#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/10/2012 18:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καρατομούνται όλοι οι διευθυντές εφοριών ΣΔΟΕ και τελωνείων(Ανανεωμένο) - Λήγει η θητεία προϊσταμένων, υποδιευθυντών και διευθυντών Εφοριών, ΣΔΟΕ, Τελωνείων και Ελεγκτικών Κέντρων, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ η έναρξη της ισχύος της τοποθετείται με τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στην τροπολογία προβλέπεται ακόμη ότι η ετήσια θητεία των προϊσταμένων στις θέσεις αυτές μπορεί να ανανεώνεται έως δύο φορές, δηλαδή η θητεία τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει την τριετία. Παράλληλα θα αξιολογούνται σε τριμηνιαία βάση.Στην τροπολογία προβλέπεται ακόμη ότι η στελέχωση του νέου Σώματος Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των εσόδων του κράτους θα γίνει από υφιστάμενους ελεγκτές που θα έχουν εμπειρία τουλάχιστον δύο ετών.

Το γεγονός ότι εδώ και δύο – τρία χρόνια ο φορεισπρακτικός μηχανισμός ήταν διαλυμένος το ξέρουμε καλά. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε καταφέρει ακόμη και τους «πράσινους» εφοριακούς να τους κάνει να μη δουλεύουν αν και μέχρι πρότινος έπαιρναν ουκ ολίγα λεφτά. Ήρθαν και οι περικοπές για να ξεκινήσει η «λευκή απεργία» που πολλές φορές εξόργισε το σύνολο της κοινωνίας. Φάκελοι μεγαλόσχημων κι όχι μόνο στοιβάζονται στις εφορίες και ποτέ δεν ελέγχονται. Πρόστιμα δεν εισπράττονται ενώ οι μεγαλο-οφειλέτες γελάνε με τις εφορίες και τον ΣΔΟΕ. Από τα 13 δις των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν εισπραχθεί μόλις 19 εκατ. καθώς ορισμένοι εφοριακοί όχι μόνο δεν τιμούν τον όρκο τους αλλά θα μπορούσαν να κατηγορηθούν και για παράβαση καθήκοντος.

Και βεβαίως, το ποσοστό της διαφθοράς στους κόλπους των εφοριακών είναι τεράστιο, όμως, και πάλι κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει.

Επομένως, η ριζική ανανέωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που θα πρέπει να γίνει. Αξιοκρατικά θα πρέπει να μπουν σε καίριες θέσεις και εφορίες, άνθρωποι που δεν θα έχουν εξαρτήσεις, ούτε θα κοιτάξουν τη δική τους τσέπη. Στελέχη που θα κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή η οποία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά στην ελληνική κοινωνία. Μόνο στο θέμα της φοροδιαφυγής μπορεί να πει κανείς ότι «λεφτά υπάρχουν» κι αν λυνόταν ξαφνικά η χώρα δε θα είχε ανάγκη από μνημόνια και δάνεια.

Έχοντας αυτά κατά νου θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει εφοριακούς σε καίριες θέσεις του μηχανισμού, είναι ένα σωστό βήμα. Αρκεί, όμως, να γίνεται με σχέδιο και αφού πρώτα έχουν βρεθεί τα ικανά στελέχη που θα κάνουν τη δουλειά τους με αυταπάρνηση.

Περιμένουμε τα αποτελέσματα της ξαφνικής αυτής κίνησης του οικονομικού επιτελείου. Όμως, θα πρέπει να πούμε και μια κακία:

Είναι δυνατόν δύο μήνες πριν το κλείσιμο της χρονιάς, όταν ο φοροελεγκτικός μηχανισμός πρέπει να φορτσάρει για να γεμίσουν τα ταμεία, όταν πρέπει να τρέξουν όλοι για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες, να δημιουργείται τέτοια αναστάτωση; Μαζί δε με τις συγχωνεύσεις των εφοριών θα δημιουργηθεί ένα μπάχαλο άνευ προηγουμένου. Ήταν καιρός για τέτοια; Μέχρι να ενημερωθούν οι καινούργιοι, να δώσουν εντολές και να ξεκινήσουν οι έλεγχοι η χρονιά έφυγε, η μαύρη τρύπα θα έχει μεγαλώσει και τη λυπητερή θα την πληρώσουν όλοι οι Έλληνες.

Πώς, λοιπόν, η κυβέρνηση παίρνει μια απόφαση στα τέλη Οκτωβρίου για να φέρει τα πάνω – κάτω στις εφορίες και τον ΣΔΟΕ; Δε μπορεί κάποτε να υπάρχει ένας προγραμματισμός που δε θα πλήττει το έτσι κι αλλιώς διαλυμένο κράτος;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αγροφύλακας avatar
  Αγροφύλακας 19/10/2012 18:58:56

  I like this!

 2. panas avatar
  panas 19/10/2012 19:31:11

  Αν πετύχει η κυβέρνηση στο θέμα της βελτίωσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών θα το πιστωθεί ο Σαμαράς, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα επ' αυτού.
  Πέρα από την εσωτερική ανανέωση, στις εφορίες πρέπει να γίνουν και προσλήψεις από νέους και καταρτισμένους εφοριακούς, που υπάρχουν άφθονοι στην αγορά μπας και αποτελέσουν την μαγιά της καθάρσης μαζί με όσους δεν ήταν επίορκοι όλα αυτά τα χρόνια.
  Αν η ανανέωση γίνει μόνο με κομματικά κριτήρια γαι να ικανοποιηθεί το τμήμα της καλομαθημένης και βολεμένης κομματικής πελατείας της ΝΔ, αυτό θα γίνει άμεσα αντιληπτό από όλους.
  Μια καλή επιλογή - κίνηση θα ήταν και η επαναενεργοποίηση του Σπινέλη που έχει ήδη γνώση των πραγμάτων. Ο Βενιζέλος είναι τόσο αδύναμος πια, που αποκλείεται να αντιδράσει...

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ panas 19/10/2012 21:05:04

   Τι;
   Σπινέλης;
   Να τον αξιοποιήσουμε επειδή ήθελε να επιβάλλει πρόστιμα; Επειδή με την πρόταση για τις πιστωτικές δεν θα παρακρατούσαν τα λαμόγια και οι κλέφτες του Ιδιωτικού Τομέα τον ΦΠΑ; επειδή θα είχε έσοδα το Κράτος;

   Δεν γίνεται δεν έχει τα "προσόντα" για καριέρα στο Δημόσιο (λέει τη γνώμη του, παραιτείται κλπ), δεν είναι και Καλαματιανός....Αλλος άλλος

 3. romeo avatar
  romeo 19/10/2012 20:42:41

  Μη Θεέ μου τα χειρότερα! Επί Καραμανλή στις ΔΟΥ Βορειοδυτικής πρωτεύουσας έμπαιναν δέκα νεοδημοκράτες και λόγω της κατάστασης που επικρατούσε εκεί, έβγαιναν μόνο πέντε! Οι άλλοι πέντε άλλαζαν κόμμα!

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 19/10/2012 20:58:10

  Ημίμετρα.

  Κατάργηση ΔΙΒΕΤ ΔΕΤΕ υπερωριών και ....προσωπικών διαφορών στο ΥΠΟΙΟ και τα παρακλάδιά του αν δεν πιάνουν τους στόχους.
  Μισθολογική διαφοροποίηση, προαγωγές και λοιπά μόνο αν πιάσουν τους στόχους.

  Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει:

  ΟΠΣ που δεν λειτουργεί
  Επιχειρησιακό σχέδιο
  Προγραμματισμός
  Υλοποίηση
  Έλεγχος
  Αξιολόγηση

  ....και τι θα γίνουν οι αρεστοί εκ των αρίστων ....τα δικά μας (εκάστοτε) παιδιά δηλαδή;

  ΥΓ

  εδώ όχι σε αλλαγή Κυβέρνησης αλλά σε αλλαγή Υπουργού (ανασχηματισμός + αρμοδιότητες) αλλάζει το σύμπαν...αλλά πως θα ζήσουν οι ταυτότητες και θα κάνουν εξυπηρετήσεις;

  • maverick avatar
   maverick @ Ο Ιθαγενής 19/10/2012 23:41:36

   Και μετά ήρθαν οι μέλισσες!!!
   Επιτέλους όχι άλλη παραπληροφόρηση. Τα ΔΕΤΕ και τα ΔΙΒΕΤ αγαπητέ, αν και εισπράττονται, δεν παίρνουν δεκάρα, οι Τελωνειακοί κλπ. εργαζόμενοι στο Υπ. Οικονομικών.
   Οπότε, εγώ θα πρότεινα, αφού η μισθοδοσία ενός υπαλλήλου στου Υπ. Οικονομικών έχει εξομοιωθεί με το μισθό του καθηγητή Β΄θμιας εκπαίδευσης, τον υπάλληλο των ΟΤΑ κ.ο., θα ήταν καλύτερα για όλους, να μεταταχθούν ή να απολυθούν, οι υπάλληλοι του Υπ. Οικονομικών στους ΟΤΑ και οι καθηγητές και λοιποί υπάλληλοι, να επανδρώσουν τις Οικονομικές Υπηρεσίες, για να δούμε πόσα απίδια σηκώνει ο σάκος (δικογραφίες, μάρτυρες κατηγορίας σε 5μελή κακουργιοδικεία, απειλές κλπ). Αλήθεια, με τα ληξιπρόθεσμα, δεν μας είπαν τί αποτελέσματα είχαν οι ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες;
   Και κάτι άλλο αγαπητέ, επειδή αναφέρεσαι σε Ολ. Πληροφοριακά Συστήματα, αυτά για να υπάρξουν και να λειτουργήσουν, θα πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση, όταν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από τις αρχές της δεκαετίας του 90΄, όλα τα καταστήματα και επιχειρήσεις, ήταν on line συνδεδεμένα με τις κατά τόπους ΔΟΥ. Για αυτό άστο, μη το τυραννάς το θέμα!!!

 5. eforiakos avatar
  eforiakos 19/10/2012 22:32:36

  Αντί να μαλ@@@@@στε εκεί στο υπουργείο δεν μας στέλνετε κανένα όνομα απο αυτά τα cd να βεβαιώσουμε και να εισπράξουμε κανένα φόρο απο ανθρώπους που σίγουρα έχουν μετρητό αντί να κυνηγάμε τους φουκαράδες που πρέπει να διαλέξουν ή πληρώνω ΦΠΑ ή το ενοίκιο ;
  Το πρόβλημα σας πολιτικοί και φίλοι των πολιτικών, είναι ότι σε ένα κοπάδι με άσπρα, μαύρα, κόκκινα, πράσινα και όλων των αποχρώσεων πρόβατα, θέλετε να ξεχωρίσετε τα δικά σας και να τα προστατέψετε και να την πληρώσουν όλα τα υπόλοιπα, γι αυτό το γυρνάτε γύρω γύρω απο τη φοροδιαφυγή και ποτέ δεν μπαίνετε στην ουσία.
  Δεν γίνεται αυτό.
  Όλα τα πρόβατα πρέπει να είναι στο ίδιο μαντρί. Το άσπρο πρόβατο βλέπει το μαύρο να "τη βγάζει λάδι" και κάνει κι αυτό τα ίδια και με το δίκιο του, δηλαδή επειδή έτυχε να είναι άσπρο θα είναι εκείνο το κορόϊδο της υπόθεσης;
  Δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ οικειοθελής τάξη στο κοπάδι όταν νομοθετείτε έτσι (βλέπε ΕΤΗΔΕ) πληρώνει η γιαγιά και την γλυτώνει το εμπορικό κέντρο.
  Οι ίδιοι νόμοι να ισχύουν για όλους αναλογικά απο το μισθωτό μέχρι τον εφοπλιστή.

 6. maverick avatar
  maverick 20/10/2012 08:47:21

  Εάν υπήρχε πολιτική βούληση, για να επέλθει φορολογική δικαιοσύνη σ' αυτή τη χώρα, θα είχαμε επιτέλους κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο και βέβαια ένα σταθερό φορολογικό σύστημα.
  Αλήθεια το κτηματολόγιο υλοποιήθηκε από δημοσίους υπαλλήλους - δημόσιες Υπηρεσίες ή από ιδιωτικές εταιρείες; Προφανώς με υπεργολαβίες ιδιωτικών εταιρειών.
  Με τα ψέματα, χωρίς το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, την υλικοτεχνική υποδομή και το επαρκή και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό δεν αντιμετωπίζετε η φοροδιαφυγή.
  Επειδή, όταν μιλάμε για “Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες” εννοούμε τη δράση Οργανωμένου Εγκλήματος.

 7. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 20/10/2012 11:32:37

  Σοβαρά;
  Πόσους θέλεις να δουλεύεις ακόμα;
  Δεν έχετε προσωπική διαφορά;
  Από που που και ως που πληρώνεστε όπως οι καθηγητές και οι δάσκαλοι;
  Τα ΔΙΒΕΤ γιατί είχαν νομοθετηθεί και ποιοι κατάντησαν για να τα παίρνουν όλοι; ...ακόμα και από τα έσοδα των κινηματογράφων!!!!
  Οι κλητήρες του ΥΠΟΙΟ ακόμα παίρνουν περισσότερα και από δάσκαλους και από καθηγητές και από ιατρούς για να μην δουλευόμαστε μεταξύ μας και κοροϊδεύουμε τον κόσμο.

  ΥΓ

  θέλεις να συνεχίσουμε για το ΥΠΟΙΟ που κατάφερε να πιάσει 19 από τα ληξιπρόθεσμα;
  μάλλον θα φταίω εγώ για τα αποτελέσματα στην καταπολέμηση και της φοροδιαφυγής ή για την επιτυχία στα έσοδα ή για τα δις που βγήκαν έξω (μήπως θυμάσαι ένα; Νόμο για ΣΔΟΕ του Αλ Παπαδόπουλου που έδινε το δικαίωμα να κατασκηνώνει στις Τράπεζες ; ΄΄άλλά θέλει "άδεια")...
  Αλήθεια να σε ρωτήσω; Πόσες εφορείες έκλεισαν; Γιατί από ότι θυμάμαι με την κατάργηση της θέσης τι πρέπει να γίνει; Αααα είχαμε "αναστολή της λειτουργίας" μέχρι να ταχτοποιηθούν τα παιδιά.

  Για να τελειώσει το παραμύθι κάποτε: αν το ΥΠΟΙΟ (εφορία τελωνεία ...που οι θέσεις ήταν σε πλειστηριασμό 10,000,000 δρχ αν έχεις διαβάσει εφημερίδα) αν οι δικαστές και αν η αστυνομία δεν είχαν τόσο "Ελληνικό" τρόπο λειτουργίας δεν θα ήταν τα πράγματα τόσο χάλια.

  Σίγουρα λοιπόν δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη αλλά σιγουρότατα δεν υπάρχει μεγαλύτερο ανέκδοτο από την λειτουργία των Υπηρεσιών του ΥΠΟΙΟ και τα αποτελέσματα που ευτυχώς στην περίπτωσή του είναι μετρήσιμα απόλυτα το καταδεικνύουν.

  ΥΓ

  όσο για το ΟΠΣ πόσα δώσατε για το sap πχ ή γιατί το portal ήταν κάτω Μάιο και Ιούνιο η διασύνδεση ΥΠΟΙΟ ΥΔΕ ΔΟΥ;

 8. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 20/10/2012 11:49:51

  Προσοχή όμως! Μην τυχόν και απολυθεί κανένας, έτσι?

  Αλλωστε θα μας το ανταποδώσουν...ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΣΥΡΙΖΑ!

 9. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 20/10/2012 14:34:25

  Καρατομούνται οι διευθυντές, προϊστάμενοι κ.λ.π. των οικ. υπηρεσιών. Μάλιστα. Την ίδια ώρα που ο Σαμαράς έχει κάνει παντιέρα την εξάντληση των διαθεσίμων μέχρι 15 Νοεμβρίου ε.ε. γιά να πείσει γιά το κατεπείγον και την αναγκαιότητα της δόσης (και άρα των μέτρων). Δηλαδή, εγώ που θεωρούμαι δύσπιστος, να υποθέσω, ναί ή όχι, οτι με την άμεση καρατόμηση των αρμόδιων γιά την λειτουργία των οικ. υπηρεσιών 20 ημέρες πριν την θρυλούμενη εξάντληση των διαθεσίμων, επιδικώκεται η πράγματι εξάντληση των αποθεμάτων, ώστε να ασκηθεί ένας ακόμα πολιτικός εκβιασμός στους βουλευτές και την κοινή γνώμη;

 10. thanos avatar
  thanos 21/10/2012 00:22:28

  ΔΙΑΒΑΖΩ από το άρθρο σας:
  Φάκελοι μεγαλόσχημων κι όχι μόνο στοιβάζονται στις εφορίες και ποτέ δεν ελέγχονται. Πρόστιμα δεν εισπράττονται ενώ οι μεγαλο-οφειλέτες γελάνε με τις εφορίες και τον ΣΔΟΕ. Από τα 13 δις των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν εισπραχθεί μόλις 19 εκατ. καθώς ορισμένοι εφοριακοί όχι μόνο δεν τιμούν τον όρκο τους αλλά θα μπορούσαν να κατηγορηθούν και για παράβαση καθήκοντος.
  Και βεβαίως, το ποσοστό της διαφθοράς στους κόλπους των εφοριακών είναι τεράστιο, όμως, και πάλι κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει.
  Επομένως, η ριζική ανανέωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που θα πρέπει να γίνει. Αξιοκρατικά θα πρέπει να μπουν σε καίριες θέσεις και εφορίες, άνθρωποι που δεν θα έχουν εξαρτήσεις, ούτε θα κοιτάξουν τη δική τους τσέπη. Στελέχη που θα κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή η οποία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά στην ελληνική κοινωνία. Μόνο στο θέμα της φοροδιαφυγής μπορεί να πει κανείς ότι «λεφτά υπάρχουν» κι αν λυνόταν ξαφνικά η χώρα δε θα είχε ανάγκη από μνημόνια και δάνεια.
  ¨Έχοντας αυτά κατά νου θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει εφοριακούς σε καίριες θέσεις του μηχανισμού, είναι ένα σωστό βήμα. Αρκεί, όμως, να γίνεται με σχέδιο και αφού πρώτα έχουν βρεθεί τα ικανά στελέχη που θα κάνουν τη δουλειά τους με αυταπάρνηση".

  Θεωρώ πολύ καλό το άρθρο για τις επιδιώξεις του γράφοντος και των στόχων του.
  Πρώτο, ο υπεύθυνος για τους εφοριακούς, κος Μαυραγάνης προέρχεται από την ελεγκτική εταιρία KPMG, ήταν στέλεχός της.
  Δεύτερο, δεν ξέρω αν γνωρίζεται οι περισσότεροι την εξέλιξη των φορολογικών ελέγχων στην Ελλάδα με την καθιέρωση από την προηγούμενη κυβέρνηση του λεγόμενου ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ για το οποίο οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις από έναν ορισμένο τζίρο και πάνω θα γίνονται από ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ και θα εκδίδεται φορολογικό πιστοποιητικό από αυτές. Μάλιστα, λέγεται ότι θα διευρυνθεί και η βάση των επιχειρήσεων αυτών, μειώνοντας τον τζίρο σε ελάχιστα επίπεδα.
  Τρίτο, όσο και να προσπαθείς να αυξήσεις τα φορολογικά έσοδα αυτό δε γίνεται σε περιόδους τεράστιας κρίσης με πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης και μάλιστα της τάξης του 7% (28% επίσημα συνολικά) και όσοι προσπαθούν φωνασκώντας να ρίξουν τις ευθύνες στους υπαλλήλους προσπαθούν ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ να μεταθέσουν τις ευθύνες άλλων. Των πολιτικών που έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι, όταν θέλουν ή όταν δεν θέλουν να εφαρμόσουν μια πολιτική. Οι υπάλληλοι απλά πράττουν. Όταν διορίζονται προϊστάμενοί τους και διευθυντές τους άνθρωποι "επιρρεπείς" στη διαφθορά, οι ηθικοί υπάλληλοι παραμερίζονται, και προϊστανται πρόσωπα υπάκουα στους διεφθαρμένους ανωτέρους τους. Άρα για εμένα είναι όλα θέμα της πολιτικής εξουσίας.
  Τέταρτο και για επανέλθουμε στα του άρθρου, είναι γνωστό ότι η τρόικα έχει καταφέρει να περιορίσει και στην ουσία να σταματήσει τις προσλήψεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.