διαφορετική κ πιο ¨συνομωσιολογική'' όχι γιατί έχω πειστεί από κάποιους, αλλά βλέπω πιο σφαιρικά (συνολικά) τα γεγονότα.
  Αρχικά ένας πρωθυπουργός μιας χώρας με μεγάλο δημόσιο χρέος (δυστυχώς της δικής μου) έκανε ότι μπορούσε για να καταφέρει να μην μπορεί να δανειστεί από αυτό που ονομάζουμε αγορές. Η συνέχεια (για να μην επαναλαμβάνω γνωστά γεγονότα) ήταν να συμπαρασύρει κ άλλες χώρες κ να περιμένουν ... στην ουρά κάποιες άλλες που θεωρούνται κ ήταν αυτοκρατορίες.
  Η ένωση στην οποία συμμετέχουν οι περισσότερες από αυτές τις χώρες, τα όργανα της ένωσης αυτής (π.χ. κεντρική τράπεζα) δεν κάνουν κάτι άλλο από το να ενισχύουν την αβεβαιότητα.
  Ο στόχος για μένα είναι εμφανής. Να μεταφερθούν οικονομικοί πόροι κ εξουσίες μέσα στις ίδιες τις χώρες από τον μεγάλο πληθυσμό στους λίγους κ δυνατούς.
  Δύο νέα στοιχεία θέτω προς προβληματισμό. Πρώτα για την περίπτωση της χώρας μας οι συνεχείς αυξήσεις φόρων με κάνουν να πιστεύω ότι οι κυβερνώντες μας δεν θέλουν να αυξήσουν τα έσοδα. Αυτό που γράφω δεν είναι παράλογο, στις οικονομικές σχολές (μάθημα μακροοικονομίας) διδάσκεται η καμπύλη Λαφέρ -έτσι λέγεται αν θμάμαι καλά- σύμφωνα με την οποία μετά από κάποιο σημείο η αύξηση των φόρων δεν λειτουργεί υπέρ της αύξησης των εσόδων, αλλά αρνητικά. Πείτε μου τώρα εσείς, δεν ξέρουν στο ΥπΟικ τι αποφάσεις παίρνουν? Η μήπως ξέρουν?
  Δεύτερο σημείο είναι οι δηλώσεις προσώπων με κάποιο κύρος π.χ. νομπελίστες κοι Στίγκλιτς, Ρουμπινί κλπ. αλλά κ άλλοι επίσημοι ή μη, οι οποίοι κατά καιρούς με δηλώσεις τους επιτείνουν τις ανησυχίες των αγορών, ανεβάζουν τα σπρεντς ή ρίχνουν χρηματιστήρια. Αυτές οι φαινομενικά αθώες δηλώσεις είναι όντως τόσο ΑΘΩΕΣ ή αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας από κάποια κέντρα για ποδηγέτηση αγορών κ πολιτικών κ εν κατακλείδει ζωών τελικά.

 4. Akis avatar
  Akis 17/08/2011 07:03:23

  Ειναι προφανες πως το Βερολινο εχει και το καρπουζι και την μαχαιρι, και κανει το αυτονοητο επιβεβαιωνει την κυριαρχια του πανω σε ολες τις χωρες τις ΕΕ. Ξερει πως δεν ειναι στο συμφερων του να διασωσει αμεσα τις αδυναμες χωρες οι οποιες μπικαν στην φακα μονες τους και για να λεμε του στραβου το δικιο εκαναν οτι μπορουσαν (ειδικα η Ελλας) για να χωθουν πιο βαθια. Κακα τα ψεμματα θελετε η χωρα μας να εχει δυναμη... ε προσεχετε τι ψηφιζετε...

 5. spiros avatar
  spiros 17/08/2011 07:41:35

  Οι δηλώσεις σφραγίζουν την πλήρη υποταγή στις αθώες αγορές . Χωρίς κανόνες οι αγορές γίνεται ο νέος αυτοκράτωρας του Κόσμου. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα νοσεί και φάρμακο δεν υπάρχει. Η δυσαρμονία είναι επικίνδυνη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.