#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/08/2011 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταιγίδα νέων μέτρων

Η Τρόικα φέρνει στις βαλίτσες της δέκα νέα μέτραΜπροστά σε μία νέα καταιγίδα μέτρων θα βρεθούν οι φορολογούμενοι μετά τη δραματική πορεία που έχουν λάβει η εκτέλεση του Προϋπολογισμού αλλά και η ένταση της ύφεσης. Στα μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων νέες περικοπές στα δώρα και τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για τους μικρομεσαίους και νέα αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ.

Οι συνομιλίες του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της Τρόικας, που ξεκινούν αύριο, δεν θα διεξαχθούν με τους καλύτερους δυνατούς όρους, καθώς οι αποκλίσεις που έχουν σημειωθεί στην επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα καθιστούν προβληματική την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στο οικονομικό επιτελείο, τα στελέχη της Τρόικας (Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάουζ Μαζούχ) θα συνεχίσουν στη σκληρή γραμμή της πιστής τήρησης των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ενώ θα ζητήσουν διορθωτικές παρεμβάσεις προκειμένου να «διασωθεί» ο φετινός Προϋπολογισμός. Η καταβολή της 6ης δόσης (ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ) βρίσκεται ακόμη στον αέρα, αν και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η έγκριση μπορεί να δοθεί, με πολιτικούς όρους και όχι δημοσιονομικούς.

Ο κ. Βενιζέλος ενημερώνοντας το βράδυ της Τετάρτης τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για το έλλειμμα και την ύφεση, αλλά λίγες ώρες αργότερα αναγκάστηκε να αυτοδιαψευσθεί (με σχετική ανακοίνωση) καθώς οι αξιωματούχοι της Τρόικας δείχνουν αντίθετοι με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο και οι δύο πλευρές διαπιστώνουν ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται σύμφωνα με όσα εκτιμούσαν τον περασμένο Ιούνιο. Το έλλειμμα του Δημοσίου, παρά τις ενέσεις που θα δεχθεί από τον Σεπτέμβριο με την πληρωμή των δόσεων από τις έκτακτες εισφορές (σε εισοδήματα, Ι.Χ. και άσκηση επιτηδεύματος), τρέχει με διψήφιο ρυθμό και μπορεί να διαμορφωθεί στο τέλος του έτους πάνω από το 11%, σε επίπεδα δηλαδή υψηλότερα από το 2010.

Επιπλέον η ύφεση που ξεπέρασε το 7,5% στο πρώτο εξάμηνο απειλεί κάθε δημοσιονομικό σχεδιασμό. Παρά την αυξητική πορεία του τουρισμού και των εξαγωγών, η νέα δόση λιτότητας που έρχεται τον Σεπτέμβριο με την αύξηση των φόρων αναμένεται να ενισχύσει τις δυνάμεις της ύφεσης. Από το υπουργείο Οικονομικών θα παραδοθεί στην Τρόικα έκθεση εμπειρογνωμόνων που θεωρεί ότι η ύφεση μπορεί να φτάσει το 5,3%, αλλά υπάρχουν ακόμη πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6%.

Η ύφεση ενισχύεται και από την αρνητική διεθνή συγκυρία αλλά και το άσχημο κλίμα στις αγορές. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Τρόικα αλλαγές στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς η κατάρρευση της τιμής των μετοχών έχει απαξιώσει πλήρως τις αποτιμήσεις όλων των υπό αποκρατικοποίηση εταιριών. O κ. Βενιζέλος επιθυμεί να εισαχθεί ένας μηχανισμός «προεξόφλησης» μελλοντικών υπεραξιών από την πώληση ΔΕΚΟ και το ζήτημα θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εισπράξει 1,3 δισ. ευρώ (επέκταση συμβάσεων με Αεροδρόμιο Σπάτων και ΟΠΑΠ, καθώς και πώληση κρατικών λαχείων) και άλλα 3,3 δισ. έως το τέλος του έτους από την πώληση μετοχών σε ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και Τ.Τ.

Σε κάθε περίπτωση, η Τρόικα θα καλέσει την κυβέρνηση να λάβει διορθωτικά μέτρα τόσο για το φετινό Προϋπολογισμό όσο και για το 2012. Στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου ήδη εξετάζεται η λήψη των ακόλουθων πρόσθετων μέτρων:

1)     Αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% σε 60% ή και 65% για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σημειώνεται ότι για τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ η προκαταβολή φόρου (για την επόμενη χρήση) έχει ήδη αυξηθεί στο 80%.

2)     Νέα περικοπή ή και κατάργηση στα υπολείμματα των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις μειώσεις του Μνημονίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν 500 ευρώ ως Δώρο Χριστουγέννων και από 250 ευρώ ως Δώρο Πάσχα και επίδομα θερινής αδείας. Υπάρχει η σκέψη να μειωθεί στο μισό (δηλαδή στα 250 ευρώ) το Δώρο των Χριστουγέννων ή ακόμη και να καταργηθεί, όπως συνέβη στην Ιταλία.

3)     Περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που ήδη έχει κουτσουρευτεί κατά 40% προκειμένου να ωραιοποιηθούν τα στοιχεία του Προϋπολογισμού.

4)     Νέα αύξηση φόρων στα κινητά, στα καρτοκινητά αλλά και τα ασφάλιστρα, όπως είχε αποφασισθεί και το 2008.

5)     Οριζόντιες μειώσεις, που θα ισχύσουν το 2012 στην «προσωπική διαφορά» των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με το προσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν εκτός από το μισθό του κλιμακίου τους τα βασικά επιδόματα (θέσης, μόρφωσης κ.λπ.) ενώ τα υπόλοιπα ειδικά επιδόματα που παίρνουν θα θεωρηθούν «προσωπική διαφορά». Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται η οριζόντια μείωση της «προσωπικής διαφοράς», με έναρξη τον Ιανουάριο του 2012.

6)     Για το 2012 προγραμματίζεται η αναμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ, μετά μάλιστα το χάος που προκλήθηκε με την αύξηση των φόρων από 13% σε 23% για την εστίαση. Το βασικό σενάριο των αλλαγών, που θα τεθεί στο πλαίσιο της φορολογικής αναμόρφωσης, προβλέπει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15%-18% για όλα τα προϊόντα. Εναλλακτικά εξετάζεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 10% και από 23% σε 20%, με παράλληλη όμως μετάταξη πολλών προϊόντων και υπηρεσιών από το μεσαίο συντελεστή στον υψηλό.

7)     Απολύσεις-εξπρές στο Δημόσιο, στους υπό κατάργηση φορείς. Η Τρόικα σε αυτό το σημείο θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει και θα πιέσει για το άμεσο κλείσιμο κρατικών υπηρεσιών και την απόλυση μέσω της εφεδρείας χιλιάδων εργαζομένων.

8)     Περικοπή φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογούμενους.

9)     Κατάργηση του αφορολογήτου ορίων των 8.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και φορολόγηση από το πρώτο ευρώ.

10) Επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί τα «επαγγελματικά τεκμήρια» βάσει των οποίων θα προσδιορίζει τα εισοδήματα 800.000 μικρομεσαίων. Τα νέα αντικειμενικά κριτήρια θα καθορίζονται από την επιφάνεια και την αντικειμενική αξία της επαγγελματικής έδρας, τις ελάχιστες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, τα χρόνια άσκησης επαγγέλματος και την κερδοφορία του κλάδου. Οι ελεγκτικές αρχές θα συγκρίνουν τα ποσά των δηλωθέντων εισοδημάτων και των αντικειμενικών κριτηρίων και θα φορολογούν με βάση το υψηλότερο ποσό αφού πρώτα συνυπολογίσουν τα περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων (Ι.Χ., κατοικίες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.).

Τύπος της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. φωνη avatar
  φωνη 28/08/2011 11:47:10

  10) Επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί τα «επαγγελματικά τεκμήρια» βάσει των οποίων θα προσδιορίζει τα εισοδήματα 800.000 μικρομεσαίων. Τα νέα αντικειμενικά κριτήρια θα καθορίζονται από την επιφάνεια και την αντικειμενική αξία της επαγγελματικής έδρας, τις ελάχιστες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, τα χρόνια άσκησης επαγγέλματος και την κερδοφορία του κλάδου. Οι ελεγκτικές αρχές θα συγκρίνουν τα ποσά των δηλωθέντων εισοδημάτων και των αντικειμενικών κριτηρίων και θα φορολογούν με βάση το υψηλότερο ποσό αφού πρώτα συνυπολογίσουν τα περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων (Ι.Χ., κατοικίες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.).

  Βέβαια γιατί οι ιδιώτες δεν δουλευουν πλέον δεν έχουν εισοδήματα που θα μπορούσαν να φορολογηθούν και για να μπορέσουν να τους φορολογήσουν βάζουν αντικειμενικά κριτίρια. Όλα τα κριτήρια που βάζουν ως αντικειμενικά δεν έχουν καμία αντιστοιχία με τα πραγματικά φορολογικά δεδομένα ενός εργαζόμενου ιδιώτη. Μπορεί να έχει πολλά μέτρα επαγγελματικού χώρου, αλλά να βαράει μύγες εκεί μέσα και να μην έχει έσοδα πόσο μάλλον κέρδη. Όλοι οι στατιστικοί δείκτες αυτοί που βάζουν δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ σχέση με την πραγματική κατάσταση του ιδιώτη και τις πραγματικές του φορολογικές υποχρεώσεις.

 2. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 28/08/2011 12:04:03

  Για να σωθούμε (εάν αυτό μπορεί πλέον να συμβεί) ΟΛΩΝ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ 800 ΕΥΡΩ (και των αφεντικών , επιχειρηματιών - πολιτικών) ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.
  Εκτός εάν συμβαίνει κάτι άλλο π.χ. στα παρασκήνια έρχεται νέο ''Κυπριακό''. Πως λοιπόν θα δεχθούμε κάτι τέτοιο όταν οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε καταλάβει ότι η γή φεύγει κάτω από τα πόδια μας; τι άλλο πρέπει να συμβεί;

 3. Απορία avatar
  Απορία 28/08/2011 16:42:10


  Ο κόσμος δεν αντέχει άλλα μέτρα.

  Παίζετε πλέον την συνοχή της χώρας στα ζάρια.

 4. Twins avatar
  Twins 28/08/2011 17:24:06

  Το 9 μου άρεσε... πολίτες 2 ταχυτητων πάλι..... πάλι οι ΔΥ ως οι ιερές αγελάδες..

  Εγω ως ΕΕ γιατί να μην ανοίξω βιβλία σε άλλη χώρα της Ε.U και να μην τιμολογώ χωρίς πια να παίρνετε ουτε το ΦΠΑ στο τέλος.
  Και νομίμο και ηθικό !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.