03/06/2010 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταργείται η διδασκαλία των Ελληνικών στο εξωτερικό;

Η Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε πως: δεν θα διεξαχθούν οι φετινές εξετάσεις γλωσσομάθειας που προβλέπονταν από την με αρ. πρωτ. Φ.821/2443Π/144249/Ζ1/20-11-2009 προκήρυξη του ΥΠΔΒΜΘ, καθώς δεν θα πραγματοποιηθούν νέες αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2010-2011.

Δηλαδή η υπουργός πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, προχωρά στην κατάργηση της ελληνικής γλώσσας πρώτα στο εξωτερικό. Οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στο εξωτερικό είναι κυρίως δάσκαλοι και φιλόλογοι που διδάσκουν κυρίως σε ελληνικά σχολεία, τα ελληνόπουλα στην Αμερική, την Γερμανία, την Αυστραλία και όπου γης υπάρχουν Έλληνες. Επίσης, διδάσκουν την ελληνική γλώσσα και σε πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού για ξένους που ενδιαφέρονται να την μάθουν.
Για να καταργηθεί λοιπόν η ελληνική γλώσσα και να εισέλθει ως επίσημη η αγγλική, όπως έχει δεσμευτεί η υπουργός, πρέπει πρώτα να σταματήσει η διδασκαλία της στο εξωτερικό. Με την πρωτοφανή αυτή απόφαση, ολοκληρώνεται ο πόλεμος στην διδασκαλία της ελληνικής στο εξωτερικό, ο οποίος είχε αρχίσει από την στιγμή που επιβλήθηκαν μειώσεις στο επιμίσθιο των εκπαιδευτικών του εξωτερικού παράλληλα με αύξηση της φορολογίας του, δώρο και αυτό της «σοσιαλιστικής» «πατριωτικής» κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ούτως ή άλλως πλέον δεν μπορούσαν να συντηρηθούν Έλληνες εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό. Αλλά για να είναι σίγουρη η υπουργός πως δεν θα βρεθεί κανένας τρελός που θα χαλάει από την τσέπη του για να διδάσκει ελληνικά, απαγόρευσε τελείως τις αποσπάσεις στο εξωτερικό. Ο λόγος τώρα ανήκει πρωτίστως στις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού, οι οποίες θα πρέπει να μιλήσουν για το ποιος και για ποιο λόγο επιδιώκει τον αφανισμό τους.

http://pemptieksousia.blogspot.com/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. peripeton avatar
  peripeton 03/06/2010 08:16:17

  Η απόφαση του υπουργείου έχει να κάνει με νέες αποσπάσεις, δηλαδή επιπλέον των υπαρχόντων. Πάρα πολλοί από τους ήδη αποσπασμένους όντως δούλευαν σε διοικητικές θέσης κωλοβαρέματος και τώρα επιστρέφουν στα διδακτικά τους καθήκοντα. Ξέρουμε μάλιστα και περιπτώσεις εδώ γύρω μας (στα ελληνικά σχολεία του Καναδά). Στην Ελλάδα οι αντίστοιχοι αποσπασμένοι διδάσκοντες σε διοικητικές θέσεις φτάναν τους 16 χιλιάδες. Γι'αυτό εφέτος, αντί να προσλάβουν νέους φέραν πίσω στα σχολεία αυτούς που είχαν αποσπαστεί απο δω κι απο κεί. Οπότε ναι μεν μειώνονται οι μισθοί και αυξάνεται η φορολόγησή τους (οπότε πολλοί που δούλευαν στο εξωτερικό δεν θέλουν να μείνουν εκεί) αλλά δεν μειώνονται οι αποσπασμένοι διδάσκοντες. Τουναντίον μάλιστα, ίσως αυξηθούν οι διδάσκοντες εφόσον θα παψουν να κάνουν τους υπαλλήλους σε διάφορες υπηρεσίες.

  Και πιστέψτε με ούτε με το ΜΠΑΤΣΟΚ ούτε με καμία κυβέρνηση έχω καλές σχέσεις....απλώς είμαι οπαδός της αλήθειας

  • lpap avatar
   lpap @ peripeton 03/06/2010 10:12:39

   Λάθος, αν γυρίσουν οι αποσπασμένοι με τριετία αυτόματα μειώνεται κατά πολύ ο αριθμός των αποσπασμένων στο εξωτερικό εκπαιδευτικών και δημιουργούνται προβλήματα. Ότι κάποιοι κάθονται και βολεύονται αυτό είναι μια άλλη ιστορία, αμαρτωλή.Αν λάβουμε σοβαρά υπόψη και τις μειώσεις επιμισθίου πχ για Γερμανία 1300Ε. πολλοί ζητούν να επιστρέψουν.Δεν ζεις με τόσα λεφτά στη Γερμανία!!ούτε στην Ελλάδα βέβαια..

 2. Μιχάλης avatar
  Μιχάλης 03/06/2010 08:40:22

  Τώρα θα φανεί για άλλη μια φορά ο μεγάλος ρόλος της Εκκλησίας στη διασπορά που σε τέτοιους δίσεκτους καιρούς αναλαμβάνει τα ουσιώδη. Άλλωστε είναι γνωστό ότι στην Αμερική συντηρούνται σχολεία ελληνικής γλώσσας από την Εκκλησία και τις εκεί κοινότητες.

  • lpap avatar
   lpap @ Μιχάλης 03/06/2010 09:18:28

   επίσης οι εκπαιδευτικοί που πάνε κει δουλεύουν σαν σκλάβοι 40 και 50 ώρες τη βδομάδα!!!!κι εξαρτάται η παραμονή τους από το αν τους ώσουν βίζα(αυτο έχι διευθετηθεί κάπως τελευταία) κι από τις ορέξεις του κάθε διευθυντή!!

 3. pizza avatar
  pizza 03/06/2010 08:44:52

  Οι δασκαλοι στο εξωτερικο οχι μονο καλεστηκαν να επιστρεψουν πισω, αλλα εχουν να πηρωθουν απο τον περασμενο Δεκεμβρη. Ετσι τωρα οι Ελληνες της διασπορας πρεπει να βασιστουν στον ευατο τους για να μη χαθη η Ελληνικη γλωσσα στα παιδια τους. Μπραβο στους πολιτικους μας!

 4. Μιχάλης avatar
  Μιχάλης 03/06/2010 08:47:17

  Υπάρχει ένα πρόσφατο βιβλίο (2010) σχετικό με το θέμα, αλλά και με ευρύτερη θεματολογία του Α. Κουρταλίδη ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ εκδ. Σταμούλη

 5. lpap avatar
  lpap 03/06/2010 09:51:49

  Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση ήταν ένας κατεξοχήν χώρος ρουσφετιού. Ο μόνος χώρος που αρκεί μια υπουργική απόφαση να σε στείλει εκτός συνόρων με τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται(μάλλον συνεπαγόταν). Η αλήθεια είναι πως χρειαζόταν αναπροσαρμογή στο πλαίσιο που την αφορούσε.. Αλλά κι αυτή η αλλαγή έγινε με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης. Χτες πληρωθήκαμε για το μήνα Μάιο, για τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι ορατό. Όλα τίθενται εν αμφιβόλω πια. Προσωπικά ξενοικιάζω και φεύγω καθώς αγνοώ τις βουλήσεις της πολιτικής ηγεσίας. Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται. Άμεση κατάργηση αποκλείεται.Απλά σκέφτονται, σε χώρες που είναι δυνατό, να καταργήσουν τους εκπαιδευτικούς και να διδάσκουν τη γλώσσα ωρομίσθιοι φοιτητές, ομογενείς και κάθε άλλος που έχει σχέση με αυτή. Μικρότερο κόστος σίγουρα, λιγότερες διδακτικές ώρες κι όχι επαγγελματική εργασία.
  Αν ήμουν δημοσιογράφος θα ερευνούσα το θέμα μια κι έχει πολύ "ψωμί" και οσμές σκανδάλων, διαχρονικές. Υπάρχει ένα που τρέχει στη Γερμανία με ένα κτίριο που αγοράστηκε κει και φύγαν πάρα πολλά χρήματα και το κτίριο τελικά δεν λειτουργεί. Και δεν είναι το μόνο.Κάτι που προσωπικά με έχει λυπήσει ιδιαίτερα είναι η στάση και η συμπεριφορά των Ελλήνων του εξωτερικού,όχι όλων. Σαν να τους χρωστάμε,σα να μην μας αγαπούν..περίεργη ψυχολογία αναπτύχθηκε με το πέρασμα του χρόνου.. Σε ό,τι με αφορά αγάπησα πιο πολύ την πατρίδα μου και κοιτώντας την από απόσταση βλέπω τον πλούτο της και σκέφτομαι πόσο την έχουμε κακοποιήσει όλοι μας, ο καθένας με τον τρόπο του και τα μέσα που διέθετε. Φοβάμαι πως αυτό συνεχίζεται με πιο βασανιστικές μεθόδους...κρίμα.Αν μπορούμε ας κάνουμε κάτι..ο θάνατος τη ζυγώνει.

 6. Dimi avatar
  Dimi 03/06/2010 09:56:05

  Η απάτη Οbama και οι συνέπειες http://bit.ly/OXXwg

 7. Νίκος avatar
  Νίκος 03/06/2010 10:26:07

  Το νεοταξικο ιερατειο της "προοδευτικοτητας" ειναι συνεπες στις ιδεοληπτικες τους εμμονες. Οι Δραγωνορεπουσηδες πολλαπλασιαζονται σαν τον μεταστατικο καρκινο. Επειση αισθανονται ανθρωπακια (φοβισμενα) με ελλειπη συνειδηση, βοηθουντων και των χρηματοδοτησεων, θελουν να μας μετατρεψουν ολους, και τα παιδια μας. Να θυμαστε τι εγραφε η αλλη ιεροταλιμπανισα του χατζηαβατισμου, η Κουλουρη, στο Σοροπληρωμενο πονημα της " Η Τυραννια της Ιστοριας":
  « Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΥΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
  ΕΠΑΝΑΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ!!».

 8. Νίκος avatar
  Νίκος 03/06/2010 10:30:03

  Να θυμαστε:

  « Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΥΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
  ΕΠΑΝΑΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ!!».

  Χ. Κουλουρη
  Καθηγητρια του Πανεπιστημιου Πελοποννησου

 9. maria avatar
  maria 03/06/2010 11:53:11

  Εντάξει θα γραφτώ να μάθω πακιστανικά γιατί μάλλον θα μου είναι πιο χρήσιμα από 'δω και πέρα ή μάλλον σε λίγο, έτσι όπως τα πάνε....Έκανα μεγάλη προσπάθεια να μάθω τα ελληνικά και, ενώ είμαι 20 χρόνια στην Ελλάδα, μαθαίνω ακόμα αυτήν τη θαυμάσια και πιο πλούσια γλώσσα, την γλώσσα των γλωσσών...
  Ντροπή τους, ντροπή! Πιστεύω πως και άλλοι που ήρθαν εδώ για να μείνουν και παρακολουθούσαν στις φιλοσοφικές σχολές τμήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για ξένους, συμφωνούν με την άποψή μου ότι από τότε που αρχίσαμε να σκεφτόμαστε στα ελληνικά, μας άνοιξαν καινούργιοι ορίζοντες... Δεν λέω λόγια στον αέρα, ούτε προσπαθώ να πω κάτι της αρεσκείας των "γλωσσοεθνικιστών" !;!;, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.
  Μπράβο τους-έτσι θα προωθήσουν τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία και την κληρονομιά της στον εξωτερικό....

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ maria 03/06/2010 13:29:06

   Μαρία, από πού κατάγεσαι?

 10. Dimi avatar
  Dimi 03/06/2010 13:13:21

  Μάθε Παιδί μου Γράμματα.. αλλά πού;;

  Τείχη της μοναξιάς και της σιωπής
  δοξασμένοι τόποι αίματος που σήμερα,
  σιωπή πλανάται γύρω σας, ποιός θα
  μιλήσει σ'αυτούς τους άμυαλους ανθρώπους
  για τις καταστροφές που ζήσατε?

  Greekddl


  Απαιδευσία Πάντων των Παθών Μήτηρ
  Η Αγραμματοσύνη είναι Μητέρα όλων των Παθών
  ~Πυθαγόρας ο Σάμιος

  Αφιερωμένο στην Anna Bilderberg, υπουργό
  ΜΗ Εθνικής Παιδείας και δια βίου Αμάθειας

 11. δρόμος avatar
  δρόμος 03/06/2010 13:27:40

  οι φίλοι σχολιαστές που μένουν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού θα μπορούσαν να μας ενημερώσουν για το τι συμβαίνει σχετικά στη χώρα τους?

  • lpap avatar
   lpap @ δρόμος 03/06/2010 13:30:24

   τι ακριβώς θέλετε να μάθετε;

 12. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 03/06/2010 15:30:38

  Η Διαμαντοπούλου τελικά έχει τέμα να διαλύσει την ελληνική παιδεία;

  1. Μειώνει προσλήψεις καθηγητών, αυξάνει μαθητές στις τάξεις.

  2. Κοβει την εκμάθηση ελληνικών στο εξωτερικό, εκεί που μας μιλούσαν και για εκπαιδευτική τηλεόραση.

  3. Δεν παρεμβαίνει σε όσα γράφονται στα τούρκικα βιβλία ιστορίας
  http://troktiko.blogspot.com/2010/05/blog-post_8347.html

  4. Δεν παρεμβαίνει και αδιαφορεί υποδειγματικά,όταν στη Θράκη σε εκδήλωση για το κλείσιμο των σχολείων τους οι Τούρκοι της περιοχής είχαν τυπώσει φανέλες και τις μοίρασαν στα παιδιά τις οποίες και φορούσαν με το σύνθημα:

  "Ανεξάρτητο τουρκικό κράτος της Θράκης"!!!

  5. Μη θυμηθούμε και τα περίφημα για ...πρώτη γλώσσα στα Ελληνικά σχολεία η Αγγλική, που κάποτε μας έλεγε...

  ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ; Οσο περνάει ο καιρός τόσο αποθρασύνεται γύρω από την συνειδητή υποβάθμιση της Ελληνικής παιδείας. Με ποιούς τα συμφωνεί και της επιτρέπουν να τα εφαρμόζει όλα αυτά;;;

  ΑΝΤΩΝΗ μας, ιδού ακόμη ένα πεδίον δόξης λαμπρόν!

  • χελιδόνι avatar
   χελιδόνι @ χελιδόνι 03/06/2010 16:18:42

   6. Δεν στηρίζει οικονομικά, την συμμετοχή στις Μαθητικές Ολυμπιάδες, όπως αναφέρετε σε προηγούμενη ανάρτηση. Στερεί δηλαδή, την δυνατότητα ανάδειξης ευφυιών παιδιών, που προέρχονται από τη δημόσια παιδεία.

   7. Αδιαφορεί υποδειγματικά για την ηρωική δασκάλα της Θράκης.

   8. Εμμέσως πλην σαφώς στηρίζει την νοοτροπία του "συνωστισμού στους προβλήτες της Σμύρνης το 22" στα σχολικά βιβλία.

   9. Μοναδική πρωτεραιότητα,της Υπουργείας της είναι η προσαρμογή της ελληνικής παιδείας στις ανάγκες κάθε μετανάστη κι όχι η ένταξη κάθε μετανάστη στην ελληνική παιδεία.

   Ολα τα παραπάνω, ίσως για κάποιους χώρους, να αποτελούν και τα καλύτερα εύσημα για την παρουσία της στην πολιτική.
   Το μέλλον θα δείξει, τις αντοχές σχεδιασμών περί τα πρόσωπα και τις πολιτικές τους!

 13. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 03/06/2010 16:13:52

  Δέν πῆρε τυχαῖα αὐτό τό ὑπουργεῖο,ἡ Κυρία(τρόπος τοῦ λέγειν Κυρία).
  Ὑπάρχει τρόπος,δύσκολος βέβαια,νά μάθουν Ἑλληνικά τά παιδιά,ἀρκεῖ νά ἐνδιαφερθοῦν οἱ γονεῖς.
  Αὐτό τό λέω,διότι γνωστοί μου στό ἐξωτερικό,σχημάτισαν ὁμάδα μέ τά παιδιά τους, καί ὁ πλέον μορφωμένος γονέας διδάσκει-μέ βιβλία πού ἔφεραν ἀπό τήν Ἑλλάδα- τά παιδιά ὅλων.Αὐτό ὅμως δέν ἀρκεῖ ἄν δέν μιλοῦν τήν Ἑλληνική μέσα στό σπίτι.
  Τά βιβλία πού πῆραν εἶναι καλλίτερα ἀπό τά τοῦ ὑπουργείου.
  Τούς ὑπέδειξα τά βιβλία μαθητοῦ καί καθηγητοῦ τῆς Κυρίας Τζιροπούλου,καί τήν Γραμματική καί Συντακτικό τοῦ Τζαρτζάνου.
  Ἄς μᾶς τά ἀπαγορεύση αὐτά ἡ Διαμάντω ἄν τολμᾶ καί ἄν μπορῆ.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Kὀριννα 03/06/2010 16:59:57

   Για την εν λόγω κυρία είχα ακούσει ότι είναι σλαβόφωνη (δεν ξέρω αν είναι αλήθεια). Η φάτσα της επίσης σλαβοφέρνει.

 14. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 03/06/2010 17:04:31

  Ὁταν εἰσαχθῆ ἡ Ἀγγλική ὡς ἐπίσημη γλῶσσα πῶς θά ἑρμηνεύεται στό λεξικό ἡ φράσις cabinet man;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Kὀριννα 03/06/2010 17:14:38

   Άνθρωπος του καμπινέ.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Kὀριννα 03/06/2010 17:16:57

   Κόριννα, στον αυτόματο μεταφραστή του google λέει:
   cabinet man = άνθρωπος υπουργικό συμβούλιο.
   Δοκίμασε το και θα δείς.
   Μάλλον το μεταφράσανε με το google. Δεν ξέρω βέβαια άν στο google έχουν Oxford English, Amerikan English ή Cockney.

 15. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 03/06/2010 18:24:23

  Δλδ,δέν ἔχουν ἀνθρώπους πού νά γνωρίζουν τήν Ἀγγλική καί καταφεύγουν στό google;
  Λογικά ὁ πολιτικός εἶναι MP καί ὁ ἄλλος εἶναι cabinet maker,cabinet man; Λοιπόν ἔχεις δίκιο ,εἶναι ὁ ἄνθρωπος τοῦ καμπινέ.
  Βρῆκα ἑταιρεία "cabinet man"πού διαφημίζεται μέ τό:The most important conversations take place in the kitchen.

  • denkserotipota avatar
   denkserotipota @ Kὀριννα 03/06/2010 18:26:47

   Μάλλον για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα η κυρία που είναι Υπουργός Παιδείας θα βάλει από του χρόνου στα ελληνόπουλα πριν μάθουν καν το Ελληνικό αλφάβητο να μαθαίνουν και αγγλικά. Αλλωστε είχε πει πρώτη ότι επίσημη γλώσσα να κάνουμε τα αγγλικά....

   Αλήθεια που γυρίζει αυτή σήμερα? Πήγε Ισπανία?

 16. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 03/06/2010 18:28:02

  anonymous,
  καί ἐγώ τό ἔχω ἀκούσει.Εἶναι ὅμως ἀλήθεια;
  Καί ὁ Πετσάλνικος Σλαυοφέρνει,κῦττα τήν κεφάλα του.

  • nixteri avatar
   nixteri @ Kὀριννα 04/06/2010 00:42:40

   Μην κρίνεις από κατατομές, γιατί κι εμένα ο Γερουλάνος μου θυμίζει τους πρωταγωνιστές του AVATAR.

 17. anhsyxos thrakas avatar
  anhsyxos thrakas 04/06/2010 01:26:41

  Τι διαφορετικό θα περίμενε κανείς από τη κα Bilderberg. Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ βλάπτουν σοβαρά την υγεία.Η Ηγεσία του Υπουργείου διαβίου Μάθησης Αγγλικής, Αφγανικής, Πακιστανικής πλην ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ είναι για τον Κεάδα ( ή μήπως για το GRAND CANYON..?).Ειδικότερα ΑΥΤΗ Η ΜΙΑ Κα ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.ΜΙΣΟΣ, ΑΗΔΙΑ & ΑΠΕΧΘΕΙΑ.Έπεται το άλλο αστέρι η ΚΑ ΔΡΑΓΩΝΑ.ΔΙΓΛΩΣΣΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ (ΤΟΥΡΚΙΚΑ & ΕΛΛΗΝΙΚΑ θα διδάσκονται τα παιδιά) στη ΘΡΑΚΗ. ΠΟΣΟ Α Ν Θ Ε Λ Λ Η Ν Ε Σ είστε...?
  Π Ο Σ Ο Π Ο Υ Λ Η Μ Ε Ν Ε Σ...? Πόσο ΑΘΛΙΕΣ και πόσο μισητές στον μέσο εκπαιδευτικό, στον μέσο ΄ΈΛΛΗΝΑ...!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.