#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/03/2013 14:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατάσχεση καταθέσεων: εφεξής θα είναι επίσημη χρηματοπιστωτική πολιτική;του Νίκου Αργεάδη

Η επιβολή ουσιαστικά κατάσχεσης μέρους των καταθέσεων αποτελεί πια γεγονός και εκφρασμένη μελλοντική πολιτική. Η δικαιολογία για την επιβολή καταθέσων από την  Γερμανία και τους απολογητές της πολιτικής της ήταν πως το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί ως μέτρο ανάγκης και μόνο μια φορά. Η διάψευση όμως ήρθε ταχύτατα από τους Ντάισελμπλουμ και Μπαρνιε [1]. Ουδεν μονιμότερον του προσωρινού και άπαξ εφαρμοσμένου.

Τα στοιχεία και δεδομένα για εφαρμογή υπήρχαν διασπαρτα σε δημοσιεύσεις και αναλύσεις. Ιδού τι λένε:

1)     Σε άρθρο στο Bulletin of the Reserve Bank of New Zealand το 2011, οι Hoskin και  Woolford, ισχυρίζονται πως η Basel Committee of the Bank for International Settlements πρότεινε για πρώτη φορά σχέδιο κατάσχεσης καταθέσεων  στα 2010-2011, αν και το σχέδιο ήταν υπό επεξεργασία από το 1997 κατά την διάρκεια της Ασιατικής κρίσης [2].

Δηλωμένος σκοπός του σχεδίου ήταν (και είναι) η αντιμετώπιση τραπεζικών αποτυχιών όταν οι κυβερνήσεις «αρνούνται», ή δεν μπορούν να σώσουν τις τράπεζες. Προσοχήστηνγλώσσα: Γράφουν: «the primary objective …. is to ensure that, as far as possible, any losses are ultimately borne by the bank’s shareholders and creditors . . . .» [3]. Οι κρίσιμοι όροι είναι shareholdersandcreditors. Το κλειδί είναι πως θεωρούν «πιστωτές» μιας τράπεζας και τους πελάτες της που έχουν καταθέσεις. Ιδού γιατί:  «At one end of the spectrum, there are large international financial institutions that invest in debt issued by the bank (commonly referred to as wholesale funding). At the other end of the spectrum, are customers (διαβάζετε, καταθέτες=πιστωτές) with cheque and savings accounts and term deposits». Το φάσμα των πιστωτών περιλαμβάνει λοιπόν και τους καταθέτες. Η απόδειξη είναι στην εφαρμογή του μέτρου.

Το μέτρο αυτό ενεργοποίησε το πρώτο πολιτικό όπλο της Γερμανίας, δλδ την σχέση 8:1 τραπεζικού τομέα/Κυπριακό ΑΕΠ για την τάχα μου εξυγίανση του τραπεζικού τομέα. Οι πραγματικοί σκοποί πιθανόν να περιλαμβάνουν: 1) Απόκρουση της διείσδυσης της Ρωσίας, 2) δέσμευση με ρήτρες των νεοανακαλυφθέντων φυσικών πόρων αερίου/πετρελαίου με το μνημόνιο που έπεται και 3) πιθανόν την απορρόφηση από Γερμανικές τράπεζες που «πάσχουν» των καταθέσεων υπεράνω των οποίων θα επικερέμεται αενάως η σπάθη του Δαμοκλή της κατάσχεσης, αν η τράπζεζα δεν είναι «καλή». Αυυό βέβαια θα το κρίνουν οι Γερμανοί. Περιττό να υπογραμμίσουμε τις ευθύνες του κ. Χριστόφια ο οποίος την «έκανε με ελαφρά πηδηματάκια».

Ερμηνεία: Μόλις ένας πελάτης καταθέσει χρήματα σε τράπεζα θεωρείται «πιστωτής» της [3]. Αυτό είναι το δεύτερο πολιτικό όπλο. Έτσι, η τράπεζα αποκτά χρήμα πραγματικό και ο καταθέτης μετατρέπεται σε πιστωτή με IOU [4]. Οι Κύπριοι καταθέτες και αυτοί που θα ακολουθήσουν θεωρούνται πιστωτές και επομένως μπορούν να χάσουν την πίστωσή τους ανά πάσα στιγμή. Φοβερό τέχνασμα. Οι εργαζομενοι των 350 ευρώ!!! θεωρούνται πιστωτές.

Συμπέρασμα: Αν μία κυβέρνηση μπορεί να κατασχέσει καταθέσεις μέσω φόρου τότε η ασφάλιση καταθέσεων δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Όλα είναι στον αέρα. Και με βάση το νομικό προηγούμενο, μπορεί να εφαρμοστεί ξανά, αν απαιτηθεί. Η χρήση γίνεται κοινό δίκαιο και πολιτικό προηγούμενο βαρύτητας.

2)     Όμως, με αυτή την νομικίστικη διαδικασία τη «γλιτώνουν» οι πραγματικοί πιστωτές της τράπεζας. Αυτοί που αγοράζουν το χρέος της διανείζοντάς τες και όχι όσοι καταθέτουν πραγματικό χρήμα [5].

Μύνημα και συμπέρασμα: Μην καταθέτετε χρήματα σε τράπεζα αλλά δανείστε της…Τότε δεν θα μπορεί να κουρέψει, δλδ να κατασχέσει ή να φορολογήσει, τα χρήματά σας.

3)    Ποιος είναι ο κερδισμένος; η ΕΚΤ φυσικά η οποία προσφέρει ρευστότητα στις πάσχουσες Κυπριακές τράπεζες. Η ΕΚΤ μπορεί να τυπώσει χρήμα και επομένως να απορροφήσει την «επέκταση» των τραπεζών. Γιατί όμως η σύνδεση με το έλλειμα και το χρέος της Κυπριακής δημοκρατίας; Διότι το Κυπριακό κράτος δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Και τότε γιατί δεν μπορεί να το κάνει  η ΕΚΤ; Είτε έχουμε κοινό νόμισμα και επομένως κοινή πολιτική ΙΣΗ για όλους είτε όχι. Αλλά που σκοπίμως αποκρύποτονται απο τα δελτία των 8. Αυτή την έννοια (θα έπρεπε να) έχει η χρηματοπιστωτική ενοποίηση κρατών με διαμετρικά διαάφορες οικονομίες.

4)    Οι χαμένοι: Μα φυσικά τα γνωστά υποζύγια σε Ελλάδα. Κύπρο και μετά Ισπανία, Ιταλία κλπ

5)    Πως εξηγείται ότι οι χώρες BRIC έχουν επηρεαστεί ελάχιστα; Εξηγείται από τις πιστωτικές τους πολιτικές. Η ύπαρξη κρατικών τραπεζών, αντιστάθμισε την οικονομική κρίση προσφέροντας πιστώσεις στην πραγματική οικονομία αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη των πολιτών και ξένων καταθετών.

6)    Η εικόνα της ευρωπαίκής κρίσης: Ελάχιστο ρευστό χρήμα σε ένα σύστημα όπου η προσφορά χρήματος είναι σταθερή και όπου οι κυβερνήσεις και οι (μη ανεξάρτητες πλέον) κεντρικές τους τράπεζες δεν μπορούν να τυπώσουν χρήμα με βάση τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας τους. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που, κατά τη γνώμη μου, θα διαλυθεί η Ευρωζώνη και πιθανόν αργότερα η ΕΕ. Ύφεση και στην Ελλάδα βαθιά, καταστροφική ύφεση. Ανεπαρκείς ποσότητες ευρώ για να πληρωθούν κεφάλαια και επιτόκια σε ένα πυραμιδικό σχήμα όπου κεφάλαια εισάγονται από τράπεζες που δημιουργούν χρήμα ως "τραπεζική πίστωση" στα βιβλία τους. Έτσι, αν η τράπεζα της Ελλάδος μπορούσε να εκδώσει χρήμα, δλδ ρευστότητα, η κρίση θα αντιμετωπιζόταν με την εισροή αυτής της ρευστότητας, και δεν θα χρειαζόταν να παρακαλάμε τους εχθρούς μας (πρώην εταίρους) να μας δανείσουν με όλο και περισσότερο χειρότερες δεσμεύσεις. Αντί για πάντζερ τώρα η Γερμανία καταστρέφει την παραγωγική βάση και το τραπεζικό των «εχθρών» της.

7)     Γιατί εφαρμόστηκε πρώτα στην Κύπρο; Διότι η  Γερμανία και οι δορυφόροι της πιστεύουν ότι θα πετύχει λογω της μικρότητας της Κύπρου (0.3% της ευρωζώνης). Γι’ αυτό και οι αλληλοδιαψεύσεις περί μη εφαρμογής σε άλλους ή η δήλωση πως η Κύπρος είναι «ειδική» περίπτωση.

Τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον; Δύσκολο να απαντηθεί αλλά μάλλον η ΕΖ θα περιοριστεί στην Γερμανία και στους δορυφόρους της με τους άλλους να αποζωρούν, αν πριν δεν πιάσουν ρυθμούς ανάπτηξης ικανούς να αντισταθμίσουν τον ρυθμό άυξησης του χρέους.

 

Πηγές

[1]  http://www.antinews.gr/2013/03/26/209872/

[2]  h--p://www.rbnz.govt.nz/research/bulletin/2007_2011/2011sep74_3HoskinWoolford.pdf

[3]  h--p://www.nzba.org.nz/assets/Uploads/111004-OBR-Submission-NZBA.pdf

[4]  h---://en.wikipedia.org/wiki/Fractional_reserve_banking

[5]  h--p://wfhummel.cnchost.com/moneyandcredit.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νιόβη avatar
  Νιόβη 27/03/2013 15:02:55

  Θέλετε να αποπειραθείτε μια πρόβλεψη για τον τρόπο διάλυσης της Ευρωζώνης; Θα ήθελα πολύ να μάθω αν έχετε προχωρήσει τον συλλογισμό σας μέχρι του σημείου αυτού.

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 27/03/2013 15:21:40

  Νιόβη, λίγο δύσκολο, μόνο (λογικές) εικασίες που θα εμφανιστούν σε δευτερο άρθρο.

 3. νεφέλη avatar
  νεφέλη 27/03/2013 15:41:52

  Αν ζούσε ο Καραμανλής,
  που τόσο πίστευε στην ενωμένη Ευρώπη της ομοψυχίας και της αλληλεγγύης,
  τι θα έλεγε,
  τι θα έκανε σήμερα;

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ νεφέλη 27/03/2013 16:59:08

   Στην καλύτερη περίπτωση, ψυχανάλυση. :)

 4. Zugzwang avatar
  Zugzwang 27/03/2013 16:05:51

  Σωστα τα λετε. Διαφωνω ομως σ'ενα σημειο. Ουτε οι δανειστες μιας τραπεζας μπορουν να ειναι ατρωτοι. Υπαρχουν τροποι να κουρευθουν και αυτοι.
  Κανεις πια δεν μπορει να ειναι σιγουρος σημερα. Μονο αυτοι που μοιραζουν την παγκοσμια τραπουλα και εχουν σημαδεψει τα χαρτια.

 5. Nik avatar
  Nik 27/03/2013 17:17:47

  Λείπει μια μικρη αλλά σημαντική λεπτομέρεια: ο εξαναγκασμός του κάθε μισθωτού να γίνει με το ζόρι "πιστωτής" αφού οι μισθοί επιβάλλεται να καταβάλλονται σε τραπεζικο λογαριασμό. Ενώ πολλές καθημερινές δουλειές δεν μπορούν να γίνουν αν ο ενδιαφερόμενος δεν έχει τραπεζικο λογαριασμό ή και πιστωτική κάρτα, πχ: ενοικίαση αυτοκινήτου, πληρωμή εφορίας, πληρωμή ασφαλιστικών ταμείων κλπ. Και μετά αναρωτιούνται οι πολιτικοί για τα γιαούρτια!

 6. Apostolos Vlahos avatar
  Apostolos Vlahos 27/03/2013 19:21:49

  Μέρες του '43

 7. Προφήτης avatar
  Προφήτης 27/03/2013 22:56:37

  Οι απροκάλυπτες μεθοδεύσεις "φωτίζουν" το στόχο. Άνθρωπος αποστερημενος από μετρητά, σήμερα γίνεται υποχείριο. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι έχουν αστικοποιηθεί, δεν είναι δηλαδή ικανοί να θρέψουν τον εαυτό του και την οικογένειά τους αν δεν διαθέτουν χρήματα, η έλλειψή τους επιδρά καταλυτικά στην πολιτική συμπεριφορά.
  Το ερώτημα είναι ένα μόνο : αν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες θα "εκραγούν" ή αν θα "προσαρμοστούν".

 8. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 29/03/2013 02:09:49

  Δεν μπορώ να αντιληφθώ από που συνάγετε ότι τη «γλιτώνουν» οι πραγματικοί πιστωτές της τράπεζας (αυτοί που αγοράζουν το χρέος της δανείζοντάς τες). Επίσης, όπως έχω ξαναπεί, με εκπλήσσει η φιλολογία περί "καταθετών" και "πιστωτών". Οι καταθέτες σε μια τράπεζα, είναι πελάτες της. Παραχωρούν στην τράπεζα την κυριότητα των χρημάτων τους με αντάλλαγμα τα IOUs. Αν η τράπεζα χρεοκοπήσει, μένουν ξεκρέμαστοι, θα πάρουν μόνο ότι μείνει από την εκκαθάριση (πέραν του εγγυημένου τμήματος των καταθέσεων και αυτό όχι πάντα). Το κούρεμα των καταθέσεων είναι κατά τι καλύτερο από την χρεοκοπία, κάτι ανάμεσα σε κρατική διάσωση και χρεοκοπία. Ο καταθέτης χάνει ένα μέρος των χρημάτων του, λιγότερα από ότι θα έχανε σε χρεοκοπία. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά αν υπήρχαν εκεί έξω άνθρωποι που είχαν λεφτά σε τράπεζες και νόμιζαν ότι είχαν 100% ασφάλεια επειδή ήταν ..."καταθέτες", δεν ξέραν που πάνε τα τέσσερα.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ MAYRO XABIARI 29/03/2013 13:42:59

   Τότε γιατί "ασφάλιζαν" μέχρι πρότινος τις καταθέσεις μέχτι 100 χιλ; Αν ψρεωκοπούσε η τράπεζα και είχες 99.999 χιλ στην τραπεζα ήταν εξασφαλισμένα.

   Εαν διανείσεις στην τράπεζα, δεν θεωρείσαι πελάτης της. Τι δεν κατανοείται από αυτό;

   Επί πλέον, τα λεφτά που καταθέτεις έχουν ήδη φορολογηθεί. ΠΟυ βλεπετε το "δίκαιο" του "κουρέματος".

   Αυτοί οι ευφημισμοί μου θυμίζουν τους ευφημισμούς των Ναζί για τους στα κρεματόρια καταδικασμένους "υπανθρωπους" όταν τους πήγαιναν για να τους "πλυνουν".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.