11/04/2011 16:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταιγισμός σεναρίων για επιμήκυνση και αναδιάρθρωση

Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τους κατόχους των ομολόγων της και αυτό θα ήταν δυνατό να γίνει με μία επιμήκυνση του χρέους που δεν θα θεωρείται χρεοκοπία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κ. Άνχελ Γκουρία στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg.

    "Το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας είναι πολύ επώδυνο και αν μία επιμήκυνση των πληρωμών είναι κάτι που απαιτείται για να μπορέσουν να είναι αποτελεσματικές οι δύσκολες πολιτικές, τότε αυτό πρέπει να γίνει", είπε ο κ. Γκουρία.

 

«Καμία συζήτηση δεν πραγματοποιήθηκε περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

    Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν το ζήτημα ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συζητήθηκε από τον Επίτροπο Ρεν, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και τους υπουργούς οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στις 2 Απριλίου, ο Α. Αλταφάζ απάντησε ότι «η αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα δεν αποτελεί επιλογή» και τόνισε ότι για την Ελλάδα υπάρχει ένα οικονομικό σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ και το οποίο εφαρμόζεται.

 

Σημείωσε, μάλιστα, ότι το ίδιο ακριβώς ξεκαθάρισε ο Επίτροπος Ρεν, τόσο την Παρασκευή, όσο και το Σάββατο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Γκόντολο της Ουγγαρίας, στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου Ecofin. Ο Α. Αλταφάζ τόνισε, ακόμη, ότι ο Όλι Ρεν είναι αντίθετος με μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

    «Ο Επίτροπος Ρεν συμμετέχει σε πολλές συζητήσεις και σε διαφορετικά πλαίσια για την Ελλάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπός του και πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

 

Όπως επισημαίνιει και η "Ελευθεροτυπία", κατά τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκε ένας καταιγισμός δηλώσεων και εκτιμήσεων ως προς την πορεία του ελληνικού χρέους.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται σε τηλεφωνική διάσκεψη που είχαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, με υπουργούς Οικονομικών οι χώρες των οποίων μετέχουν στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με το περιοδικό ορισμένοι από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους έθιξαν το θέμα μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πρόταση που ο Ζ.Κ. Τρισέ αρνήθηκε να συζητήσει.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τα οικονομικά και νομισματικά θέματα, Ολι Ρεν, επιχείρησε να κλείσει το θέμα, λέγοντας το περασμένο Σάββατο πως “αποκλείουμε την αναδιάρθρωση”. “Εχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο και εργαζόμαστε στη βάση αυτού του σχεδίου...” πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δεν αναφέρθηκε σε δημόσιες δηλώσεις του σε μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, έδειξε να μην πείθεται για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και κατά πόσο αυτά θα λύσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας. “Είναι γνωστό πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει στα επόμενα χρόνια μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφασίσαμε την επιμήκυνση... Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα σήμερα αν αυτό επαρκεί” δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση του Ecofin.

Στο θέμα της αναδιάρθρωσης αναφέρθηκε και ο Λ. Παπαδήμος, σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος βρέθηκε στις ΗΠΑ για τις ανάγκες ενός συνεδρίου στην Ουάσιγκτον. “Η αναδιάρθρωση”, είπε, “δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε αναγκαία”. Πρόσθεσε ωστόσο πως ο όρος “αναδιάρθρωση” μπορεί να έχει διαφορετικές σημασίες, γεγονός που όπως σχολίασε “δημιουργεί σύγχυση στο δημόσιο διάλογο” που έχει ανοίξει. Ο σύμβουλος του Ελληνα πρωθυπουργού σημείωσε πως βάσει μίας ερμηνείας η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει “κούρεμα” του χρέους και, κατ' επέκταση, απώλειες για τους επενδυτές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Υπάρχει, όμως και μια άλλη ερμηνεία, όπου προβλέπει τη χρονική επέκταση των δανείων με όρους και προϋποθέσεις που δεν πλήττουν τα συμφέροντα των επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 11/04/2011 16:38:53

  Τόσες επιτυχίες πια αυτό το GAP.
  Δεν το προλαβαίνουμε.
  Από σωτηρία σε σωτηρία το πάει.
  Σαν τους αποτυχημένους γιατρούς που σε χειρουργούν καμιά 10 φορές και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/04/2011 16:48:06

  Κάτι τρέχει με τον ΔΟΛ; Any news;
  Είναι και -10 % στο ΧΑΑ.

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ Ο Θείος 11/04/2011 17:51:02

   Το 36% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Eurostar ΑΕ που διαχειρίζεται το πρακτορείο τουρισμού Travel Plan μεταβίβασε η Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη στην εταιρεία Express Holidays AE, έναντι τιμήματος 3.000.807,46 ευρώ.


   Πηγή:www.capital.gr

 3. ataktos avatar
  ataktos 11/04/2011 18:00:10

  ο καιρός φέρνει τα λάχανα ..ο καιρός και τα παραπούλια

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ataktos 11/04/2011 19:41:53

   το πήρες από το στόμα μου...

 4. Ιντζεσίλογλου Λάζαρος avatar
  Ιντζεσίλογλου Λάζαρος 12/04/2011 14:20:56

  Από αυτό το φιλόξενο βήμα του Antinews έχω τοποθετηθεί ως προς την πιθανότητα Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους. Έως το τέλος του 2012, σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει, μόνο εάν το θέλει η Ελληνική Κυβέρνηση θα καταφύγουμε σε αυτό το μέτρο.Υπάρχει λοιπόν δυνατότητα αποφυγής μέσο των δανειακών συμβάσεων που έχουμε υπογράψει με Ευρώπη και ΔΝΤ . Από το 2013 που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το νέο Σύμφωνο για την Σταθερότητα του Ευρώ, η Ελλάδα από εκείνη την περίοδο θα πρέπει να βγει υποχρεωτικά στις Χρηματαγορές. Αν τα επιτόκια δανεισμού είναι τότε υπέρογκα τότε αναγκαστικά θα καταφύγουμε και πάλι στον Μηχανισμό Στήριξης του Ευρώ, ο οποίος για να μας χρηματοδοτήσει θα πρέπει η χώρα να έχει αναδιαρθρώσει το Δημόσιο χρέος . Άρα η αναδιάρθρωση είναι ένα οικονομικό μέτρο που από ότι γίνεται αντιληπτό, είναι αναπόφευκτη για την Ελληνική Οικονομία. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι είδους αναδιάρθρωση θα πραγματοποιηθεί και σε πιο οικονομικό τομέα. Ακόμα και η επιμήκυνση του
  συνολικού χρέους ως προς τον χρόνο αποπληρωμής είναι αναδιάρθρωση, μαλακή βέβαια, η πιο επώδυνη μορφή αναδιάρθρωσης είναι το επονομαζόμενο "κούρεμα" των Ομολόγων. Το κούρεμα αυτό δεν αφορά μόνο τους εξωτερικούς μας δανειστές, αλλά και όλους τους απλούς Έλληνες Ομολογιούχους των Ελληνικών χρεογράφων. Αυτή η πληροφορία έχει αξία, για να μην νομίζουμε ότι το κούρεμα αφορά κάποια μακρινή Τράπεζα και εμάς δεν μας αγγίζει. Άρα λοιπόν αυτή τη τόσο σημαντική απόφαση για το μέλλον του Ελληνικού λαού, έχει δικαίωμα να την πάρει μία κυβέρνηση που δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση: Σαφώς όχι, και επειδή οι εκλογές είναι πολύ ακριβές για να είναι λύση. Ας είναι όσο το δυνατόν πιο μαζεμένοι μέχρι να φτάσουμε στο προκαθορισμένο χρόνο των εκλογών και ο λαός να δώσει τη διακυβέρνηση της χώρα στη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά, για να έχουμε επιτέλους υπεύθυνη διαχείριση των προβλημάτων μας ως προς το χρέος αλλά και μια νέα αναπτυξιακή πολιτική που πραγματικά όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.