18/05/2010 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταλήστευση του κράτους με τα ενοίκια

Εγκύκλιο με την οποία ζητείται μείωση των ενοικίων που δίνει το Δημόσιο για διάφορα κτίρια, εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών. Ζητά να γίνουν άμεσα «παζάρια» ώστε να πέσουν οι δαπάνες για μισθώματα κατά 20%, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τώρα θυμήθηκαν ότι γίνεται όργιο και καταλήστευση των χρημάτων του κράτους με το να πληρώνονται απίστευτα ποσά για ενοίκια; Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων, το Δημόσιο, είναι και ο μεγαλύτερος «νοικάρης» ή ο καλύτερος πελάτης όσων έχουν κτίρια μεγάλα για μίσθωση.

Περίπου 190 εκατ. ευρώ θα πληρώσει φέτος το κράτος για μισθώματα διάφορων κτιρίων.

Μήπως θα ήταν καλύτερα να βάλει κάτω ένα πλάνο και να αξιοποιήσει την τεράστια ακίνητη περιουσία που διαθέτει μπας και σωθεί κανένα ευρώ;

Αλλά πώς να το κάνει αφού ακόμη δεν έχουν οριστεί κάποιοι σοβαροί άνθρωποι για να αναλάβουν τη διαχείριση της κρατικής ακίνητης περιουσίας. Έτσι όπως πάμε, με τη δημόσια διαβούλευση, δεν θα έχει μείνει τίποτε όρθιο από τις καταπατήσεις ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. public_enemy avatar
  public_enemy 18/05/2010 07:59:51

  θα μπορούσε να αποκτήσει τα κτήρια που νοικιάζει, αλλά με την "αρχαία" νομοθεσία που διέπει τις μισθώσεις, δεν προβλέπεται το leasing

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 18/05/2010 08:58:39

  Καλά το μεγάλο φαγοπότι, εργάζομαι σε ένα Υπουργείο που έχει τεράστια ακίνητη περιουσία.
  Όμως όχι μόνο νοικιάζει αλλά την περιουσία την έχει οδηγήσει σε απαξίωση για να την πάρουν κάποιοι τζάμπα.


  ΥΓ

  θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την περιουσία
  θα μπορούσε με leasing να αποκτήσει τα κτίρια που νοικιάζει
  θα μπορούσε να προχωρήσει σε συνενώσεις Υπηρεσιών
  θα μπορούσε να κτίσει με τα 190 εκατομμύρια

  Αλλά θα χαλούσαν τα μαγαζάκια και τα συμφέροντα υπαλλήλων και ιδιωτών...

 3. Tassos avatar
  Tassos 18/05/2010 08:59:33

  Στη Θεσνίκη το ΥΠΠΟ αγόρασε πριν μερικά χρόνια το παλιό εργοστάσιο ΥΦΑΝΕΤ για να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του (και η Αρχαιολογική υπηρεσία και όλοι οι υπάλληλοι) έναντι 10 εκατομμυρίων. Εδώ και 10 χρόνια το εργοστάσιο είναι ενδιαίτημα αναρχικών και γιάφκα!!! Τα ενοίκια που πλητώνει το ΥΠΠΟ στην Θεσνίκη είναι δεκάδες χιλιάδες ευρώ...

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Tassos 18/05/2010 09:10:59

   Μην μιλάς για το ΥΠΠΟ... με τόσα ακίνητα που έχει αν τα αξιοποιούσε τα έπεφτε το χρέος μερικές μονάδες...

   ΥΦΑΝΕΤ, ΑΚΡΟΠΟΛ, ΤΑΠ, ΕΤΑ, Ο.Ακίνητα, ΥΠΠΟ (3 και πάνω υπηρεσίες σε κάθε νομό αντί για μια με ότι συνεπάγεται σε κόστη) κλπ οι άνθρωποι είναι αιώνες μπροστά στη ....διαχείριση

 4. nikos kriti avatar
  nikos kriti 18/05/2010 11:26:25

  αποκλείεται να είναι μόνο 190 εκατ. Ευρώ ,ίσως τόσα να είναι μόνο των υπουργείων. Λογαριάσατε τίς περιφέρειες ,τις ΔΥΠΕ, τις Νομαρχίες,τους Δήμους ,τα σχολεία , τα νηπιαγωγεία,τα αστυνομικά τμήματα, τα πυροσβεστικά τμήματα,το λιμενικό σώμα. Είναι πάνω από 300 εκατ. τον χρόνο.
  Αν αξιοποιήσουν την υπάρχουσα περιουσία του δημοσίου εξοικονομούν αυτά συν δύο με τρείς φορές τόσα από την ενοικίαση σε ιδιώτες των υπολοίπων.
  Ας αφήσουν τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους καταληψίες και ας νοικοκυρέψουν επιτέλους τα δικά τους υπάρχοντα.
  Μόνο το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού με κατάλληλη χωροταξία και μακροχρόνια μίσθωση μπορεί να αποδώσει πάνω από τα μισά που αναγκαστήκαμε να πάρωμε ,όλοι ξέρωμε πώς, από το περίφημο πακέτο στήριξης.

  • ss_sk avatar
   ss_sk @ nikos kriti 18/05/2010 12:14:06

   "Κατάλληλη χωροταξία"!!! Μμμμ...δηλαδή τί? Χτίσιμο?

   Θα το πασπαλίσουν και αυτό με άσχετα περί "αειφορίας" όπως με την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων? (που το είπανε στη Βουλή και "ευτυχώς" με τόσα που έχει ακούσει το ταβάνι έκανε ανοσία και δεν έπεσε να τους πλακώσει!)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.