#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/05/2011 11:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταρρίφτηκε ο μύθος ότι "ο λαός δεν ξέρει", ότι "η νεολαία δεν είναι πολιτικοποιημένη"

Εν αρχή ην ο Λόγος
Η αίσθηση του να γνωρίζεις ότι είσαι καταδικασμένος μπορεί πραγματικά να σε απελευθερώσει από πολλούς προβληματισμούς. Θα μπορούσα σχεδόν να την παρομοιάσω με την απόλυτη ελευθερία, χωρίς να θέλω να αρχίσω τις λαϊκίστικες επικλήσεις στους 300 των Θερμοπυλών, αλλά όπως έλεγε και ο καθηγητής μου στο Ωδείο το να έχεις λίγες επιλογές είναι ευλογία. Έχουν ακουστεί και έχουν γραφτεί πολλά τα σενάρια-επιλογές που μας έχουν απομείνει για να βγούμε από την ύφεση. Η κοινή συνισταμένη είναι ότι όλα τα σενάρια εμπεριέχουν τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά, λιτότητα, πείνα, φορολογίες, υποβάθμιση της αγοραστικής δυναμικής του μέσου Έλληνα πολίτη. Είτε συνεχίσουμε να δανειζόμαστε μεγαλώνοντας το χρέος μας και τα επιτόκια μας, είτε πάμε στη δραχμή με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί τόσο πολύ που θα θέλουμε μισό μηνιάτικο για να πάρουμε ένα σουβλάκι η ουσία παραμένει ίδια. Το επίπεδο της ευημερίας των προηγούμενων ετών αποτελεί παρελθόν.

Θα προτιμήσω όμως να αφήσω τις οικονομοτεχνικές αναλύσεις για άλλους. Οι συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα μας δίνουν δυο βασικές πληροφορίες.

Καταρρίφτηκε ο μύθος ότι ο λαός δεν ξέρει, ότι η νεολαία δεν είναι πολιτικοποιημένη, ότι οι πολιτικοί ξέρουν περισσότερα από αυτούς που εισπράττουν τους αποδέκτες των πολιτικών που εφαρμόζουν.
Ύστερα από καιρό, εγώ προσωπικά δε θυμάμαι κάτι αντίστοιχο, παρατηρούμε  μια τόσο ογκώδη συγκέντρωση χωρίς καμία απολύτως πολιτική απόχρωση, χωρίς τραμπουκισμούς, βία και επεισόδια.  Απλοί καθημερινοί άνθρωποι δηλώνουν παρών, ενωμένοι, απαιτώντας τα αυτονόητα.

Αυτά τα δύο συστατικά είναι ίσως οι δύο βασικότεροι πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να χτιστεί το νέο κράτος. Το μέλλον άλλωστε δε βρίσκεται σε ένα καινούργιο σύστημα, όσο και αν προσπαθούν τα διάφορα ΠΑΜΕ, ΣΥΝ, κλπ επαγγελματίες του αθλήματος να καπελώσουν το κίνημα και να μας πείσουν να επιστρέψουμε σε εποχές Chrushev και Andropov, αλλά στο να κάνουμε αυτό που κάποτε μπορούσαμε το 1974 χωρίς λάθη αυτήν τη φορά. Τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πάρα πολύ δύσκολα, με ελάχιστες εξαιρέσεις συμπεριλαμβανομένων προέδρψν ποδοσφαιρικών ομάδων.Το διαδίκτυο αποδείχτηκε προπομπός μιας νέας άμεσης δημοκρατίας στην οποία μεγαλοδημοσιογράφοι έχουν όση εξουσία λόγου έχει ένας 17χρονος μαθητής λυκείου και οι πολλές πηγές πληροφόρησης και ενημέρωσης σε συνδυασμό με τη γενικότερη κρίση αποδείχτηκαν ικανές να προβληματίσουν και να συγκεντρώσουν σχεδόν 200.000 λαού (χωρίς επίσημα στοιχεία) μπροστά στη βουλή.

Ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η συνέχεια και η κατάληξη του κινήματος, αν θα αποκτήσει μια πιο δυναμική μορφή άσκησης πίεσης προς τους εθνοπατέρες πάντως οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι μετά από πολλά χρόνια ωχαδερφισμού και αδιαφορίας, μετά τα ατελείωτα και κοινότυπα πλέον «Έλληνες ξυπνήστε» που διάβαζες από τον κάθε επαναστάτη του καναπέ στο διαδίκτυο έγινε αυτό που ήταν μαθηματικά υπολογισμένο να συμβεί. Ασχέτως αν βοήθησαν και οι Ισπανοί με τα συνθήματά τους. ΞΥΠΝΗΣΑΜΕ! Που έλεγε και ένα πανό.

Τελειώνοντας θα ήθελα να αφιερώσω λίγο χολή σε όσους ανήκουν στην ελίτ κατηγορία όσων γνωρίζουν την «πραγματική» και «μοναδική» αλήθεια που θα σώσει τον τόπο.

Προσοχή ακολουθεί μήνυμα αγάπης :Δεν αναφέρομαι στους επί πληρωμής μισθοφόρους δημοσιογράφους διότι αυτοί τουλάχιστον πληρώνονται για να δημιουργούν μεσσίες. Αλλά δε γίνεται να ακούω ότι το κίνημα δεν έχει θέσεις, δεν έχει στόχους, και ότι για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια που έγινε η πανελλήνια αφύπνιση από τον καναπέ,  που να καταδικάζει  ένα κίνημα επειδή δεν έχει απόχρωση, ή επειδή δεν έχει θέσεις. Πρόκειται για επίδειξη δύναμης και αντίστασης ενός περήφανου λαού και όχι ψηφοθηρική ρουτίνα όπως έχετε συνηθίσει. Εξάλλου ίσως να είναι η σπίθα που όλοι τόσο περιμέναμε, η δυναμική της θα κριθεί από τη διάρκειά της.

Τελικά τα σύμβολα μας έχουν ακόμα τη δύναμη να μας ενώνουν

Anatolios

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 28/05/2011 13:00:51

  Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 2. thanasis avatar
  thanasis 28/05/2011 13:06:27

  ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΘΑ
  ΠΑΡΑΣΥΡΗ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΘΥΜΩΝ.
  Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
  ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΗΝ
  ΚΡΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ
  ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΟΥΝ
  ΜΑΖΥ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ
  ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ
  ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 28/05/2011 13:11:58

  Το πιο σπουδαίο είναι ότι οι "αγανακτισμένοι" κρατούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Ελληνικές σημαίες. Ο κόσμος ξέρει...

 4. Κάποιος avatar
  Κάποιος 28/05/2011 13:32:30

  "χωρίς καμία απολύτως πολιτική απόχρωση".

  Μάλλον χωρίς καμιά κομματική απόχρωση εννοείς.
  Μια μαζική λαική συγκέντρωση μπροστά από το κοινοβούλιο με πολιτικά και κοινωνικά αιτήματα, είναι μία άκρως πολιτική πράξη.

  "Τελικά τα σύμβολα μας έχουν ακόμα τη δύναμη να μας ενώνουν".
  Και η ναζιστική σβάστιγγα ή η ερυθρά ημισέληνος είναι σύμβολα με δύναμη να ενώνουν.

  Ο ελεύθερος σκεπτόμενος άνθρωπος δεν έχει ανάγκη να ακολουθεί λάβαρα,ηγέτες ή προκάτ ιδεολογίες.
  Συνειδητοποιημένα επιλέγει για ποιο σκοπό και με ποιους μαζί θα αγωνιστεί για τον επιτύχει.

  Αυτές είναι οι μοναδικές ενστάσεις μου στο πολύ καλό άρθρο.

  • drider avatar
   drider @ Κάποιος 28/05/2011 14:00:46

   +1000
   Τα είπες όλα με μια φράση: "Ο ελεύθερος σκεπτόμενος άνθρωπος".

  • Anatolios avatar
   Anatolios @ Κάποιος 28/05/2011 14:14:13

   Με τη λέξη απόχρωση εννοούσα τα κόμματα, οπότε σωστή η παρατήρησή σου, άλλο να ενώνεις και άλλο να ακολουθείς. Ναι και η σβάστιγγα και η ερυθρά ημισέληνος ενώσανε το λαό τους, αυτό καθ αυτό σαν πράξη δεν ήταν κάτι το κακό όσων αφορά το λαό που έγινε μια γροθιά, ανεξαρτήτως εαν οι πολιτικές ηγεσίες τότε επέλεξαν ιμπεριαλιστικούς δρόμους και αίμα εκμεταλλευόμενοι τις περιστάσεις. Ειδικά στην Ελλάδα η έννοια διχόνοια ξεπερνάει κάθε όριο. Ο ελεύθερος σκεπτόμενος άνθρωπος όντως δε χρειάζεται να ακολουθεί, αλλά σε εποχές κρίσης πρέπει να επιλέξει "στρατόπεδο" και θα προτιμούσα αυτό το στρατόπεδο να έχει εθνική συνείδηση και όχι κομματική.

   Υ.Γ Μιλάω πάντα σε κοινωνικό επίπεδο

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ Κάποιος 28/05/2011 15:16:46

   ...Και η ναζιστική σβάστιγγα ή η ερυθρά ημισέληνος είναι σύμβολα με δύναμη να ενώνουν....
   Και για όσους δεν έπιασαν το υπονούμενο αυτό πηγαινε στην ελληνική σημαία.

 5. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 28/05/2011 13:51:52

  Συμφωνω απολυτως με το σχολιο. Αυτο που πρεπει μονο να προσεχτει ιδιαιτερα
  ειναι το να μην επιτραπει στα αθλια ΜΜΕ να μετατρεψουν αυτη την αυθορμητη
  αντιδραση του κοσμου σε κατι σαν ανωδυνο "life style". Γιατι ηδη αρχιζει
  να διαφαινεται αυτη η ταση στα διαφορα καναλια. Η στρατηγικη της "ενσωματωσης" ειναι γνωστη : αντι να αποσιωπησεις ή να καταγγειλεις κατι που σε ενοχλει, αρχιζεις να το επαινεις με σκοπο να το μετατρεψεις σε κατι το ακινδυνο. Οι συγκεντρωσεις στις πλατειες πρεπει να διατηρησουν τον χαρακτηρα του επικινδυνου. Οχι απλως του "αυθορμητου', του "αισιοδοξου", του "συγκινητικου", αλλα κυριως, του "επικινδυνου" γι' αυτους που καταστρεφουν και ξεπουλανε τον τοπο μας.

  • drider avatar
   drider @ Μ.Γ 28/05/2011 14:05:33

   Θα σου έλεγα ότι δεν ανησυχώ. Η σκληρή σημερινή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας δεν αφήνει κανένα περιθώριο να δούμε αυτή την κίνηση με όρους "lifestyle". Όσο και αν πασχίσουν κάποιοι να της προσδώσουν τέτοια χαρακτηριστικά.

 6. unfair avatar
  unfair 28/05/2011 14:32:34

  Οι συγκεντρώσεις στις πλατείες, είναι συγκεντρώσεις Φιλάθλων κ όχι οπαδών!
  Είναι άνθρωποι που θέλουν να χαρούν έναν αγώνα χωρίς παρωπίδες κ να συμμετέχουν στο "ευ αγωνιζεσθαι". Αλλά, δεν τους αφήνουν τα συνθήματα των χούλιγκαν!
  Οι αξίες που έχουμε όλοι στο DNA μας, αλλά τις έχουν χρωματίσει κ απαξιώσει, με τις πολιτικές τους, που ξεχνάνε ποιον υπηρετούν!
  Ξέρουν τι ζητάνε στις πλατείες!
  Να σταματήσει η κοροϊδία!
  Να υπάρχει αξιοπρέπεια κ σεβασμός! προς τον εαυτό τους κ προς τον δίπλα τους!
  Εμείς μια μέρα θα πεθάνουμε. Όμως οι ιδέες - αξίες με τις οποίες ζήσαμε πάντα θα ζουν!
  Αυτό ακούω να φωνάζουν.
  Υπάρχουμε κ έχουμε αξίες δυνατές! κ πιστεύουμε σε αυτές!

 7. Kanaris avatar
  Kanaris 28/05/2011 15:50:10

  @Ανατόλιε:
  Ευχαριστώ για το άρθρο σου που με εκφράζει απόλυτα. Ομολογώ ότι όταν το πρωϊ έγραψα παρόμοια πράγματα (h++p://www.antinews.gr/2011/05/28/103150) ένοιωσα μια "παγερή συγκατάβαση" από άλλους συνομιλητές. Ραντεβού λοιπόν (κι' ας μην σας ξέρω) στις πλατείες τις επόμενες ημέρες, με μόνο στόχο να πέσουν οι προδότες που μας κυβερνούν.

  • Anatolios avatar
   Anatolios @ Kanaris 28/05/2011 21:30:30

   Τα διάβασα kanari, όσοι έχουνε περάσει έστω και μια βόλτα από το σύνταγμα και έχουν συζητήσει με ανθρώπους δεν έχουν λόγο να αμφιβάλλουν ότι μιλάμε για κάτι αγνό και σπάνιο που απλά θέλει στήριξη από όλους μας για να δυναμώσει. Έχουμε ξεχάσει ότι εμείς είμαστε οι εξουσία και ότι εμάς πρέπει να φοβούνται.

 8. GuyFawks88 avatar
  GuyFawks88 28/05/2011 17:32:35

  Πολύ καλό άρθρο Τόλη.Χθες ήμουν μέχρι τις τέσσερις το πρωί στην πλατεία παρακολουθώντας το τι είχε να πει ο καθένας .Πρέπει να παραδεχθώ οτι είναι ένα πολύ δυνατό έναυσμα και τα 2 σημεία που ξεχωρίζουν είναι
  η απουσία "χρωμάτων"
  η απουσία βίας
  Θέλω να επισημάνω οτι το να πέσει η τωρινή κυβέρνηση είναι κάτι το οποίο είναι αναπόφευκτο διότι ήδη έχει καταρεύσει και προχωρά γοργά προς την καταστροφή της.Το θέμα είναι όμως να τεθούν στόχοι και να μην γίνει ο λαός
  έρμεο στα νύχια οποιασδήποτε αντιπολίτευσης ,συνδικάτων ,εργατοπατέρων,ρουσφετολόγων και λοιπών αρπακτικών που με τόση γλαφυρότητα παρουσιάζουν κάποιο ουτοπικό μέλλον ψαρεύοντας ψήφους ή επιρροή/εξουσία.
  Θέλω να πω πως και να πέσουν αυτοί θα έρθουν άλλοι απλά
  ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ
  Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΥΣΤΗΜΑ
  ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΕ ΜΙΖΕΣ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ(απο το πλάι)
  ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΣΑΠΙΛΑ .
  ΠΡΩΤΟ ΜΕΛΛΗΜΑ Η ΠΑΙΔΕΙΑ!
  Το ξέρω πως πλατιάζω και το πήγα και λίγο παραπέρα απλά ελπίζω να μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία αλλαγής στην μετάφραση.....

  Υ.Γ. ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ,ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΤΕ
  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΒΟΗΘΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.

  Υ.Γ.(2) ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑ!!!!
  ....ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ

 9. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 28/05/2011 19:54:05

  Από ότι πληροφορήθηκα, στο Σύνταγμα και στον Λευκό Πύργο έχουν συσταθεί συντονιστικές επιτροπές. Είναι απολύτως απαραίτητο να συγκεντρωθούν από το πλήθος των αγανακτισμένων Συνελλήνων υπογραφές κατά του μνημονίου 1, αλλά κυριότερα κατά του μνημονίου 2, που μας ετοιμάζουν. Σίγουρα αυτό θα ταρακουνήσει, για να μην πω θα σωριάσει το παραπαίον θέατρο του παραλόγου,που βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο. Στο τέλος να παραδοθούν οι συγκεντρωμένες ΕΠΩΝΥΜΕΣ υπογραφές στη Βουλή και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 10. ΜΠ avatar
  ΜΠ 29/05/2011 01:56:10

  "... Και σαν πρώτα ανδριωμένοι Χαίρε ω Χαίρε Λευτεριά " !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.