#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/12/2013 10:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Καταπέλτης» για την Τρόικα το ΕυρωκοινοβούλιοΜε μελανά χρώματα περιγράφεται ο ρόλος της τρόικας στο προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ)που  κατατέθηκε την Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ.

Το προσχέδιο κατατέθηκε από τους επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε να διενεργήσει σχετική έρευνα, τον Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ, Αυστρία) και τον Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Γαλλία).

Στο προσχέδιο ασκείται κριτική και στην Ευρωζώνη για την έλλειψη νομικής βάσης στη σύσταση της τρόικας, αλλά και στον ρόλο της τρόικας καθώς δεν λήφθηκαν υπόψη οι επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων πολιτικών τόσο στην Ελλάδα όσο και στα υπόλοιπα κράτη μέλη που έχουν πληγεί από την κρίση.

Όπως σημειώνεται τα προγράμματα προσαρμογής που εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα δεν εμπόδισαν την ελεγχόμενη χρεοκοπία, αλλά ούτε και την μετάδοση της κρίσης στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Επίσης στο προσχέδιο ασκείται κριτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το διπλό ρόλο που έχει τόσο ως μέλος της τρόικας, όσο και ως θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σχέδιο αυτό επίσης παρουσιάζει ενδεικτικά ορισμένες κατευθύνσεις για τα πεδία όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για βελτιώσεις των προγραμμάτων κατά την άποψη των εισηγητών.

Σε αυτά τα πεδία περιλαμβάνονται οι δομές λήψης αποφάσεων και αναφέρεται ότι πρέπει να αυξηθεί η συνοχή, η διαφάνεια και η λογοδοσία, λαμβανομένης υπόψη και της αναθεώρησης των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στους οποίους είχαν βασιστεί οι υποθέσεις που διατυπώνονταν, κατά την ανακοίνωση της Επιτροπής Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο θα αποτελέσει τη βάση του πολιτικού έργου που θα αρχίσει τον Ιανουάριο, με ακροάσεις σημαντικών παραγόντων που καθόρισαν το περιεχόμενο των προγραμμάτων στήριξης και την αποστολή αντιπροσωπειών του ΕΚ στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Το κείμενο που κατατέθηκε, σύμφωνα με την Επιτροπή, επισημαίνει πως χρειάζονται επίσης βελτιώσεις και σε εθνικό επίπεδο, όσον αφορά κυρίως το σε ποιον «ανήκει» η ευθύνη για την διαδικασία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων καθώς εάν δεν υπάρχει τέτοια απόδοση ευθυνών η εφαρμογή είναι λιγότερο αποτελεσματική και οι επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων λιγότερο θετικές.

Σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που παρατίθεται, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών θα μεταβεί στη Λισαβόνα από την 6η ως την 7η Ιανουαρίου 2014, στην Αθήνα από την 8η ως την 9η Ιανουαρίου, στην Λευκωσία από την 10η ως την 11η Ιανουαρίου και στο Δουβλίνο την 16η ως την 17η Ιανουαρίου.

Ενώπιον της επιτροπής θα μιλήσουν παράλληλα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα Όλι Ρεν (13η Ιανουαρίου), ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ (14η Ιανουαρίου) και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ (15η Ιανουαρίου). Το σχέδιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί κι επίσημα στην Επιτροπή την 16η Ιανουαρίου στο Στρασβούργο. Προγραμματίζονται επίσης και άλλες επαφές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δρυς avatar
  Δρυς 19/12/2013 11:30:56

  Πώς μπόρεσε να τα κάνει αυτά εδώ στην Ελλάδα η Τρόικα; Αφού κάναμε ...διαπραγματεύσεις. Τι έγινε και το καθαρό υπόλοιπο ήταν τόσο χρεωστικό για τη χώρα; Θα τα γράψει η ιστορία σύντομα ή μάλλον άρχισε να τα γράφει.

 2. Free Democrat avatar
  Free Democrat 19/12/2013 11:48:25

  To Ευρωπαικό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε τον θεσμικά διακοσμητικό του ρόλο.

  Ο έλεγχος των πολιτικών που σχεδιάζονται και εγκρίνονται από την Ευρωπαική Επιτροπή και την ΕΚΤ και παραδίδονται προς εφαρμογή από τα κράτη-μέλη είναι απόλυτα ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟΣ, ελλειπέστατος και προκλητικά κατόπιν εορτής.

  Το προσχέδιο αυτό της έκθεσης του ΕΚ βέβαια είναι ενδεικτικό του κλίματος αμηχανίες που υπάρχει στους κύκλους της Ένωσης κυρίως για το Ελληνικό αδιέξοδο.

  Παραλλήπτες του μηνύματος στην Αθήνα υπάρχουν άραγε..???

 3. πΔπ avatar
  πΔπ 19/12/2013 12:29:01

  Και ο... Παγκόσμιος Στοχαστής, Κύριε;
  Ο... βραβευθείς από το Γερμανικό Κοινοβούλιο:(

 4. Χαρης avatar
  Χαρης 19/12/2013 13:06:18

  Που κρυφτηκαν οι διαφοροι μνημονιακοι που γραφουν εδω μεσα; Το μνημονιο κυριοι απετυχε παταγωδως εξαφανισε τους μικρομεσαιους,εξαθλιωσε 1,5 εκ. ανεργους και ολα αυτα για να μην θιξουμε τα συμφεροντα των μπομπολαιων και φυσικα για να μην θιξουμε τον κομματικο στρατο που διορισαν οι πασοκοι και τους διπλασιασε η κυβερνηση Καραμανλη.

  • Δρυς avatar
   Δρυς @ Χαρης 19/12/2013 13:55:32

   Πες τα Χρυσόστομε

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Χαρης 20/12/2013 10:03:19

   Το Μνημόνιο είναι το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ αυτών των κακών που αναφέρεις κι όχι η αιτία.
   Δεν χρειάζεται να μας πει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τι τρέχει εδώ.
   Ηδονιζόμαστε να μας χαϊδεύουν τα αυτιά!
   Ξέρουμε για την διάλυση του Κράτους, τη διαφθορά, την παρασιτική λειτουργία της Οικονομίας, για τους ανίκανους πρίγκιπες που μας κυβερνούν. Ξέρουμε πως ως Κοινωνία είμαστε βουτηγμένοι στη σήψη και βολεμένοι στη ραστώνη όσο ερχόντουσαν τα δανεικά και τα προγράμματα της ΕΕ.
   Ξέρουμε ότι όλοι μισοκλείναμε το μάτι στην παραφροσύνη που μας κυβερνούσε.
   Και σήμερα; Η μόνη προσπάθεια που καταβάλουμε είναι αντίσταση στην Τρόικα για να μη χαλάσει τη ζαχαρένια μας. Αγώνας να προλάβουμε να αρπάξουμε ό,τι έχει απομείνει από
   το πάρτι της εθνικής διαστροφής.
   Δύο κριτήρια καταδεικνύουν ποιο το μέλλον μιας χώρας: Το επίπεδο διαφθοράς και ανταγωνιστικότητας. Και στα δύο είμαστε σε τραγικό επίπεδο.
   Ποια ήταν η πορεία της παραγωγής τα τελευταία 30 - 40 χρόνια;
   Ποια είναι η προέλευση των πόρων αύξησης του βιοτικού μας επιπέδου την ίδια περίοδο;
   Πού οφείλεται η στατιστική αύξηση του ΑΕΠ;
   Ποι0ες είναι οι τάσεις του παγκόσμιου καταμερισμού εργασίας και ποια η θέση της ελληνικής παραγωγής σε αυτή;
   Ερωτήματα που ως Κοινωνία δεν θέσαμε στις πολιτικές ελίτ που μας κυβερνούν, αλλά ούτε και στον εαυτόν μας.

 5. Νάρκισσος avatar
  Νάρκισσος 19/12/2013 14:05:08

  Διαβάστε τα "πρωτόκολλα ....". Θα δείτε ότι υλοποιούνται. Μην αναρωτιέστε άλλο για το τι συμβαίνει.

 6. dionisis avatar
  dionisis 19/12/2013 14:27:13

  κλσπ σας.....πολυ καλα κανει η ευρωπη,και εχει συσταθει εξεταστικη επιτροπη για την τροικα και τα μνημονια.....αυτο που θα ηθελα να μαθω,ειναι γιατι η νδ,,, και δεν γραφω για το πασοκ,γιατι αυτοι ειναι οι κυριοι υπεθυνοι,δεν προχωρα σε αναλογη εξαταστικη επιτροπη......υγ αν χρειασθει να καταθεσει ο κυριος σαμαρας,και βενιζελος,θα καταθεσουν?????

 7. X Rhodesian s.a.s avatar
  X Rhodesian s.a.s 19/12/2013 19:36:37

  '''«Καταπέλτης» για την Τρόικα το Ευρωκοινοβούλιο''' Γρήγορα τον Κεδίκογλου.... να ''συνετίσει'' το Ευρωπαικό κοινοβούλιο

 8. Dal avatar
  Dal 19/12/2013 23:45:24

  ΓΙΑ ΤΟ «ΛΑΘΟΣ» ΤΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΩΝ.(αξίζει να διαβαστεί).

  Στο ζήτημα του «λάθους» της Τρόϊκα επανέρχεται εκ νέου.Πρώτα από τη Κριστίν Λαγκάρντ και μόλις προχθές από έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να γραφούν κάποια πράγματα ως απάντηση στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

  Πρόσφατα οι Θ.Μαριώλης και Γ.Σώκλης πραγματοποίησαν μια ίσως μοναδική για την Ελλάδα μελέτη(από ιδιώτες μελετητές),με στόχο τον υπολογισμό του «Σραφφαϊνού Πολλαπλασιαστή της Ελληνικής Οικονομίας» για το έτος 2010.Ο εν λόγω πολλαπλασιαστής συνίσταται από 63Χ63=3969 επιμέρους πολλαπλασιαστές , οι οποίοι προσδιορίζουν τις μεταβολές στο καθαρό προϊόν, που λαμβάνει χώρα από μια υποθετική αύξηση της αυτόνομης ζήτησης κατά μια μονάδα. Σ’αυτή τη βάση είναι δυνατόν να εκτιμηθούν οι μεταβολές στο αεπ και στη συνολική απασχόληση, που συντελούνται από κάθε μεταβολή της αυτόνομης ζήτησης.

  Η μελέτη απέδειξε ότι η μέση τιμή των πολλαπλασιαστών είναι 1,707. Η μέση τιμή δε των πολλαπλασιαστών του Δημοσίου τομέα ανέρχεται στο 2, από τις υψηλότερες του συστήματος.

  Προ δύο και πλέον ετών ο Θ.Μαριόλης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο, πραγματοποίησε ανάλογη μελέτη με τον Κεϋνσιανό πολλαπλασιαστή που για την ελληνική οικονομία έχει ως εξής:
  Π=1/[(σ m)(1-τ) τ]

  όπου σ είναι η ροπή προς αποταμίευση με τιμή σ=0.12, m είναι η ροπή προς εισαγωγές με τιμή m=0,28 και τ είναι ο φορολογικός συντελεστής (φόρος ανά μονάδα εισοδήματος) με τιμή τ =0,31.

  Οι τιμές των συντελεστών( σ και m) αντιστοιχούν στο ποσοστό για αποταμίευση και εισαγωγή για κάθε Ευρώ εισοδήματος . Τα μεγέθη των συντελεστών της εξίσωσης αποτέλεσαν επιλογές του Θ. Μαριόλη από εκτιμήσεις άλλων μελετητών.

  Ο πολλαπλασιαστής σύμφωνα με τα παραπάνω διαμορφώθηκε στο 1,71. Η ίδια ακριβώς τιμή ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Μπλανσάρ, στο τέλος του 2012 όμως!.Σχεδόν ίδια ήταν και η μέση τιμή της πρόσφατης μελέτης του Σκραφφαϊνού πολλαπλασιαστή!.

  Επίσης από την κευνσιανή θεωρία απέδειξε με μαθηματικούς τύπους, ότι για τον ισοσκελισμό του πρωτογενούς ελλείμματος που το 2009 ήταν 8%, θα απαιτηθούν μέτρα ύψους 17% του ΑΕΠ. Το εν λόγω αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την τιμή του πολλαπλασιαστή τον οδήγησε στην εκτίμηση ότι η ύφεση θα ανέλθει στο 29%, (17X1,71). Για τον ισοσκελισμό του πρωτογενούς ελλείμματος και μόνον.

  Με δεδομένο δε ότι η αθροιστική ύφεση διαμορφώθηκε στο τέλος του 2012 περίπου στο 22%, η εκτίμησή του Μαριόλη είναι πάρα πολύ κοντά στην πραγματικότητα(συμπεριλαμβανομένης της αναμενόμενης ύφεσης για το 2013 γύρω στο 4%) .

  Ας σημειωθεί ότι υπήρξε ο μοναδικός οικονομολόγος στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό(δεν γνωρίζω άλλον), που με αξιοσημείωτη ακρίβεια προέβλεψε τα εν λόγω μεγέθη έγκαιρα . Ας μην επιτιμούμε λοιπόν την χώρα μας και τον λαό της ακολουθώντας τόσο τυφλά την προπαγάνδα που άλλοι, με συμφέροντα, μας επιβάλουν.Στη Ελλάδα υπάρχουν αξιόλογοι επιστήμονες και όχι μόνον.

  Ας τελειώνουμε όμως και με τη ΠΑΡΑΜΥΘΑ του λάθους. Δεν υπήρξε κανένα λάθος, αλλά μια εσκεμμένα λαθεμένη εκτίμηση ( τρόϊκας και κυβερνώντων) για να οδηγηθεί σταδιακά ο πληθυσμός στον εθισμό των μέτρων, σε συνδυασμό με τον γκεμπελικής εμπνεύσεως ψυχολογικό πόλεμο ενάντια σε κάθε κοινωνικό στρώμα. Αν εξ αρχής ανακοίνωναν τη πραγματικότητα που βιώνουμε τώρα, θα υπήρχε καθολική αντίδραση.
  Ας θυμηθούμε τις εκτιμήσεις του μνημονίου Α’(αυτό που πήγε αδιάβαστο),για το τέλος του 2012: αθροιστική ύφεση 5! και ανεργία 16!(ήταν οι μέγιστες προβλeπόμενες τιμές). ΜΙΛΑΜΕ ΔΙΑΝΑ Η ΤΡΟΪΚΑ!Αυτοί δεν θα έπρεπε να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη?Τι λέμε τώρα?Εμείς έχουμε τον Λιάπη κ.λ.π να ασχοληθούμε .
  ΠΡΟΤAΣΗ: ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΥΡΩ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΥΠΩΣΕΙ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 16/1/2014 ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ,ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙ Σ’ΑΥΤΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ . ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΑΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΒΡΟΥΝ.
  http://www.theo-mariolis.gr/files/gr/Publications/pop_arthra/Sraffian_%20Multiplie...


  Ζητώ την επιείκεια για το μέγεθος, και το τεχνικό της ανάρτησης.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Dal 20/12/2013 10:30:05

   Πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση του μοντέλου.
   Όμως, το ζήτημα είναι η αδυναμία πολλών χωρών της Ευρώπης (όχι κατ΄ ανάγκη με την ιδιότητα τους ως μέλη της ΕΕ) να προσαρμοστούν στις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας.
   Το ζήτημα αυτό δεν είναι επιστημονικό, αλλά πολιτικό. Δλδ. με την κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ, την είσοδο στην παγκόσμια παραγωγή νέων πολιτικοοικονομικών δυνάμεων - Κίνα, Α. Ανατολή, Ινδία κτλ. και ταυτόχρονα με την κυριαρχία του τραπεζοπιστωτικού κεφαλαίου επί του βιομηχανικού, την εξέλιξη της τεχνολογίας, την κυριαρχία των μεγάλων μεγεθών στην παραγωγή και το εμπόριο, τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς των δυτικών κρατών κτλ. τα Κράτη είναι αντιμέτωπα με τεράστιες προκλήσεις. Η παγκόσμια παραγωγή, η οικονομία είναι σε περίοδο πλήρους ανακατάταξης. Μέσα από τη διαδικασία αυτή δημιουργούνται νέες κυρίαρχες δυνάμεις, νέα οικονομικά συμφέροντα νέες μορφές πολιτικής κυριαρχίας.
   Η κατάσταση αυτή ήταν γνωστή ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πολλές χώρες της Κ. Και Β. Ευρώπης προχώρησαν ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και συνεχίζουν συντεταγμένα σε πολιτικές μνημονιακού χαρακτήρα.
   Η Επιστήμη της Οικονομίας ναι μεν είναι πολλή χρήσιμη τεχνικά. Λειτουργεί, όμως, ως εργαλείο νομιμοποίησης πολιτικών επιλογών. Επομένως, δεν αρκεί ο εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού.
   Στη χώρα μας πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα:
   Ποια η θέση της παραγωγής μας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας;
   Καθώς και:
   Ποιες οι επιβεβλημένες πολιτικές από την απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα.

 9. benny avatar
  benny 20/12/2013 08:56:56

  Χαρης-Χ.Rhodesian :ζωγραφιζεται.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.