#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/10/2011 14:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταρρέουν τα πάνταΠροϋπολογισμός... σουρωτήρι από τις «μαύρες τρύπες»

Τα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 9μηνο ήταν γνωστά στην τρόικα όταν έβγαλε την ανακοίνωσή της. Δεν βγαίνουν οι αριθμοί για το 2011 καθώς τα έσοδα έχουν καταρρεύσει. Φυσικά δεν υπολογίζονται οι έκτακτες εισφορές και τα λοιπά χαράτσια που έχουμε ξεκινήσει να πληρώνουμε τις τελευταίες ημέρες. Σε σχέση με τις προβλέψεις της κυβέρνηση τα καθαρά έσοδα στο 9μηνο είναι «μέσα» κατά 3,6 δισ. Επρεπε το κράτος να μαζέψει 38,59 δισ. ευρώ, τελικά εισέπραξε 34,98 δισ. ευρώ, άρα έχουμε με μεγάλη μαύρη τρύπα που φυσικά θα καλυφθεί με τα χαράτσια του κ. Βενιζέλου. Πάντως, σε σχέση με το 2010, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4,2% σε μια ιδιαίτερα... πετυχημένη χρονιά για το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, αναμένεται  αύξηση των εσόδων στο σύνολο του έτους μόνο κατά 0,8% και των δαπανών κατά 5,2%. Θα εισπράξει λιγότερα δηλαδή η κυβέρνηση αλλά θα σπαταλήσει περισσότερα, παρά τις αιματηρές περικοπές και τις απομακρύνσεις χιλιάδων συμβασιούχων. Ομως, πώς αλλιώς να γίνει αφού με τόσες επιτροπές και φορείς που ιδρύθηκαν και με τόσες κρυφές προσλήψεις.
Σοκ και στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού που αυξήθηκε κατά 15,1% σε σχέση με το 2010 στο εννεάμηνο φτάνοντας στα 19,16 δισ. ευρώ, ενώ έως το τέλος του χρόνου δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 22,5 δισ. ευρώ.

Οι Αναπληρωτές Υπεύθυνοι του Τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας και. Ιωάννης Βρούτσης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Η κατάσταση της Οικονομίας επιδεινώνεται.

Ο κατήφορος της χώρας, δυστυχώς, δεν έχει τέλος.

Τα απανωτά «σχέδια σωτηρίας» καταρρέουν.

Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού το επιβεβαιώνει.

«Πάτος» στο βαρέλι δεν υφίσταται, αφού οι «μαύρες τρύπες» μεγαλώνουν.

Οι υστερήσεις στα έσοδα και οι αποκλίσεις από τους στόχους διατηρούνται, παρά τις έκτακτες εισφορές και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων το μήνα Σεπτέμβριο.

Στόχοι οι οποίοι για 2η φορά αναθεωρούνται, φυσικά προς το χειρότερο, μήπως και κάποια στιγμή τελικά επιτευχθούν.

Η Κυβέρνηση συναγωνίζεται τον κακό εαυτό της, και πάντα βγαίνει δεύτερη...   

Το 1ο εννεάμηνο του έτους τα έσοδα συνεχίζουν να καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει, το έλλειμμα διευρύνεται.

Συγκεκριμένα:

1ον. Το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά:

Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 15,1% το πρώτο εννεάμηνο του 2011, έναντι της προ εβδομάδας μόλις, τελευταίας πρόβλεψης, για αύξηση κατά 9,4%.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη μέχρι σήμερα ήταν για ετήσια μείωση κατά 3,9%!!!

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 2,5 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και διαμορφώνεται πλέον στα 19,2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού, εκτός δηλαδή του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι αυξημένο εφέτος κατά 39%.

2ον. Τα έσοδα καταρρέουν:

Τα καθαρά έσοδα μειώνονται κατά 4,2% το πρώτο εννεάμηνο του έτους, έναντι νέου, για δεύτερη φορά αναθεωρημένου στόχου για αύξηση, μόλις, κατά 0,8%.

Να θυμίσουμε ότι ο στόχος στο Μεσοπρόθεσμο ήταν για ετήσια αύξηση κατά 5,6% και στον Προϋπολογισμό για 8,5%.

Η Κυβέρνηση, πλέον, αποδέχεται ότι όλοι οι μέχρι σήμερα στόχοι ήταν ανέφικτοι, τους αναθεωρούν προς τα κάτω και προσθέτει νέα «χαράτσια» απελπισίας, όπως είναι ο έκτακτος φόρος για όλα τα ακίνητα.

3ον. Οι δαπάνες διογκώνονται:

Οι δαπάνες είναι εφέτος αυξημένες κατά 7% έναντι του περυσινού πρώτου εννεαμήνου, λόγω των υψηλότερων τόκων, της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης, των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, και της καταβολής αυξημένων επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Η πολιτική των απολύσεων και το οριζόντιο «κούρεμα» μισθών και συντάξεων εξοντώνουν τα νοικοκυριά, διευρύνουν τις δαπάνες και διογκώνουν τα ελλείμματα.

Μάλιστα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 2,9% το πρώτο εννεάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 0,3%!!!

Επισημαίνεται επίσης ότι στο πρώτο επτάμηνο του έτους έχουν συσσωρευθεί και ανεξόφλητες υποχρεώσεις της Κυβέρνησης ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

4ον. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) βουλιάζει:

Σημειώνεται μάλιστα ότι η μείωση των δαπανών για επενδύσεις δεν ενδείκνυται σε περιόδους ύφεσης και δεν θεωρείται «φιλική προς την ανάπτυξη».

Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι μειωμένες κατά 35,1% το πρώτο εννεάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για μείωση κατά 10,6%.

Η Κυβέρνηση πλέον περικόπτει, ακόμη και στους στόχους, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Να θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος στόχος ήταν για οριακή ετήσια αύξηση των δαπανών κατά 0,6%!!!

Μάλιστα το μήνα Σεπτέμβριο, προκειμένου να καλυφθούν μερικώς οι «μαύρες τρύπες» του Προϋπολογισμού, οι δαπάνες του προγράμματος μειώθηκαν κατά 62%!!!!

Εάν στο υπόλοιπο του χρόνου ομαλοποιηθεί η εκτέλεση του ΠΔΕ, έστω και με βάση τους νέους στόχους, αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος.

Συνεπώς, η Κυβερνητική πολιτική αδυνατεί να επιτύχει την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάταξη της Οικονομίας».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. den_pame_kala avatar
  den_pame_kala 12/10/2011 14:54:24

  Όσα και να γράφετε, ο Έλληνας -προφανώς- δε χαμπαριάζει. Πείτε στον αρχηγό να βγάλει τον κόσμο στο δρόμο συντεταγμένα και οργανωμένα, αλλιώς -εγώ προσωπικά- τον θεωρώ συνυπεύθυνο.

 2. Orestios avatar
  Orestios 12/10/2011 15:12:57

  Όλες οι περικοπές πήγαν στον "πάτο" του βαρελιού που κρατά ο Βενιζέλος.
  Το έλλειμμα θα φτάσει στο 11,6%, η ύφεση στο -12% αλλά η συνταγή που μας έφερε εδώ πρέπει να συνεχιστεί.
  Βέβαια κάτι επιτροπές υποδοχής που χρηματοδοτούνται με εκατομμύρια είναι η παραγωγική βάση της χώρας.

 3. anonymous avatar
  anonymous 12/10/2011 15:27:29

  Η συνταγή είναι συνταγή της οικονομικής σχολής του Σικάγο. Έχει εφαρμοστεί σε πάρα πολλές χώρες. Όπου εφαρμόστηκε οδήγησε σε εξαθλίωση των μαζών και σε υπερβολικό πλουτισμό της κορυφής. Η ψαλίδα άνοιξε περί τις 10 φορές. 10 φορές σωστά διαβάζετε.

 4. βισάλτης avatar
  βισάλτης 12/10/2011 15:35:43

  Αν το δντ βοηθούσε να βγούν οι χώρες που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα από το αδιέξοδο ακολουθώντας μια λογική πολιτική αντιμετώπισης των ελλειμμάτων και του χρέους μέσω της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και της ανάπτυξης ,θέτοντας χρονοδιαγράμματα μείωσης δαπανών σε φυσιολογικά πλαίσια ,θα έκαναν ουρές οι χώρες να ζητήσουν την βοήθειά του..Αντίθετα βλέπουμε να αντιμετωπίζεται από τις πέντε ηπείρους σαν νεκροθάφτης,σαν ταραντούλα που όπου πατήσει φέρνει υπανάπτυξη,διόγκωση του χρέους και ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας που το προσκάλεσε για να δεί προκοπή...Το κυριώτερο είναι ότι δεν περιορίζονται σε μια ληστρική επιδρομή κατσαπλιάδων ,αλλά μεθοδεύουν την εσαεί καταλήστευση της χώρας..κάτι σαν παράσιτα που απομυζούν ολόκληρους λαούς...Αλλά πάλι μπορεί όλοι οι λαοί σε όλες τις ηπείρους να κάνουν λάθος και ο υιός της μαργαρίτας τσαντ ο γκιόργκο μαζί με τον ξακουστό οικονομολόγο ευάγγελο βενιζόλο να έχουν δίκηο που ακολουθούν τις εντολές τους κατά γράμμα...Και εμείς τί φταίμε άν η συνταγή αποδειχτεί θανατηφόρος για τον λαό; Τουλάχιστον να αναρωτηθούμε γιατί αυτοί που έγραψαν το δντ στα παλιά τους τα παπούτσια ανάρρωσαν πλήρως και γελάν με μας...τα χαιβάνια του γκιόργος...

  • anonymous avatar
   anonymous @ βισάλτης 12/10/2011 15:37:21

   Εξαρτάται από τη χώρα. Π.χ. την Τουρκία τη βοήθησαν. Οι λόγοι είναι πολλοί.

 5. Balafara Hunter avatar
  Balafara Hunter 12/10/2011 17:50:12

  Αφού έχει δει τον πάτο στο βαρέλι ο Βαγγέλης, θα πρέπει να μας πει και πόση είναι η διάμετρός του.

 6. tsapari avatar
  tsapari 12/10/2011 17:53:44

  Η κυβέρνηση πέραν του ότι είναι αναξιόπιστη απέναντι στην ΤΡΟΪΚΑ και στον μέσο Έλληνα πολίτη, κατανοεί ότι έχει αποτύχει πλήρως στο σχέδιο που είχε καταστρώσει η παρέα του ιθύνοντος νου εννοώ «μπαγλαμά» και έχει χάσει την πίστη της σε αυτά που πρεσβεύει, πιστεύει και διακηρύσσει. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχει άλλος πιο ρεαλιστικός δρόμος από την προσφυγή στις κάλπες. Για πιο λόγο οι εκλογές θα είναι «τραγική» εξέλιξη για την Ελλάδα ? Θα δυσανασχετήσουν οι δανειστές μας? Έτσι και αλλιώς και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει για τη μείωση του ελλείμματος υποχρεούται να ακολουθήσει τους ίδιους στόχους. Το θέμα του χρέους αυτή τη στιγμή δεν το ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση αλλά ο «άξονας». Θα δημιουργηθούν πρόσθετα έξοδα λόγω των εκλογών? Σίγουρα οι εκλογές κοστίζουν και έχουν κάποιο κόστος αλλά τα οφέλη που θα προκύψουν για την κοινωνία είναι πολύ μεγαλύτερα και αναφέρομαι, ο μέσος Έλληνας έστω και εάν κατανοεί ότι το κρατικοδίαιτο οικονομικό μοντέλο της χώρας μας θα πρέπει άρδην να αναδομηθεί, επιθυμεί διακαώς να τιμωρήσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα τον ΓΑΠ για τα ψέματα που τους πούλησε στις εκλογές του 09. Πιστεύω ότι η δυνατότητα της τιμωρίας που θα δοθεί στον μέσο Έλληνα πολίτη θα τον καταπραΰνει σε ένα βαθμό στις δύσκολες στιγμές που περνάει. Αυτή η ικανοποίηση θα του δώσει μάλιστα ψήγματα ελπίδας για να προσαρμοσθεί στο νέο οικονομικοκοινωνικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.
  Θα δυσανασχετήσει ο «άξονας» Γερμανία – Γαλλία και θα μας κουρέψει το χρέος σε μεγαλύτερο ή δυσχερέστερο βαθμό? Αυτό δεν το πιστεύω διότι η εξέλιξη αυτή έχει σχέση με την πρόοδο που μπορούμε να πετύχουμε στη μείωση του ελλείμματος και πιστεύω ότι μια άλλη κυβέρνηση είτε της Ν.Δ. είτε συνεργασίας θα τα πήγαινε πολύ καλύτερα από την τραγικά αποτυχημένη κυβέρνηση του ΓΑΠ ( αυτή πραγματικά είναι η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολεμικής Ελλάδας)
  Οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ και τα παπαγαλάκια τους επικαλούνται ότι μετά τις εκλογές δεν θα μπορεί να συγκροτηθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, έστω ότι είναι έτσι, γιατί λοιπόν πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συζητούν για κυβέρνηση συνεργασίας τώρα? Επανέρχομαι στον Έλληνα πολίτη ο οποίος είναι η δύναμη της χώρας μας με τις εκλογές πιστεύω ότι δεν θα τιμωρήσει μόνο τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ αλλά και όλη την φρουρά διαπλεκόμενων βουλευτών και των άλλων κομμάτων που συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Οι εκλογές θα είναι σαν εξαγνισμός για τον μέσο Έλληνα πολίτη διότι θα πρέπει να κάνει για πρώτη φορά στη ζωή του ( για τους περισσότερους εννοώ) την επιλογή του τι συμφέρει στο κοινωνικό σύνολο και όχι στις ατομικές του επιδιώξεις κατά του κοινωνικού συνόλου. Αυτή η πιθανότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονική στιγμή και εφόσον ευοδωθούν οι προσδοκίες του η Ελπίδα για πρόοδο και ανάπτυξη θα αναθερμανθεί. Πιστεύω ότι είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να δούμε και αυτή την αποκάλυψη η οποία θα λειτουργήσει σαν νέο ξεκίνημα για την κοινωνία μας.

 7. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 12/10/2011 18:23:32

  Η κατάρρευση είναι γενικοτερη. Δεν ξέρω αν το έχετε πάρει είδηση, αλλά εκτός από την Τοσίτσα, και ο πεζόδρομος μεταξύ των κτιρίων της Ακαδημίας Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Γρηγορίου Ε΄, είναι κανονικότατη πιάτσα ναρκωτικών, δίπλα φυσικά στο παζάρι των μαύρων. Οι μαύροι πουλάνε πλέον ανοιχτά και στο πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου, δίπλα στην είσοδο του μετρό. Το Κέντρο της Αθήνας έχει καταρρεύσει πλήρως, είναι τελειωμένο. Μέχρι και η "Κ" ασχολήθηκε.
  Με τους "εργαζόμενους" των ΟΤΑ που έχουν αποκλείσει "συμβολικά" τη χωματερή και έχουν κάνει χωματερή τους δρόμους όλης της Αττικής, κανείς επίσης δεν ασχολείται. Είμαι βέβαιος ότι μισθοδοτούνται κιόλας. Για το αν εργάζονται, θα σας γελάσω. Μάλλον εργάζονται "συμβολικά".

 8. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 12/10/2011 20:10:25

  Ζούμε στην Ελλάδα του 2011.
  Οι μισθοί του δημοσίου είναι του 1984.
  Η ανεργία του 1954.
  Το βιοτικό επίπεδο του 1944.
  Η αγοραστική δύναμη του 1934.
  Τα εργασιακά δικαιώματα του 1814.
  Η εθνική κυριαρχία του 1784.
  .
  .
  Η ακρίβεια του 2014.

  ...αλλά ορισμένοι ονειρεύονται την Ολυμπιάδα του 2004.

  Με όλη την χώρα στα τέσσερα.

  Μέχρι χθες το κούρεμα ήταν ...φτου κακά και η 21η Ιουλίου το φως το αληθινό γραμμένο στις πλάκες του Μωυσή ...τώρα ο Πρωθυπουργός μιλά για κούρεμα ....αλλά δεν ανησυχώ θα ξανά σωθώ μέχρι την 7η δόση κλπ κλπ κλπ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.