#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/01/2011 17:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κανένα ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους, υποστηρίζει ο κ. ΠαπακωνσταντίνουΑπέκλεισε κατηγορηματικά, για ακόμα μια φορά, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους, σε συνέντευξή που παρεχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερ.  Ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους υποβοηθούμενη από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 7 δισ. ευρώ.

"Δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις", είπε ο Παπακωνσταντίνου, διαψεύδοντας πληροφορίες ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις με τράπεζες.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να ανέλθουν σε ένα δισ.ευρώ εφέτος και ακόμη έξη το 2012-2013, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, ΔΕΚΟ και ακίνητης περιουσίας καθώς και της πώλησης σειράς αδειών τυχερών παιγνίων.

Ακόμη, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι συνομιλίες σχετικά με την αγορά ελληνικών ομολόγων από την Κίνα προχωρούν, όπως συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο στην Αθήνα τον Οκτώβριο, αλλά δεν μπορεί να πει τίποτε σχετικά με το ποσό ή το χρόνο της αγοράς.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου ΔΝΤ/ ΕΕ λέγοντας ότι "θα θέλαμε η επιμήκυνση να καλύψει ολόκληρο το ποσό του δανείου συμπεριλαμβανομένων των δόσεων που έχουν ήδη χορηγηθεί και όχι μόνον όσων δεν έχουν χορηγηθεί ακόμη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικό το ενδεχόμενο αυτό, αλλά πρέπει να αναμείνουμε για τις οριστικές αποφάσεις του Eurogroup," είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Τέλος, σημείωσε την αισιοδοξία του ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία στην ΕΕ σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγου και ότι θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για την έξοδό της από την κρίση.

Ο μάνατζερ της Pimco βλέπει αναδιάρθρωση του χρέους Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και προτείνει έξοδό τους από το ευρώ

Ο Άντριου Μπόσομγουρθ, κορυφαίος μάνατζερ της επενδυτικής εταιρίας Pimco, θεωρεί αναμενόμενη την αναδιάρθρωση του χρέους των τριών χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης Ελλάδα, Ιρλανδία, και Πορτογαλία και προτείνει την έξοδο αυτών των χωρών από το ευρώ.

    "Ενόψει του αυξανόμενου ρίσκου για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία δεν ρίχνουμε πλέον χρήμα στις τρεις χώρες και έχουμε αποσυρθεί κατά μεγάλο μέρος από αυτές", λέει κ. Μπόσομγουρθ σε συνέντευξή του στη σημερινή 'S?ddeutsche Zeitung' 'SZ' (Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ 04.01.11). "Δεν επενδύουμε ούτε σε χώρες που κινδυνεύουν να μολυνθούν μολονότι είναι φερέγγυες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έχουμε μειώσει αισθητά το βάρος αυτών των χωρών", αποκαλύπτει ο μάνατζερ της Pimco, της μεγαλύτερης εταιρίας επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα παγκοσμίως. Ο κ. Μπόσομγουρθ, ο οποίος διαχειρίζεται 122 δις ευρώ επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα λέει για τους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας και Ιρλανδίας λέει ότι "κάνουν δύσκολη δουλειά σε δύσκολους καιρούς" και σε περίπτωση αποτυχίας "δεν θα είναι δική τους η ευθύνη". 

    Ο κ. Μπόσομγουρθ θεωρεί ότι με την απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης από το 2013 δεν λύνεται το πρόβλημα, αλλά η Ευρωζώνη "αγοράζει χρόνο" με την ελπίδα ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα μπορέσουν κάποτε να λύσουν τα προβλήματά τους. "Έχω αμφιβολίες ότι θα έρθει η ανάπτυξη, για κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν ένα θαύμα", λέει ο κ. Μπόσομβουρθ. Ειδικά για την Ελλάδα προσθέτει ότι "δεν υπάρχει στην ιστορία ούτε ένα παράδειγμα χώρας, η οποία να έκανε τις απαιτούμενες προσαρμογές μέσα σε ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών". 

    Ο μάνατζερ της Pimco εκτιμά ότι οι Έλληνες, Ιρλανδοί και Πορτογάλοι "δεν θα δεχτούν να πληρώσουν ένα τόσο μεγάλο αντίτιμο για το ευρώ", που συνεπάγεται το εφαρμοζόμενο σήμερα "σχέδιο Α", γιατί "εξυπηρετεί κυρίως τις τράπεζες που πήραν στο παρελθόν λάθος επενδυτικές αποφάσεις και όχι τους πολίτες στις υπερχρεωμένες χώρες. Ο κ. Μπόσομγουρθ προτείνει το "σχέδιο Β", δηλαδή Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους και να εγκαταλείψουν το ευρώ. Υπολογίζει ότι "255 δισ. ευρώ χρέη πρέπει να διαγραφούν προκειμένου οι τρεις χώρες να ανταποκριθούν και πάλι στα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας". Ταυτόχρονα - λέει - "οι εναπομείνασες χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης θα πρέπει να εγγυηθούν τα ομόλογα Ισπανίας και Ιταλίας" - πρόκειται για μία ευρωπαϊκή εκδοχή των 'Brady Bonds', που βοήθησαν τις χώρες της λατινικής Αμερικής στη δεκαετία του 80 να βγούν από τα τέλμα των χρεών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ του Ανταποκριτή μας Γ. Παππά)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/01/2011 18:41:54

  αυτό θα το λένε όλοι οι fund managers, όχι επειδή έχουν καμία σκασίλα για μας (δεν έχουν-- εμείς τελειώσαμε από το φθινόπωρο του 2009 για τους fund managers) αλλά γιατί έχουν χαρτιά των ΑΛΛΩΝ εθρωπαϊκών χωρών και φοβούνται βουτιές. Αυτό έχει όλα τα συστατικά αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

 2. sawas avatar
  sawas 04/01/2011 19:27:47

  Δεν κρύβονται πλέον οι απειλές με στόχο όπως πάντα την Γερμανία και την εκκολαπτόμενη «νέα συνθήκη» η οποία είναι υπό διαμόρφωση.

  H**p://www.bloomberg.com/news/2011-01-04/german-bunds-lose-allure-for-legal-general-frankfurt-trust-euro-credit.html

  Όπως έγραψες περί «αυτοεκπληρούμενης προφητείας» θα κάνω μια ακροβατική υπόθεση….

  Αν ήμουν FUND και είχα επενδύσει σε 122 δις σε κρατικά ομολόγα (βλ. Άρθρο) με διάρκεια 10,20,30 χρόνων κτλ. θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ποντάρω (bet) σε χρεοκοπία-αναδιάρθρωση μέρος των χρημάτων, ώστε εαν επαληθευτεί το σενάριο αυτό, θα έχω μεν μια χασουρα (από τα κρατικά ομολόγα) αλλά θα τα πάρω πίσω «σήμερα» χωρίς να περιμένω την 10-20-30ετια, εκπληρώνοντας την προφητεία.

  Όποτε το νέο έτος με βρίσκει με τα ίδια χρήματα που είχα και πριν, αλλά με την μοναδική ευκαιρία να επενδύσω σε ενυπόθηκα……….σε τιμή ευκαιρίας!!!!!!!! (για ποιον κτυπάει η καμπάνα????)

  Καμιά χασουρα λοιπόν παρά μόνο ευκαιρίες….

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ sawas 04/01/2011 19:46:07

   πονηρούλη...

   Μόνο που δεν ξέρω αν είναι συνεννοημένα, ή ο σώζων εαυτόν σωθείτω και όποιον πάρει ο Χάρος. Η Νέα Υόρκη δεν θα πάθει ζημιά αν εξαφανιστούμε εμείς. Αλλά αν κουνηθεί Γαλλία-Γερμανία θα πηδάνε από το παράθυρα. Για αυτό γκρινιάζουν, δεν βλέπω "γεωπολιτικά", money βλέπω.

   • sawas avatar
    sawas @ archaeopteryx 04/01/2011 20:05:13

    Έχει και από τα δυο και γεωπολιτικά και λεφτά με την σέσουλα. Με έναν σμπάρο……

    Τώρα, FUNDS υπάρχουν πολλά, μεγάλα μόνο λίγα……εκεί μπορεί να βρίσκεται η συνεννόηση, αλλιώς ………ΧΑΡΟΣ

    Με 1,9% συμμετοχή στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ είμαστε μόνο η αφορμή……..(και πολύ μας είναι) ο στόχος είναι όπως σωστά αναφέρεις πιο ψηλά…….Γ+Γ
    H**p://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_GDP_%28nominal%29

    Για το πονηρός……..μάλλον μαρίδα είμαι αλλά πουλαω ακριβά το τομάρι μου…..

   • sawas avatar
    sawas @ archaeopteryx 05/01/2011 02:20:53

    Ψαξε εδω, ψαξε εκει, βρισκεις τελικα τις απαντησεις.
    Περι συνεννοησης εδω
    h**p://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3clobs35uLk

 3. neos agrotis avatar
  neos agrotis 04/01/2011 19:44:47

  "Ειδικά για την Ελλάδα προσθέτει ότι “δεν υπάρχει στην ιστορία ούτε ένα παράδειγμα χώρας, η οποία να έκανε τις απαιτούμενες προσαρμογές μέσα σε ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών”.
  Λετε να αποτελέσουμε την εξαίρεση?

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ neos agrotis 04/01/2011 20:24:27

   Έχουμε ακόμα να δούμε προσαρμογές, οουυυ, να φάς με το κουτάλι.

   Εκτός αν νομίζεις ότι οι προσαρμογές τελείωσαν εδώ...

   • neos agrotis avatar
    neos agrotis @ ierofantis 04/01/2011 20:26:56

    με ευρω η χωρις ευρώ? εκει πάει η εξαίρεση.

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ neos agrotis 04/01/2011 20:53:41

     Με αυτά που προσωπικά αντιλαμβάνομαι σήμερα, με ευρώ.

     Το μέλλον είναι άδηλο φίλε μου και δεν διακινδυνεύω πρόβλεψη.

 4. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 04/01/2011 21:46:55

  Όταν αποκλείουν κατηγορηματικά νιώθω τόση ασφάλεια που σκέφτομαι να πάω στο αεροδρόμιο και να μπω στην πρώτη πτήση εξωτερικού για να γλιτώσω.
  Τι πιστόλια στα τραπέζια ,τι δε θα ανεβεί ο ΦΠΑ,τι δε θα πάμε στο ΔΝΤ.
  Η φερεγγυότητα τους τρέχει από τα μπατζάκια.

 5. Έρεβος avatar
  Έρεβος 04/01/2011 22:27:28

  Δεν το καταλαβαίνουν ότι μετά από τόσα ψέμματα και ανακολουθίες που έχουν πει και κάνει τον τελευταίο χρόνο κανείς μα κανείς δεν δίνει βάση σε ό,τι λένε;

  Καλύτερα αυτή η κυβέρνηση να σταματήσει να κάνει οποιαδήποτε δήλωση γιατί επιβαρύνει τη θέση της και τη θέση της χώρας.

 6. φωτεινη avatar
  φωτεινη 04/01/2011 22:57:59

  ωχ.καλεστε πρετεντερη.κι αλλος Αντρακλας στο γυρο,οπλοφορει κιολας.

 7. Mιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Mιχάλης Σ. Βάρδας 04/01/2011 23:11:21

  Ο κ. Παπακωσταντίνου έχει δίκηο. Δεν υπάρχει στο εγγύς μέλλον δυνατότητα
  αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους. Και μόνον η εκφρασμένη
  βούληση μιάς τέτοιας πρόθεσης θα προκαλούσε την κατάρρευση της αγοράς
  των ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων και την εκτίναξη των αντιστοί
  χων spreads δανεισμού των δύο αυτών Χωρών, πράγμα που κανείς δεν θέλει,
  κυρίως δε η Γερμανία !
  Αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους μπορεί πλέον να γίνει σε
  συνδυασμό με τις αναδιαρθρώσεις των δημοσίων χρεών της Ιρλανδίας και της
  Πορτογαλίας (ίσως και της Ισπανίας) , ταυτόχρονα.
  Οι συνθήκες γιά κάποια τέτοια σύνθετη αναδιάρθρωση δεν είναι ακόμη ώριμες.

  • Enzo avatar
   Enzo @ Mιχάλης Σ. Βάρδας 04/01/2011 23:14:06

   φοβερος οικονομολογος ο Παπ!

 8. Aggelos avatar
  Aggelos 05/01/2011 00:31:16

  Ωχ,,
  παμε για αναδιαρθρωση..

 9. δημης avatar
  δημης 05/01/2011 01:03:55

  "Κανένα ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους, υποστηρίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου"
  Γιατί δεν τον πιστεύετε;;;;;; το επιβεβαίωσε και ο.....Πινόκιο ....

 10. Λιλα avatar
  Λιλα 05/01/2011 11:36:20

  μετάφραση Ετοιμάζεται αναδιάρθρωση του χρέους

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.