#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/06/2010 15:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατεδαφίζοντας το παλιό και κτίζοντας το νέοΑν διαβάσει κανείς τις σημερινές εφημερίδες (και ακούσει τα ραδιόφωνα) αντιλαμβάνεται για μια ακόμα φορά το τεράστιο πρόβλημα «επικοινωνίας» που αντιμετωπίζει ο Αντώνης Σαμαράς.

Δείτε μόνο τους τίτλους:

ΒΗΜΑ: Επιστροφή Σαμαρά στον... Καραμανλή. Στην τελική ευθεία για το 8ο Συνέδριο, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να υποβαθμίσει τους όποιους εσωκομματικούς κλυδωνισμούς υπάρχουν από τη διαγραφή της κυρίας Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για ασήμαντους εσωτερικούς τριγμούς.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο κ. Σαμαράς υπερασπίστηκε το έργο του κ. Καραμανλή.Στη σύνοδο της Κ.Ο. επέλεξε να εμφανιστεί ενωτικός εν όψει και του συνεδρίου

ΕΘΝΟΣ: «Κλείνει» μέτωπα ο Σαμαράς

ΝΕΑ: Άδεια... κατεδάφισης ζητάει ο Σαμαράς . Δομικές αλλαγές και «ρήξεις με πρόσωπα» θα εισηγηθεί στο Συνέδριο

Το έχουμε γράψει εκατό φορές και θα το ξαναγράψουμε άλλες τόσες:  Δεν ξέρουμε ποιος φταίει περισσότερο (οι  εσωτερικές αδυναμίες, ή η απεγνωσμένη προσπάθεια των ΜΜΕ να διατηρήσουν τον Γιώργο στην εξουσία) αλλά ο Σαμαράς πρέπει επιτέλους να βρει έναν τρόπο να περνάνε οι θέσεις του στο λαό.

Ποιο είναι το κοινό σημείο των σημερινών «ρεπορτάζ» για τις δυο χθεσινές ομιλίες του (ΚΟ και Συνέδριο ΟΝΝΕΔ); Συνεχίζουν το τροπάρι με τον Καραμανλή και τώρα (αφού απέτυχαν να προκαλέσουν ρήγμα εκεί που δεν υπήρχε) τονίζουν ότι τάχα ο Σαμαράς επιστρέφει στην αγκαλιά του Καραμανλή, άρα αποδέχεται και την πολιτική του, τέρμα η αυτοκάθαρση κλπ. Φυσικά η Ντόρα αναβαθμίζεται και προβάλλεται ως η κύρια ανησυχία του Σαμαρά.

Όσα όμως γράφουν απέχουν παρασάγγας από την ουσία αυτών που είπε και την μεγάλη στροφή που σηματοδότησε με τις δύο χθεσινές ομιλίες του ο Σαμαράς και στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, αλλά και στην στάση του ιδίου ως ηγέτη της Αντιπολίτευσης:

Καταρχήν περιέγραψε με σαφήνεια τις μέχρι τώρα κινήσεις του στην πολιτική σκακιέρα, απαντώντας έτσι και στην κριτική που του ασκήθηκε για «καθυστερήσεις», «αδύναμη αντιπολίτευση» κλπ, αλλά και προδιαγράφοντας το τι θα ακολουθήσει!

¨Όπως είπε λοιπόν έκρινε (και κατά την γνώμη μας ορθώς) ότι πρώτα έπρεπε:

1. Να δώσει έμφαση στην Ιδεολογία της παράταξης και να την προσδιορίσει συγκεκριμένα στη θέση του ιδεολογικού συνονθυλεύματος που υπήρχε επί όλων των προκατόχων του.

2. Να κλείσει τους λογαριασμούς με το παρελθόν. Και το έκανε χωρίς μεγάλους τριγμούς «διαγράφοντας όλα τα βαρίδια χωρίς να τα ….διαγράψει», πράγμα πρωτοφανές για τα πολιτικά χρονικά, αλλά και σημαντικότατο για την ενότητα της παράταξης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

3. Να επαναφέρει τον πολιτικό λόγο στη ΝΔ στη θέση των «λαίφστυλάδικων» επικοινωνιακών τεχνασμάτων και των θεωρημάτων περί «μεσαίου χώρου» του παρελθόντος.

4. Να αντιμετωπίσει την επίθεση του ΠΑΣΟΚ με τις εξεταστικές, πράγμα που έγινε με επιτυχία, αφού από  αυτόν τον πόλεμο φθοράς κατά της Νέας Δημοκρατίας προέκυψαν μόνο στοιχεία ενοχής… κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ! Συνεπώς τέρμα οι …αυτοκριτικές και «πάμε μπροστά»,  «δεν θα λέμε όλο τα ίδια…».

Αφού εκπληρώθηκαν αυτές οι προϋποθέσεις, προχωρά τώρα στην οργανωτική ανασυγκρότηση και την πολιτική αντεπίθεση.

Για την οργανωτική ανασυγκρότηση τα έχουμε επίσης πει πολλές φορές. Ο Σαμαράς θα τα αλλάξει όλα – μέχρι την Ρηγίλλης θα αφήσει και θα πάει σε καινούργια γραφεία. Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά και το γνωρίζει. Υπάρχουν αδυναμίες; Φυσικά υπάρχουν και θα υπάρχουν και στο μέλλον. Δεν αλλάζουν όλα μέσα σε λίγους μήνες. Δεν αλλάζουν εύκολα πελατειακές και διαπλεκόμενες νοοτροπίες δεκαετιών. Όμως προσπάθεια γίνεται και μεγάλη. Νέος κόσμος πάει στις οργανώσεις, οι παλιοί ξεκουτουλάνε και θα έρθει η στιγμή που όλα θα γίνουν ένα νέο ρεύμα. Και να είστε σίγουροι ότι θα αλλάξει και το όνομα κάποια στιγμή. Την κατάλληλη.

Αλλά παρά τις αδυναμίες και τις καθυστερήσεις οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε την εξής αποστροφή του λόγου του: Ποια άλλη πολιτική δύναμη έχει αποδείξει ότι μπορεί να συσπειρώνει ένα τεράστιο μέρος των μελών και ψηφοφόρων της στις γραμμές της – είτε πρόκειται για εκλογή νέου αρχηγού είτε για εσωκομματικές εκλογές ανανέωσης των κομματικών οργάνων  σε μια εποχή που το πολιτικό σύστημα κλυδωνίζεται και τα κόμματα απαξιώνονται;

Πάμε παρακάτω: Θεωρούμε σημαντικότατη (και όχι μόνο επειδή μας …δικαιώνει) την θέση του Σαμαρά να γίνει η ΝΔ «ένα μέτωπο μαζί με το λαό και την κοινωνία, το στήριγμα και η ελπίδα του» και για «ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο Ανάπτυξης με Ανταγωνιστικότητα, Ανόρθωσης της χώρας με κοινωνική Δικαιοσύνη. Άνθισης της Δημοκρατίας με σεβασμό στον πολίτη και στα δικαιώματά του.…»

Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές  αυτό που δεν αντιλήφθηκε ποτέ ούτε ο Κώστας Καραμανλής ούτε οι προηγούμενοι από αυτόν ήταν η δύναμη και η εμβέλεια του κοινωνικού μετασχηματισμού που συνεπέστατα εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ. Του «κοινωνικού συμβολαίου» που έκανε ο Ανδρέας με τον λαό και απολαμβάνουν οι επίγονοί του. Από εκείνους που δεν τους γνώριζε ούτε ο θυρωρός τους, τους «μη προνομιούχους» που έγιναν «προνομιούχοι», τον προσεταιρισμό πάγιων αιτημάτων εκδημοκρατισμού της Αριστεράς, μέχρι την απέραντη διαπλοκή με την οικονομική εξουσία, το ΠΑΣΟΚ μετασχημάτισε την κοινωνία. Εγκαθίδρυσε το λεγόμενο «σύστημα ΠΑΣΟΚ».

Η  ΝΔ «διδάχθηκε» από το ΠΑΣΟΚ μόνο τη σημασία της δημιουργίας εντυπώσεων και της ρητορικής χωρίς αντίκρισμα. Δεν τόλμησε να αλλάξει το κράτος, να το «επανιδρύσει». Έφτασε έτσι στο σημείο να διαχειρίζεται απλώς τις συνέπειες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπό συνθήκες πλήρους κυριαρχίας του λεγόμενου «συστήματος ΠΑΣΟΚ». Έτσι ο Καραμανλής προσπάθησε  μόνο να κερδίσει τις εντυπώσεις στο επίπεδο της επίδειξης διαφοράς προσόντων από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου. Και είδαμε που έφτασε. Γιατί το θέμα δεν ήταν η διαφορά φυσικών προσόντων με τον Γιώργο, αλλά το καινούργιο που δεν κόμισε, οι τομές που δεν τόλμησε, η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ που δεν έδειξε.

Μένουν πολλά ακόμα για να γίνει αυτό το «Κοινωνικό Συμβόλαιο», το οποίο περιέγραψε ο Σαμαράς στην χθεσινή ομιλία του (http://www.antinews.gr/?p=50447).

Νομίζω όμως ότι θα συμφωνήσουμε όλοι πως για πρώτη φορά στην ιστορία της ΝΔ ένας ηγέτης της αντιλαμβάνεται την σημασία του και το αναδεικνύει σε κεντρικό στρατηγικό του στόχο. Γιατί αυτό το νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, αναζητά ο ελληνικός λαός για να ελπίσει ξανά. Αυτό φοβούνται και οι αντίπαλοι του Σαμαρά.

Και γι αυτό τον πολεμούν λυσσαλέα.

Επειδή η Ελλάδα ζητάει όραμα και ηγεσία.

Και επειδή από όλους τους προαναφερθέντες τίτλους πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι εκείνος των ΝΕΩΝ: «Άδεια... κατεδάφισης ζητάει ο Σαμαράς- Δομικές αλλαγές και «ρήξεις με πρόσωπα» θα εισηγηθεί στο Συνέδριο»

Κατεδαφίζει το παλιό και κτίζει το νέο «με ελάχιστες απώλειες», όπως είπε ο ίδιος.

Εμείς πάντως δεν μιλούσαμε για "απώλειες", αλλά για «κέρδη». Γιατί μόνο κέρδη έχει να περιμένει η ΝΔ από την αποχώρηση και των υπόλοιπων βαριδιών.  Για τα οποία ευχόμαστε να προσχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατόν στο κόμμα της Ντόρας ή του Καρατζαφέρη. Για να αρχίσει έτσι η πραγματική ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Η «νέα μεταπολίτευση» που θα έλεγε και ο Σαμαράς.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ 19/06/2010 16:57:49

  Φάκτορα,

  Με λύπη βλέπω ότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να κάνει ένα σχόλιο σε ένα από τα καλύτερα άρθρα που έχεις γράψει.
  Αυτό δείχνει και τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει ο Σαμαράς για να πείσει.
  Ο κόσμος ψάχνει πλέον για άλλου τύπου αναγνώσματα.
  Βέβαια υπάρχει και το Μουντιάλ.
  "Ας το πιστέψωμεν", που έλεγε και κάποιος.

  • mitikas avatar
   mitikas @ ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ 19/06/2010 17:17:56

   Καταπληκτικό το άρθρο,το ίδιο οι χθεσινές(18.06) ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά,η προσμονή πλέον ειναι μεγάλη και τα σχόλια περισσεύουν.Πλησιάζουν σημαντικές στιγμές και και κανείς δεν θέλει να διαψευστεί...

  • Factorx avatar
   Factorx @ ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ 19/06/2010 20:47:38

   Νομίζω κανεις λάθος - η θεματολογία του άρθρου είναι η ίδια με σχετικά προηγούμενα όπου οι αναγνώστες εξέφρασαν την απόψή του. Εδω προσεγγίζεται το ίδιο θέμα απο άλλη πλευρά

 2. Dimi avatar
  Dimi 19/06/2010 17:09:46

  Mε το πέρας του 8ου Τακτικού Συνεδρίου, θα γραφούν πολλά σχόλια.

 3. anonymos avatar
  anonymos 19/06/2010 18:48:27

  Πιο είναι το παλίο και πιο το νεο Αντωνάκη. Πάντως ουτε εσυ ουτε ο Γιωργάκης

  • αθανασιος Ι. avatar
   αθανασιος Ι. @ anonymos 19/06/2010 18:52:31

   anonymos-ΣΥΜΦΩΝΟΎΜΕ ..Όπως Της Περισσότερες Φορές...

   • Factorx avatar
    Factorx @ αθανασιος Ι. 19/06/2010 20:07:36

    Δηλαδή τώρα κάνατε δημιουργική κριτική και οι δυο σας.

 4. αναγνώστης avatar
  αναγνώστης 19/06/2010 20:11:19

  Φάκτορα και ο Αθανασιος Ι και ο δηθεν "αννωνυμος" ψηφίζουν Αλέκα και ΚΚΕ. Ειναι δηλαδή πολυ δημοκρατικοί στις αντιλήψεις τους και τα πιστευω τους. Αυτα να τα βλέπεις εσυ που γραφεις για άνοιγμα του Σαμαρα στην Αριστερά. Ποι αριστερά; Την δεξαμενλη ψήφων του ΠΑΣΟΚ;

 5. Asterix avatar
  Asterix 19/06/2010 20:56:19

  Δεν ξέρω τι κάνει τα βράδια ο Ανώνυμος και ο Αθανάσιος, αλλά πάντως ο κόσμος της αριστεράς και κυρίως του ΚΚΕ βλέπει με πολύ καλό μάτι τον Σαμαρά.

  Και ο Σαμαράς πολύ καλά κάνει και δεν κόβει γέφυρες με την αριστερά. ΟΧΙ γιατί χρειάζεται την πολιτική της στήριξή. Αυτή και να την ήθελε, δεν θα την έπαιρνε ποτέ.

  Ομως... σκεφτείτε τι θα γίνει στην μετά-πασόκ εποχή η οποία αισιοδοξώ ότι έρχεται ταχύτατα. Ποιοι θα μας βγάλουν απ' το λούκι, αν όχι ο Σαμαράς ως κυβέρνηση με το ΚΚΕ αντιπολίτευση;
  (Οι υπόλοιποι θα είναι διασπασμένοι σε 4 - 5 αποκόμματα τρίτης διαλογής)

 6. αναγνώστης avatar
  αναγνώστης 19/06/2010 21:02:20

  Και φυσικά οι "σταλινικοί" του site ξεχνούν οτι η Αλέκα κρατά θετική σταση στην Βουλή για τον Σαμαρα ("το είπε και ο Σαμαράσ").

  Όπως και οι Νεοδημοκρατες ξεχνουν οτι η ΝΔ δεν μπορεί να παρει όλες τις ψήφους που θα φύγουν απο το ΠΑΣΟΚ

 7. ΒΡΑΧΟΣ avatar
  ΒΡΑΧΟΣ 19/06/2010 21:15:01

  Το πιο ωραίο σχόλιο της κατάστασης είναι του ίδιου του Σαμαρά:
  Η κόρη του μπαμπά της, "ασήμαντος τριγμός".
  Θα έχει βγάλει φλύκταινες όλο το σόι.Να τους λοιδωρεί, εκείνος που έδιωξαν.

  • καινός avatar
   καινός @ ΒΡΑΧΟΣ 19/06/2010 22:03:17

   "φλύκταινες";;;

   Σε παρακαλώ, θα βραχυκυκλώσουν μερικοί όπως με τις πομφόλιγες...

   μίλα "Ellinika" παιδί μου, μην ντρέπεσαι...

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ καινός 19/06/2010 22:48:13

    @ καινός
    Ελπίζω να μην το έγραψα λάθος.

 8. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 19/06/2010 21:28:23

  Η έλλειψη καλών στελεχών και το πρόβλημα στα ΜΜΕ και την επικοινωνία είναι τα βασικότερα προβλήματα της ΝΔ αυτή τη στιγμή. Ο ΑΝτώνης πρέπει να αναδείξει νέα καλή 'φουρνιά' στελεχών (δυνατό πάγκο) και να βρει διόδους για να περνάει στο σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας τα μηνύματά του.

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΓΙΑΝΝΗΣ 20/06/2010 00:01:29

   Μόνο με απευθείας επαφή με το λαό είναι αυτό δυνατό. Τα έχουμε πει από το Νοέμβρη. Αφού δεν έχεις μηχανισμό στα ΜΜΕ θα βρεις εναλλακτικούς τρόπους για να περάσεις τα μηνύματα που θέλεις.
   Τα στελέχη πρέπει να γυρίζουν την επαρχία 3 φορές το 24ώρο. Αυτό δεν το έχουν καταλάβει.

 9. Κικη avatar
  Κικη 20/06/2010 13:31:49

  μην εισαστε δογματικοι,ανοιγματα στην αριστερα και στηριξη εχουν γινει απο την Νεα Δημοκρατια.Ενα καλο κομματι της αριστερας κυριως στην Αθηνα επειδη απεχθανεται το ΠΑΣΟΚ πολλες φορες ψηφιζει Νεα Δημοκρατια.Υπολογιζεται στο 5 % κυριως στις δημοτικες,και στις εκλογες οπου τμημα του Συνασπισμου επειδη ποτε με τους Κυρκους και Κουβεληδες δεν ηταν σαφες μην την κανουν και συνεργαστουν με το ΠΑΣΟΚ προτιμουσε μια καθαροαιμη δεξια να ξερουμε τι μας γινεται.Μην γινοσαστε αντικομμουνιστες φανατικα οταν δεν πρεπει στο κατω κατω κοινους στοχους εχουμε να φυγουν οι πουλημενοι.

  • Asterix avatar
   Asterix @ Κικη 20/06/2010 14:14:20

   Πολύ σωστά Κική. Έχω περιπτώσεις συμφοιτητών απ' τα παλιά, που θυμάμαι ότι ήταν άγριοι ταλιμπάν κουκουέδες (Φλωρακικοί) και πέρσι πήγαν να ψηφίσουν Σαμαρά. Δύο μάλιστα τους είδα στην ουρά στο δικό μου εκλογικό τμήμα, να πληρώνουν τα 2 €, να καταθέτουν αίτηση μέλους και βουρ για την κάλπη. Και, ναι, τους είδα και στις εκλογές ΝΟΔΕ! Πιάσαμε κουβέντα και μου είπαν ότι ψήφισαν και τις δύο φορές Καραμανλή. Στην αρχή "για να σωθούμε απ' το πασόκ" αλλά στη συνέχεια γιατί πίστεψαν πως με τη ΝΔ έχει ελπίδες να σωθεί ο τόπος.

   Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους προσέχουμε να μην χαθούν. Είναι χρήσιμοι καθώς είναι βαθύτατα πολιτικοποιημένοι, συμπαρατάχθηκαν με τη ΝΔ κατόπιν συνειδητής επιλογής, και - για εμένα το κυριότερο - δεν έχουν εξαρτήσεις από εσωκομματικές ισορροπίες και από παλιομοδίτικους μηχανισμούς!

   Και ο νοών νοείτω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.