#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/04/2013 12:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταρρέουν τα έσοδα του κράτουςΗ κυβέρνηση, στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει τη μαύρη τρύπα των 2,3-2,5 δις που εκτιμάται ότι θα προκύψει μέσα στο 2013. Υπόσχεται ότι με καλύτερη απόδοση φόρων όπως το χαράτσι στα ακίνητα, με περισσότερους ελέγχους καθώς και με τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, θα μπορέσει να βγάλει τη δύσκολη χρονιά. Και προς το παρόν φαίνεται ότι οι τροικανοί πείθονται. Άλλωστε, η «κόκκινη» γραμμή του πρωθυπουργού είναι «όχι άλλα δημοσιονομικά μέτρα.

Ωστόσο, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι σοκαριστικά και προκαλούν έντονες αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να αντέξει η ίδια η κυβέρνηση και βεβαίως η ίδια η χώρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσοδα του Μαρτίου έχουν καταρρεύσει καθώς υποχωρούν κατά 25%. Θες ότι δεν έχουν να πληρώσουν, θες ότι η κυπριακή κρίση οδηγεί πολλούς στην αποταμίευση για τις δύσκολες ημέρες παρά η πληρωμή φόρων και εισφορών, η ουσία είναι ότι ο Μάρτιος προκαλεί τρόμο στα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μαύρη τρύπα στα έσοδα του πρώτου τριμήνου αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ  και με αναγωγή σε σχέση με τους ετήσιους στόχους η τρύπα θα προσεγγίσει ή και θα ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ στο τέλος του έτους. Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται και οι εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίες το πρώτο τρίμηνο έχουν καταρρεύσει κι εμφανίζουν τρύπα περίπου750 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι:

Το Μάρτιο εισπράχθηκαν έσοδα προ επιστροφών φόρου περίπου 3 δισ. ευρώ ενώ ο μηνιαίος στόχος του προϋπολογισμού ήταν να εισπραχθούν 3,24 δισ. ευρώ.

Η πρόβλεψη για την επιστροφή φόρων το Μάρτιο, σύμφωνα με τους στόχους του προϋπολογισμού, ήταν 191 εκατ. ευρώ αλλά τελικά επεστράφησαν περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού (έσοδα μείον επιστροφές φόρων) παρουσίασαν το Μάρτιο μείωση πάνω από 25% σε σχέση με πέρυσι ενώ σε σχέση με το στόχο παρουσίασαν υστέρηση κατά περίπου 550 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από το ΦΠΑ σε σχέση με πέρυσι το Μάρτιο παρουσίασαν μείωση κατά περίπου 15%.

Τα έσοδα των εφοριών το Μάρτιο μειώθηκαν πάνω από 20% ή κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως της μείωσης των εισπράξεων του ΦΠΑ και της μειωμένης σε σχέση με πέρυσι είσπραξης χαρατσιού (πέρυσι το Μάρτιο εισπράχθηκε η μια από τις δυο δόσεις του χαρατσιού για το2011 ενώ το φετινό αντίστοιχο μήνα εισπράχθηκε η μια από τις πέντε δόσεις για το χαράτσι του 2012).

Το δείχνουν όλα αυτά; Πολλά και δυστυχώς άσχημα πράγματα:

1.      Ότι όλες οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης όταν υπέγραφε το Μνημόνιο τα Χριστούγεννα έχουν πέσει έξω. Κι όχι γιατί δεν ήξεραν τι έλεγαν, αλλά γιατί το βάθος της ύφεσης είναι τρομακτικό και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Κανείς δεν έχει να πληρώσει ή όποιου του απέμειναν χρήματα τα κρατά για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται αντί να τα δώσει στο κράτος.

2.      Ότι η ανεργία και η μείωση του εισοδήματος δεν επιτρέπει πλέον στις ελληνικές οικογένειες να πληρώνουν τις οφειλές τους. Και να το ήθελαν δεν θα μπορούσαν. Η φοροδοτική τους ικανότητα είναι πλέον μηδενική. Κάποιοι που πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμη «λίπος» ας το καταλάβουν.

3.      Ότι έγιναν πολλοί λάθος επικοινωνιακοί χειρισμοί. Εδώ και ένα μήνα ακούνε οι Έλληνες για ρυθμίσεις που έρχονται και για δόσεις που θα φτάνουν μέχρι 50 ευρώ το μήνα προκειμένου να εξοφλήσουν φόρους και εισφορές, και δεν πάει κανένας να πληρώσει. Κορόϊδα είναι να πληρώσουν εφάπαξ αφού οι υπεύθυνοι του λένε ότι έρχεται γενναία ρύθμιση; Πρέπει, λοιπόν, να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα με την τρόικα γιατί και ο Απρίλιος θα είναι «στεγνός» για τα κρατικά ταμεία.

4.      Η τρόικα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι η ελληνική κοινωνία έχει πιάσει πάτο. Δεν υπάρχει… σάλιο κι όσο κι αν επιμένουν σε νέα μέτρα δε θα παραδώσουν απλά τα κλειδιά στον Τσίπρα. Αυτό είναι ίσως το μικρότερο. Το χειρότερο είναι οι κοινωνικές εκρήξεις που θα έρθουν και η χρεοκοπία της χώρας. Τότε δε θα πάρουν και οι δανειστές φράγκο από αυτά που έδωσαν σε δάνεια.

Η δε κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι το… λαδάκι στο καντήλι της χώρας σώνεται. Ή θα γίνει τώρα κάτι εντυπωσιακό ή αλλιώς δεν τη βγάζουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο που κάποιοι πιστεύουν ότι θα γίνει το θαύμα. Τα θαύματα δεν υπάρχουν πια, ο Μεγαλοδύναμος έχει άλλες δουλειές και οι από μηχανής θεοί που κάποιοι ονειρεύονται ασχολούνται με άλλα. Ας αποφασίσουν λοιπόν στην κυβέρνηση να πάρουν αποφάσεις και να μην κάνουν διαχείριση της κρίσης. Διότι τα άδεια ταμεία θα τους πάρουν από κάτω κι αν τολμήσουν να μιλήσουν για έστω κι ένα νέο μέτρο θα αντιμετωπίσουν τη μήνι του λαού.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 09/04/2013 13:37:30

  Ας κρατάμε μικρό καλάθι. Κάτι μου λέει ότι για να διαρρέουν "τρομακτική" μείωση των εσόδων, το τελικό αποτέλεσμα (έσοδα μείον έξοδα) υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους.

  Δεν μετράμε έσοδα σκέτα, αλλά έσοδα μείον έξοδα. Από εκεί κρίνεται η χώρα. Καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό, για να διαβάζουμε σωστά τα νούμερα. Και καλό είναι να το λέμε και στην τρόικα και όχι μόνοι μας να καθόμαστε να βγάζουμε τα μάτια μας.

 2. Δεν υπάρχει σάλιο avatar
  Δεν υπάρχει σάλιο 09/04/2013 13:43:58

  ότι ρευστότητα έχει απομείνει στην αγορά,την ρουφάνε η εφορία και οι τράπεζες(αποπληρωμές παλαιών δανείων,ανυπαρξία παλαιών),η κοινωνία έχει φτάσει σε οριακό σημείο,στην κυριολεξία ο κόσμος μετράει και τα ψιλά για να βγάλει τη μέρα
  χρειάζεται μείωση φόρων και επενδυτικό σοκ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ,μέχρι το φθινόπωρο θα είναι αργά
  αλλά δυστυχώς το αυτιστικό πολιτικό σύστημα ασχολείται με τον Μανιτάκη και με το αν θα απολυθούν 2-3 χιλιάδες επίορκοι

 3. Sceptic avatar
  Sceptic 09/04/2013 14:08:10

  Ω τι έκπληξη είναι αυτή!
  Ειλικρινά δεν μπορεί να αντιληφθεί κάποις κοινός θνητός πως αυτοί οι τύποι με όλα τα πτυχία και μεταπτυχιακά δεν έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει στην χώρα μας....

 4. aspros skylos avatar
  aspros skylos 09/04/2013 14:11:05

  Η τελευταία παράγραφος είναι 'όλα τα λεφτά'. Πικρόχολο λογοπαίγνιο, δεδομένου ότι από λεφτά έχουμε στεγνώσει (πολίτες και κράτος)...
  Ας την πάρουν κάποιοι και ας την κάνουν κορνίζα μπας και ξυπνήσουν επιτέλους, γιατί αμφιβάλλω πλέον αν επικοινωνούν με το περιβάλλον ή αν περιορίζονται στις προσευχές στην Μεγαλόχαρη

 5. Γεωργία avatar
  Γεωργία 09/04/2013 14:12:28

  Η ύφεση ήταν γνωστή και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στην κυβέρνηση.
  Άλλωστε ότι έλεγαν πριν τον Νοεμ του 2011, έχουν πέσει μέσα.
  Καιρός να τα ξαναθυμηθούν!!!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Γεωργία 09/04/2013 17:09:18

   Ο ακριβής υπολογισμός του πόσοι δε αθ πληρώσουν τις οφειλές τους στο κράτος είνα εύκολος επειδή ξέρουμε το ότι υπάρχει ύφεση; Μα η περυσινή ύφεση ήταν μεγαλύτερη της φετινής. Που να ξέρει ο κάθε αρμόδιος ποιος θέλει και ποιος έχει και πόσα και αν θα δώσει; Προσωπικά δε βλέπω μεγάλη απόκλιση στα έσοδα. Φυσιολογική είναι και μάλιστα αν ρυθμιστούν τα χρεη σε πολλές δόσεις θα αρχίσουν περισσότεροι να πληρώνουν και το αποτέλεσμα του Α εξαμήνου θα είναι πολύ καλύτερο. Η σταθεροποίηση προηγείται της ανόδου μετά από τέτοια βίαιη 5ετή ύφεση. Μόνο και μόνο η ψυχολογία έχει τεράστιο ρόλο στο θέμα ανάκαμψη.

   • Γεωργία avatar
    Γεωργία @ Γεώργιος Τ. 09/04/2013 21:04:07

    Ναι είναι εύκολη. Είναι μέσω του πολλαπλασιαστή. Εάν το ΑΕΠ συρρικνώνεται(ύφεση), τότε η μείωση των δαπανών κατά, ας πούμε, 4% του ΑΕΠ, δεν βελτιώνει το δημοσιονομικό ισοζύγιο κατά το ίδιο ποσοστό, γιατί την επόμενη χρονιά ο παρονομαστής του κλάσματος (ΑΕΠ) είναι μικρότερος.
    Είναι σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό, γιατί το Μνημόνιο επιβάλλει περικοπές δαπανών πολύ μεγαλύτερες από ό,τι δείχνει η μείωση των δαπανών όταν μετριέται ως ποσοστό του ΑΕΠ.
    Αυτό είναι που έλεγε σωστά ο Σαμαράς πριν το Νοεμ του 2011. Αυτό κάνει σήμερα και πέφτει έξω.

 6. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 09/04/2013 14:30:19

  Για τα ασφαλιστικα ταμεια, μην εχετε καμια αμφιβολια καταρρευσης, ξερω ατομο που δουλευει σε ΑΕ "μαυρα"! Οταν και οι ΑΕ απασχολουν "μαυρα", τοτε σιγουρο οτι οι προσωπικες, ΕΠΕ, ΟΕ/ΕΕ δεν πληρωνουν καν μισθους!

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Φοιτητης 09/04/2013 16:03:15

   Όλοι σχεδόν οι φίλοι μου είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αν έκανα τώρα ένα μίνι γκάλοπ, μπορεί να διαπίστωνα ότι έχουν σταματήσει τις εισφορές στον ΟΑΕΕ και οι τρεις-τέσσερις που τις κατέβαλαν έως και λίγους μήνες πριν. Για τους υπόλοιπους δεν συζητάω καν, οι πιο πολλοί έχουν κάνει διακοπή δραστηριότητας ήδη από το 2012, ένας από το 2011. Και, σημειωτέον, μιλάμε για ελεύθερους επαγγελματίες με προσωπικό (όσοι είχαν) που τις καλές εποχές δεν υπερέβαινε έναν ή το πολύ δυο υπαλλήλους (δηλαδή μικρό σχετικά κόστος για μισθούς, δώρα και ΙΚΑ - τις καλές εποχές).

 7. Νιόβη avatar
  Νιόβη 09/04/2013 14:42:29

  Ακούω τη λέξη «κράτος» και μου ᾽ρχεται νευρικό γέλιο.

  Η Τρόικα τα έχει αντιληφθεί και τα ξέρει όλα. Αυτός είναι και ο σκοπός που εξυπηρετεί, η οικονομική αφαίμαξη. Αυτό έχουν έρθει να κάνουν οι άνθρωποι εδώ. Ούτε έχει νόημα η δική τους κατανόηση. Μπορεί να έχουν και κατανόηση και λύπη, αλλά δεν δρουν αυτόνομα. Εντολές εκτελούν κι αυτοί. Οι εργοδότες τους θα πρέπει να βρουν την κατανόηση, αλλά και πάλι, είπαμε, οι εργοδότες τους έχουν άλλα σχέδια και η «κατανόηση» θα τα χάλαγε.

 8. Νότιος Άνεμος avatar
  Νότιος Άνεμος 09/04/2013 14:43:59

  Τόσα έτη φωτός απόσταση απ΄την πραγματικότητα, πως εξηγούνται;
  Δεν το χωράει ο νους μας πια!

 9. Στέργιος avatar
  Στέργιος 09/04/2013 15:35:24

  Πριν ένα μήνα δεν βγήκαν να μας πουν ότι το ισοζύγιο είναι πια θετικό;
  Τι έγινε τώρα;

 10. Nik avatar
  Nik 09/04/2013 16:28:51

  Αυτό που έπιασε πάτο είναι η αντοχή και η ανοχή με τα παιχνίδια επικοινωνιακής φύσης και το δράμα (brinkmanship) με κάθε επίσκεψη της τρόικας. Εκτός από έκρηξη υπάρχει το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου "και εσείς και ο γρύλλος σας" που είναι πιο τρομακτικό.

 11. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 09/04/2013 16:42:01

  Η τραγικότητα του γεγονότος έγκειται στο ότι συνεχίζουμε να αναμασάμε τις ίδιες μυθοπλασίες και να αναπαραγάγουμε την ίδια νοοτροπία λες και δεν συνέβη τίποτα στη χώρα μας.
  Αδυνατούμε να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα κι όλη η Ευρώπη εισέρχεται σε μια νέα, εντελώς νέα περίοδο.
  Οι κυβερνώντες δε συνεχίζουν να κλείνουν το μάτι εδώ και κει, λες και δεν μας πήραν χαμπάρι.
  Κι ενώ η δυστυχία εξαπλώνεται, το πάρτι κακοδιοίκησης και σπατάλης συνεχίζεται. Και οι κουτόφραγγοι το βλέπουν πια και κάθε φορά που έρχονται δικαίως και είναι πιο άγριοι.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Μανιάτης 09/04/2013 16:54:11

   «Αδυνατούμε να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα κι όλη η Ευρώπη εισέρχεται σε μια νέα, εντελώς νέα περίοδο».

   Ακριβώς επειδή το έχουμε καταλάβει πολύ καλά, γι αυτό και ανησυχούμε σφόδρα. Κι όποιος νομίζει ότι αυτή η νέα περίοδος θα είναι περίοδος εξυγίανσης και προόδου, δεν έχει καταλάβει ότι μπροστά της το «πάρτι της διαπλοκής» και όλες οι τωρινές κακοτεχνίες θα είναι παραμυθάκι με νάνους για να βάζεις τα μωρά για ύπνο.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Νιόβη 09/04/2013 17:06:51

    Η ανησυχία, αγαπητή Νιόβη, είναι γλαφυρή μεμψιμοιρία.

    Αν θέλουμε να επιβιώσουμε θα πρέπει να αποτινάξουμε από τα μυαλά μας την σκουριά της παρακμής κι απο τα μαλλιά μας τη σκόνη της ανημποριάς.

    "Κοινωνίες που δεν αναπαράγουν τις υλικές συνθήκες υπάρξεως των καταρρέουν", Κ. Μάρξ.

    Τα υπόλοιπα είναι λιτανείες και ευχέλαια.

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ Μανιάτης 09/04/2013 17:50:46

     Αφού γίνεται μνεία κλασικών, για να δούμε και τι άλλο είπε ο φίλτατος Κάρολος:

     «Θα πρέπει να ορίσουμε ως προλετάριο τον μισθωτό που παράγει το κεφάλαιο και το κάνει να καρποφορήσει, και τον οποίο ο Κος Κεφάλαιο βγάζει στον δρόμο όταν πια δεν τον έχει ανάγκη».

     Το κεφάλαιο αντιπροσωπεύει την τάξη της ιδιοκτησίας, η οποία μόνο αυτή έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τα μέσα παραγωγής. Ο προλετάριος, ως μη έχων ιδιοκτησία, δεν μπορεί άλλως να επιβιώσει παρά πουλώντας την εργασία του στα μέσα παραγωγής του κεφαλαίου. Λογικά συνάγουμε ότι ο ελεύθερος άνθρωπος μετατρέπεται σε προλετάριο (και άρα εξαρτώμενος πλήρως από τους έχοντες τον έλεγχο της παραγωγής) με την απογύμνωσή του από την ιδιοκτησία του (κινητή ή ακίνητη), ιδίως αν αυτή μπορεί να συμβάλλει και στο εισόδημά του («ραντιέρης», με τη Βεμπεριανή έννοια του όρου) εκτός από την ψυχολογία του ως ελεύθερου. Λογικά επίσης συνάγουμε ότι η αδυναμία του προλετάριου να επιβάλλει τους όρους του στην παραγωγική διαδικασία τον καθιστά εντελώς ελεγχόμενο και τρομοκρατημένο μιας και, αν δεν πουλήσει την εργασία του (το μόνο «αγαθό» του) δεν μπορεί να επιβιώσει. Επειδή όμως δεν είναι σε θέση να επιβάλλει όρους, υποχρεούται να πουλήσει την εργασία του με τους όρους του κεφαλαίου, το οποίο έχει και μια τεράστια δεξαμενή απελπισμένων και τρομοκρατημένων στη διάθεσή του, από την οποία θα αντλήσει τον αντικαταστάτη του κάθε προλετάριου που θα αξιώσει να θέσει όρους στην παραγωγή.

     Ελπίζω να σου αρέσουν οι λιτανείες γιατί θα ᾽χει κάμποσες σε λίγο καιρό (πότε ακριβώς θα αρχίσουν δεν ξέρω, εξαρτάται από το πότε θα πέσει η πείνα).

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Νιόβη 09/04/2013 19:17:28

      Δεν έχει αξία τι είπε ο Μάρξ ή ο καθένας.
      Αξία έχει η μεθοδολογική ικανότητα που η δουλειά του παράγει και μας προσφέρει.
      Ο Μαρξ, τόνισε την σημασία της παραγωγικής ικανότητας ενός κοινωνικού συνόλου.
      Όταν δεν παράγει, καταρρέει.
      Το πώς θα παράγει είναι άλλο ζήτημα. Μπορεί να μελετηθεί και να προσεγγιστεί σε σχέση με την χρονική στιγμή κτλ.
      Η αξία των κλασικών είναι στην ικανότητα που μας διδάσκουν να παράγουμε γνώση στην εποχή μας. Η γνώση καθ΄ εαυτή είναι πεπερασμένη.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Μανιάτης 09/04/2013 20:03:46

      Αν κρίνεις ότι δεν έχει αξία τι είπε ο Μαρξ κι ο καθένας, δεν καταλαβαίνω γιατί τους μνημονεύεις και δεν καταλαβαίνω επίσης με τι σκεπτικό τους αναγνωρίζεις και συμβολή στην ικανότητά μας «να παράγουμε γνώση στην εποχή μας». Και, μιας και αναφέρεσαι στην ικανότητα του συνόλου να παράξει, ο Μαρξ περιέγραψε τις συνθήκες του καπιταλιστικού μοντέλου της εποχής του ακριβώς για να απαντήσει στο ερώτημα τι είναι αυτό ή αυτά που επηρεάζουν αυτήν ακριβώς την ικανότητα. Στον Μαρξ οφείλεται η έννοια της «αλλοτρίωσης», η οποία περιγράφει ακριβώς την αποξένωση του προλετάριου από το αντικείμενο της εργασίας του και, εν τέλει, την αποξένωση των ανθρώπων και μεταξύ τους εφ᾽ όσον πια οι άνθρωποι δεν λογίζονται σαν άνθρωποι, αλλά σαν πράγματα. Το μοντέλο αυτό φυσικά δεν είναι παραγωγικό. Δυστυχής εργάτης δεν παράγει. Ο Μαρξ νόμιζε ότι βρήκε την απάντηση στην κατάργηση της ιδιοκτησίας. Αν δεν έχει κανένας τίποτα, όλοι θα είναι ευτυχείς γιατί κανένας δεν θα ελέγχει τον άλλον, σου λέει. Ολέθρια ηλιθιότητα, όπως απέδειξε και η αναπόφευκτη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η ικανότητα ενός συνόλου να παράγει είναι μια εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση και δεν απαντάται μονοδιάστατα, ούτε απαντάται με ηλίθια μακροοικονομικά μοντέλα που αφήνουν τον ανθρώπινο παράγοντα απ᾽ έξω. Ο άνθρωπος είναι πολύπλοκο ον κι έχει ανάγκη να έχει και στομάχι γεμάτο και ορίζοντες πλατιούς. Κι έχει ανάγκη επίσης να κατέχει. Αν θέλεις ικανό παραγωγικό σύνολο, πρέπει να έχεις ελεύθερους, ικανοποιημένους και φροντισμένους πολίτες, οι οποίοι θα ξέρουν ότι απολαμβάνουν άμεσα ή έμμεσα μερίδιο από το προϊόν της εργασίας τους και, βέβαια, ότι δεν στερούνται αυτό ακριβώς που διέκρινε ο Μαρξ ως το βασικό προσόν των ελεύθερων ανθρώπων: την ατομική ιδιοκτησία.

      Αν αγνοήσεις αυτά τα απλά πραγματάκια, όπως διδάσκει(;) και η Ιστορία, σου έρχονται κάτι επαναστάσεις και κάτι αιματοκυλίσματα που σαρώνουν. Εν τω μεταξύ δε, η παραγωγική ικανότητα του συνόλου έχει πιάσει πάτο. Όπως ακριβώς και στην Ελλάδα, ύστερα από τρία χρόνια στη σωτήρια οδό των μνημονίων. Κι όταν πιάνει πάτο, όπως λες κι εσύ, καταρρέει.

 12. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 09/04/2013 22:30:12

  Έχω μία καταπληκτική ιδέα για να αυξηθούν τα έσοδα: μειώστε κι άλλο τους μισθούς, αυξήστε κι άλλο τους φόρους!

 13. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 09/04/2013 22:45:02

  Επειδή μου αρέσει να σας πληροφορώ: Η μέση ελληνική οικογένεια έχει σύμφωνα με την ΕΚΤ (σημερινή έκθεση) διπλάσια περιουσία από την μέση γερμανική.

  The median, or midpoint, of German households had just over EUR 50,000 in wealth. The median amount in Greece, was twice that, at EUR102,000, and five times higher in Cyprus at nearly EUR 270,000. Median figures strip out the extremes of wealth and poverty, and are a better reflection of a typical, middle-class household than average figures.

  • Afroditi P. avatar
   Afroditi P. @ Γιώργος Αχαιός 10/04/2013 00:49:28

   @Γεώργιος Αχαιός,

   τέτοιου είδους ''αντικειμενικές μελέτες'' καταλαβαίνει κανείς που στοχεύουν...
   Να δικαιολογήσουν την λεηλάτηση της περιουσίας- ακίνητης πρώτα, κινητής μετά- των πολιτών χρεωμένων χωρών!

   Χωρίς βέβαια να εξετάζουν παράλληλα ότι ,π.χ., οι βόρειοι μπορεί να ξοδεύουν τα λεφτά τους σε ταξίδια, ή από πόσα άτομα αποτελούνται τα ''νοικοκυριά'' εν λόγω, και άλλα στατιστικά τρύκ πρός λαϊκή κατανάλωση.

   Και, πέραν τούτου, είναι παρόμοια με μελέτη της Bundesbank 2008 - με υψηλές αντικειμενικές αξίες ακινήτων στην Ελλάδα, τιμές ακινήτων ΠΡΟ κατάρρευσης τιμών στην Ισπανία , και άλλα αντικειμενικότατα στοιχεία!

   "Υπάρχουν τριών ειδών ψέματα: Τα απλά ψέματα, τα υπερβολικά ψέματα και οι στατιστικές"
   ('There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.')
   Μαρκ Τουέιν

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Afroditi P. 10/04/2013 21:46:23

    Δεν διαφωνώ. Απλά την έκθεση ανέφερα.

 14. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 09/04/2013 23:39:24

  Δεδομένου ότι βλέπουμε οι περισσότεροι τα χάλια στα οποία βρίσκονται τα έσοδα του κράτους αλλά κυρίως μία τεράστια μερίδα συμπατριωτών μας και ότι το πρόγραμμα δεν φαίνεται (επιεικής χαρακτηρισμός) ότι θα αποδώσει τα υπεσχημένα, αλλά ούτε και ελπίδα άμεσης και γεωμετρικώς αυξανόμενης ανάπτυξης δεν περιμένουμε για τη μείωση του ασύλληπτου αριθμού των ανέργων, έχω κάποιες ερωτήσεις.
  Ποιο είναι το σχέδιο του Σαμαρά; Τι φοβάται; Τι ελπίζει; Τι υπολογίζει; Προς τα πού πορεύεται; Τι προσδοκά;
  Θα μπορούσε παρακαλώ να τα μοιραστεί με ειλικρίνεια με τον ελληνικό λαό;

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 11/04/2013 20:10:16

   Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι στο ευρώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.