#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/10/2010 07:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατανοώντας την Angela MerkelΗ Angela Merkel θεωρείται από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη. Ακόμη όμως και αν κάτι τέτοιο ισχύει, το τσουνάμι των αντιδράσεων στις πρόσφατες δηλώσεις της περί της πολυπολιτισμικότητας στη Γερμανία, θα πρέπει να την εξέπληξαν έντονα. Η  κάθε της λέξη αναλύθηκε, κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Η εφημερίδα The Australian θεωρεί πως η Merkel «απορρίπτει την έννοια του πολιτισμικού πλουραλισμού». Η Washington Post υποστηρίζει πως «η άποψη της ειρηνικής συμβίωσης μεταναστών και Γερμανών, απορρίπτεται από την Merkel ως οφθαλμαπάτη». Το ρωσικό lRT TV αναρωτιέται «αν πέθανε η διαφορετικότητα», ενώ η εφημερίδα Miami Herald, ερμηνεύει τις δηλώσεις της ως εξής: Muhammad, go home! και συμπληρώνει, «ζούμε μια θλιβερή ιστορική αντήχηση, όπου μια Γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών ως αποτυχία. Και ποια είναι η εναλλακτική λύση; Θα αυτοανακηρυχτεί μήπως η Γερμανία ως κράτος ενός μόνο πολιτισμού; Μα αυτό το δοκίμασε ήδη, και απέτυχε…».

Και έτσι, τίθεται το εξής ερώτημα: Γιατί μια, κατά τα άλλα μετριοπαθής γυναίκα, να υιοθετεί τις απόψεις κάποιων αντί –μεταναστών λαϊκιστών; Γιατί να πάρει μια θέση που θα μπορούσε να αποκληθεί ρατσιστική; Μήπως πρόκειται απλά για τα γερμανικά της γονίδια, όπως λέει η Miami Herald; Η απάντηση είναι απλή. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν είναι ο άνθρωπος που όλοι νομίζουν. Θα πρέπει τώρα να αναλύσουμε το τι ακριβώς είπε και τι εννοούσε, και για να γίνει αυτό, θα  πρέπει να βάλουμε τα σχόλια της μέσα σε κάποιο πλαίσιο.

«Είμαστε χώρα που προσκάλεσε επισκέπτες εργάτες στη δεκαετία του 1960. Σήμερα ζουν ανάμεσά μας. Για κάποιο διάστημα ξεγελούσαμε τους εαυτούς μας. Λέγαμε πως δεν θα μείνουν, αλλά πως κάποτε θα φύγουν. Όμως αυτό δεν έγινε… Θα κάνουμε κάτι multi-kulti, θα ζούμε δίπλα αλλά αποστασιοποιημένοι ο ένας από τον άλλο, και θα δηλώνουμε πόσο χαρούμενοι είμαστε. Αυτή η προσέγγιση απέτυχε παταγωδώς|».

Οι Γερμανοί δεν φημίζονται για το χιούμορ τους. Όμως διαθέτουν ειρωνεία και σαρκασμό. Το βίντεο της ομιλίας της, δείχνει πως η Merkel επέδειξε σαρκασμό μιλώντας για το multi-kulti,και θεωρώντας το ως ένα «χίπικο» όραμα για την ειρήνη, την αγάπη, και την αδελφότητα. Ο γερμανικός όρος multi-kulti συνήθως μεταφράζεται ως πολυπολιτισμικότητα. Αλλά η πολυπολιτισμικότητα έχει δυο έννοιες. Την πολιτισμική διαφορετικότητα, και την απουσία πιέσεων προς τις διαφορετικές κουλτούρες για αφομοίωση ή ένταξη στην ισχύουσα κοινωνία. Ο γερμανικός όρος multi-kulti, αφορά μόνο στη δεύτερη έννοια. Για αυτό και για την Merkel, ο όρος θυμίζει αριστερισμό και πράσινο ουτοπισμό. Πιστεύει πως οδήγησε στην δημιουργία παράλληλων κοινωνιών, όπου οι μετανάστες δεν έχουν καμία σύνδεση με τη γερμανική κοινωνία. Η γερμανική γλώσσα δεν χρησιμοποιείται καν στις γειτονιές που φαντάζεται η καγκελάριος, όταν αναφέρει τον όρο multi-kulti.

Η Angela Merkel είναι συντηρητική. Δεν πιστεύει στην αμερικανική άποψη περί καζανιού, μέσα στο οποίο οι διάφορες κουλτούρες αναμιγνύονται, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νέας κοινωνίας. Στα δικά της μάτια, θέλει τους μετανάστες να αφομοιώνονται και να γίνονται μέρος μια κυρίαρχης κουλτούρας που ορίζει τη κοινωνία της χώρας της. Το συντηρητικό  κόμμα του οποίου ηγείται, έχει μια επιθετική άποψη, με επίκεντρο το κράτος, και υπέρ της παρεμβολής στα θέματα της ενσωμάτωσης των μεταναστών, που μπορεί να αποτυπωθεί σε οκτώ λέξεις: Ενσωματωθείτε- Και αν δεν σας αρέσει, να φύγετε!

Το αν αυτή η άποψη ταιριάζει σε μια πολυθρησκευτική, πολυεθνική Ευρώπη, όπου κυριαρχεί η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, είναι ένα ερώτημα. Όμως εδώ δεν πρόκειται για το τέλος του πολιτισμικού πλουραλισμού, ούτε πρόκειται για ρατσισμό. Και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά. Η Merkel υπογράμμισε πως «το Ισλάμ αποτελεί σήμερα μέρος της Γερμανίας». Και όπως φαίνεται,  προετοιμάζει το κόμμα της και τον λαό της για ακόμη περισσότερη, και όχι λιγότερη  μετανάστευση. Και μάλλον απορρίπτει τις θεωρίες των λαϊκιστών και των αντι-ισλαμιστών που διδάσκουν μίσος.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση μας έχει φέρει σε μια (ελπίζουμε) σύντομη περίοδο από-παγκοσμιοποίησης. Ο εθνικισμός βρίσκεται σε άνοδο, όπως σε άνοδο βρίσκονται και τα αισθήματα που είναι ενάντια στη μετανάστευση και στο ελεύθερο εμπόριο. Και ως μέρος του πακέτου αυτού, συμπεριλαμβάνεται και η κόντρα με το κατεστημένο. Τα προϊόντα αυτής της νέας τάσης είναι, μεταξύ άλλων, ο Geert Wilders  στην Ολλανδία, ο Thilo Sarrazin στη Γερμανία, ο Jimmie Akesson στη Σουηδία, και ένα μεγάλο μέρος του κινήματος  Tea Party στις ΗΠΑ.

Είναι πολύ δύσκολο να διοικήσεις ένα κράτος μέσα σε αυτό το διαμορφωμένο περιβάλλον. Και για αυτό δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζουμε αυτούς που μας κυβερνάνε με χαρακτηρισμούς που ίσως δεν τους ταιριάζουν.

Του: Thomas Kleine-Brockhoff (German Marshall Fund of the USA)

Απόδοση:S.A.

Πηγή: http://www.realclearworld.com/articles/2010/10/21/understanding_angela_merkel_99242.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tony avatar
  tony 23/10/2010 07:55:15

  Στο τέλος θα πει, ότι οι μετανάστες τα έφαγαν,και νομίζει ότι θα ξεμπλέξει.
  Κάτι σαν την ισχυρή Ελλάδα του 2004.
  Ο μύθος της πανίσχυρης Γερμανίας.
  Άραγε ποιοι θα ρίξουν πρώτοι το κανόνι, εμείς η αυτοί?

 2. neotera avatar
  neotera 23/10/2010 08:28:25

  Οι αγγλοαμερικάνοι θα ριξουν πρώτοι το κανόνι επειδή έχουν πιό αμαρτωλο καζινοκαπιταλισμό. Η παραγωγή τους έπεσε πολύ τα τελευταία χρόνια και ανέβηκε σε ανεξέλεγκτα επίπεδα η κυκλοφορία πληθωριστικών αξιών. Κυβερνώνται από τη ρεμούλα των αγορών, από γκόλντμαν σακς, ξέφρενη βία ως θέαμα, τρόμο και Σία. Και αυτά θέλουν να εξάγουν.
  Η μεγάλη πληγή που έχουν και την οποία κατόρθωσαν να μεταδώσουν στην ευρώπη και ευρύτερα είναι κυριαρχία της μονοδιάστατης δημοσικαφρίλας τους που κατευθύνεται από τις υπηρεσίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη. Αυτό φαίνεται περίτρανα από τις λυσσαλέες επιθέσεις απ' όλα τα μεγάλα μήντια εναντίον των ευρωπαίων ηγετών τους οποίους του κάκου προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν για να βάλουν μαριονέτες όπως έκαναν προ πολλού στην ελλαδίτσα μας. Οι επιθέσεις με "αναλύσεις" του κώλου κατά τηνς Μέρκελ, η οποία εδώ πληρώνει το χιούμορ της όπως λέει και η ανάρτηση, δεν έχουν κάποιο νόημα πολιτικό, πέρα από την προπαγανδιστική στράτευση των μέσων που τις εξαπολύουν. Θέλουν ξέφραγο αμπέλι όλες τις κοινωνίες εκτός από τη δική τους, για να μας κάνουν σαν τα μούτρα τους λοστ ιν σοσιαλ σπέϊς αν μηνινγκς. Γι αυτό διακινούν ευρύτατα, οι ίδιοι οι σιωναζί των κουρελομήντια τα δήθεν αντιρατσιστικά και ανθρωπιστικά τους μούλτι κούλτι φληναφήματα επί των οποίων δεν αποδέχονται ούτε καν λεπτή ειρωνία σαν της Μέρκελ εδώ.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ neotera 23/10/2010 10:34:32

   Νeotera, αυτό που είπες είναι απόλυτα αληθές. Εχουμε ένα λόμπυ καλά αμειβόμενων δημοσιογράφων-γκουρού, χωρίς απαραίτητα εξειδικευμένες γνώσεις σε συγκεκριμένους τομείς και κυρίως χωρίς πραγματική ιστορική παιδεία, που αναπαράγουν όλα τα φτηνά κλισέ της Νέας Αριστεράς, αμερικανικής κοπής, και είναι έτοιμοι να ισοπεδώσουν όποιον ηγέτη μιλάει με την κοινή λογική.
   Δες και στα δικά μας, ποιοι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.

   Μπροστά σε τέτοιο ολοκληρωτισμό, αντιδράσεις όπως αυτές κατά του Αλαβάνου και της συμμορίας του χτες ήταν απλά απόλυτα φυσιολογικές και μάλλον μετριοπαθείς.

 3. kiki avatar
  kiki 23/10/2010 09:11:43

  Το εχουν ξανακανει οι Γερμανοι,και ελληνες τσιμπησαν και γυρισαν πισω,με καποιο χρηματικο αντιτημο.Θα το κανει τωρα για Τουρκους και Αραβες.
  Εμεις αν ειχαμε κυβερνηση οχι νενεκων ,σε καθε λαθρομεταναστη να διναμε χαρτια και να τον στελναμε οπου ηθελε ,να δεις το Μερκελ ,τι κολοπυλαλα θα το επιανε.
  Δεκα χιλιαδες Αφγανους και αλλους δεκα Πακιστανους και αντε αλλους χιλιους Τουρκους να δεις το Μερκελ.να το γονατισεις.

  • lelos avatar
   lelos @ kiki 23/10/2010 10:15:09

   Eleos!!! Pas kala?

   • καινός avatar
    καινός @ lelos 23/10/2010 17:50:20

    μια χαρά τα λέει...

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/10/2010 10:38:21

  Άλα τις, συμπάθειες που απέκτησε η "φιλέλλην" Άνγκελα στην Ελλάδα!
  Τώρα που δύει το πολιτικό άστρο της. Κρίμα, αργήσαμε.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Ο Θείος 23/10/2010 11:44:05

   Δεν είναι θέμα προσωπικής συμπάθειας, ούτε "φιλελληνισμού" ή "ανθελληνισμού" της Μέρκελ. Δεν αφορά στο πρόσωπο της Μέρκελ ή στην πολιτική της έναντι της Ελλάδας. Η Γερμανίδα είπε κάτι που μέχρι πρότινος θα ήταν αδιανόητο να λεχθεί επισήμως και μάλιστα από πρωθυπουργό, αν και ήταν κοινώς παραδεκτό από ευρύτατα στρώματα της κοινωνίας.
   Αφορά ή όχι και στην Ευρώπη γενικοτερα και στην Ελλάδα ειδικότερα αυτό που είπε η Μέρκελ; Εδώ είναι η ουσία.
   Οπως συνηθίζεις, προσπαθείς να στρέψεις το θέμα αλλού όταν δεν σε συμφέρει...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΒΙΣ 23/10/2010 11:55:02

    Δεν στρέφω, για την ουσία μιλώ: Επισημαίνω ότι το είπε τώρα, που έχουν "πατώσει" δημοσκοπικά τα κόμματα του συνασπισμού της και βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο (μετά τα λάθη της στην Ευρωπαική πολιτική). Γιατί δεν το είπε πρίν ένα χρόνο, όταν κέρδιζε τις εκλογές και είχε "φρέσκια" δύναμη;
    Προσπαθεί απλά να συσπειρώσει τον σκληρό πυρήνα οπαδών, μη της διαρρεύσει ακομη και αυτός (έσκασε μύτη και ο Σαρατσίν, χα χα, σοσιαλδημοκράτης, τραπεζίτης και "αντιμουσουλμάνος", συνδυασμός που σκοτώνει!).
    Για να καταλάβεις το δημσκοπικο της αδιέξοδο, δες:
    h**p://www.spiegel.de/flash/flash-24389.html
    και πάτα το κουμπί "max".
    Κι από την άλλη, πρίν δυο-τρείς μήνες την βρίζαμε όλοι μαζί οι Έλληνες (και δικαίως). Τώρα λέει αλήθειες;
    Μας έφαγε το εφήμερο και ο τακτικισμός, τελικά.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ ΒΙΣ 23/10/2010 12:29:52

    1. Eγώ ποτέ δεν την έβρισα τη Μέρκελ, ούτε φυσικά την εκθείσα. Μπορεί κανείς να την θεωρεί κοντόφθαλμη ως προς τη νομισματική της πολιτική, αλλά και αυτό είναι υπό αίρεση. Εξελέγη ως καγκελάριος της Γερμανίας, όχι ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αρα θα κοιτάξει τα συμφέροντα της Γερμανίας, πρώτιστα. Και μάλλον δεν εχει αυταπάτες περί παγκόσμιας διακυβέρνησης...
    Ειμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έχουμε πρωθυπουργό που δεν προτάσσει τα συμφέροντα της χώρας του. Λόγω ηλιθιότητας και ιδεοληψίας.
    2. Το να διαφωνείς με κάποιον στο Α και να συμφωνείς μαζί του στο Β είναι τακτικισμός; Δηλαδή, επειδή η Μέρκελ ήταν κακή μαζί μας στα οικονομικά, αυτό που είπε για τους μουσουλμάνους μετανάστες - που δεν είναι λαθρομετανάστες! - θα το πετάξουμε στα σκουπίδια;
    Ωραία λογική!
    Το ότι ακριβώς τα λέει αυτά όταν είναι σε δημοσκοπική καθίζηση και το ότι ένας σοσιαλδημοκράτης τραπεζίτης λέει ακόμα χειρότερα για τους μουσουλμάνους "Γερμανούς", απλά δείχνει ότι η κοινή γνώμη είναι κατά του φρούτου της πολυ-πολιτισμικότητας.
    Αρα, εκφράζουν την κοινή γνώμη τέτοιες δηλώσεις όλο και περισσότερο.
    Εσύ μας δείχνεις το δάχτυλο για το δέντρο, για να μην δούμε το δάσος. Η τακτική σου είναι γνωστή εδώ και το είπα πιο πάνω. Δεν αλλάζω τη γνώμη μου, το αντίθετο.

 5. Γιώργος Κακαρελίδης avatar
  Γιώργος Κακαρελίδης 23/10/2010 18:28:02

  Προσοχή: το Αρθρο στρέφεται απροκάλυπτα ενάντια στην Μέρκελ και στα όσα τόλμησε και είπε, προειδοποιώντας την μάλιστα (η προτελευταία παράγραφος τού άρθρου είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική.
  Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλοιώς μια και ο αρθρογράφος είναι βασικός διευθυντής τών προγραμμάτων πολιτικης στο Ταμείο Μάρσαλ - Γερμανίας της Αμερικής. (δες http://www.gmfus.org/about_gmf ).
  Ναι καλά διαβάσατε είναι σε ανάμνηση του σχεδίου Μάρσαλ.
  Οπότε φροντίζουν να μην τους κοπεί η σούπα που μαγειρεύουν από ορισμένες απείθαρχες.
  Γιώργος

 6. JOHN avatar
  JOHN 23/10/2010 19:58:29

  Οταν η πολυπολιτισμικοτητα επιβαλεται απο το καζινοκαπιταλισμο μονο ερωτηματικα δημιουργει.Ξερουν καλα αυτοι να θολωνουν τα νερα και να δημιουργουν συνχιση.Η πολυπολιτισμικοτητα ειναι στους σχεδιασμους τους γιατι ετσι χαλιναγωγουν τις μαζες ευκολοτερα επιβαλονται χωρις αντιστασεις και διαιωνιζουν τη κυριαρχια τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.