04/09/2008 03:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταγγελία προσηλυτισμού από τον κύκλο του ηγουμένου Εφραίμ

Την πρώτη αγωγή για προσηλυτισμό στον μοναχισμό ενός 35χρονου κατέθεσαν πριν από λίγα 24ωρα οι γονείς του στην Κυπριακή Δικαιοσύνη. Ο Φρίξος και η Μαρία Θεοδούλου στρέφουν τα πυρά τους κατά του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, αλλά και άλλων Ιεραρχών στην Κύπρο, κάνοντας λόγο για οργανωμένο κύκλωμα. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού, πνευματικό τέκνο του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου, απαντά πάντως ότι ο 35χρονος μοναχός έλαβε την απόφαση μόνος του.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. alex avatar
  alex 04/09/2008 09:28:42

  Αμα τυχόν επισκεφθείς το Βατοπέδι σου κάνει εντύπωση οτι βλέπεις πολλούς νεαρούς μοναχούς Κύπριους ,οι περισσότεροι των οποίων είναι πτυχιούχοι Πανεπιστημίων και ανωροτιέσαι πως αυτά τα παιδιά αποφάσισαν να γίνουν μοναχοί.Βέβαια οι συνθήκες διαμονής /διατροφής στο συγκεκριμένο μοναστήρι είναι κορυφαίες για το όρος και για μόναστήρι.

 2. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 04/09/2008 14:13:33

  Με τα έκτροπα που έλαβαν χώρα από κάποιους ιερείς και μοναχούς, δημιουργείται βαθμηδόν μια τάση συνολικής διαπόμπευσης του θεσμού, που χαρακτηρίζω φασιστική.
  Προσωπικά δεν είμαι χριστιανός, ούτε έχω καμία συμπάθεια για τον μοναχισμό. Θεωρώ ότι η μάχη πρέπει να δίνεται μέσα στον κόσμο, και επέλεξα για τον εαυτό μου την "εσωτερική έρημο" ως οπαδός του Πυθαγορίου Βίου. Όμως απορώ γιατί αρνούνται μερικοί το δικαίωμα και την καλή προαίρεση σε ανθρώπους - μορφωμένους και μή - να ακολουθήσουν τον μοναχικό βίο, όταν αυτοί στηρίζονται στις πραγματικές αρχές του μοναχισμού, που είναι η ανέχεια, η αγαμία, η άσκηση, η προσευχή και η υποκοή, όποτε αυτό γίνεται αυτόβουλα.
  Αυτό που θεωρώ απαράδεκτο, είναι η ψυχολογική πίεση, που εξασκούν κάποιοι γονείς, σε ανήλικα και αδιαμόρφωτα από πλευράς προσωπικότητας τέκνα, να πάνε στα μοναστήρια. Αυτό αποτελεί εκφυλισμό της μοναστικής πρακτικής και παραβίαση της ανθρώπινης θέλησης.
  Η διαστροφή που γίνεται όμως σε βάρος ενός θεσμού από κάποιους που διατείνονται ότι τον επανδρώνουν, όταν γίνεται αφετηρία να απορρίπτεται με σκόπιμη σύγχυση ο θεσμός συνολικά, αποτελεί κακοήθεια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.