#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/06/2010 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πλέον τίποτα (ούτε ο Αλμούνια)Επειδή πολλοί νομίζουν ότι ξεμπερδέψαμε με την οικονομική κρίση, και ως χώρα και ως Ευρώπη, σας έχουμε προειδοποιήσει ότι αυτά που ζούμε ίσως είναι μόνον η αρχή του δράματος. Αν σκάσει μια μεγάλη οικονομία της Ευρωζώνης, όπως π.χ. η Ισπανία τότε δεν μας σώζουν οι μηχανισμοί στήριξης και τα δάνεια του ΔΝΤ. Η λογική του ντόμινο θα κυριαρχήσει και τότε το πιο πιθανό θα είναι η κατάρρευση του ευρώ.

Οι ειδικοί το φοβούνται και χτυπάνε καμπανάκια προτού φτάσουμε μέχρι εκεί.

Την Παρασκευή ο επίτροπος Ανταγωνισμού, Χ. Αλμούνια, έδωσε τις πρώτες προειδοποιήσεις που αφορούν την εικόνα των τραπεζών, ιδιαίτερα σε Ελλάδα και Ισπανία. Με τα stress test να βρίσκονται σε εξέλιξη, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το ποιες τράπεζες έχουν πρόβλημα και θα χρειαστούν βοήθεια. «Η αύξηση του κόστους δανεισμού μεταξύ των τραπεζών θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένες κυβερνήσεις σε νέα παρέμβαση διάσωσης τραπεζών οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν προσφύγει σε κρατική βοήθεια».

Ο Αλμούνια φοβάται ότι αν κάποιες τράπεζες έχουν μαύρες τρύπες θα πρέπει να της καλύψουν άμεσα αλλιώς θα κλείσουν, διαλύοντας την ευρωπαϊκή οικονομία.

Και στην Ελλάδα υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα που έχουν πολλά κενά και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βρεθούν σε δεινή θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν δεν παρέμβει το κράτος τότε οι τράπεζες καταρρέουν. Πώς θα βρει λεφτά η χώρα; Μα είναι ξεκάθαρο. Νέος δανεισμός και ακόμη περισσότερα χρόνια σε ομηρία.

Το είπε άλλωστε ο Αλμούνια: «Δεν μπορώ να προβλέψω τίποτα. Αλλά υποψιάζομαι ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ένα νέο κρατικό σχέδιο διάσωσης με τις Βρυξέλλες». Το ζοφερό αυτό κλίμα που περιγράφει ο επίτροπος επέτειναν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Μεντβέντεφ ο οποίος δεν απέκλεισε κατάρρευση του ευρώ και πρότεινε ακόμη και δάνεια από τη Ρωσία.

Συμπερασματικά, το παιχνίδι χοντραίνει από φθινόπωρο και μετά, εκτός κι αν το καλοκαίρι μας περιμένει κάποια (αρνητική) έκπληξη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 19/06/2010 11:35:56

  Οικονομικά δεν ξέρω, αλλά μου φαίνεται δύσκολο να "καταρρεύσει" το Ευρώ.

  Το Ευρώ είναι μία πολύ μεγάλη και πολύ ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ κομπίνα για να επιτρέψουν να οδηγηθεί σε αφανισμό.

  Απλώς χειραγωγόντας το ευρώ και το δημόσιο χρέος ορισμένων χωρών, παίρνουν πίσω όλες τις λαϊκές και προοδευτικές κατακτήσεις των εθνών που συνέβησαν τα τελευταία 100 περίπου χρόνια. Κοινωνικό κράτος κλπ.

  Το ευρώ όμως σημαίνει ενοποίηση. Και η οποιαδήποτε οικονομική ενοποίηση είναι ΠΑΝΤΑ καλή για τα συμφέροντα των παγκόσμιων τραπεζιτών.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Άνθρωπός τις avatar
   Άνθρωπός τις @ Θραξ Αναρμόδιος 19/06/2010 18:17:11

   "Η οποιαδήποτε οικονομική ενοποίηση είναι ΠΑΝΤΑ καλή για τα συμφέροντα των παγκόσμιων τραπεζιτών.¨

   Δεν υπάρχουν. Η ολοκλήρωση είναι καλή για τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου αν το δούμε ως αφηρημένο όλον, χωρίς αντιφάσεις - και πάλι ως ένα βαθμό, μέχρι κάποιο χρονικό ορίζοντα και με κάποιες προϋποθέσεις, όχι και πολύ σαφείς, ειδικά σ' αυτή τη συγκυρία.

   Αν δούμε όμως τις τράπεζες και τα χρηματιστήρια ως μονάδες, έχουμε ένα σύμφυρμα αλληλοσπαρασόμεων λύκων που συνασπίζονται ευκαιριακά εναντίον αλλήλων και (σχεδόν) όλοι μαζί μόνον εναντίον των λαών και των εργαζόμενων. Καθένας τους θα ήταν ευτυχής αν πλιατσικολογούσε ό,τι μπορούσε, αφήνοντας το λογαριασμό στους υπόλοιπους.

   Οι ολοκληρώσεις, βλέπεις, χρειάζονται ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ηγεσίες. Που να τις βρούν σήμερα; Μεταξύ εκείνων που τους έχουν καταντήσει να ηδονίζονται όταν τους αποκαλούν "πολιτικό προσωπικό" και οι πάλαι ποτέ πολίτες τους έχουν απαξιώσει πλήρως; Στα think tank με μέλη τύπου Γούλφοβιτς και Τσέινι; Στα αποκυήματα των ΜΚΟ τύπου Ομπάμα;

   Δεν αμφιβάλλω ότι λύσεις θα βρεθούν - εξαιρετικά επώδυνες για τους πολλούς. Αλλά αυτό δε γίνεται απ' τη μια μέρα στην άλλη και το ελληνικό παράδειγμα είναι διαφωτιστικό.

   • hotdog avatar
    hotdog @ Άνθρωπός τις 19/06/2010 20:04:56

    Ορθότατα το έθεσες! Αυτή είναι η αλήθεια για το σύστημα & την ενοποίηση. Αυτό πρέπει να θυμόμαστε όλοι με μια μόνο φράση. Μόνο που όλοι ευχόμαστε το Ελληνικό παράδειγμα να ήταν διαφωτιστικό από την ανάποδη, δηλαδή τη καλή του όψη. Είναι απίστευτο πως μείναμε η Ουγκάντα της Ευρώπης έπειτα από τόσο μεγάλη εισροή κεφαλαίων & χρημάτων που δόθηκαν για υποδομές-ανάπτυξη της χώρας. Και δυστυχώς στο τελευταίο δε μας φταίει κανείς αν είμαστε ανάξιοι & τυχοδιώκτες...

 2. anonymos avatar
  anonymos 19/06/2010 18:55:51

  Το ευρώ είναι τελειώμενη υπόθεση ίσως και η ΕΕ όσο πιο γρήγορα φύγουμε τόσο το καλύτερο

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ anonymos 19/06/2010 19:12:18

   Να φύγουμε, να πάμε αλλού: Ένωση Χωρών Καραιβικής, με μόνιμη προεδρία λόγω των πολλών offshore Ελλήνων.

 3. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 19/06/2010 19:15:26

  Δίκιο έχει πάντως η Αλέκα Παπαρήγα: Είναι η μόνη πολιτικός μας που κατάλαβε ότι ο Πούτιν και Μεντβέντεφ είναι νεοφιλελεύθεροι όσο ο Μπούς.

  • hotdog avatar
   hotdog @ Sic transit gloria mundi 19/06/2010 19:40:38

   Αυτό ξαναπέστο! Πόσοι θυμούνται το πρόεδρο της εταιριας Γιούγκος που τον "έστειλαν" φυλακή και μετά άρχισε το μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι της Ρωσίας;

 4. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 19/06/2010 19:31:11

  Είμαστε τελειωμένοι ανεξαρτήτως του τι θα κάνει η υπόλοιπη ΕΕ.

 5. hotdog avatar
  hotdog 19/06/2010 19:53:22

  Σε ένα επαγγελματικό ταξίδι-σεμινάριο στη Γαλλία είχα την ατυχία να δεχθώ τις επικρίσεις και τα αρνητικά σχόλια ενός Γερμανού για τους Έλληνες. Άλλος άνθρωπος από τη τελευταία φορά που τον είχα συναντήσει!!! Παιδιά τους έχει φλομώσει ο τύπος με τα αρνητικά δημοσιεύματα και η τηλεόραση με ειρωνικές αναφορές & εικόνες για την Ελλάδα. Πάντως του ανέφερα πως αν οι πολιτικοί που ψηφίζουν στη Γερμανία (ή οπουδήποτε αλλού)τους προβάλουν ως δικαιολογία το Ελληνικό χρέος για να τους βάλουν νέους φόρους είναι γελασμένοι!!! Η Γερμανία έχει ένα χρεος που προσμετράται σε τρις ευρώ & αν προσθέσει κανείς τις οφειλές - υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων της , το χρέος αυτό υπερδιπλασιάζεται!!! οπως επίσης του είπα πως η Ελλάδα είναι ο δοκιμαστικός σωλήνας για αυτό που θα επακολουθήσει & να που αυτό δυστυχώς επιβεβαιώνεται. Ξεκινάμε με τους "ατίθασους" Έλληνες και υπολογίζουμε πως θα το δεχθούν κι οι υπόλοιποι. Το παγκόσμιο χρηματο-πιστωτικό σύστημα είναι πλέον τοξικό (ίσως και στο δεκαπλάσιο των πραγματικών του αξιών) και αυτό θα σκάσει με μεγάλο πάταγο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.