#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/07/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατάσταση ε(υ)φορίαςΟ φίλος Κ., που μάς μετέφερε όσα ακολουθούν, διαμένει εδώ και μερικά χρόνια στην επαρχία. Ζευγάρι, με τη γυναίκα του, δημοσίων υπαλλήλων, από την μειοψηφία που τιμούν τον μισθό τους. Νοικοκύρης σε κάθε του εκδήλωση, το δείγμα που οι αριστεροί μισούν επειδή τούς ξεπερνούν σε ικανότητες, αρετή και επιμέλεια. Φυσικά, συντηρητικός πολιτικά.

Όντας τυπικός, όπως εξάλλου και πολλοί άλλοι, δεν περίμενε την τελευταία ημέρα τής προθεσμίας ή την παράταση τής παράτασης για να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση. Συγκέντρωσε τα παραστατικά του, τα ήλεγξε δύο φορές, τα άθροισε τρεις, εισήγαγε στο σύστημα το όνομα χρήστη και τον κωδικό και ανοίχτηκε θαρραλέα στο πέλαγος των υποχρεώσεων ενός ελληνικού φορολογικού υποκειμένου.

Κατά τον απόπλου, στην εισαγωγή, δεν καθυστέρησε πολύ. Υπέθεσε ότι αφού μόλις είχαν ορισθεί νέες προθεσμίες υποβολής δεν θα υπήρχαν πολλοί πρόθυμοι προς ναυσιπλοΐα, έτσι το σύστημα δεν “σερνόταν”. Στην καταχώρηση των ποσών τελείωσε γρήγορα, δεν είχε άλλωστε ούτε πολλά παραστατικά ούτε περίπλοκες φορολογικά υποθέσεις να δηλώσει, η περίπτωσή του είναι από τις πλέον εύκολες.

Προχωρώντας στο στάδιο όπου γίνεται η πρώτη, ανεπίσημη εκκαθάριση εξεπλάγη ευχάριστα. Το ποσόν φόρου που υπολογιζόταν από το σύστημα βρέθηκε κάπου 20% χαμηλότερο από εκείνο που ο ίδιος εμπειρικά ανέμενε ως τάξη μεγέθους. Αμέσως βέβαια θυμήθηκε τις αυξημένες παρακρατήσεις φόρου στους μισθούς του ιδίου και της γυναίκας του κατά την προηγούμενη χρονιά. Έτσι, αφού και τα νέα ήταν ευχάριστα, για να τελειώνει με μια διαδικασία η οποία, λίγο-πολύ, αποτελεί κάθε χρόνο “βραχνά” για όλους, πάτησε με σιγουριά και προσμονή απαλλαγής από τον μπελά το κουμπί “οριστική υποβολή”.

Και έπεσε σε ύφαλο.
Χωρίς αρχικά να αντιληφθεί ότι προσέκρουσε. Κάπως σαν τον Τιτανικό με το παγόβουνο.

Το σύστημα, δεχόμενο την οριστική υποβολή της δήλωσης, ανάπεμψε μήνυμα ότι η δήλωση έγινε μεν δεκτή αλλά για την οριστική εκκαθάριση της ο φορολογούμενος όφειλε εντός 15 ημερών, χωρίς να ορίζει αν νοούνται ως εργάσιμες ή ημερολογιακές, να μεταβεί στην εφορία του, με όλα τα παραστατικά, ώστε η δήλωσή του να ελεγχθεί.

Μέχρι εδώ ουδέν το μεμπτόν. Το Υπ. Οικονομικών, αλγοριθμικά, επιλέγει εφέτος κάποιους φορολογούμενους για έλεγχο. Ο Κ. ενέπεσε στην κατηγορία αυτή. Με την προσμονή απεμπλοκής ακόμα ζωηρή, χωρίς καθυστέρηση το επόμενο πρωί κατέπλευσε στην εφορία.
Ήταν εκεί που αντελήφθη τον ύφαλο.

Κατ' αρχήν, ο Κ. διαμένει σε πρωτεύουσα νομού, η εφορία της οποίας συγχωνεύθηκε με άλλες ελάσσονες του ιδίου νομού, που έδρευαν σε μικρότερες πόλεις.

Αναγκαία παρένθεση : αυτή η, με γερμανική εντολή, υποτίθεται προς εξοικονόμηση πόρων, αποψίλωση όλων των επαρχιακών περιοχών από τις μέχρι πρότινος στοιχειώδεις δημόσιες υπηρεσίες, παρακινώντας και τους εναπομείναντες κατοίκους σε νέα αστυφιλία, ωθεί ολόκληρες περιοχές σε έντονο μαρασμό και τελικά σε οριστική ερήμωση. Με όλα τα εθνικώς δεινά που επακολουθούν.

Με ενοποιημένο φορολογικά έναν ολόκληρο νομό σε μια, μοναδική, υπηρεσία, ο Κ. έπεσε πάνω σε αμέτρητους συναλλασσόμενους, όλους σε κατάσταση κυμαινόμενη από αμόκ μέχρι απόγνωση. Επαγγελματίες που ζητούσαν ρύθμιση, αγρότες που γύρευαν επιστροφές, νεαρούς που έβγαζαν ΑΦΜ, παππούδες που έπαιρναν κλειδαρίθμους, γύφτους που ήθελαν βεβαιώσεις για ακατανόητες δοσοληψίες. Και είδε εφοριακούς σε κατάσταση κυμαινόμενη από ευφορική αφασία μέχρι υστερική νευρικότητα.

Κάποιοι μοίραζαν χαρτάκια προτεραιότητας. Πήρε ένα, σύντομα αντελήφθη ότι τον οδηγούσε σε λάθος τμήμα. Ο Κ., έμπειρος στα τών δημοσίων υπηρεσιών, δεν άργησε φυσικά να βρει την άκρη, φτάνοντας μπροστά στον διευθυντή του τμήματος εισοδήματος, έναν βλοσυρό 55άρη, στην πινακίδα του οποίου περήφανα, κάτω από το όνομα, ανέφερε ΔΕ. Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή. Ο Κ., έχοντας δύο πτυχία και μεταπτυχιακό ο ίδιος, απόδιωξε τη σκέψη για ποιο λόγο να βασίζεται ένα κρίσιμο τμήμα μιας κρίσιμης υπηρεσίας σε έναν υπάλληλο με παλαιολιθικά προσόντα όταν έχουμε άνεργους χιλιάδες πτυχιούχους Οικονομικών, πολλούς με μεταπτυχιακά, και συγκεντρώθηκε στο θέμα του.

Εξήγησε στον βλοσυρό ότι ήρθε για να ελεγχθεί, ότι είναι δημόσιος υπάλληλος, ότι έχει και θέτει τα πάντα στη διάθεση της υπηρεσίας.
Ο βλοσυρός μαλάκωσε λίγο μόνο ακούγοντας ότι είναι δημόσιος υπάλληλος και σαν να έκανε χάρη σε έναν, με την ευρεία έννοια, “συνάδελφο”, του είπε “καλά, άστα εκεί πέρα, και θα τα δούμε κάποια στιγμή”, δείχνοντας προς κάτι ντάνες φακέλους, ριγμένους σκόρπια σε μια γωνία, τους οποίους ο Κ. όταν μπαίνοντας είχε δει, από την κατάσταση που φαίνονταν, είχε υποθέσει ότι επρόκειτο για υλικό προς πολτοποίηση.

“Πότε θα τούς δείτε, δεν θα γίνει ο έλεγχος σήμερα;”, ρώτησε, με τα φίδια να έχουν αρχίσει να τον ζώνουν.
“Δεν ξέρω, έχουμε πολλά, σε 5 ημέρες, σε 25, θα σας ειδοποιήσουμε”, ψύχρανε αμέσως ο βλοσυρός, αντιλαμβανόμενος αμφισβήτηση στην εξουσία του και έμμεση επιτίμηση στο έργο που επιτελεί.

“Πώς θα τα αφήσω, έτσι, δεν θα τα παραλάβει κάποιος;” ξαναρώτησε εύλογα.
Ο Κ. κουβαλούσε σε έναν μεγάλο χαρτονένιο φάκελο παραστατικά της δήλωσης για τα οποία ήταν εύκολο να υπάρξει αντίγραφο. Αλλά κουβαλούσε επίσης και τις εκατοντάδες, ίσως πάνω από χίλιες, αποδείξεις δαπανών που απαιτεί η φορολογική νομοθεσία, τα άπειρα χαρτάκια από τις ταμειακές μηχανές.
“Κάντε μια αίτηση”, του απάντησαν. “Για τις αποδείξεις, θα υπογράψει κάποιος ότι τις παραλαμβάνει;”. Όχι φυσικά.
Για να υπογράψει κάποιος ότι τις παρέλαβε όφειλε να τις καταμετρήσει και να τις καταγράψει, κι αυτό απαιτούσε 1-2 μέρες. Όφειλε δηλαδή, ουσιαστικά, να προβεί στον έλεγχο. Ούτε υπάλληλος μπορούσε να τις παραλάβει ούτε όμως ο Κ. μπορούσε να τις αφήσει έτσι και να είναι σίγουρος ότι μέσα σε αυτήν την κατάσταση κάποιες δεν θα χαθούν, και όταν θα τα ελέγξουν θα τον εγκαλούν για ελλιπή παραστατικά, θα του επιβάλλουν πρόστιμα, κοκ.

Ζήτησε βοήθεια από έναν παλιό γνωστό, προϊστάμενο σε άλλο τμήμα της εφορίας, εκθέτοντάς του το πρόβλημα. “Μην το συζητάς, άστα και φύγε, έτσι κάνουν όλοι, πνιγόμαστε”, του είπε κι εκείνος.
Και ο Κ., όπως κατέληξε την αφήγηση, ύψωσε το βλέμμα του στον Ουρανό, είπε μέσα του “Ο Θεός να βάλει το χέρι Του”, παράτησε το φάκελο και έφυγε. Συγχυσμένος, αναστατωμένος και απογοητευμένος.

Αυτή η μικρή περιπέτεια δεν είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν Έλληνα φορολογούμενο. Την αναπαράγουμε όμως για να δούμε πώς το, εκ πρώτης όψεως ασήμαντο, ατομικό γίνεται σημαντικότατο στη συλλογική του διάσταση.

Πρώτον, αν η δήλωσή του εκκαθαριζόταν ο Κ. είχε σκοπό να καταβάλει την πρώτη δόση του οφειλομένου φόρου, ή και το όλο ποσόν ενδεχομένως, την 31η Ιουλίου. Η καταβολή αναβάλλεται επ' αόριστον, όταν η εφορία ελέγξει...και βλέπουμε. Τη στιγμή που όλοι μιλούν για υστέρηση είσπραξης δημοσίων εσόδων, για “μαύρη τρύπα εισπράξεων” που μπορεί να φέρει νέα μέτρα με προφανές πολιτικό κόστος, το ίδιο το φορολογικό σύστημα την εμποδίζει.

Δεύτερον, ο Κ., χωρίς φυσικά να μπορεί να προβλέψει την εμπλοκή, είχε από καιρό κλείσει ξενοδοχεία και εισιτήρια για διακοπές το αμέσως επόμενο διάστημα, σε μέρος μακρυνό από την κατοικία του – και την εφορία. Τώρα δεν ξέρει τι να κάνει. Αν τον καλέσουν σε λίγες μέρες οφείλει να είναι διαθέσιμος. Αλλά εάν έχει φύγει, θα μπορεί να γυρίσει, θα βρει εισιτήρια, πέρα από την ταλαιπωρία και την οικονομική ζημία; Αν τον καλέσουν και δεν επιστρέψει διακινδυνεύει πάλι ζημία, υπό τη μορφή τυχόν καταλογισμών ερήμην ή προστίμων. Να ακυρώσει τα πάντα και να μείνουν σπίτι, περιμένοντας τον εφοριακό Γκοντό; Αλλά τότε, η οικογένειά του υφίσταται την απώλεια μιας ζωτικής για την υγεία τους ανάπαυλας, που δεν υπήρχε κανένας λόγος να υποστούν, όντας συνεπείς φορολογούμενοι. Όμως και το Δημόσιο, όταν όλοι φέτος κρέμονται από μια καλή τουριστική περίοδο, χάνει από τους φόρους στις δαπάνες που θα έκανε ο Κ. στις διακοπές, οι δε εμπλεκόμενοι στον τουρισμό χάνουν τζίρο που θα τους βοηθήσει να επιβιώσουν το χειμώνα.

Ο Κ., το προφανέστερο, θα απευθυνθεί σε κάποιον επαγγελματία “δικτυωμένο” στην εφορία, ώστε τουλάχιστον να εξασφαλίσει μια άνεση χρόνου για να μην καταστρέψει τον οικογενειακό του προγραμματισμό, και να αντιμετωπίσει ό,τι προκύψει όταν επιστρέψει.

Εδώ όμως βρίσκεται και το κρισιμότερο σημείο για την τρέχουσα και μελλοντική πολιτική πορεία της χώρας. Με περιστατικά όπως το παραπάνω παγιώνεται στην αντίληψη των πολιτών, ακόμη και σε αυτούς που διάκεινται με υπομονή απέναντι στις δυσκολίες που διέρχεται η χώρα, ότι υπάρχουν δύο πραγματικότητες:
Η καθημερινότητα των πολιτών και η εικονική πραγματικότητα των εξαγγελιών.

Αυτό δεν θίγει τον καθ' ύλη αρμόδιο κ. Στουρνάρα αλλά κατ' ευθείαν τον πρωθυπουργό – και την προσπάθεια που κάνει. Γιατί δεν έχει τη δυνατότητα κάθε πολίτης να απευθύνεται στον πρωθυπουργό για να δώσει λύση στο ατομικό του πρόβλημα, όπως συνέβη με περιπτώσεις σαν το Άσυλο Ανιάτων.

Προφήτης 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GO avatar
  GO 18/07/2013 10:48:26

  Άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της προχειρότητας περί τα φορολογικά. Υπάρχουν τόσα πολλά που χάνεσαι. Νόμοι-αλλαγές, ξανά και ξανά νόμοι-αλλαγές, προχειρότητα, γονατογραφίες ... και ο Θεοχάρης μόνιμος θαμώνας των τηλεπαραθύρων.

 2. περιμπανού avatar
  περιμπανού 18/07/2013 10:54:48

  Το Ασυλο Ανιάτων γιατί αφήνει, εδώ και πάμπολλα χρόνια, αναξιοποίητη την σημαντικότατη ακίνητή του περιουσία;
  Καλές όλες οι φοροαπαλλαγές που συνεπάγονται σε ακίνητα ιδρυμάτων, όμως και οι εκποιήσεις ακινήτων είναι απαραίτητες! Εκτός κι αν προβάδισμα έχει η διατήρηση του πλούσιου χαρτοφυλακίου σε ακίνητα ιδιοκτησίας του Ασύλου κι εξασφάλιση πόρων άπο κάθε άλλη δυνατή πηγή....

 3. Δημητριος avatar
  Δημητριος 18/07/2013 11:29:27

  Βρε τι τραβανε οι καημενοι ΔΥ ενθεν και ενθεν ! Ουτε στον εχθρο σου !

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Δημητριος 19/07/2013 16:23:42

   ενθεν κακείθεν

 4. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 18/07/2013 11:44:57

  Παρόμοια περίπτωση η δική μου, τουλάχιστον δεν μου ζήτησαν "να τα αφήσω". Μου είπανε "έλα ξανά σε 10 μέρες και βάλε" -15 είναι η προθεσμία- γιατί ακόμη δεν: (άνοιξε το σύστημα) (δε μας έστειλαν το πρόγραμμα) (δεν μας ενημέρωσαν) δεν κατάλαβα ακριβώς τι ψέλλισαν. Υπάρχει βέβαια και η λύση της συστημένης επιστολής, αλλά τι θα χάσουν και τι θα μου ξαναζητήσουν ποιος ξέρει...

 5. archimedes avatar
  archimedes 18/07/2013 11:50:51

  Aγαπητέ Προφήτη ,
  Πολύ διαφωτιστικές οι διαπιστώσεις σου. Συμπέρασμα: Ο ένας χρόνος συγκυβέρνησης και η πιστή εφαρμογή του μνημονίου, αντί να μεταρρυθμίσει τον βασικό κρατικό τομέα των εσόδων προς το καλύτερο, τον απορρύθμισε προς το χειρότερο, χωρίς ελπίδα βελτίωσης αν δεν ανατραπεί πλήρως...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ archimedes 18/07/2013 17:18:59

   Λες: "... τον απορρύθμισε προς το χειρότερο..."

   Μέγα ψεύδος! Το συγκεκριμένο θέμα με τις αποδείξεις γνωρίζω από κοντινό μου πρόσωπο ότι επαναλαμβάνεται πάνω από 15 συνεχή χρόνια χωρίς να έχει βελτιωθεί ποτέ. Το μόνο που θα μπορούσε άμεσα να βελτιώσει την κατάσταση είναι να μειωθεί το ποσοστό των ελεγχομένων=ταλαιπωρημένων...

 6. tpe avatar
  tpe 18/07/2013 11:53:48

  Φοβερό αλγόριθμο έφτιαξαν...
  Επίσης, ενώ το σύστημα δεν αντέχει, μας λένε πως όλα καλά... Για πολλοστή φορά εκτός λειτουργίας και το taxisnet (που δεν μπήκαν καν στο κόπο να κάνουν αναδρομολόγηση) και το gsis...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ tpe 18/07/2013 17:19:33

   Σήμερα για μισή ώρα που μπήκα το gsis δεν αντιμετώπισα κανένα θέμα.

 7. Χου-χου avatar
  Χου-χου 18/07/2013 15:03:41

  Οι αριστεροί που τον μισούσαν φταίνε.Ποιός ξέρει πόσες κατάρες θα του είχαν ρίξει του ανθρώπου.

 8. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 18/07/2013 15:10:18

  Ἀγαπητέ Προφήτη,μιά ἀπορία: ἄν εἶχε ἐξαρχῆς ἀπευθυνθεῖ σέ λογιστή νά τοῦ συντάξει καί νά ἀποστείλει τή δήλωση,θά εἶχε ὑποβληθεῖ σέ τέτοια ταλαιπωρία;

 9. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 18/07/2013 17:20:02

  Τις αποδείξεις θα τις πήγαινε ο ίδιος πάλι.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Γεώργιος Τ. 18/07/2013 19:53:45

   Σωστό.

 10. Τ.J.R avatar
  Τ.J.R 18/07/2013 18:13:42

  Φίλε εχω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα είμαι ιδιωτικός υπάλληλος έκανα την φορολογική μου δήλωση στην λογίστρια μου και μου είπε οτι έπρεπε να παω στην Α ΔΟΥ καλλιθέας για την τελική εκκαθάριση καθώς με επέλεξε τυχαία το σύστημα για έλεγχο μέχρι εδώ όλα καλά αλλά από την στιγμή που πάτησα το πόδι μου στην ΔΟΥ έχασα την μπάλα είχα όλα τα δικαιολογητικά σωστά για τον έλεγχο και μου είπε οτι θέλουν επικύρωση από τα κεπ παω στα κεπ τα επικυρώνω ξανάπαω στην ΔΟΥ ο υπάλληλος που με είχε εξυπηρετήσει είχε εξαφανιστεί και η άλλη κοπέλα μου είπε να τα αφήσω για έλεγχο έτσι χύμα καθώς λόγω φόρτου εργασίας δεν μπορούν να εξυπηρετούν ατομικά κάθε φορολογούμενο εγώ αρνήθηκα καθώς μόλις είδα το βουνό από τις δηλώσεις πίσω από τον πάγκο φοβήθηκα μην χαθούν και εχω αλλά τρέξιματα.Γιατι δεν δίνουν ένα αριθμό πρωτοκολου για να ξέρουν ποια δήλωση είναι ποιου φανταστείτε να χαθούν οι αποδείξεις άντε να βγάλεις άκρη μετά.

 11. - τυχάρπαστος - avatar
  - τυχάρπαστος - 18/07/2013 21:50:19

  ...μια λύση υπάρχει:
  "Γκρέμισμα και από την Αρχή"
  όσο και να προσπαθούν με ενέσεις, η "σαπίλα" παραμένει.
  Βέβαια αυτό προϋποθέτει επανακαθορισμό του αξιακού μας συστήματος και όχι αντανάκλαση του μεριδίου στο δίκιο του καθενός στην όποια νομολογία, της φορολογικής συμπεριλαμβανομένου.

 12. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ avatar
  ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ 19/07/2013 10:41:28

  Είμαι ένας από τους αριστερούς που "δεν είμαι νοικοκύρης".Δεν κατάλαβα το σχόλιό σου περί εργατικότητας.Είμαι αναπληρωτής εκπαιδευτικός που έχει δώσει και την ψυχή του 3 χρόνια που δουλεύω για να μορφώσω τους μαθητές μου.Ξέρεις πόσους συντηρητικούς έχω δει να τεμπελιάζουν ανετότατα γιατί είναι σίγουροι πως στις επικείμενες αξιολογήσεις δε θα τους πειράξει κανείς "ελέω Αντωνάκη";Λοιπόν,ξεκολλήστε από τις παρωπίδες.Όπως υπάρχουν αριστεροί που δουλεύουν,υπάρχουν και δεξιοί που σκοτώνονται στη δουλειά.Και όπως υπάρχουν αριστεροί τεμπέληδες,υπάρχουν και δεξιοί τεμπέληδες...

  • Χαλκιδέος avatar
   Χαλκιδέος @ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ 21/07/2013 00:53:06

   Σωστό το τελευταίο που έγραψες. Η Ελλάδα χρειάζεται ανθρώπους να δουλεύουν ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Και ιδίως στο Δημόσιο που -όπως θα έχεις ήδη καταλάβει- οι εκτός Δημοσίου εργαζόμενοι τους θεωρούν τεμπέληδες...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.