09/02/2010 19:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταρχήν συμφωνία ΕΕ για βοήθεια στην Ελλάδα;

Σε καταρχήν συμφωνία για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα έχουν καταλήξει οι χώρες της ευρωζώνης, όπως δήλωσε στο Reuters ανώτερο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η απόφαση για βοήθεια στην Ελλάδα ελήφθη καταρχήν σε επίπεδο ευρωζώνης», ανέφερε η εν λόγω πηγή.

Παραμονές της συνόδου κορυφής της ΕΕ, η γερμανική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι η σχετική απόφαση για βοήθεια στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές. Το πιο πιθανό είναι να χορηγηθεί στην Ελλάδα "διμερής" βοήθεια, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη σύνοδο των Βρυξελλών.

Νωρίτερα ο απερχόμενος επίτροπος για την οικονομία, Χοακίν Αλμούνια είχε δηλώσει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να πουν στην Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης ότι θα έχει τη στήριξη της Ένωσης με αντάλλαγμα σαφείς δεσμεύσεις όσον αφορά τα δημοσιονομικά της.

Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο σε συζήτηση για την ευρωπαϊκή οικονομία, με επίκεντρο την Ελλάδα συμπλήρωσε: "Δεν παίρνεις βοήθεια χωρίς αντάλλαγμα. Αυτό απλά θα δημιουργούσε βάση για νέες ανισορροπίες και κρίσεις. Έχουμε τα μέσα να το κάνουμε αυτό με αντάλλαγμα σαφείς δεσμεύσεις ότι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους."

ΣΧΟΛΙΑ

 1. exomatiakaivlepo avatar
  exomatiakaivlepo 09/02/2010 20:10:40

  Mάλλον πάμε για:
  "Δάνειο περιορισμένου χρόνου στην Ελλάδα"

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/02/blog-post_5970.html

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 09/02/2010 20:21:06

  Ωραία.

  Κι άλλα φαρμακωμένα ευρωπαϊκά χρήματα για την Ελλάδα, τα οποία με το που θα φτάσουν εδώ, θα κάνουν στροφή 180 μοιρών και θα φύγουν πίσω στην Ευρώπη για να γίνουν τηλεφωνικά κέντρα Ζίμενς, Γιουροφάιτερ, μετροπόντικες της Μπουίγκ, ολλανδικό γάλα και δανέζικο τυρί.

  Αν δεν βγούμε οικειοθελώς από την Ευρωζώνη και την ΕΕ, δεν θα δούμε παραγωγή και πραγματική ανάκαμψη ποτέ.

 3. Penny Kondea avatar
  Penny Kondea 09/02/2010 22:30:24

  Προσωπικά πιστεύω ότι θα ήταν σκέτη καταστροφή στην παρούσα φάση που βρίσκεται η Ελλάδα με τα τρισθεόρατα χρέη που έχουμε, να βγούμε από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Αυτά έπρεπε να τα έχει αναλογισθεί πολύ καλά και να τα έχει εκτιμήσει η κυβέρνηση Σημίτη πριν μας βάλει μέσα. Τώρα, δεν υπάρχει δρόμος γυρισμού για εμάς γιατί αυτό θα ήταν σκέτη καταστροφή και δεν θα υπήρχε ελπίδα ανάκαμψης της Οικονομίας μας ποτέ πια.
  Επιστροφή στην Δραχμή θα σήμαινε άμεση χρεωκοπία χωρίς δυνατότητα ανάκαμψης!!
  Αναφορικά τώρα με την επικείμενη στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας, νομίζω ότι κάπου έχουν μια υποχρέωση να μας συνδράμουν στα δύσκολα για τους εξής λόγους:

  1- Γιατί ουδέποτε βοήθησαν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις τεράστιες αμυντικές της δαπάνες, την στιγμή που η Ελλάδα έχει επιφορτισθεί με τον έλεγχο των συνόρων, και

  2- Γιατί τα περισσότερα από τα χρήματα που θα μας δώσουν, στους ίδιους θα καταλήξουν πάλι, εφόσον μεγάλο μέρος των αμυντικών μας δαπανών πηγαίνει σε αγορές αμυντικού εξοπλισμού και οπλικών συστημάτων που αγοράζουμε από την Γαλλία και την Γερμανία. Αντιθέτως, αν δεν μας βοηθήσουν οικονομικά, θα χάσουν έναν από τους καλύτερους πελάτες των πολεμοβιομηχανιών τους, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί και η δική τους Οικονομική κρίση.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Penny Kondea 09/02/2010 22:45:10

   Συμφωνώ ότι δε μπορούμε να βγούμε τώρα. Πρέπει να μαζέψουμε την οικονομία και μετά να δούμε τι θα κάνουμε και πως θα χαράξουμε το μέλλον μας.

 4. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 10/02/2010 00:31:40

  Αν αυτό συμβεί για μένα θα είναι καταστροφικό! Γινόμαστε προτεκτοράτο και έχουν βάλει τον κόσμο τους να πανηγυρίζει! Το ΠΑΣΟΚ του "η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες". Βρε πάτε καλά;

  Κι όλα αυτά επειδή ΕΝΑΣ άνθρωπος μίλησε για "οικονομία στην εντατική" και "στα πρόθυρα της χρεωκοπίας" και έκανε τέσσερις μήνες για να πάρει τα στοιχειώδη μέτρα που θα μπορούσαν να μαζέψουν αυτές τις άφρονες δηλώσεις του.

  Αδιανόητο-αδιανόητο-αδιανόητο! Απλώς αδιανόητο! Κύριε ελέησον!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Επώνυμος 10/02/2010 00:37:47

   Ο Σαμαράς πρέπει να βγει και να καταγγείλει στη συμφωνία. Δεν μπορεί να το ανεχτούμε αυτό να συμβαίνει. Πείτε μου παρακαλώ, υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ότι θα γίνουμε προτεκτοράτο;

   Να σας πω κάτι; Είπε ότι δίνει συναίνεση για να πάρει συναίνεση. Αφού δεν τον ακούσει στο μεταναστευτικό, γιατί να μην σηκώσει ψηλά τη σημαία ενάντια στην επίσημη προτεκτοροποίηση της χώρας; Πρέπει, επιβάλλεται. Αν ήταν ακόμη ο Καραμανλής, θα μας συνέβαινε αυτό το πράγμα; Γινόμαστε προτεκτοράτο και μας βάζουν να πανηγυρίζουμε! Δεν είναι τόσο ότι γινόμαστε προτεκτοράτο που με ενοχλεί, όσο ότι μας βάζουμε να πανηγυρίζουμε!

   Θα το λέω μέχρι να κουραστώ: Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα, είναι αρρώστια.

 5. JOHN avatar
  JOHN 10/02/2010 00:32:34

  Κανεις δεν δεινει χωρις ανταλαγματα.Και τ ανταλαγματα στη παρουσα φαση θα ειναι πολλα σκληρα και ποικιλα.Θα δεινονται σταδικα για να μην υπαρχουν αντιδρασεις.Ο Σημιτης για παραδειγμα για να κερδισει το ευρω παρελαβε κρατος και παρεδωσε νομαρχια με εδρα τις Βρυξελες!!Δεν φανηκε αμεσως σταδιακα νοιωθουμε στο πετσι μας τι σημενει αυτο,και επεται συνεχεια.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ JOHN 10/02/2010 00:43:50

   Μωρέ ας είχε αξιοποιήσει το υπερπλεόνασμα που έφερε η ένταξη στο ευρώ ο Σημίτης και σήμερα θα είχαμε χρέος κοντά στο 60% και θα βγάζαμε κοροϊδευτικά τη γλώσσα στα υπόλοιπα PIGS που δεν θα ήταν PIIGS, αλλά PIIS. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό να λέγεται από τη ΝΔ, ότι η λανθασμένη πολιτική της "ήπιας προσαρμογής" ήταν κάτι που ξεκίνησε από το Σημίτη και ο πυρήνας του λάθους είναι ότι βασίστηκε η μείωση των ελλειμμάτων όχι στην πραγματική εξοικονόμηση πόρων, αλλά στο στη μεγάλη ποσοστιαία αύξηση του ΑΕΠ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.