#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/08/2012 12:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατέβασαν ρολά 68.000 επιχειρήσεις από το 2011 !!!Διαστάσεις επιδημίας έχουν πλέον λάβει τα λουκέτα στην αγορά, με δεκάδες καταστήματα να κατεβάζουν ρολά καθημερινά σε όλη την Ελλάδα και τις προβλέψεις για το μέλλον δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του έτους να είναι περισσότερο δυσοίωνες παρά ποτέ.

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εν μέσω της πρωτοφανούς αυτής κρίσης, αποτυπώνει έρευνα του «Εθνους» στους πλέον εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Εναν χρόνο μετά την πρώτη απόπειρα καταγραφής των λουκέτων, το «Εθνος» επιστρέφει στους πάλαι ποτέ δημοφιλέστατους εμπορικούς δρόμους αυτούς και συγκρίνει το τότε με το σήμερα, διαπιστώνοντας ότι η αγορά δεν έχει φτάσει ακόμη στον πάτο της κρίσης.

Από τις αρχές του 2011 μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο, 68.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έγραψαν τίτλους τέλους μη έχοντας δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ ορατοί είναι οι φόβοι ότι μέχρι το τέλος του 2012, ακόμη 67.000 εταιρείες κινδυνεύουν με λουκέτο.

Πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλέον αδυνατούν να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις για μισθούς, πρώτες ύλες, ενοίκια, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και ΔΕΚΟ, ενώ το γεγονός ότι η κατάσταση σήμερα για την πλειοψηφία αυτών που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι μη αντιστρέψιμη, προσδίδει δραματικές διαστάσεις στην κρίση που πλήττει την αγορά.

Ολοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το πρώτο εξάμηνο του 2012 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν το χειρότερο από την έναρξη της κρίσης πριν από τρία χρόνια και οι προοπτικές διαγράφονται ακόμη πιο δυσοίωνες.

Την ίδια δραματική εικόνα περιγράφει έρευνα της Icap που δείχνει ότι η αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων των εταιρειών είναι ραγδαία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου περίπου 1 στις 4 επιχειρήσεις βρίσκεται σε αδυναμία να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο.

Παράλληλα 1 στις 2 επιχειρήσεις αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών προς τους υπαλλήλους της, περίπου το 30% οφείλει ενοίκια, ενώ πάνω από 3 στις 10 έχουν καθυστερημένες οφειλές σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), αλλά και υποχρεώσεις σε προμηθευτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παραδοσιακοί εμπορικοί δρόμοι στην Αττική ερημώνουν αφού στη θέση που τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν υγιείς επιχειρήσεις σήμερα αντικρίζει κανείς μόνο άδεια καταστήματα.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της ΕΣΕΕ στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην οδό Σταδίου, είναι πλέον κλειστά δύο στα πέντε καταστήματα. Στην Τσακάλωφ, τη Χαρίλαου Τρικούπη και την Εμμανουήλ Μπενάκη είναι κλειστά ένα στα τρία καταστήματα, ενώ στον Πειραιά, στην οδό Νοταρά, έχουν βάλει λουκέτο δύο στα πέντε καταστήματα - το ίδιο και στη Γούναρη.

Ο Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα με το κέντρο της Αθήνας, αφού το 27,3% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά. Επιπλέον, ο Πειραιάς παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των λουκέτων, αφού σε σύγκριση με πέρυσι τα κλειστά καταστήματα στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Δραματική είναι η εικόνα με έρημους εμπορικούς δρόμους, όχι μόνο στη συμπρωτεύουσα που βιώνει τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως το Ηράκλειο, ο Βόλος και η Πάτρα.

Χάνονται 260.000 θέσεις εργασίας

[caption id="attachment_173700" align="alignnone" width="490" caption="κλικ για μεγέθυνση"][/caption]

Τρομακτική απώλεια 260.000 θέσεων εργασίας εκτιμάται ότι θα φέρει το πρωτοφανές κύμα λουκέτων στην αγορά, τους επόμενους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με έρευνα της MARC σε συνεργασία με το Ινστιτούτο μικρών επιχειρήσεων της ΓΣΒΕΕ.

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 προβλέπεται απώλεια 110.000 θέσεων μισθωτής εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι χάθηκαν 78.000 θέσεις μισθωτής εργασίας τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το 65,1% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα και δηλώνουν ότι θα μειώσουν προσωπικό θα ήταν διατεθειμένες να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, εφόσον υπήρχε μια επιδότηση του εργασιακού κόστους.

Σοκ προκαλεί και η διαπίστωση ότι περίπου 190.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο δωδεκάμηνο.

Το επόμενο τρίμηνο εκτιμάται ότι θα κλείσουν 11.000 επιχειρήσεις και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει μπει λουκέτο συνολικά σε 67.000.

Ερευνα
Με βάση την έρευνα, η οποία έχει επεξεργαστεί το πιο μετριοπαθές σενάριο, υπολογίζεται ότι θα χαθούν 260.000 θέσεις εργασίας.

Η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλαδή το 25,8% θεωρούν ότι θα κατεβάσουν ρολά μέσα σε έναν χρόνο. Εξι στις δέκα επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους επόμενους μήνες, ενώ το 53,4% αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.

Ο τζίρος κατέγραψε μέση μείωση της τάξης του 34,8% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011, ενώ ο ρυθμός μείωσης του κύκλου εργασιών είναι πολύ μεγαλύτερος για τις μικρές επιχειρήσεις.

Κώστας Νάνος  στο ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημητρης avatar
  Δημητρης 04/08/2012 12:53:09

  εγω προσπαθω 1 1/2 μηνα τωρα να το κλεισω και δεν μπορω...

 2. Nik avatar
  Nik 04/08/2012 13:18:43

  Παίρνει χρόνο αλλά τελικά θα γίνει κατανοητό: η ευμάρεια δεν έρχεται από την κάλυψη βασικών αναγκών. Η ευμάρεια και η ανάπτυξη έρχονται όταν καλύψουμε τις βασικές ανάγκες και προχωρήσουμε στην ικανοποίηση επιθυμιών.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/08/2012 14:28:41

  Από φίλο που ταξιδεύει συνεχώς σε πολλές χώρες για επαγγεματικούς λόγους, άκουσα το εξής εντυπωσιακό:
  Από τις χώρες της κρίσης, το βλέμμα τραβούν στην Ισπανία και Ιρλανδία, τεράστιες εκτάσεις με μισοχτισμένα συγκροτήματα ακατοίκητων κατοικιών, εγκαταλλειμμένα πιά, που σιγά σιγά γίνονται κουφάρια και καταστρέφονται. Ολόκληρες συνοικίες στις παρυφές των πόλεων, "νεκρές" πριν προλάβουν ν' αποκτήσουν ζωή.
  Το αντίστοιχο στην Ελλάδα και (τώρα πιά επίσης) Ιταλία, λέει ότι είναι οι εμπορικοί δρόμοι στις πόλεις, με πληθώρα από εγκαταλλειμμένα, ξενοίκιαστα καταστήματα.
  Διαφορετικές όψεις της κρίσης, ίδιο τελικό αποτέλεσμα: Ανεργία, πτώση των μισθών, και το χειρότερο, αβέβαιο και δυσοίωνο μέλλον. Κυρίως για τη γενιά που τώρα μπαίνει ή θα μπεί στην εργασιακή ζωή.

 4. Enzo avatar
  Enzo 04/08/2012 15:51:26

  Nαι, και σε 50 χρονια που πλεον και η Ασια δεν θα ειναι ανταγωνιστικοι στους μισθους και στις συνταξεις και σε αλλα 50 μετα στην Αφρικη , μετα θα πανε στον Ειρηνικο Ωκεανο σε πλωτες πολεις τα εργοστασια τους και μετα σε αλλα 50 μετα στο διαστημα, εεεεε τελειωμο δεν εχει.

 5. Και που είστε ακ¨ομα avatar
  Και που είστε ακ¨ομα 04/08/2012 19:55:41

  Ε ναι με μισθούς 400 ευρο ποιος να αγοράσει τι? όταν δεν τα φτάνουν για τα στοιχειώδη

 6. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 04/08/2012 21:30:26

  Σε 50 χρόνια; Θα μας έχει φάει ο αντίχριστος τους κακούς μέχρι τότε!

 7. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 05/08/2012 16:20:54

  Από αυτές τις 68.000 επιχειρήσεις κάποιες παρήγαγαν εγχώρια προστιθέμενη αξία και κάποιες απλώς μεταπωλούσαν εισαγόμενα προϊόντα. Βάσει των τελευταίων στοιχείων που μιλούν για μεγάλη πτώση των εισαγωγών, για τις δεύτερες ήταν μάλλον αναμενόμενο το γεγονός, όπως περίπου το άδοξο τέλος των πεταλωτηρίων με την έλευση των τροχοφόρων.

  Για τις πρώτες, όσες είχαν αντικείμενο παροχής υπηρεσιών που δεν έχει πλέον ζήτηση (σχετικές με την οικοδομή, ψυχαγωγίας, μη βασικά τρόφιμα κλπ.) ας ελπίσουμε ότι απλώς αλλάζουν αντικείμενο, επειδή δεν προβλέπεται σύντομα αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης.

  Ένας καλύτερος δείκτης της κατάστασης της αγοράς θα ήταν η διαφορά μεταξύ νεοϊδρυόμενων και κλειόμενων επιχειρήσεων και η κατανομή αυτών κατά αντικείμενο και κατά δραστηριότητα (παραγωγικές, μεταπρατικές, εξαγωγικές).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.