23/02/2010 00:05
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατατέθηκε η πρόταση σύστασης εξεταστικής για την οικονομία

Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των τροποποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων κατά την περίοδο 2004-2009 κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προς τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο της πρότασης τονίζεται ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  και ειδικά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat κατά την περίοδο 2004-2009, εκδήλωσαν έντονη ανησυχία για τον τρόπο παραγωγής και δημοσιοποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων (έλλειμμα και χρέος) και για το λόγο αυτό η Eurostat πραγματοποίησε 10 επισκέψεις στη χώρα.

«Η Ελλάδα, είναι η μόνη χώρα στην οποία η Eurostat έχει πραγματοποιήσει τέτοιες επισκέψεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αναφέρεται ακόμη ότι μετά τη διαδικασία της «απογραφής» και παρά τις μεθοδολογικές αναντιστοιχίες με τους κανόνες της Eurostat στην καταγραφή συγκεκριμένων στοιχείων που οδήγησαν σε διόγκωση των ελλειμμάτων των προηγούμενων περιόδων, όπως η καταγραφή των αμυντικών δαπανών, τα στοιχεία αυτά έγιναν αποδεκτά από τις Ευρωπαϊκές αρχές.

«Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκε με απόλυτο και οριστικό τρόπο, τόσο από τις εθνικές αρχές, όσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ακρίβεια των στοιχείων με τα οποία πιστοποιήθηκε η επίτευξη των κριτηρίων της Συνθήκης για την ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση», προστίθεται.

Υπογραμμίζεται επίσης πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κατά την περίοδο 2007-2009 υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις τόσο στο περιεχόμενο των στοιχείων όσο και στους χρόνους δημοσιοποίησής τους προς τον Ελληνικό λαό και τις Ευρωπαϊκές αρχές.

Κατηγορείται δε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι «επέδειξε μια ανεύθυνη πολιτικά και καταστροφική για την οικονομία της χώρας πρακτική, η οποία θυσίασε στο βωμό της κομματικής σκοπιμότητας, το δημόσιο συμφέρον».

«Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ αποδοκιμάστηκε με την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, ανακύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για τη στάση και τις ενέργειες προσώπων, που είχαν λειτουργικά, θεσμικά και πολιτικά την ευθύνη να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον και να τηρήσουν τις θεσμικές υποχρεώσεις της χώρας», σημειώνεται και προστίθεται: «Με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους απέκρυψαν την αλήθεια τόσο από τον Ελληνικό λαό όσο και από τους εταίρους της Ελλάδας, με αποτέλεσμα την καταρράκωση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας, που αποτελούν κρίσιμα εργαλεία διαπραγμάτευσης στις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, αλλά και στις διεθνείς αγορές».

Τονίζεται τέλος ότι ο Ελληνικός λαός απαιτεί την πλήρη διερεύνηση αυτού του θέματος και απόδοση ευθυνών και για τους λόγους αυτούς συντρέχουν οι προϋποθέσεις και είναι αναγκαία η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, κατά το άρθρο 68 του Συντάγματος και 144, και επόμενα του Κανονισμού της Βουλής, με σκοπό την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης για την αποκάλυψη των πραγματικών δεδομένων και της αλήθειας.

ΝΔ: «Αν δεν φοβάται το ΠΑΣΟΚ να πάμε από το 1981

«Είναι απαράδεκτο να διασαλεύεται η εθνική συνεννόηση για τα θέματα της Οικονομίας σε μια δύσκολη περίοδο, διχάζοντας τον λαό και καταθέτοντας μία πρόταση για την περίοδο 2004-2009», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μ. Κεφαλογιάννης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια - όπου συζητείται επερώτηση βουλευτών της ΝΔ για το Λιμενικό - ο κ. Κεφαλογιάννης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ «αν δεν φοβάται να πάμε από το 1981».

Διερωτήθηκε δε: «θα καταθέσει την πρόταση, θα την συζητήσει κιόλας;».

Eπισήμανε ακόμη ότι η πρόταση για την εξεταστική για τα δημοσιονομικά κατατίθεται για λόγους επικοινωνίας, σημειώνοντας: «Και σήμερα, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί ο Θεόδωρος Πάγκαλος σήμερα μίλησε για την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και η κυβέρνηση θέλει συμψηφισμό».

«Ας ξεκαθαρίσει τη θέση της η κυβέρνηση για την μονιμότητα και ας φέρει πρόταση για Εξεταστική από το 1981» παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και κατέληξε: «Θα έχει πάρα πολλά για να απολογηθεί».

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.