#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/08/2011 22:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταρρέει το σύστημα!!!Η χθεσινή μέρα ήταν η χειρότερη για την Wall Street εδώ και τρία χρόνια, με τις μετοχές να καταρρέουν εξαιτίας των φόβων για τη κρίση χρέους της ευρωζώνης, και την δυσκολία της αμερικανικής οικονομικής ανάκαμψης.

Στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση κατά  500 μονάδες, ή 4.3%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση μέσα σε μια ημέρα από τις 22/10/08. Επίσης στη  Νέα Υόρκη, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση 4.8%, και ο Nasdaq 5%.

Λίγο πριν, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Κομισιόν Jose Manuel Barroso προειδοποίησε για εξάπλωση της κρίσης χρέους.

Εν τω μεταξύ, μεγάλη πτώση σημείωσαν ο δείκτης Dax της Φρανκφούρτης, και ο  FTSE 100 του Λονδίνου, από το φόβο ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία κινδυνεύουν από τη κρίση.

Οι επενδυτές κατέφυγαν στο χρυσό, στέλνοντας τη τιμή του στα ύψη, με την ουγγιά να αγγίζει πλέον τα $1.677.

Παράλληλα, τα αρνητικά στοιχεία σε σχέση με την ανεργία της Αμερικής, τροφοδότησαν τους φόβους για τη δυσκολία της οικονομικής της ανάκαμψης.

Οι ατμομηχανές της Wall Street  επίσης χτυπήθηκαν άσχημα, με τις μετοχές των JP Morgan και  Bank of America να χάνουν 5% και 7.4% αντίστοιχα.

Στην Ευρώπη, η Lloyds Banking Group έπεσε 9.9%, και η Royal Bank of Scotland 7%. Η γαλλική Societe Generale έχασε 6.9%, ενώ η γερμανική Commerzbank έπεσε κατά 6.8% στη Φρανκφούρτη.

Η τιμή του πετρελαίου έπεσε κι αυτή, αφού επικρατεί η ανησυχία πως η δυσπραγία της παγκόσμιας οικονομίας θα μειώσει τη ζήτηση του.

Σε επιστολή του προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο Barroso μιλάει για διάδοση της κρίσης πέρα από την Ελλάδα, τη Πορτογαλία, και την Ιρλανδία. Όπως λέει, «οι αγορές δεν έχουν πειστεί πως πήραμε κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».Κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις να στηρίξουν το ευρώ, και ζήτησε από τους ηγέτες να πάρουν άμεσα μέτρα προκειμένου να εφαρμοστούν οι αλλαγές στον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF, που συμφωνήθηκε πριν από δυο εβδομάδες.

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet ανέφερε πως η αγορά των ομολόγων συνεχίζεται και είναι διάφανη, ενώ τα επιτόκια στην ευρωζώνη παραμένουν στο 1.5%. Οι δηλώσεις αυτές των Trichet και Barroso, έγιναν εν μέσω φόβων ότι η Ιταλία και η Ισπανία μπαίνουν και αυτές  σε  κρίση χρέους.

Τα ισπανικά σπρέντς αυξήθηκαν χθες από το 4% που ήταν στο 4.8%, και αυτό αποδεικνύει την αυξανόμενη αγωνία των αγορών για τη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετήσει τα δάνειά της. Παράλληλα, η Ισπανία ανέβαλλε τη δημοπρασία ομολόγων που είχε προγραμματιστεί για την 18 Αυγούστου.

Στην Ιταλία, ο Silvio Berlusconi συνεχίζει τις προσπάθειές του να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην ιταλική οικονομία, με ομιλία του στη Βουλή,  και με αλλεπάλληλες συναντήσεις με εργοδότες, συνδικαλιστές, επιχειρηματίες, κλπ.

 

Οι κερδοσκόποι δεν συγχωρούν τους φυγόμαχους

 

Αυτά γράφει το BBC περιγράφοντας την χθεσινή "μαύρη Πέμπτη" στα διεθνή χρηματιστήρια τα οποία βουλιάζουν κάτω από την αδυναμία των ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Αναταραχή και στην Αθήνα καθώς οι δραματικές εξελίξεις στη διεθνή οικονομία είναι ανεξέλεγκτες. Μπορεί η διάχυση της κρίσης σε όλη την ευρωζώνη να οδηγήσει (αν και όποτε) σε μια συνολική λύση, αν δεν γίνει, ωστόσο, κάποια δυναμική κίνηση τότε και η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα και με την επόμενη δόση του πρώτου δανείου και με το νέο δανεισμό που έχει δρομολογηθεί.

Γράφαμε σε πρόσφατη ανάρτηση ότι οι κερδοσκόποι δεν συγχωρούν τους φυγόμαχους και τώρα ήρθε  η επιβεβαίωση. Χωρίς ουσιαστικά να υπάρχουν δραματικά στοιχεία, χωρίς καμιά μεγάλη ανατροπή στα οικονομικά της Ιταλίας και της Ισπανίας, αλλά με πολλά μικρά ειδησάρια που δημιουργούν αναταραχές, ήρθε η κατάρρευση στα χρηματιστήρια

Τι είναι, όμως, αυτό που προκαλεί πανικό; Ουσιαστικά είναι η αβεβαιότητας για την εξέλιξη χρέους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Στη μια πλευρά του Ατλαντικού το ελληνικό πρόβλημα τελικά δεν είναι το μόνο καθώς μια σειρά από χώρες είναι ευάλωτες. Στην άλλη πλευρά η συμφωνία Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων δεν μπορεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το τεράστιο χρέος των Αμερικανών που δε λύνεται με ημίμετρα.

Από την άλλη, οι αγορές δεν έλαβαν και τόσο σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις του Ζ. Κ. Τρισέ που εμφανίστηκε καθησυχαστικός και επιβεβαίωσε τη στήριξη της ΕΚΤ με αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Αλλά και ο Μπαρόζο που είπε ότι η κρίση έχει ξεφύγει από την περιφέρεια της Ευρωζώνης και χτυπά και τον πυρήνα της προκάλεσε φόβο για απρόβλεπτες εξελίξεις.

Το σίγουρο είναι ότι η επενδυτική κοινότητα φοβάται ότι πάμε σε νέο κύκλο ύφεσης παγκοσμίου εμβέλειας. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν ευνοεί μια χώρα όπως η Ελλάδα που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Αλλωστε, όταν τα βουβάλια τσακώνονται, την πληρώνουν τα βατράχια.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Stefanos avatar
  Stefanos 04/08/2011 23:16:22

  Αμάν πια με αυτές τις αγορές...Σαν να ήρθαν από κανένα πλανήτη. Νεοφιλελεύθερα δημιουργήματα, νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων. Τα τέρατα που δημιούργησαν θα τους κατασπαράξουν. Με τους λαούς φυσικά που τους ανέχονται.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/08/2011 23:16:48

  Στις ΗΠΑ φοβούνται κυρίως την επάνοδο της ύφεσης (τη διπλή βύθιση "W") λόγω των περικοπών των κρατικών δαπανών που συμφωνήθηκαν.
  Στην Ευρώπη αναρωτιούνται τι γίνεται με την Ιταλία, τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης. Μίλησε και ο Μπερλουσκόνι: "Έχω το νού μου" (σε τί, όμως;) Έρχονται και πρόωρες εκλογές στην Ισπανία.
  Μετά, το απόγεμα, ο πρόεδρος Μπαρόζο αντάλλαξε "συντροφικές" κουβέντες με τη Μερκελική φράξια του ΕΛΚ.
  Ο γεροκαπετάνιος Τρισέ μόνος νηφάλιος στη γέφυρα του Ευρωπαικού σκάφους, ενώ από κάτω μούτσοι, υποπλοίαρχοι, μηχανικοί και περαστικοί επιβάτες παίζουν το "φέξε μου και γλύστρησα". Το τσούρμο του είναι καλό μόνον για να ψαρεύει γόπες.

  • Θα τους παρει και θα τους σηκωσει... avatar
   Θα τους παρει και θα τους σηκωσει... @ Ο Θείος 05/08/2011 00:25:08

   it's tea time, here in the states!!!!!

   aber in Deutchland, die leute lieben kaffee mit oder ohne milch!!!!!

   • Αληκτώ avatar
    Αληκτώ @ Θα τους παρει και θα τους σηκωσει... 05/08/2011 10:07:57

    Μόνο μην τους βγει "καφές της παρηγοριάς"!!!

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/08/2011 23:34:11

  Ο Ντάου Τζώνης και ο Nasdaq σακατεύτηκαν πιό πολύ απ' όλους τους δείκτες πάντως. Πτώση - 4,50 έως - 4,8 %, εκεί φοβούνται το δικό τους κατασκεύασμα, όπως ο δόκτωρ Φάουστ το τερατάκι του.
  Και τα οικονομικά ΜΜΕ, οι "προφήτες" WSJ, FT κτλ; Χα χα, τόσο καιρό φλυαρούσαν για το Ελληνικό πνιγμένο κουνέλι στην αυλή, αλλά δεν έβλεπαν τον ανάπηρο ελέφαντα μέσα στο σαλόνι τους!

 4. παρατηρητής avatar
  παρατηρητής 05/08/2011 00:12:48

  Μόνο μια παγκόσμια διακυβέρνηση , δηλαδή μια παγκόσμια δικτατορία, θα λύσει τα τεχνηέντως διογκώμενα προβλήματα. Τάδε έφη μέγας στοχαστής, τύφλα να 'χει ο Ζαρατούστρα. Κουίζ : ποιός είναι ; Oι 10 πρώτοι που θα απαντήσουν σωστά κερδίζουν έναν αργιλέ και βιβλίο οδηγιών για μια προσοδοφόρα καλλιέργεια.

  • apis22 avatar
   apis22 @ παρατηρητής 05/08/2011 12:52:13

   Ο ΓΑΠ είχε αναφερθεί στην ανάγκη παγκόσμιας διακυβέρνησης.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ παρατηρητής 05/08/2011 13:46:13

   "Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιάνγκ Τζιετσί δήλωσε πως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το αμερικανικό κρατικό χρέος αυξάνονται και ότι τα κράτη θα έπρεπε να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών κινδύνων" (από το nooz.gr, σήμερα).
   Αντί για αργιλέ, θα προτιμούσα Κινεζικό laptop νεωτάτης τεχνολογίας (με Graphics card οπωσδήποτε πάνω από 2 Gb). Με βιβλίο οδηγιών για την χρήση χακερικών μεθόδων, προκειμένου να ξεκολλήσουν από τις έμμονες ιδέες τους οι Έλληνες δεξιοί.

 5. ataktos avatar
  ataktos 05/08/2011 00:39:49

  εμείς έχουμε τον γιωργακη ..χιχχι

 6. Ούτις avatar
  Ούτις 05/08/2011 00:57:56

  Δεν είναι καθόλου τεράστιο το χρέος των ΗΠΑ. Αυτά είναι προπαγάνδα του Tea Party. Μόλις έφτασε το 100% του ΑΕΠ τους. Ορισμένοι μπερδεύονται από το απόλυτο μέγεθος ξεχνώντας πόσο τεράστιο είναι το ΑΕΠ των ΗΠΑ. Με επιτόκια τα χαμηλότερα στον κόσμο, είναι μια χαρά βιώσιμο. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι έχουν μεγάλα περιθώρια αύξησης της φορολογίας στις ΗΠΑ.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ούτις 05/08/2011 12:46:15

   Αύξηση της φορολογίας στις ΗΠΑ;
   Κι έτσι θα ξεσπάσει η Μεγάλη Προλε(φ)ταριακή Επανάσταση. Και μετά, οι Μπολσεβίκοι του Τσαγιού θα καταλάβουν με έφοδο το Θερινό Καπιτώλιο.

 7. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 05/08/2011 01:55:21

  Δεν καταρρέει τίποτα, απλά η παγκοσμιοποίηση προχωράει. Απολαύστε την.

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ Δημήτρης 05/08/2011 02:06:17

   Ακριβώς!

 8. katerina avatar
  katerina 05/08/2011 03:18:24

  NA τους TA πάρει OΛA ο γιωργάκης.AΠO TH MIA κλαίγονται KAI AΠO THN AΛΛH πάνε στα μπουζούκια.2500 άτομα ΣE μπουζούκια THΣ επαρχίας. ΔE λέω KAΛA κάνουν AΛΛA μήπως σα λαός είμαστε KAI ΛIΓO κρυφόπου...τσες;

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ katerina 05/08/2011 12:01:29

   Πέρασε κι όλας η απελευθέρωση και άρχισαν μερικοί το ντουμάνι? Επειδή πήγανε 2500 στα μπουζούκια, θα κάτσουμε 10.000.000 να μας φυστικώσει ο Γιωργάκης? Μερικοί το πρωί όταν ξυπνάνε ξεχνάνε να βάλουν τον εγκέφαλο στο on?

 9. βαγόνι avatar
  βαγόνι 05/08/2011 06:53:31

  Εντροπία, disorder,desarroi...o Δυτικός κόσμος το είχε παρακάνει!

 10. Ανδρεας avatar
  Ανδρεας 05/08/2011 08:27:00

  Μαζευτηκαν πολλα χρηματα στα εφαπαξ του κοσμακη και για να του φανε ,κανουν ετσι οι αγορες.

 11. Δ.Μ. avatar
  Δ.Μ. 05/08/2011 09:14:29

  Απορώ που κανένας δεν πρόσεξε και δεν σχολίασε, ότι μέσα σε όλα αυτά, το Γερμανικό επιτόκιο δανεισμού οδεύει σε ιστορικά χαμηλά 5ετίας!!!

 12. Tassos avatar
  Tassos 05/08/2011 09:36:06

  Για να ξέρετε: Αυτές οι οικονομικές καταστάσεις υπήρχαν από τον Μεσαίωνα ακόμη. Πώς σώζαν την παρτίδα τότε? Οι υπερχρεωμένοι στις τράπεζες βασιλιάδες
  εξαπέλυαν διωγμούς κατά των Εβραίων και στη ζούλα σφάζαν τους Εβραίους τραπεζίτες. Ετσι ούτε γάτα ούτε ζημιά. ΟΛΟΙ οι διωγμοί τον Μεσαίωνα έγιναν γι'αυτό τον λόγο. Τώρα τρέχα γύρευε και ψάξε βρες τους μετόχους της Chase Manhattan και της Lehman Brothers και να χαμε να λέγαμε και φούντες να φουμέρναμε.

 13. Άνθρωπός τις avatar
  Άνθρωπός τις 05/08/2011 09:47:58

  Καλά, καλά, τέτοιες και μεγαλύτερες "καταρρεύσεις" έχουν συμβεί πολλές φορές. Κάποιοι θα κερδίσουν, κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα φλυαρούν για τη μεγάλη ανατροπή που έγινε - γίνεται - θα γίνει.

 14. ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ avatar
  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ 05/08/2011 10:14:38

  ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΘΙΑΣΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΩΝ

  • Στάθης Σαραφόπουλος avatar
   Στάθης Σαραφόπουλος @ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ 05/08/2011 10:40:27

   Δεν είναι 'θίασος', "παράγκα" είναι!

 15. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 05/08/2011 10:43:46

  Τὰ "μπάνια τοῦ λαοῦ" δυσχεραίνουν τὴν πρόσληψη τοῦ χάους ἀπὸ τὰ ἑλλαδικὰ ΜΜΕ... Λίγα τέτοια νὰ συμβοῦν, τὸν Σεπτέμβριο θὰ πάθουμε ὅλοι ὁμαδικὴ παράκρουση, καθαρὰ λόγῳ τοῦ φόρτου τῶν πληροφοριῶν.

  • Στάθης Σαραφόπουλος avatar
   Στάθης Σαραφόπουλος @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 05/08/2011 10:48:59

   Μια από τις "παράγκες" είναι και η:
   Η... Ιερή παράγκα... που χτίστηκε από Πασοκ, Mega και ΔΟΛ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.