Κατά των κυρώσεων στη Μόσχα δηλώνει ο Τσίπρας
31/03/2015 17:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατά των κυρώσεων στη Μόσχα δηλώνει ο Τσίπρας

Την υποστήριξή του στη Ρωσία αλλά και την παρέκκλιση από την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Tass, ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα στις 8 Απριλίου. Όπως τόνισε, «μπορούμε να έχουμε μια βάσιμη συνεργασία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξάγει τα αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσία», ενώ χαρακτήρισε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας «έναν δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά».

«Γνωρίζετε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένα πλήγμα στις σχέσεις αυτές (της Ευρώπης με τη Ρωσία) καθώς οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να αποτραπεί αυτή η χωρίς νόημα πολιτική των κυρώσεων εν μέσω των εντάσεων στην Ουκρανία» σημειώνει. «Αποτέλεσμα αυτού είναι το εμπάργκο στα αγροτικά αγαθά της Ελλάδας, κάτι που έπληξε σφόδρα την ελληνική οικονομία».

Στη συνέντευξή του αναφέρεται και στην ένταση που δημιουργήθηκε τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων του, όταν έλαβε επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «ο οποίος θεώρησε δεδομένη την θέση της Ελλάδας υπέρ των κυρώσεων». «Κάλεσα τόσο αυτόν όσο και την Φεντερίκα Μογκερίνι και τους είπα: Μην σκέφτεστε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι δεδομένες, η κατάσταση έχει αλλάξει και τώρα υπάρχει άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και τώρα θα πρέπει να μας ρωτάτε πριν πάρετε αποφάσεις» λέει. Και συνεχίζει: «Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις. Πιστεύω ότι αυτός είναι ένας δρόμος στο πουθενά. Στηρίζω την άποψη ότι υπάρχει ανάγκη για διάλογο και διπλωματία, θα πρέπει να καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρίσκουμε λύσεις σε μεγάλα προβλήματα».

Όσον αφορά την Ουκρανία, είπε: «Εγώ υποστηρίζω τη διπλωματία. Θεωρώ ότι οι συμφωνίες του Μινσκ και η τήρησή τους είναι σημαντικό επίτευγμα. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να σταματήσει η ένταση με Ουκρανία». Όπως υποστήριξε, στην πρώτη του συμμετοχή σε Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες, είπε στους συναδέλφους του: «Πείτε μου πώς φαντάζεστε την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη; Τη φαντάζεστε με τη Ρωσία απέναντί μας ή με τη Ρωσία σε διαδικασία διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης; Δεν έλαβα απάντηση από πολλούς. Όπως νομίζω εγώ, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία».

tass.ru/en/world

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.