#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/06/2008 03:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταλύτης των εξελίξεων η Ζήμενς

Η ιδιομορφία της υπόθεσης της Ζήμενς είναι ότι δεν πλήττει το δίπολο Καραμανλής – Παπανδρέου, αλλά τους βασικούς εσωτερικούς πολιτικούς αντιπάλους τους: την οικογένεια Μητσοτάκη και το «εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο» του ΠΑΣΟΚ. Γράφαμε προηγουμένως ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Κ. Σημίτης τα έσπασε με τον Γ. Παπανδρέου είναι ότι ο τελευταίος αρνήθηκε να προσφέρει πολιτική κάλυψη στα στελέχη των εκσυγχρονιστικών κυβερνήσεων που εμπλέκονται στα μαύρα ταμεία. Αντίστοιχη κάλυψη αρνείται να προσφέρει (από την άλλη πλευρά του λόφου) και ο Κώστας Καραμανλής στην οικογένεια Μητσοτάκη. Και όχι μόνον. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης που τελευταία ανοίγει τον δρόμο του Καραμανλή, δηλώνει σε σημερινή του συνέντευξη ότι «μετά την διαγραφή Σημίτη ο Κώστας Καραμανλής έχει την ευκαιρία, αλλά και το περιθώριο να εξυγιάνει και το χώρο της δικής μας παράταξης…Όπως λειτούργησε με Πολύζο και Κουκοδήμο να πράξει και με Κυριάκο Μητσοτάκη…» - προσέξατε το «δικής μας παράταξης»;

Δεν θα ήταν άλλωστε υπερβολή να πούμε ότι η ιστορία αυτού που ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε πρώτος ως «διαπλοκή» είναι, σε γενικές γραμμές, και η ιστορία της κυβέρνησης του και των κυβερνήσεων Σημίτη. Τα μεγάλα deals που έκλεισε η Siemens με τον ΟΤΕ και άλλους νευραλγικούς τομείς του ελληνικού Δημοσίου άρχισαν επί Οικουμενικής κυβέρνησης, συνεχίστηκαν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, και ολοκληρώθηκαν επί κυβερνήσεων Σημίτη. Όλα τα ονόματα των ονόματα των υπουργών Αμύνης, Μεταφορών, Δημόσιας Τάξης και των άλλων που κυκλοφορούν και ακούγονται στα μαύρα ταμεία, ανήκαν σε πρωτοκλασάτα στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο. Όπως και οι στενές τιμολογιακές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με την Ζήμενς. Και ακόμα δεν έχουν βγει στο φως τα χειρότερα.

Μπορούν όμως οι κ. Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου να επικαλεσθούν αυτό το δεδομένο, προκειμένου να αμνηστευθούν και οι δύο πολιτικά,  για την συνέχεια; Πολύ φοβούμεθα πως αυτό δεν είναι και τόσο εφικτό. Όχι μόνον επειδή όλα αυτά γίνονται πίσω από τις πλάτες των πολιτών, που παρακολουθούν άναυδοι τα τεκταινόμενα. Ούτε επειδή η υποτιθέμενη «κάθαρση» δεν γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά μόνο για λόγους προσωπικού πολιτικού συμφέροντος, υπο συνθήκες ατέλειωτης ίντριγκας και μέσα σε πλήρη αδιαφάνεια. Αλλά κυρίως επειδή και στη σημερινή ΝΔ και στο σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει παρθενογένεση σε θέματα διαπλοκής. Όλα από εκεί εκκινούν. Και αν κάποιος δεν είναι με τον έναν, αναγκαστικά θα είναι με τον άλλον. Και το χειρότερο είναι ότι δεν μπορούν να μας πείσουν πως τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς σήμερα στην παρθενογένεση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. jk avatar
  jk 15/06/2008 07:16:59

  «ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ»
  Αναστάσιος Παπαληγούρας, Ιούνιος 2003.
  idkaramanlis.gr/html/publis/pdf/EMFASH_15.pdf
  «Η Ελληνική Παθογένεια»
  Όλα αυτά (σσ. παγκοσμιοποίηση, κατάρευση υπαρκτού σοσιαλισμού, κτλ.) ερμηνεύουν ως ένα βαθμό το φαινόμενο του ατομικισμού, του άκρατου υλισμού, και της κοινωνικής απομόνωσης που χαρακτηρίζει τις κοινωνίες της εποχής μας, και όπωσδήποτε συμβάλλουν στην δημιουργία συνθηκών μιας γενικευμένης ανοχής αλλά και συμμετοχής στο φαινόμενο της διαφθοράς στον ονομαζόμενο πολιτισμένο κόσμο.
  Ωστόσο στον τόπο μας η έκταση του φαινομένου της διαπλοκής και της διαφθοράς δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα αντίστοιχο φαινόμενο άλλης θεωρουμένης εξελιγμένης χώρας. Εδώ όπου ο αντίκτυπος αυτών που συμβαίνουν διεθνώς είναι κατά παράδοση διαθλασμένος, η παγκόσμια αυτή τροχιά επέφερε νέες στρεβλώσεις σ’ ένα ήδη παραμορφωμένο πλαίσιο, και προσέθεσε νέες παθογένειες στις ήδη υπάρχουσες.
  Στη θέση του παλιού πελατειακού κράτους, τείνει να δημιουργηθεί το παρακράτος της διαπλοκής. Το κενό που αφήνει η υποχώρηση της πολιτικής, καταλαμβάνει όχι η υγιής οικονομία , αλλά η οικονομία της διαφθοράς. Οι παλιές ιδεολογικές συγκρούσεις υποκαθίστανται από μια ιδιότυπη συναίνεση στην μίζα και στην αρπαχτή.
  Η δημοκρατία μας απειλείται ευθέως από την συγκέντρωση της οικονομικής και επικοινωνιακής ισχύος στα χέρια ελαχίστων, οι οποίοι ως στόχο έχουν την υπαγωγή των εκλεγμένων πολιτικών στα ανεξέλεγκτα συμφέροντά τους. Η λαϊκή κυριαρχία καταβάλλει ήδη υπέρογκα «διόδια» στο τελωνείο της διαπλοκής, καθώς η διαμόρφωση της κοινής γνώμης περνά από την στενή πύλη ενός ολιγοπωλίου της ενημέρωσης (σσ: τα ακούτε bloggers?, αυτά γραφόντουσαν πριν από τις ημέρες σας!), που συνιστά ένα είδος ασύδοτης και πολυπλόκαμης συντεχνίας νομής του κράτους και του εθνικού πλούτου.
  Η ασυδοσία, η αδιαφάνεια, η ατιμωρησία τείνουν τα τελευταία χρόνια να γίνουν στην χώρα μας καθεστώς. Τα συμπτώματα αυτό είναι όχι μόνον αριθμητικά απείρως λιγότερα στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά – το κυριότερο – οι εκεί κοινωνίες αγρυπνούν, σντιδρούν, στηλιτεύουν, (σσ: κατά τον Αλογοσκούφη, εσείς οι Έλληνες bloggers είσαστε συκοφάντες), απομονώνουν, τιμωρούν κι εξοστρακίζουν από τους κόλπους τους κι εφ’ όρου ζωής τους ενεχόμενους σε αθέμιτες συναλλαγές και σκάνδαλα.
  Το αντίθετο συμβαίνει στον τόπο μας. Εδώ, τα φαινόμενα αυτά δεν είναι μόνον ασύγκριτα συνηθέστερα, σοβαρότερα και θρασύτερα, δεν αντιμετωπίζονται απλώς με ανοχή και αδιαφορία (σσ: χρονικά βρισκόμαστε μόλις μέρες μακρυά από το κράτος της μηδενικής ανοχής), αλλά και οι πρωταγωνιστές τους απολαμβάνουν κοινωνική αναγνώριση, προβάλλονται ως πρότυπα επιτυχίας, και ως εκ τούτου, μίμησης.
  Σε έρευνα-δημοσκόπηση που διενήργησε προ ολίγων μηνών επιστημονική ομάδα του Παντείου Πανεπιστημίου σχετικά με το πώς αξιολογείται από την Ελληνική κοινωνία η σοβαρότητα των αδικημάτων, η δωροδοκία κρίθηκε απλώς ως πταίσμα και η ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους που επισύρει, θεωρήθηκε από το 80% των ερωτηθέντων ως υπερβολική, καθ’ ότι δεν βρίσκεται σε αντιστοιχία με την απαξία της πράξης! Κι ακόμα στον Πίνακα της Διαφθοράς, η Ελλάς κατατάσσεται σε θέση ντροπής – τη χειρότερη από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Ιταλία (της Μαφίας), κάτω και από την Μποτσουάνα, την Κόστα-Ρίκα και την Ναμίμπια… (σσ: ξέχασες Α.Π. την Μαγγίνια και την Κόστα-Καραμανλίκα).

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/06/2008 07:35:47

  ή θα αλλάξει ο Μανωλιός...,

  ή τέλειωσε ο λουφές, και θα σταμτήσει η φαγωμάρα;

  μπα, έχουμε ακόμα την ΔΕΗ και τα χωράφια του ΕΟΤ. Έχουμε ακόμα αντικείμενο «πολιτικής»

 3. Theodore avatar
  Theodore 15/06/2008 08:08:37

  Εχω ξαναγραψει, οτι στην Ελλαδα, βρεθηκε ο τροπος να γινεται αποδεκτη και η μεγαλυτερη κλεψια.
  Η εκδημοκρατικοποιηση της αρπαχτης.
  Κλεψε κι εσυ, μπορεις.Βεβαια, εσυ μπορει να κλεψεις μονο 1000 Ευρω και ο αλλος 1μυριο Ευρω, αλλα κλεφτης αυτος, κλεφτης κι εσυ.Αρα αυτοματως δε μιλας, για να μη μιλησει.
  Πληρης συνενοχη δηλαδη.
  Κι αυτο δε σπαει ευκολα, οπως καταλαβαινετε,εκτος και ρθει καποιος πολιτικος, που θα βαρεσει στο κεφαλι.
  Αλλα αυτα ειναι ονειρα θερινης νυκτος.
  ΥΓ.Ηρθαν τωρα και οι αναρχικοι, να απλωσουν ακομα το δικτυο συνενοχης, με το μοιρασμα φαγητων σε ηλικιωμενους ,που τα εχουν αρπαξει απο τα μπακαλικα.
  Χεσε μεσα δηλαδη.Στο τελος, γιατι τον εχουμε τον κρατικο μηχανισμο;

 4. Theodore avatar
  Theodore 15/06/2008 08:18:54

  Και κατι αλλο, που το ξεχασα.
  Η υποθεση με τη Ζημενς, ξεκινησε επι οικουμενικης, γιατι υπηρξε τοτε το μπασιμο της Ιντρακομ και η αντιληψη απο τους πολιτικους, οτι και καλα, πρεπει να τους υποστηριουμε για να εχουμε κι εμεις υψηλη τεχνολογια στην Ελλαδα και μπλα, μπλα, μπλα.
  Φαινεται, οτι διαλεξαν, το τερπνον, μετα του ωφελιμου.Τη βουτα δηλαδη.
  Μια πρακτικη, που σας βεβαιω, οτι εχει εξαπλωθει, οπως λεω και παραπανω, σε ολον τον κρατικο μηχανισμο.

 5. Sratis avatar
  Sratis 15/06/2008 08:45:23

  .
  =Τα επιπλέον έσοδα, από την τελευταία και τις επερχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ , αυξάνουν τα αποτελέσματά της, όπως λογικά περιμένει κανείς ή κλείνουν παρελθούσες απαιτήσεις της, προς το Ελλην.Δημόσιο .[π.χ ΥΚΩ] ????.... -Αν ισχύει το δεύτερο τότε, μιλάμε γιά βάθος αμέτρητο, αφού ο Αλογοσκούφης "κλείνει"[βρήκε εποχή] τις τεράστιες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, όχι από τα έσοδα του προϋπολογισμού, αλλά μέσα από την κατανάλωση [και με ΦΠΑ από πάνω], που σημαίνει ότι:

  -Επιβαρύνεται ο τιμάριθμος [ο φόρος εισοδήματος δεν αποτελεί στοιχείο κόστους, όπως η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος].
  -Επιβαρύνονται πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, χωρίς υποχρέωση φόρου εισοδήματος.
  -Παραπλανόνται οι μέτοχοι της ΔΕΗ διότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, οι αυξήσεις γίνονται γιά την κάλυψη του κόστους παραγωγής[πετρέλαιο].-

 6. maquis avatar
  maquis 15/06/2008 11:06:31

  @ theodore: Σωστά. Η εκδημοκρατικοποιηση της αρπαχτης γενικεύτηκε μετά το 1981. Ηταν η μεγάλη συνεισφορά του Αντρέα στον λαουτζίκο. Αλλωστε το είχε πεί ξεκάθαρα λίγο αργότερα για τους Μαυράκη και Καραχάλιο (υπόθεση αρπαχτής 500.000.000 δρχ-βλεπε τα ΑΝΤΙ της εποχής): "Είπαμε να κάνουμε ένα δωράκι στον εαυτό μας αλλά όχι και 500 εκατ." Είχε αρχές ο άνθρωπος! Επι τη ευκαιρία, Καραχάλιος, σύζυγος της Φώφης. Οταν θα καταλάβουμε οτι αυτό που λέμε σήμερα "κράτος" είναι μία ταλαίπωρη εταιρεία που κατέχουν και τη διαχειρίζονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - με τις παραφυάδες τουε, τότε ίσως κάτι καλύτερο να φανεί, πού δεν το βλέπω σ΄ αυτή τη ζωή....

 7. Helmut avatar
  Helmut 17/06/2008 11:34:10

  Μπορεί ο Καραμανλής να κυρήξει πόλεμο στο Μητσοτακέϊκο με τις "πλάτες" του Καρατζαφέρη (που έχει αδυναμία στον Μητσοτάκη!) και των 10 βουλευτών του;

  Αν είχε cojones ίσως θα άξιζε να αναλάβει το ρίσκο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.