#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/04/2009 20:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατέρρευσαν και ο σοσιαλισμός και ο καπιταλισμός

 Ο σοσιαλισμός κατέληξε σε φιάσκο, ο καπιταλισμός κάηκε, τι μέλλει γενέσθαι;

Αυτό το ερώτημα βάζει με άρθρο του στην εφημερίδα Guardian ο γνωστός ιστορικός και αναλυτής, Ερίκ Χομπσμπάουμ. «Προς το παρόν -σημειώνει- δεν μάθαμε να σκεφτόμαστε στο πνεύμα του 21ου αιώνα. Και δεν θα είναι και τόσο εύκολο για να μάθουμε από όσο φαίνεται. Οι βασικές πολιτικο-οικονομικές ιδέες του προηγούμενου αιώνα χάθηκαν στις συμπαγείς αντιθέσεις της ιστορίας».

Κατά τον Χομπσμπάουμ, δεν έχει κανένα νόημα πλέον να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη σύγχρονη βιομηχανική οικονομία  στο πνεύμα της αντιπαράθεσης δύο συστημάτων που το ένα αποκλείει το άλλο. Τον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό. Κι' αυτό, γιατί και τα δύο συστήματα κατέρρευσαν. «Το μέλλον βρίσκεται στη μικτή οικονομία», υπογραμμίζει. Και προσθέτει ότι πάνω σε αυτό το μοντέλο και το πώς πρέπει να είναι, πρέπει να σπάσουν το κεφάλι τους όλοι οι θεωρητικοί, ιδιαίτερα όμως οι αριστεροί.

«Κανένας δεν σκέφτεται για επιστροφή στο σοβιετικό μοντέλο του σοσιαλισμού, αφού αποδείχθηκε ότι η οικονομία του είναι αναποτελεσματική. Βεβαίως, δεν πρέπει να διαγράψουμε τις θεαματικές επιτυχίες που σημείωσε αυτό το μοντέλο στον κοινωνικό και τον εκπαιδευτικό τομείς». Ωστόσο, από τη στιγμή που κατέρρευσε η ΕΣΣΔ δεν υπάρχει πολιτική πλευρά που να χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό ως ακατάλληλο. Η επιστροφή στη οικονομία μικτού τύπου θα είναι δύσκολη. Πρώτον, επειδή κανείς δεν ξέρει πως θα βγούμε από την κρίση. Και δεύτερον, επειδή πολιτικοί και κυβερνήσεις εξακολουθούν να θεοποιούν τον ιδιωτικό τομέα.

«Αμφιβάλω εάν η υψηλοί  ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης και ο ανταγωνισμός των οικονομικών δομών είναι απαραίτητα σε κάθε χώρα, σε οποιεσδήποτε συνθήκες», γράφει. Πρέπει να επιστρέψουμε στην πεποίθηση ότι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία, είναι μόνον το μέσον  για την ανάπτυξη του επιπέδου ζωής των ανθρώπων.  

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/apr/10/financial-crisis-capitalism-socialism-alternatives

ΣΧΟΛΙΑ

 1. M.D. avatar
  M.D. 16/04/2009 20:38:07

  olo kai kati neo 8a skarfistoun oi omodoxoi tou kyriou hombsbaum na exyphrethsoun ta symferonta tous, kai 8a ana8esoun se kapoio "filosofo" tous na mas to anagghlei. tha tou dwsoun kai nobel, xeroun aftoi pws ginetai! oi nees idees 8a vroun terastia aphxhsh sth xwra mas xarh stis prospa8eies twn ntopiwn matepratwn. me tis ygeies mas!

 2. LeProvocateur avatar
  LeProvocateur 16/04/2009 21:36:25

  Ουτε οι ίδιοι οι Σοβιετικοί δεν ισχυρίστηκαν ποτέ ότι εφαρμόζουν σοσιαλισμό ή κομμουνισμό. Αυτό ήταν για το μέλλον.

 3. mikrh_loulou avatar
  mikrh_loulou 16/04/2009 21:45:31

  μέρες που είναι, ας κατανοήσουμε πως υπάρχουν ορισμένα μεγέθη όπως ο αιωνόβιος καθηγητής που δεν κάνει να εξασκούμε τη κακία μας επάνω του...ο άνθρωπος είναι "η κορυφή"...

 4. αντί avatar
  αντί 16/04/2009 21:49:04

  Οι λαοί δείχνουν να θέλουν τον καπιταλισμό παρά την κατάρρευσή του!

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/04/2009 21:54:13

  Μα ακριβώς η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα μικτό σύστημα. Δεν κομίζει γλαύκας εις Αθήνας ο κος Καθηγητής. Ο Καπιταλισμός σαν οικονομικό μοντέλο απέδειξε την ανεπάρκειά του τέλη του 19ου και περί το 1920-30 και ως εκ τούτου λίγο το Νιου Ντιλ του Ρουσεβελτ λίγο Ο Τζον Μέιναρντ Κέινς, λίγο οι ρεβιζιονιστές κομμουνιστές και προέκυψε το μικτό σύστημα σοσιαλδημοκρατίας. Όσο για τον κομουνισμό, αυτός δεν εφαρμόστηκε πουθενά. Ούτε στην ΕΣΣΔ. Άλλωστε τόσο ο Μαρξ όσο και οι θεωρητικοί της αριστεράς πάντα έλεγαν ότι για να εφαρμοστεί το κομουνιστικό οικονομικό μοντέλο θα πρέπει να επικρατήσει το προλεταριάτο παγκοσμίως. Αυτό που έγινε στη Ρωσία ήταν σοσιαλισμός σε ένα κράτος (υπαρκτός σοσιαλισμός).

 6. Το πνεύμα του Μάη avatar
  Το πνεύμα του Μάη 16/04/2009 22:00:55

  Οντως δεν υπήρξε ποτέ σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ, ούτε πουθενά αλλού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φωτιές ελπίδας και επιθυμία για κομμουνισμό έχουν ζήσει μέχρι τώρα οι κοινωνικοί αγωνιστές του 19ου και του 20ού αιώνα. Η σταλινική αντεπανάσταση που έφερε τη γκαιμπελική διαστρέβλωση της ιστορίας και την ολοκληρωτική γραφειοκρατία στα ανατολικά καθεστώτα είναι που κυρίως κατέπνιξαν σπέρνοντας έριδες το κοινωνικό κίνημα και όχι οι αντικειμενικές δυσκολίες. Η αναμενόμενη κατάρρευση του συστήματος δεν υπήρξε αποτέλεσμα από λαϊκές κινητοποιήσεις. Ακολούθησε γενικευμένη εξαθλίωση και τεράστια πρόοδος στις τεχνολογίες ελέγχου και χειραγώγησης των μαζών. Γρηγορα όμως η τόση ασυδοσία του κεφάλαιου και η απληστία του χρηματιστηριακού λουμπιναριού(για τα "γκόλντεν" ο λόγος) έφεραν τη βαθύτερη κρίση εκμεταλευτικού συστήματος που έχει γνωρίσει ο κόσμος και λόγω παγκοσμιοποίησης...
  Οπότε έχουμε τη χαρά να βλέπουμε να αναγράφονται θεμελιώδη προτάγματα σαν αυτό που κλείνει την ανάρτηση εδώ.
  "Πρέπει να επιστρέψουμε στην πεποίθηση ότι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία, είναι μόνον το μέσον για την ανάπτυξη του επιπέδου ζωής των ανθρώπων."

 7. αντί avatar
  αντί 16/04/2009 22:05:07

  @6

  Έχεις απόλυτο δίκιο.
  Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των πολιτών στην ουσία συντηρούσαν τόσα χρόνια τον καπιταλισμό.

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/04/2009 22:08:01

  Τόσο στην ΕΣΣΔ όσο και στις υπόλοιπες χώρες του ανατολικού και μη μπλοκ που είχαν "κομουνισμό" εφαρμόστηκε απλά ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας στα πλαίσια κρατικού καπιταλισμού. Οπότε ο κομουνισμός ΔΕΝ απέτυχε απλά διότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Όσον αφορά τώρα τα μπασταρδεμένα κόμματα αλλά και τις "κουκουλοφόρες" ιδέες κλπ που βγαίνουν από κόμματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ, αυτά δεν έχουν καμία σχέση με Μαρξισμό. Πουθενά ο Μαρξισμός δεν αναφέρει στήριξη του γενικευμένου μπάχαλου ή χαλάρωση του κοινωνικού ιστού ή απειθαρχία ή χάιδεμα των εγκληματιών ή απαξίωση των πάντων ή ή... Τρίζουν μάλλον τα κόκαλά του όταν ακούει τον Τσίπρα.

 9. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 16/04/2009 22:08:14

  Θαυμάσιο το άρθρο. Αναρχισμό της μπουρζουαζίας αποκαλεί την ασύδοτη ελεύθερη οικονομία της αγοράς, χωρίς να χαρίζεται στο μοντέλο της συγκεντρωτικής οικονομίας των ανατολικών κρατών.
  Τα χώνει χοντρά στους εργατικούς κυρίως, Θάτσερ με παντελόνια τους αποκαλεί, την Αγγλία πλυντήριο για zillionaires - νέα λέξη αυτή;; - γιατί πούλησε όλη την παραγωγική της βάση χωρίς να παράγει πλέον. Αντίθετα προτιμά το μοντέλο Γαλλίας, Ελβετίας, Γερμανίας - που εξακολουθεί να παράγει.

 10. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/04/2009 22:09:10

  διορθ. Τα κόκαλα του Μάρξ εννοώ.

 11. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/04/2009 22:15:43

  Ο Καθηγητής λέει: "Πρέπει να επιστρέψουμε στην πεποίθηση ότι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία, είναι μόνον το μέσον για την ανάπτυξη του επιπέδου ζωής των ανθρώπων."

  Συγγνώμη, τι διαφορετικό δηλαδή θα έλεγε η οποιαδήποτε Μιλένα ή Εύα ή Παπακώστα ή ακόμη και η Μιμή; (Λιάνη και Ντενίση το ίδιο πράγμα είναι) Ανούσιες γενικολογίες με τις οποίες όλοι μας συμφωνούμε πλην όμως το θέμα είναι το: ΠΩΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ. Εκεί σε θέλω κε Καθηγητά μου.

  ΥΓ-Σπατζιώτη βοήθεια! Μάλλον ο κος καθηγητής μελετάει την σύγχρονη ελληνική πολιτική ορολογ... μπουρδολογία. Μήπως εκπέμπει ο ΑΛΤΕΡ δορυφορικά;

 12. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 16/04/2009 22:20:47

  Ο καθόλα αξιοσέβαστος καθηγητής, που υπήρξε μια από τις πλέον διακεκριμένες διάνοιες στη Δυτική Ευρώπη, με τους εντοπισμούς του, που παραθέτει η ανάρτηση, δεν σφραγίζει μόνο το αδιέξοδο των δυο κατ' επίφαση ατίθετων κοινωνικών συστημάτων, που κυριάρχησαν τον περασμένο αιώνα, αλλά και το αδιέξοδο - το δημιουργικό τέρμα - των θεωρητικών μορφών που τα στήριξαν.
  Δεν μας εξηγεί κάτι βασικό: Γιατί, από τη στιγμή που και τα δυο συστήματα απέτυχαν, μπορεί η μίξη τους να δώσει κάτι επιτυχές;
  Αντιδιαμετρική είναι η ρήση ενός Ινδού Διδασκάλου, όσο αφορά κάποιο θολό έρωτα: "Εσύ είσαι ένα μάτσο χάλια, ο ερωτικός σου πόθος απευθύνεται επίσης προς κάποιον που έχει τα χάλια του και πιστεύεις ότι ο έρωτάς σας θα φέρει την ευτυχία και στους δυο σας";
  Τόσο στον καπιταλισμό, όσο και στον σοσιαλισμό (ακόμη από τη Σταλινική περίοδο) η ανισότητα των μισθών ήταν ποσοστιαία περίπου η ίδια: 1/40. (Τα τελευταία χρόνια με τους λεγόμενους Golden Boys έφτασε 1/150). Από ότι φαίνεται σε όλα τα συστήματα που υπήρξαν, κάποιοι εύρισκαν τον τρόπο να τη βγάζουν κοτσάνι, ενώ κάποιοι ίδρωναν άσχημα για το ξεροκόμματο. Γιατί; Που ωφείλεται η διασυστημική μαγκιά; Γιατί βγήκαν κάποια μέλη του πολιτικού γραφείου του Χόνεκερ (π.χ. Günter Schabowski) μετά την επανένωση και φώναζαν, ως νεοφώτιστοι χριστιανοδημοκράτες ενάντια στα "κομμούνια"; Ή δεν ήταν η σημερινή καγγελάριος της Γερμανίας, γραμματέας της νεολαίας του Χόνεκερ (FDJ) στον τομέα της επί υπαρκτού σοσιαλισμού;
  Τελικά μήπως μας πουλάνε κάποιοι φύκια για μεταξωτές κορδέλλες; Μήπως όταν κάποιοι ματώνουνε, τρέχοντας με τα λάβαρα, κάποιοι ηγετίσκοι με τους προσαρτημένους κλεφτοκοτάδες, επιπλέουν παντού και πάντα; Για ποιο λόγο; Με ποιούς τρόπους; Τι τους ενώνει; Αυτά είναι τα ζητήματα, που αποτελούν θεωρητική πρόκληση.
  Και μια και διάγουμε εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας, ας τονιστεί και μια σοφή φράση του Ευαγγελίου: "Δεν αξίζει να βάλουμε νέο οίνο σε παλιούς ασκούς". Ούτε με ανάμειξη.

 13. Νἰκος avatar
  Νἰκος 16/04/2009 22:28:18

  Οι ακαδημαικοι εχουν το ελαφρυντικο και την ασυλια του...ακαδημαικου.
  Και λοιπον; Επειδη τα λεει ο Χομπσμπαουμ; Σιγα τα ωα. Δηλαδη επειδη τα λεει ο Ιησους ή ο Πατριαρχης;
  Ας σοβαρευτουμε καποτε. Και επειδη τα λεει ο εν λογω ιστορικος πρεπει να μην τα υποβαλουμε σε διυποκειμενικη κριτικη αναλυση;

  Τροφη για σκεψη: Παραγοντες, βαλτε κατι με τιτλο "Καταρρεει η λογικη και μαζι της και η Ελληνικη γλψσσα" για την καταντια μας στη χρηση της γλωσσας μας. Ορατε το πιο κατω κειμενο για να αντιληφθειτε οτι τωρα "δρεπουμε τους καρπους" που εσπειραν ο ΓΑΠ και το νεοταξαριο το 1981 με την "μεταρρυθμιση" (διαβαζετε Προκρουστεια χειρουργικη) ΚΑΙ στη γλωσσα.

 14. Νἰκος avatar
  Νἰκος 16/04/2009 22:28:47

  Ανορθόγραφη «τροχοπαίδι» στα Πανεπιστήμια

  Του Αποστολου Λακασα/Καθημερινη

  Είναι τουλάχιστον παράδοξο για έναν καθηγητή πανεπιστημίου, που πλέον έχει ξεφύγει από τη διόρθωση των ορθογραφικών λαθών –τυπικά αυτό το κάνει ο δάσκαλος του σχολείου–, να διαβάζει σε γραπτό φοιτητή του για το... «τροχοπαίδι». Και όμως συνέβη στη Φιλοσοφική Αθηνών: ο φοιτητής στις εξετάσεις ήθελε να μιλήσει για την «τροχοπέδη», αλλά οι γραμματικές του ελλείψεις τον... φρέναραν οδηγώντας τον στο «παιδί του τροχού», δηλαδή το «τροχοπαίδι»!

  Ολο και συχνότερα απασχολεί τους πανεπιστημιακούς το φαινόμενο των ακραίων ορθογραφικών λαθών από φοιτητές. Και είναι τόσο οικτρή η κατάσταση, που διδάσκοντες αναγκάζονται να απορρίπτουν γραπτά εξαιτίας των ορθογραφικών τους λαθών.

  Το φαινόμενο αποτυπώνει το πρόβλημα της ελληνικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, όπου οι μαθητές προβιβάζονται στις τάξεις από... ανία, με σημαντικές ελλείψεις και ουδείς ενδιαφέρεται για τις ουσιαστικές βάσεις που έχει κάθε παιδί. Ετσι, είναι πια αργά όταν φτάνουν στο πανεπιστήμιο, μέσα από το σύστημα εισαγωγής το οποίο επιτρέπει ένας υποψήφιος να ξεκινήσει για τη Νομική και να βρεθεί στην Κοινωνική Θεολογία.

  Δραστική αντιμετώπιση

  «Τα ορθογραφικά λάθη είναι πολύ συχνά. Υπάρχουν γραπτά ανορθόγραφα σε βαθμό κακουργήματος. Οι φοιτητές, επίσης, δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν τα σημεία στίξεως, δεν βάζουν τελείες, η άνω τελεία έχει καταργηθεί», λέει στην «Κ» ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νάσος Βαγενάς.

  «Αυτό το λάθος με την τροχοπέδη που μου αναφέρετε είναι μια ενδεικτική λεπτομέρεια της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική παιδεία. Δεν είμαι οπαδός της θεωρίας της “παλιάς καλής εποχής”, αλλά πιστεύω ότι η κατάσταση σήμερα χρειάζεται δραστική αντιμετώπιση», παρατηρεί ο ίδιος.

  Ο έγκριτος πανεπιστημιακός είναι μεταξύ εκείνων που δεν προάγουν τους φοιτητές τους (ακόμη κι αν έχουν απαντήσεις επαρκείς, για τουλάχιστον τη βαθμολογική βάση) εάν το γραπτό έχει εξόφθαλμα ορθογραφικά λάθη. «Τους ζητώ να έλθουν στην επόμενη εξέταση στο γραφείο μου, όπου τους υπαγορεύω ένα κείμενο μιας σελίδας. Εάν δεν κάνουν ορθογραφικά λάθη, τότε τους βαθμολογώ με τον βαθμό που άξιζε το γραπτό της πρώτης εξέτασης», εξηγεί.

  Στο σχολείο το πρόβλημα

  Το πρόβλημα φυσικά εστιάζεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση. «Απαιτείται ριζική αναμόρφωση του ελληνικού σχολείου», λέει ο καθηγητής κ. Βαγενάς. «Δυστυχώς, όσο και εάν αυτό θεωρείται αυτονόητο, τίποτε δεν γίνεται. Ολες οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί προτεραιότητας της εκπαίδευσης αποδεικνύονται κενές περιεχομένου.

  Οι 18χρονοι αποφοιτούν από το λύκειο με ελλιπέστατες εγκύκλιες γνώσεις και πολλοί από αυτούς εισάγονται σε σχολές που τους είναι αδιάφορες. Δυστυχώς, η αύξηση των θέσεων στα ΑΕΙ δεν είναι ουσιαστική όταν η εισαγωγή των υποψηφίων γίνεται με τρόπο ανορθολογικό, τη στιγμή μάλιστα που τα ιδρύματα δεν έχουν το προσωπικό και τις υποδομές να δεχθούν τόσο πολλούς φοιτητές», καταλήγει ο κ. Βαγενάς.

  Τα greeklish τα έχουν καταστρέψει όλα

  «Εισάγονται στο πανεπιστήμιο έχοντας μία φωτογραφική εικόνα της ύλης, την οποία παπαγαλίζουν για τις εξετάσεις», αναφέρει στην «Κ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Νομικής Αθηνών, και γραμματέας της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών κ. Ευγενία Μπουρνόβα. «Ελάχιστοι πλέον ενδιαφέρονται για την ορθογραφία και τους γραμματικούς κανόνες. Τα greeklish τα έχουν καταστρέψει όλα αυτά», συνεχίζει. Μάλιστα, θυμάται ότι είχε προβληματιστεί ιδιαίτερα με ένα γραπτό φοιτητή της, ο οποίος αναφερόταν στην ... ‹«Εβια». Πρόκειται φυσικά για το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας, την Εύβοια. «Στις θετικές σχολές το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο. Είχα κάποτε μία συνεργάτιδα, η οποία μάλιστα είχε εισαχθεί από τους πρώτους σε υψηλόβαθμη σχολή πληροφορικής και σε mail της με ρωτούσε : ”Τί ώρα να έλθο;”»

 15. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/04/2009 22:38:58

  @15 Σωστότατο. Γνωρίζω 30αρηδες & 35ρηδες συναδέλφους-ισσες με Ελληνικά πτυχία νομικής και μάστερ (κυρίως απ`το Έσσεξ που μάλλον τα μοιράζει δι`αλληλογραφίας) οι οποίοι μπορεί να κάνουν ορθογραφικά λάθη ακόμη και στο όνομά τους. Όσο για άγνωστες λέξεις; Οι μισές που ακούνε καθημερινά τους είναι άγνωστες. Και όμως αυτοί οι επιστήμονες! εξάντλησαν όλα τα επίπεδα της δημόσιας δωρεάν Ελληνικής εκπαίδευσης και είναι ...νομικοί (μη χέσω.) Αν μιλήσω και για πολ. μηχανικούς ή φυσικούς εκεί θα κλάψουμε όλοι μαζί. Εγώ το αποδίδω κυρίως στο ότι οι νέοι ΔΕΝ διαβάζουν τίποτα και κατά δεύτερον στις μαλακομεταρρυθμίσεις του Τρίτση στα μέσα της δεκαετίας του`80.
  Βγήκαν 2 γενιές ημιμαθών (επιστημόνων).

 16. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/04/2009 23:04:49

  Το παρακάτω απόσπασμα δεικνύει ότι το θέμα που εθίγη από τον Νίκο είναι διαχρονικό. (Πόσοι σημερινοί 30 και κάτι επιστήμονες θα καταλάβουν τι λέει;)

  «…μειράκια αστοιχείωτα τα πλείστα ως προς τας γνώσεις, ανερμάτιστα δε ηθικώς και θρησκευτικώς ως εκ της ανατροφής, και κοινωνικώς δε πολλάκις άξεστα, διερχόμενα αβρόχοις ποσίν ως επί το πολύ τα γυμνάσια του κράτους, εξ`ών απολύονται συνήθως δι`απειλών και ύβρεων εισέρχονται εις το πανεπιστήμιον με τα τσαρούχια το δη λεγόμενον, όπου φυσιούνται και εξάπτονται και τυφούνται, και αντί να εγκύπτωσιν εις την σπουδήν και μελέτη της επιστήμης, μεταβάλλουσι το ανώτατον εκπαιδευτήριον εις κονίστραν άμουσον και αηδή άλλοτε μεν φατριαστικών, άλλοτε δε αγρίων πολιτικών διαδηλώσεων και οχλαγωγιών και θορύβων και ταραχών….»
  (Κάτι σαν ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή.)

  Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Δ. Βερναρδάκης
  Επιστολή προς την εφημερίδα «ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ» το 1874.
  Από το βιβλίο του Απόστολου Βακαλόπουλου «Νέα Ελληνική Ιστορία 1204-1985» Εκδόσεις ΒΑΝΙΑΣ Θεσ/νίκη 2005.

 17. Νἰκος avatar
  Νἰκος 16/04/2009 23:05:20

  Εδω οφειλω να ομολογησω οτι η μακροχρονη απουσια μου εξω μου επιβαλει που και που να ντυνω με Ελληνικες λεξεις τις ξενες σκεψεις μου, αλλα και με λαθη. Και τα λαθη μπολικα. Ισως γι'αυτο ειμαι αυστηρος με τους αλλους, ειδικα με τους παραγοντεςΧ εδω μεσα, αλλα κυριως με τον εαυτο μου. Λαθη γινονται απο ολους μας, με εμενα πρωτο. Αλλα, οταν γινονται κανονας και σε παραξενο μιγμα με τους Αγγλισμους (προοδευτικον το ξενογλωσσιζειν γαρ, απορροια της αυτιστικης, μικροαστικης μας ξενομανιας, απο τα μπλου-τζιν μεχρι και τις εισαγομενες ιδεες του Χομπσμπαουμ), ε, τοτε πρεπει να ανησυχουμε.

 18. AnonymOs avatar
  AnonymOs 16/04/2009 23:12:34

  Strange Attractor, at 10:38 pm & at 9:54 pm:
  Αφού κάνεις τόν προφέσσορα, (καί δέν διαφωνώ μ' όσα λές, ΣΗΜΕΡΑ), πρέπει νά είσαι σωστός !
  Όταν θέλεις νά πής ότι κάποιος μάς λέει γνωστά πράματα, τότε, αυτός, ΚΟΜΙΖΕΙ γλαύκα εις Αθήνας.
  Λάθος εννοιολογικό η σύνταξή σου στό 9:54 pm.

 19. donaE avatar
  donaE 16/04/2009 23:13:32

  O Χομπσμπάουμ ειναι 'αμετανοητα κομμουνιστης'οπως ειχε δηλωσει.Μαλλον θα χρειαζεται μια ιδιαιτερη αναγνωση,και το παει για ενα νεο ειδους σοσιαλισμο. Ασχετο,αλλα ειναι και τζαζοφιλος.

 20. Νἰκος avatar
  Νἰκος 16/04/2009 23:20:00

  @17, Strange Attractor υπηρχαν λοιπον αναλογα των σημερινων αναρχοβλαμμενων και τοτε;

  Βεβαια, πρεπει να ρωτησουμε τον κ. Λακασα, ποιο ειναι το ποσοστο των φοιτητων που κανει λαθη ανεπιδεκτα διορθωσεως. Ειναι σημαντικο να ξερουμε πριν αποφανθουμε οριστικα οτι τα πραγματα ειναι χειροτερα. Διοτι, αν τα ποσοστα δεν εχουν μεταβληθει επι το χειρον τοτε δεν μπορουμε να στοιχιοθετησουμε κριση επαρκη. Αν ομως τα ποσοστα ειναι τα ιδια αλλα, καιεχει σημασια, τα ισοποσα λαθη του σημερα ειναι ποιοτικα χειροτερα των "παλαιων καλων εποχων" τοτε μπορουμε να ισχυρισθουμε οτι παμε απο το κακο στο χειρορερο. ΚΑτι μου λεει οτι τοτε οι φοιτητες και μαθητες αυτοι κοβονταν και κανεις δεν ιδρωεν, ειδικα το προοδευταριο ιερατειο (σας θυμιζει τιποτα η περιπτωση του μαθητη στα Γιαννενα;).
  Διαφωνω με τον εξαιρετο δασκαλο τον κ. Βαγενα. Η ιστορικη πορεια δεν παει γραμμικα προς το "καλυτερο" οπως πιστευαν οι ακραιοι μαρξιστες οι οποιοι εντεδτρεψαν απλα την ιδεα του Εγελου περι "ανοδικης πορειας της ιδεας στην ιστορια". Εχουμε και σοβαρα πισωγυρισματα.

 21. Προφήτης avatar
  Προφήτης 16/04/2009 23:21:55

  Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν σκοπεύει στο να διαμορφώνει κριτικά σκεπτόμενους πολίτες αλλά στο να παράγει υπερεξειδικευμένα νευρόσπαστα, ιδανικούς ψηφιακούς κολλήγους σε απρόσωπες α-εθνικές επιχειρήσεις.

  Αυτά, σύμφωνα με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο παραγωγής και οργάνωσης της κοινωνίας, όπου οι πολυεθνικοί επιχειρηματικοί οργανισμοί συμπιέζουν στα όρια τις δικαιοδοσίες του εθνικού κράτους. Γιατί είναι το εθνικό κράτος που ως αυτοσυντηρούμενη συλλογικότητα διατηρεί και αναπαράγει ένα, ίσως το βασικότερο, συστατικό του, τη γλώσσα.

  Τι μέλλει γενέσθαι άγνωστο, θα εξαρτηθεί από το αν το μοντέλο θα ξαναδώσει βάρος στην τοπική οργάνωση. Αλλά πρέπει να περάσουν πάλι χρόνια για να εκπαιδευθούν ξανά επαρκώς αυτοί που θα εκπαιδεύσουν τους υπόλοιπους. Πρέπει να βγουν νέες γενιές δασκάλων. Εδώ, απόφοιτοι Φιλοσοφικής δεν γνωρίζουν μείζονες ποιητές και συγγραφείς, και Κλασσική Γραμματεία.

 22. Νἰκος avatar
  Νἰκος 16/04/2009 23:22:52

  "Εχουμε και σοβαρα πισωγυρισματα". Σχεδον ολη η ιστορια μας (η Ελληνικη εννοω) ειναι ενα πισωγυρισμα.
  Και συγγνωμη για τα συνεχη λαθη μου.

 23. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/04/2009 23:31:48

  # Anonymos Says:
  April 16th, 2009 at 11:12 pm

  Strange Attractor, at 10:38 pm & at 9:54 pm:
  Αφού κάνεις τόν προφέσσορα, (καί δέν διαφωνώ μ’ όσα λές, ΣΗΜΕΡΑ), πρέπει νά είσαι σωστός !
  Όταν θέλεις νά πής ότι κάποιος μάς λέει γνωστά πράματα, τότε, αυτός, ΚΟΜΙΖΕΙ γλαύκα εις Αθήνας.
  Λάθος εννοιολογικό η σύνταξή σου στό 9:54 pm.

  Δεν σε καταλαβαίνω ανώνυμε. "Κομίζει γλαύκας" που γράφω σημαίνει φέρνει κουκουβάγιες... πληθυντικός.
  Αυτό που λές εσύ είναι "κομίζει γλαύκα"...ενικός. Τι εννοείς; Που βρίσκεις ότι χάνεται το εννοιολογικό και ποιά σύνταξη μου είναι λάθος; Και εν πάση περιπτώσει που διαφωνείς; Στο ότι έβαλα πληθυντικό;
  Πές μας τις δικές σου τότε απόψεις επί της ανάρτησης.

 24. 321 avatar
  321 16/04/2009 23:35:16

  Ας μην εκληφθούν όλα όσα ακολοθούν ως λιβανωτός για την άποψη του άγγλου Καθηγητή, αλλά νομίζω ότι αντικειμενικά έχει μια δυσκολία την οποία στην Ελλάδα ουσιαστικά δεν γνώρισαν ποτέ. Και ποιά είναι αυτή;

  Ότι το ιδεολόγημα της ελεύθερης αγοράς ήταν σχεδόν χαρακτηριστικό που άνθησε κυρίως στη χώρα του και στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Το οποίο ιδεολόγημα, όμως, είχε και την ουσιαστική και τη φρικτή, ως προς τις συνέπειές του, εφαρμογή.

  Αυτό που στην Ελλάδα εισπράττεται ως αυτονόητο -και αιτία για αυτό είναι ο γιαλαντζί ιδιωτικός τομέας, που στην ουσία είναι κρατικοδίατος (με τη διαπλοκή και την αδιαφάνεια να κανοναρχούν τους προτιμητέους επιχειρηματίες)- στην Αγγλία ήταν μια ολοκληρωτική υπονόμευση του πολιτικού συστήματος και μια κοινωνική κατάρρευση της όποιας κοινωνικής -ιδιότυπης βέβαια- συνεκτικότητας που είχε.

  Έχει, επομένως, τη σημασία της η υπογράμμιση που εμφανίζεται στο απόσπασμα για την ανάγκη μιας μικτής οικονομίας, με στόχο όμως όχι κάτι φευγαλέο, αλλά: [. . .την πεποίθηση ότι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία, είναι μόνον το μέσον για την ανάπτυξη του επιπέδου ζωής των ανθρώπων].

  Και ο νοών νοείτω.


  Σε ό,τι αφορά τη λεξιπενία και την ανορθογραφία των παιδιών ας μάθουνε καλύτερα γράμματα οι εκπαιδευτές και μετά. . . ας ζητήσουν τα ρέστα!

  Ποιός εμπόδισε τα ευαγή ΑΕΙ να οργανώσουν γλωσσικά εργαστήρια ώστε σύντομα, ώριμα, οργανωμένα και με αξιοπρέπεια να βοηθούν τους φοιτητές να γίνουν καλύτεροι;

  Το μόνο που ξέρουν όλοι στην Ελλάδα είναι να κατακρίνουν και να ψέγουν τους άλλους, χωρίς να υποπτεύονται και το μερίδιο της πιθανής δικής τους ευθύνης.

  Τα γράφω όλα αυτά γιατί θεωρώ τελείως πατερναλιστικό και αντιπαιδαγωγικό να υπαγορεύεις στον άλλο ορθογραφία, όταν δεν κάνεις τον κόπο να του τη διδάξεις.

  Και στο τέλος, ακαδημαϊκός δάσκαλος είναι ας ανασκουμπωθεί και να αφήσει τις ex cathedra απόψεις και στάσεις ζωής. Επιτέλους!

 25. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/04/2009 23:36:53

  @ 19 Ή μήπως έχασες το νόημα όσων γράφω; Λέγοντας εγώ ότι ήδη υπάρχει η σοσαλδημοκρατία από χρόνια, άρα δεν είναι κάτι το καινούργιο, σημαίνει ότι ο καθηγητής προτείνοντας μικτό σύστημα δεν μας λέει κάτι νέο. Άρα ΔΕΝ ΚΟΜΙΖΕΙ ΓΛΑΥΚΑΣ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ. Που είναι το λάθος μου; Μήπως αυτό το νόημα δεν είχες καταλάβει; Διότι έτσι που το έγραψες είναι σαν να διαφωνείς με τον πληθυντικό.

 26. Προφήτης avatar
  Προφήτης 16/04/2009 23:40:05

  Δεν εμπιστεύομαι τον Χομπσμπαουμ από τότε που διάβασα τα βιογραφικά του στοιχεία.
  Όσο για αυτά που λέει τα γράφουν αρκετοί εδώ μέσα, από καιρό.

  Εκ των υστέρων προφήτες, συμπαθάτε με, γινόμαστε όλοι. Η αξία του διανοούμενου είναι να βλέπει μπροστά, να προηγείται της εποχής, να ανοίγει δρόμους.

  Δεν θυμάμαι να είχε καταγγείλει έντονα τον Θατσερισμό, μια από τις κυριότερες αιτίες που καταλήξαμε εδώ.
  Συγκρίνετε τη στάση του Πίντερ, που με την ιστορική ομιλία του στην απονομή του Νομπελ εξευτέλισε Μπους και Μπλερ στο απόγειο της δύναμής τους.

 27. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/04/2009 23:42:06

  321 Είναι δυνατόν κατά την άποψή σου οι καθηγητές των ΑΕΙ να διδάσκουν και ορθογραφία; Υποτίθεται ότι αυτή διδάσκεται στο δημοτικό. Άντε και στο γυμνάσιο. Το όλο σύστημα της Α`βάθμιας και Β`βάθμιας εκπαίδευσης χωλαίνει. Τα ΑΕΙ είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης καθόσονμε με τέτοιο εισερχόμενο ανθρώπινο υλικό τέτοιους επιστήμονες θα βγάζουν. Τα ΑΕΙ μας κατατάσσονται σταθερά προς το τέλος της εκάστοτε λίστας των εγκρίτων παγκοσμίως πανεπιστημίων. Πίσω και από την Ζάμπια.

 28. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/04/2009 23:50:53

  Ανώνυμε, ξαναμελετώντας τα σχόλια κατάλαβα ότι μάλλον έχεις δίκιο. Συγχώρα με. Ίσως και να νυστάζω... οπότε. Το "ΔΕΝ" είναι το λάθος και τώρα μόλις τό έπιασα.
  Forgive me.

 29. 321 avatar
  321 16/04/2009 23:54:00

  @28
  Τα γλωσσικά εργαστήρια θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτήν την αποστολή. Όπως και το πώς γράφεται μια εργασία (υποσημειώσεις, βιβλιογραφία κλπ).

  Αντί για αυτά, ας δούμε ορισμένες συμπεριφροές: ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε ανοίξει μια βιομηχανία δημοσίων σχέσεων και τότε το μόνο που τον ενδιέφερε -όπως και τώρα- είναι πουλήσει το Λεξικό του, όπως και το όνομά του, για να καταλάβει επίζηλες κρατικές θέσεις μετά την αφυπηρέτησή του.

  Τώρα, τι νόημα έχει να αναλύεις την εξέλιξη, για παράδειγμα των εννοιών σε μια επιστημονική πειθαρχία, όταν και η εικόνα η ορθογραφική των όρων είναι ακατάληπτη, αυτό μόνο ελληνικά ΑΕΙ θα μπορούσε να συμβεί.

  Το ότι χωλαίνει όλη η προηγούμενη εκπαιδευτική διαδικασία είναι γεγονός. Προσωπικά, υποστηρίζω την ευκαιρία που μπορεί να υπάρξει, έστω και στο Πανεπιστήμιο. Για αυτό και πρότεινα και τη συγκεκριμένη λύση.

  Το πρόβλημα μάλλον θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Αλλά θέλει δουλειά και όχι μόνο γκρίνια.
  Ευχαριστώ για το σχολιασμό Strange Attractor.

 30. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/04/2009 23:54:47

  Άλλωστε όπως έλεγαν και οι αρχαίοι "to err is human and to forgive divine...."

 31. donaE avatar
  donaE 17/04/2009 00:06:38

  @ 27 Ειναι μεγαλος ιστορικος,αρα δικαιουται γνωμης.Το βιβλιο του 'η εποχη των ακρων'ειναι η καλυτερη αναλυση του 20ου αιωνα.Πολλες συγχρονες αποψεις που κουβεντιαζονται τωρα, εχουν διαμορφωθει εκεινες τις εποχες που γραφτηκαν αυτα τα πραγματα.

 32. Προφήτης avatar
  Προφήτης 17/04/2009 00:09:37

  Οι κυρίαρχες ιδέες των τελευταίων 30 χρόνων, επιεικώς, πάσχουν.
  Αλλά κανένας δεν λέει ότι ο Friedman πρέπει να πάει στα σκουπίδια.

  Με ποιο κριτήριο η ανάπτυξη οφείλει να είναι κάθε χρόνο θετική, όταν αυτή η ανάπτυξη συνίσταται σε καινούρια αυτοκίνητα και τα συμπαρομαρτούντα, δηλαδή πολιτισμός του πετρελαίου, το οποίο τελειώνει.
  Δηλαδή κι άλλοι δρόμοι κι άλλα βενζινάδικα κι άλλα αξεσουάρ.

  Με ποια λογική βάζεις 3 δις (Κίνα και Ινδία) στη λογική του άφρονος δυτικού καταναλωτισμού. Οι ποροι δεν επαρκούν.

  Η Ρόζα Λούξεμπουργκ ήταν μάλλον η μόνη που το είχε συλλάβει από την αρχή. Το Κεφάλαιο πρέπει διαρκώς να επεκτείνεται, άρα να βρίσκει νέες αγορές, αδιάφορο του αν και τι προκαλεί στο Περιβάλλον.

  Όσο η συσσώρευση του Κεφαλαίου λαμβανε χώρα στη Δύση ο υπόλοιπος υπανάπτυκτος κόσμος ήταν πεδίο για να επενδύεται και να υπερ-αποδίδει.
  Τώρα που σχεδόν όλος ο Πλανήτης έγινε "αμερικανιά", το "σύστημα" δεν μπορεί να επεκταθεί και "τρώει τις σάρκες του".

 33. Προφήτης avatar
  Προφήτης 17/04/2009 00:15:17

  Εξαιρετικό το πρώτο σχόλιο στον Guardian.

  Socialism has failed. Where?

 34. donaE avatar
  donaE 17/04/2009 00:37:15

  Εχουμε συσσώρευση του χρηματικού κεφαλαίου οχι παραγωγικου κεφαλαιου.Αρα δεν μιλαμε για πολεμο κια καταστροφες.

 35. Νἰκος avatar
  Νἰκος 17/04/2009 00:42:03

  @#25 "Ποιός εμπόδισε τα ευαγή ΑΕΙ να οργανώσουν γλωσσικά εργαστήρια ώστε σύντομα, ώριμα, οργανωμένα και με αξιοπρέπεια να βοηθούν τους φοιτητές να γίνουν καλύτεροι";

  Δηλαδη να επανεφευρισκουμε τον τροχο σε καθε βαθμιδα; ΠΑρεα τα βιβλια της ανατομιας με το αναγνωστικο της πρωτης;

  Ημαρτον Κυριε!

 36. Νἰκος avatar
  Νἰκος 17/04/2009 00:43:42

  @#27, Ντονα, τι θα πει "ειναι μεγαλος ιστορικος"; τι καινοτομια εχει φερει ο κ. Χομπςμπαουμ στην ιστορικη επιστημη; Με το συμπαθειο δηλαδη.

 37. Προφήτης avatar
  Προφήτης 17/04/2009 00:45:40

  Αυτά που υποστηρίζει και ο Χ. σήμερα χάθηκε η ευκαιρία να εφαρμοστούν την δεκαετία του 70.

  Όταν μετά τις πετρελαϊκές κρίσεις, το πρώτο μεταπολεμικό καμπανάκι για τα όρια της ανάπτυξης, δεν κατευθύνθηκε η οικονομία σε κοινωνιοκεντρικές λύσεις, με ανάπτυξη υποδομών αλλά σε ατομοκεντρικές, εκπορευόμενες ιδεολογικά-φιλοσοφικά από τον αγγλοαμερικανικό κόσμο.

  Ποιες θα ήταν οι "κοινωνιοκεντρικές λύσεις" ; Αυτά που αναδεικνύονται σήμερα, πλην με δραματική αναγκαιότητα.
  Μεταξύ άλλων:
  Οικολογική γεωργία, αντί μαζικής, φθηνής, παραγωγής για να ταΐζονται τα εκατομμύρια δουλοπάροικοι στις μεγαλουπόλεις.
  "Αποσύνθεση" των μητροπόλεων, μείωση των μετακινήσεων και των μεταφορών, ανάδειξη των μικρών κοινοτήτων.
  Προώθηση ενός μοντέλου παραγωγής που δίνει κεντρικο ρόλο στην τοπική αυτάρκεια.
  Ανάπτυξη Συστημάτων Υγείας.
  Βάρος στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

  Έγιναν τα ακριβώς αντίθετα. Τώρα, όλοι μας, "βολεμένοι" σε έναν ψιλο-παρακμιακό τρόπο ζωής, ενώ είναι επιτακτικό, δύσκολα "παραιτούμαστε" από "προνόμια" και δύσκολα "ξεβολευόμαστε".

 38. silegav avatar
  silegav 17/04/2009 00:46:33

  (Scan - copy - paste)

  Capitalism triumphant:
  "Ποιος μπορεί σήμερα να μιλήσει για σοσιαλισμό με σοβαρότητα; Ανήκοντας στη γενιά του πενήντα, θυμάμαι την εποχή που η ιδέα της επανάστασης, η ιδέα των γενναίων ανθρώπων που άνοιγαν το δρόμο της ιστορίας, είχε μεγάλη λάμψη. Σήμερα είναι ένα νοσηρό αστείο: μετά από όλες αυτές τις διώξεις και τα γκούλαγκ, η Ρωσία είίναι το ίδιο οπισθοδρομική και διεφθαρμένη όπως πάντα. Μετά από τα Μεγάλα Άλματα και τις Πολιτιστικές Επαναστάσεις, η Κίνα αποοφάσισε ότι το ανώτερο αγαθό είναι να βγάλει λεφτά. Βεβαίως, υπάρρχουν ακόμη ριζοσπάστες αριστεροί που πεισματικά ισχυρίζονται πως ο αληθινός σοσιαλισμός δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη. Και υπάρχουν μετριοπαθείς αριστεροί που ισχυρίζονται, έχοντας μεγαλύτερο δίκιο, ότι μπορεί κανείς να απορρίψει το μαρξισμό-λενινισμό χωρίς να γίνει αναγκαία μαθητής του Μίλτον Φρίντμαν. Η αλήθεια είναι όμως ότι το αντικαπιταλιστικό κίνημα έχει χάσει την πνοή του.

  Για πρώτη φορά ύστερα από το 1917, ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και οι ελεύθερες αγορές θεωρούνται θεμελιώδεις αρχές και όχι μεθοδεύσεις που εφαρμόζονται απρόθυμα. Όπου οι δυσάρεστες πλευρές του συστήματος της αγοράς -ανισότητα, ανεργία, αδικία- γίνονται αποδεκτές ως στοιχεία της ζωής. Όπως στη βικτοριανή εποχή, ο καπιταλισμός είναι ασφαλής όχι μόνο λόγω των επιτυχιών του -οι οποίες ήταν πραγματικές-, αλλά γιατί κανείς δεν έχει μια πειστική εναλλακτική λύση.

  Αυτή η κατάσταση δεν θα διαρκέσει για πάντα. Θα υπάρξουν αασφαλώς άλλες ιδεολογίες, άλλα οράματα και θα εμφανιστούν αργά ή γρήγορα, εάν η τρέχουσα οικονομική κρίση συνεχιστεί και βαθύνει.

  Προς το παρόν όμως ο καπιταλισμός ζει και βασιλεύει ανενόχλητος."

 39. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 17/04/2009 00:47:48

  Νίκο @37 Ίσως εννοει "μεγάλος" σε ηλικία.
  Πάντως είναι όπως και στους καθ`ημάς σελέμπριτις (βλ. Down Town, Ciao, Hello etc.)είναι δηλαδή γνωστοί μόνο και μόνο επειδή είναι γνωστοί....

 40. Νἰκος avatar
  Νἰκος 17/04/2009 01:02:58

  @40, Ναι, ετσι ειναι "γνωστοί μόνο και μόνο επειδή είναι γνωστοί…".

  Ο μηδενισμος με αλλο προσωπειο.
  Ειναι λες μερος του μεταπρατισμου μας και αυτη η ταση να θεωρουμε μεγαλους (οχι στην ηλικια κατ'αναγκη) οσους μας ερχονται με ξενα ονοματα και επομενως νεφελωδεις αλλα "υπερτερες" περγαμηνες; Λογω του οτι πηγαν στο Χαρβαρντ ή δεν ξερω που αλλου, οπως λεμε πηγα στην Αγια Σοφια (ειναι πιο κοντα στη σοφια απο οτι το εκκλησακι του χωριου μου);

 41. Προφήτης avatar
  Προφήτης 17/04/2009 01:12:23

  Βεβαίως "η Ρωσσία είναι το ίδιο οπισθοδρομική και διεφθαρμένη όπως πάντα".
  Ενώ η Αμερική "θριαμβεύοντας" επιστρέφει στο 1932, εκεί απ' όπου ξεκίνησε :
  ουρές ανέργων και μαζικά συσσίτια.

 42. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 17/04/2009 01:22:16

  @41 Νίκο. Όσο και νάναι το Χάρβαρντ είναι Χάρβαρντ. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

  @43 Προφήτη: Του κύκλου τα γυρίσματα.

 43. Το πνεύμα του Μάη avatar
  Το πνεύμα του Μάη 17/04/2009 06:35:02

  Ας κρατήσουμε το ΟΧΙ στο κέρδος για το κέρδος, ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι "μόνον το μέσον για την ανάπτυξη του επιπέδου ζωής των ανθρώπων." Αυτό αρκεί, συν ότι σκέφτονται σωστά μόνον όσοι σκέφτονται ανιδιοτελώς, ελεύθερα δηλαδή, όπως εδώ ο Ερίκ Χομπσμπάουμ. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στη Ρόζα και στο Φρήντμαν

 44. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 17/04/2009 10:12:21

  ...Οι λαοί δείχνουν να θέλουν τον καπιταλισμό παρά την κατάρρευσή του!...
  Μα ετσι ειναι αγαπητε,γιατι πιστευουν,ονειρευονται καλυτερα,οτι ΜΠΟΡΕΙ,να γινουνε Ωνασηδες,πραγμα που το συστημα το επιτρεπει μεν,αλλα αυτο μοιαζει με το να παιζεις το Τζοκερ με τα 5μυρια,και να ελπιζεις οτι θα το κερδισεις ΕΣΥ.
  Τις ιδιες πιθανοτητες εχεις.
  Αλλα εσυ,ελπιζεις.
  Dum spiro,spero,που λεγανε οι παλιοι.

 45. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 17/04/2009 10:22:03

  Δεν μπορουμε να κρινουμε αντικειμενικα,γιατι μην ξεχνατε,οτι με το που ξεκινησαν οι Ρωσοι,τους την πεσανε απαντες,μηδε της ...Ψωροκωσταινας εξαιρουμενης το 1919, απο το Βενιζελο,για να τους διαλυσουν.
  Λογικο ειναι,κι αυτοι να νοιωθουν περικυκλωμενιο,και να κανουν διαφορα,που αυτοτελως κρινομενα,ειναι σημεια και τερατα.
  Κι μετα,ηλθε Ο "μουστακιας".Ο Χιτλερ ντε,που τους την επεσε κι αυτος,με τον ιδιο σκοπο.
  Αντε παλι να μαζευτουν να πολεμησουν και να αφησουν την "οικοδομηση",για αργοτερα.
  Και με συντελεστη παραγωγικοτητας,σαφως μικροτερο απο τους αλλους,τους αντιπαλους,γιατι αυτοι ειχαν ολον τον κοσμο και δουλευε,ενω οι αλλοι πεταγαν στο δρομο,οποιον δεν τον χρειαζοντουσαν.
  Μ αυτα και μ εκεινα,αν δεν ειναι παγκοσμιο το συστημα,δε δουλευει.
  Αλλα και παλι,ποιος θα εχει το πανω χερι;
  Η ανθρωπινη αυτη κακοδαιμονια,του αρχηγου,δεν ξεπερνιεται στο ονομα του οποιου συστηματος,ας ειναι για το καλο του ανθρωπου.
  Αρα,μαλλον ετσι θα πηγαινουμε,απο τη μια ακρη στην αλλη,εις τον αιωνα τον απαντα,η μεχρι να το διαλυσουμε το μαγαζι,λογω της καταστροφης του πλανητη.
  Απο πολεμο,η οικολογικα.

 46. Hase avatar
  Hase 17/04/2009 10:37:44

  Σε λιγο θα εχουμε πρωθυπουργο που δεν ξερει να μιλαει ελληνικα και σιγουρα ουτε να γραφει σωστα και μιλαμε για τους φοιτητες μας. Η παροιμια λεει, "με οποιον δασκαλο καθισεις τετοια γραμματα θα μαθεις" και πολλοι απο τους δασκαλους μας ειναι χειροτεροι απο τους μαθητες τους. Το μονο κριτιριο επιλογης τους ειναι η επετηριδα και το πτυχιο.
  Ειναι και η νεα τεχνολογια, το κομπιουτερ και το κινητο (αν δεν υποστηριζει και ελληνικα ακομα χειροτερα) με αποτελεσμα οι περισσοτεροι νεοι να γραφουν γκρικλις. Και αν δεν υπαρχει τριβη και εξασκηση, το ξεχνας το αντικειμενο.

 47. isnogood avatar
  isnogood 17/04/2009 10:42:49

  Ο μεγάλος Κωνσταντίνος Καραμανλής, αν μελετήσετε τις κυβερνήσεις του, δεν χρησιμοποιούσε ΠΟΤΕ καθηγητές πανεπιστημίου στις θέσεις Υπουργών και Υφυπουργών του.
  Άντε να δοκίμαζε κάποια εξαίρεσή τους στη θέση κάποιου ειδικού γραμματέα...
  Απο εκεί και πέρα, τίποτε περισσότερο.
  Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι, έχουν ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ απο την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και όταν κάποιος πολιτικός αποφασίσει να τους χρησιμοποιήσει τα κάνουν σαν τα μούτρα τους όλα!
  Είναι γνωστή εξάλλου η ρήση του Βίσμαρκα: Τράιν προφεσόρεν κτλ...

  Να τους χαιρόμαστε αλλά απο ...ΜΑΚΡΙΑ.

  Υ.Γ.
  Δηλαδή τι παραπάνω είπε ο ....μεγαλοκαθηγητής απο εκείνο που έγραφε παλιά το βιβλιαράκι της ΟΝΝΕΔ του Καραμανλή για ...ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ;

 48. isnogood avatar
  isnogood 17/04/2009 10:44:46

  Υ.Γ. 2

  Μεγάλο παράδειγμα, ο ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ του Σημίτη με εκείνον τον απίστευτο τύπο που έβαλε ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ και τα έκανε σαν τα μούτρα του με τις ...ταυτότητες και σηματοδότησε την αρχή του τέλους του ΠΑΣΟΚ...

 49. isnogood avatar
  isnogood 17/04/2009 10:46:01

  Υ.Γ.

  Για να μην γράψω για τον τεράστιο...ΠΡΟΚΟΠΗ!
  Τον γίγαντα της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και τον ΝΑΝΟ της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ...

 50. donaE avatar
  donaE 17/04/2009 10:55:50

  Νικο
  Δεν ξερω τι ειδους καινοτομιες χρειαζεσαι.Ο Χομσμπαουμ προσπαθησε να ερμηνευσει την ιστορια δινοντας βαρος στην διαδικασια του μετασχηματισμου και στην διαλεκτικη σχεση παρελθοντος και παροντος.Ερευνησε την σχέση του μαρξισμού με την ιστορία και σε συγκεκριμενες εποχες.Νομιζω οτι αυοτι οι ανθρωποι τον 20 αιωνα γραψανε την ιστορια καλα η ασχημα.

 51. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 17/04/2009 11:38:07

  Παρεμπιπτόντως ο Χομπσμπάουμ δεν πιστεύει ότι η κοινή γλώσσα συνιστά έθνος. Διαβάστε σχετικά στο πολύ καλό σάϊτ δημοκληροκρατία μια εξαιρετική δημοσίευση της γλωσσολόγου Ε. Φιλιππάκη για τη διακινητικότητα των λεκτικών συνόλων της ελληνικής γλώσσας (στο Δημοκρατία και γλώσσα) έναντι της μονολιθικότητα και της "απλοϊκότητας" της αγγλικής.

 52. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 17/04/2009 11:39:06

  διορθώνω: συστατικό του έθνους.

 53. leon avatar
  leon 17/04/2009 12:37:46

  Για τα γλωσσικα χαρακτηριστικα της Ελληνικης και τις μεταφρασεις εννοιων σε αλλες γλωσσες, καθως και τον ρολο που επαιξαν στην διαμορφωση του παγκοσμιου κοινωνικοπολιτικου συστηματος θα συνιστουσα το "Κυβευτης ο Κυβερνητης" απο εκδοσεις Κεας.

 54. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 17/04/2009 13:43:49

  Εξαιρετικά ενδιαφέρον το κέιμενο factor.

  μου θυμίζε την συζήτηση δυο συντρόφων μετά το τέλος του υπαρκτού: σύντροφε, όσα μας είπαν για το σοοσιαλισμό ήταν ψέμα.
  ναι..αλλά όσα μας είπαν για τον καπιταλισμό ήταν αλήθεια..!

 55. anon avatar
  anon 17/04/2009 14:55:50

  Βρεδεμπαναγά ο κύριος καθηγητής... Αφού πήρε τον μισό Δυτικό κόσμο στον ιδεολογικό λαιμό του, τώρα έρχεται και ξελέει τα όσα πίστευε μέχρι πέρυσι.

  Δεν διαβάζω Αστερίξ καλύτερα;

 56. ΡΩΣΣΙΑ avatar
  ΡΩΣΣΙΑ 17/04/2009 16:53:59

  FACTOR, ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ! ΧΡΟΝΙ ΠΟΛΛΑ!

 57. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 17/04/2009 17:40:36

  Όλοι αυτοί οι "ευρέως αποδεκτοί", τα λένε λίγο έτσι, λίγο αλλιώς, ώστε τελικά το συμπέρασμα να είναι "ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης".
  Τον άλλο τον σοφό, τον φίλο του ΓΑΠ που είχε έλθει προ καιρού, τον θυμάστε? Παρόμοιες κοινοτυπίες (για να μην χρησιμοποιήσω καμιά πιο λαϊκή λέξη)έλεγε κι εκείνος.

 58. Friedrich August von H avatar
  Friedrich August von H 17/04/2009 18:48:00

  Ο καθένας ότι θέλει λέει, βγάζει τα απωθημένα του. Διάφοροι πικραμένοι βρήκαν ευκαιρία να πάρουν τη ρεβάνς για την διάψευση των σοσιαλιστικών ονείρων τους και βιάστηκαν να κάνουν τον επικήδειο της οικονομίας της αγοράς. Θα περιμένουν πολύ ακόμα, η (επάρατη γι αυτούς) Αυστριακή Σχολή με τους οικονομικούς της κύκλους, τώρα δικαιώνεται.

 59. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 18/04/2009 10:55:57

  Οσον αφορα στα σαινια,αλλου,αλλα και εδω,που κρινουν καποιον απο την ικανοτητα του,να εκφραζεται σε μια συγκεκριμενη γλωσσα,αυτο αποτελει και μετρο τηε εξυπναδας του;
  Πλανασθε πλανην οικτραν.
  Οταν ημουν στο Αθηησι,ειχαμε καιοι συναδελφο,που ηταν διανοια,και επαιρνε ναριστα καθε χρονο,που προσπαθουσε να μαθει Αγγλικα,για να παρει υποτροφια για την Αμερικη,πραγμα που τελικα το καταφερε,που δεν μπορουσε να τα μαθει και υπεφερε.
  Ποιος;Η διανοια.
  Τελικα βεβαια,καταφερε και εμαθε και πηγε στην Αμερικη και απο κει εγινε καθηγητης στο Πολυτεχνειο.
  Γι αυτο,μην ανοιγετε το στομα σας,να λετε αρλουμπες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.