18/05/2010 19:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταργείται ο ειδικός χρόνος παραγραφής για τους υπουργούς

Την κατάργηση του ειδικού χρόνου παραγραφής για τα αδικήματα που τελούν υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς και την αλλαγή στον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσής τους, ώστε να αρχίσει να μετρά από το χρόνο του αποτελέσματος και όχι της ενέργειας, προβλέπουν οι αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου που προτείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Μετά την τροποποίηση της νομοθεσίας, τα αδικήματα που τελούν μέλη της κυβέρνησης θα παραγράφονται με τη συνήθη παραγραφή που ισχύει για όλους τους πολίτες, δηλαδή πέντε έτη για πλημμέλημα και 15 ή 20 χρόνια για κακούργημα. Όπως αναφέρει το υπουργείο, η ταχεία διεκπεραίωση των δικών που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα μπορεί να υπηρετηθεί με τη γρήγορη και αποτελεσματική διεξαγωγή της ποινικής διαδικασίας και όχι με το μικρότερο χρόνο παραγραφής τους.

Η αλλαγή στον υπολογισμό του χρόνου τέλεσης των αδικημάτων θα αφορά σε περιπτώσεις που οι υπουργοί ή υφυπουργοί είναι οι φυσικοί αυτουργοί. Στόχος είναι η περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου πριν επέλθει παραγραφή τους, καθώς π.χ. θα υπολογίζεται πλέον ως χρόνος τέλεσης ο χρόνος κατά των οποίον επήλθε από τη συμπεριφορά τους βλάβη στην περιουσία του Δημοσίου. Διευκρινίζεται ότι για τη συμμετοχή τους σε πράξεις άλλων θα ισχύει ότι και σήμερα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προτείνει ακόμη τον προσδιορισμό των εγκλημάτων που τελούνται "κατά την άσκηση των καθηκόντων τους", ώστε στα αδικήματα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά να μην εφαρμόζεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Σε αυτή την περίπτωση, αρμόδια θα είναι τα ποινικά δικαστήρια και η παραπομπή σε δίκη θα γίνεται με τη διαδικασία της άρσης της ασυλίας.

Τέλος, εισηγείται την ανάθεση σε εισαγγελέα εφετών διενέργειας ανακριτικών πράξεων, ώστε να διατυπωθεί ένα κατ΄ αρχήν δικαστικό συμπέρασμα για τη βασιμότητα της κατηγορίας. Δεν θα δεσμεύει την τελική απόφαση της προανακριτικής επιτροπής, ενώ ο αρμόδιος εισαγγελέας θα επιλέγεται με κλήρωση. Εναλλακτικά, προτείνεται λύση τριών δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι θα επιλέγονται με ενισχυμένη πλειοψηφία από την αρμόδια προανακριτική επιτροπή.

(θα επανέλθουμε με περεισσότερα, αντιδράσεις κλπ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 18/05/2010 19:24:19

  Σιγά τα καλσόν. Εδώ δεν μπορούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από έναν 80 χρονο σκυλά, θα προσδιορίσουν αδικήματα υπουργών; Χα χα χα....
  Μας βάλανε να μαλώνουμε με τους περιπτεράδες για μια απόδειξη και οι μεγαλόσχημοι κομματόσκυλοι, τραγουδισταράδες και πολιτικάντηδες φοροδιαφεύγουν ασύστολα. Αυτή είναι η ουσία. Όλα τα άλλα είναι για νάχουμε να λέμε.

 2. anonymous avatar
  anonymous 18/05/2010 19:33:36

  Έχουν να κλάψουν μανούλες.
  Έχεις μια διεφθαρμένη δικαιοσύνη. Τραβάς την παραγραφή στην εικοσαετία και την ξεκινάς από τη στιγμή που επήλθε το αποτέλεσμα. Δηλ. ίσως και να οδηγούν στο απαράγραπτο.
  Μετά έχεις ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που προσπαθεί να δημιουργεί σκάνδαλα εκεί που δεν υπάρχουν και ανάλογα με το ποιος έρχεται στην εξουσία κυνηγάει τον άλλο.
  Θα δούμε κόσμο στη φυλακή που δε θα φταίει.

  Άντε και εις ανώτερα.

 3. πολίτης avatar
  πολίτης 18/05/2010 19:35:13

  Είπα κι εγώ, θα κάνουν κάτι σωστό! Σε πόσες περιπτώσεις οι υπουργοί είναι φυσικοί αυτουργοί; Είπαμε είναι απατεώνες, όχι ηλίθιοι. Συνήθως την απατεωνιά την κάνει αυτός που δε βάζει τζίφρα και δε φαίνεται, δεν το μάθατε ακόμη;

 4. ΚΜ avatar
  ΚΜ 18/05/2010 20:45:59

  Σηφουνάκης.

  • nancy avatar
   nancy @ ΚΜ 18/05/2010 21:06:56

   Αλλος εδίδαξε το know how. Θεός σχωρέστονε.

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 18/05/2010 20:52:44

  Ας καταθέσουμε προτάσεις για τους πολιτικούς μας:

  -μπορούν πχ να καταργήσουν τα αδικήματα όταν διαπράττονται από πολιτικούς, έτσι και αλλιώς δεν έχουν βρει τίποτα ότι έχει σκάσει από κάτι Γερμανούς, Γάλλους, Αγγλους και Αμερικάνους έχει σκάσει.

  -μια άλλη ωραία πρόταση είναι η άσκηση δίωξης μετά θάνατον γιατί ως ΧΟ πιστεύουνε στη Δευτέρα Παρουσία οπότε μέχρι την πραγματοποίησή της θα έχει διερευνηθεί κάθε υπόθεση

  -μια τρίτη και πιστεύω άμεση λύση θα ήταν οι κληρωτοί: παίρνουμε τον πρώτο γράμμα του επιθέτου του πολιτικού ανοίγουμε τον τηλεφωνικό κατάλογο και βάζουμε 3 μέσα, ισονομία και ανεξάρτητη δικαιοσύνη με όλη τη σημασία αφού είναι καθαρή τύχη.

  Μην βιαστεί κάποιος να πει ότι δεν είναι σοβαρές οι παραπάνω προτάσεις είναι τόσο σοβαρές όσο τα 300 άτομα που αφορούν...

  ΥΓ

  Βέβαια υπάρχει μια απλή λύση:

  έλεγχος περιουσίας στην είσοδο και στην έξοδο από την πολιτική ζωή.
  Οι διαφορές καθαρίζονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και Πόθεν έσχες και έχουμε δήμευση και φυλάκιση...αλλά δεν ανησυχώ θα κάνουμε νέους νόμους που θα εφαρμοστούν όπως οι προηγούμενοι....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.