#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/11/2012 15:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κανένας δεν μπορεί να σώσει μια χώρα, αν η ίδια δεν δείχνει αποφασισμένη να σωθεί...Η  διαφωνία που ξέσπασε μεταξύ Γερμανίας-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (ιδιοτελής ή προσχηματική δεν έχει σημασία) επιβεβαιώνει, για μια ακόμα φορά, αυτό που όλοι γνωρίζουν εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά αρνούνται να ομολογήσουν δημοσίως.

Το πρόγραμμα ...«σωτηρίας» της Ελλάδος, που εφαρμόζεται εδώ και  τρία χρόνια, υπό την επίβλεψη και καθ’ υπόδειξιν της τρόϊκα, είναι για  τα ….μπάζα!

Εχει πέσει έξω σε όλες τις εκτιμήσεις του, ενώ ουδείς ουσιαστικός στόχος επετεύχθη. Εκτός, εάν…..

Θυμίζω ότι το Μνημόνιο Ι, που  μας ανακοίνωσαν οι κύριοι Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου ήταν …τριετούς διάρκειας και προέβλεπε έξοδο της Ελλάδος στις αγορές το 212.

Με το Μνημόνιο ΙΙ, υποτίθεται ο,τι είχε μπεί «πάτος στο βαρέλι»,όπως μας ενημέρωνε ο τότε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Για αυτό και έκανε  εκείνες τις «μαγκιές» με την τρόϊκα πέρσυ τον Σεπτέμβριο.

Λίγο αργότερα, στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου του 2011, η κα Μέρκελ μας είπε ότι η έκθεση της τρόϊκα στηρίχθηκε σε ….λάθος δεδομένα και αποφασίστηκε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ και να γίνει βιώσιμο το …2020!

Μετά άρχισαν οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις  για το PSI από έναν, υποτίθεται, ειδήμονα τον «τεχνοκράτη» Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν, το «κούρεμα» έγινε, αλλά το μόνο που ….πέτυχε ήταν να διαλύσει το τραπεζικό σύστημα, να εξαϋλώσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και να …εκτελέσει τους ιδιώτες μικρο-ομολογιούχους που  είχαν τη  φαεινή ιδέα να  εμπιστευτούν τις οικονομίες τους στο ελληνικό κράτος!

Μετά το  ….σωτήριο «κούρεμα» ανέκυψε και ζήτημα ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών.

Ετσι η ΑΤΕ ..δόθηκε ως προίκα και το ΤΤ …εκτελέστηκε μια και θεωρήθηκε ….μη βιώσιμο.

Όμως, η  ανακεφαλαιοποίηση που θα ….έσωζε τις τράπεζες θα φορτώσει με περισσότερο χρέος το Ελληνικό δημόσιο!

Μα τότε γιατί έγινε το ….«κούρεμα», για να δανειστούμε περισσότερα;

Τώρα ο κ. Σόϊμπλε μας λέει ότι είναι πολύ φιλόδοξος ο στόχος για τη μείωση του χρέους στα επίπεδα του 120% το 2020! Καλά, μα αυτοί δεν έθεσαν με το PSI  αυτόν τον στόχο; Δεν ήξεραν τι έκαναν;

Η κα Λαγκάρντ από την άλλη πλευρά πιέζει για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή και των πιστωτών του  δημοσίου τομέα.

Και γιατί δεν το έκαναν μια και καλή  από την αρχή;

Παράλληλα, σε μια ….κρίση ειλικρίνειας ο  κ. Γιούργκεν Κοπελίν των Γερμανών Φιλελευθέρων (του γνωστού μας κ.Ρέσλερ), δήλωσε σήμερα ότι «έχουμε κερδίσει μισό δισ. από την Ελλάδα, πρέπει να τα επιστρέψουμε. Δεν μπορούμε να κερδίζουμε από τα προβλήματα της Ελλάδας». Και εγώ νόμιζα ότι μας δανείζουν οι ….γερμανοί φορολογούμενοι!

Από κοντά και η παλιά μας….φίλη Goldman Sachs δημοσιοποίησε σήμερα την έκθεσή της, σύμφωνα με την  οποία «θα απαιτηθεί δραστική μείωση του ελληνικού χρέους άνω των 80 δισ. ευρώ για να περιοριστεί το ελληνικό δημόσιο χρέος στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ έως το 2020» 

Η Goldman Sachs δεν θεωρεί ως επαρκείς τις  λύσεις για την αντιμετώπιση  του χρέους τη μείωση των επιτοκίων, την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και την  επαναγορά   χρέους.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs  επιμένουν, επίσης,  ό,τι παρά τα τις γνωστές αντιρρήσεις η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να γίνει από τον ESM

Επιπλέον, στη έκθεση έχει μεγάλο ενδιαφέρον η επισήμανση ότι «το βάθος της ύφεσης και οι πολιτικές επιπτώσεις της δημιουργούν κινδύνους για την παραδοχές στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα προσαρμογής και η εφαρμογή του.»

Σε απλά ελληνικά: το πρόγραμμα  δημοσιονομικής προσαρμογής της τρόϊκα δεν λύσει προβλήματα, αλλά …δημιουργεί!

Αυτή η παρατήρηση επαναφέρει το ερώτημα που θέσαμε εδώ στο Antinews πριν από μερικές  μέρες «Αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε με ποιο σενάριο κατέληξαν στα νέα μέτρα;»http://www.antinews.gr/2012/11/09/188765/

Που θέλουμε να καταλήξουμε;

-η συμμετοχή των πιστωτών του δημοσίου τομέα στη μείωση του ελληνικού χρέους είναι εκ των ών ούκ άνευ. Στο τέλος, υπό κάποια μορφή θα γίνει και όσο το καθυστερούν απλώς μεγιστοποιούν το κόστος.

-η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να γίνει απ΄ευθείας από τον ESM και να μην υπολογιστεί το χρέος.

-όσο συνεχίζεται αυτή η άγρια υφεσιακή πολιτική η ελληνική οικονομία δεν έχει καμιά ελπίδα. Και επιμήκυνση να δοθεί, σε λίγους μήνες θα συζητάμε πάλι για τα ίδια πράγματα και για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, τα οποία θα  ανακυκλώνουν την ύφεση. Ο,τι δηλαδή γίνεται την τελευταία τριετία.

Τέλος, αντί να συζητάμε για μέτρα  με ορίζοντα εφαρμογής το…2014, να δοθεί έμφαση σε πολιτικές και δράσεις άμεσης εφαρμογής για να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κρίση η οποία ραγδαία μετατρέπεται σε κοινωνική και εθνική.

Βέβαια, το  ερώτημα είναι αν η Βουλή, με την εικόνα που έδειξε τις τελευταίες ημέρες, μπορεί  να στηρίξει την προσπάθεια για την ανάκαμψη  ή θα επικρατήσουν οι λογικές εκείνων που επενδύουν στην κατάρρευση της χώρας;

Γιατί κανένας δεν μπορεί να σώσει μια χώρα, αν η ίδια δεν δείχνει  αποφασισμένη να σωθεί...

Κώστας Ροδινός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. rigakisalex avatar
  rigakisalex 13/11/2012 15:56:46

  Πάρα πολύ σωστή τοποθέτηση. Ας ελπίσουμε πως θέλουμε να σωσθούμε.

 2. blue nile avatar
  blue nile 13/11/2012 16:01:24

  Κύριε Κώστα.

  Τα σέβη μου...

 3. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 13/11/2012 16:02:36

  Ολοι ξέρουν ότι αυτά που τάζουν και με τα μνημόνια που υπογράφουν δεν λύνουν το πρόβλημα.
  Η λύση του προβλήματος της παγκόσμιας οικονομικής ΦΟΥΣΚΑΣ είναι ένα παγκόσμιο κούρεμα στο 80% για όλα τα χρέη των κρατών ακόμη και για τα υπερ..υπερ χρεωμένα όπως USA,Germany....κ.λ.π.

 4. Κοινὸς νοῦς avatar
  Κοινὸς νοῦς 13/11/2012 16:31:56

  Ἀξιότιμε κύριε Ροδινέ,

  πραγματικὰ τὸ πτωχὸ μου κοινό μυαλό ἀδυνατεῖ νὰ σᾶς παρακολουθήσει. Παρουσιάζετε μὲ ἐξαιρετικὴ σαφήνεια καὶ πειθὼ τὶς θέσεις τῶν ἀντιπολιτεύσεων τῶν τελευταίων τριῶν ἐτῶν μὲ τὶς ὀποῖες προφανῶς συμφωνεῖτε.
  Μετὰ ζητᾶτε τὶ ἀκριβῶς;
  Νὰ συμφωνήσει ἡ ἀντιπολίτευση μὲ τὶς θέσεις τῆς... ἀντιπολίτευσης;
  Νὰ συμφωνήσει ἡ κυβέρνηση μὲ τὴν ἀντιπολίτευση;
  Νὰ τρελλαθοῦμε ὅλοι μαζὶ καὶ νὰ συμφωνοῦμε μὲ ὅλα;

  Παρακαλῶ, διευκρινίστε. Εὐχαριστῶ.

  • Α avatar
   Α @ Κοινὸς νοῦς 13/11/2012 19:41:13

   Ποτέ ο Σαμαράς δεν είπε όχι στο μνημόνιο. Στην αρχή έλεγε στον ΓΑΠ πάρε μέτρα, ξεκόλλα. Δεν το έκανε ο Γαπ, μπήκαμε στον μηχανισμό στήριξης και υπογράψαμε το 1ο μνημόνιο. Τότε ο Σαμαράς έλεγε, είναι λάθος το μείγμα των μέτρων, αλλά μέτρα πρέπει να παρθούν. Είπε επίσης ότι η υπογραφή της Ελλάδας δεν μπορεί να την παίρνεις πίσω γιατί το κράτος έχει συνέχεια ανεξάρτητα ποιος κυβερνάει.
   Και τότε δεν εισακούσθηκε , ο χρόνος έτρεχε, οι στόχοι των προγραμμάτων άπιαστοι, γιατί η κυβέρνηση τουΓΑΠ, δεν έκανε τίποτα άλλο παρά την εύκολη φορολόγηση των πάντων, τις περικοπές μισθών και συντάξεων.
   Ούτε αποκρατικοποιήσεις έκανε, ούτε μαχαίρι στις σπατάλες του Δημοσίου έβαλε, ούτε κυνήγησε την μεγάλη φοροδιαφυγή (οι περιβόητες λίστες μείνανε καλά , καταχωνιασμένες), ούτε καμμιά προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων έκανε.
   Τα πράγματα όσο πήγαιναν και χειροτέρευαν, περάσαμε και 3 μήνες με απανωτές εκλογές και τον κίνδυνο της ακυβερνησίας πάνω στα κεφάλια μας.
   Η δε αξιοπιστία της χώρας στα τάρταρα.
   Σ΄αυτό το χάλι παρέλαβε ο Σαμαράς τη χώρα και κατάφερε σε πολύ λίγο χρόνο, ν΄αλλάξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, να δείξει ότι αυτή η χώρα είναι αποφασισμένη να σωθεί και τώρα αυτή την ώρα παλεύει να δοθούν τα χρήματα των δόσεων.
   Αν σήμερα διεξάγεται ένας πόλεμος ΔΝΤ- Γερμανίας για την οριστική λύση του Ελληνικού προβλήματος χρέους, η Ελλάδα όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, όποια άποψη και να κυριαρχήσει θα βγει κερδισμένη.
   Στο εσωτερικό της χώρας όμως διεξάγεται ένας άλλος αγώνας. Ένας αγώνας που θα σπάσει τα ¨κατεστημένα¨, 30 χρόνων , που θα χτυπήσει άνομα συμφέροντα, που θα σπάσει τον συντεχνιασμό, που θα ελευθερώσει την αφανισμένη μεσαία τάξη, που μπήκε στο περιθώριο. Μόνο με την στήριξη αυτής της τάξης, μπορούμε να δούμε καλό όλοι, να χτυπηθεί η ανεργία και ν΄αρχίσει επιτέλους η οικονομία να δουλεύει.
   Ακόμη με τις αποκρατικοποιήσεις και την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων η οικονομία θα ωφεληθεί πάρα πολύ.
   Επίσης έχετε πολύ στρεβλή εικόνα για το πως θα σωθεί η πατρίδα.
   Η πατρίδα αν δεν γίνουν τα παραπάνω για τα οποία ο Σαμαράς και αυτή η κυβέρνηση δίνει μάχη, όχι μόνο δεν θα σωθεί, αλλά θα γραφτούν οι πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της.

 5. Mara avatar
  Mara 13/11/2012 16:38:46

  Αγαπητέ μου Κώστα, είδα ένα όνειρο..... (κόλλησα και εγώ απ΄ τον αγαπητό Αkenaton), ότι ήσουνα λέει... σύμβουλος του Σαμαρά από το 2009 που εξελέγη αρχηγός της Ν.Δ.
  Την συνέχεια...... του ονείρου, δεν χρειάζεται να την περιγράψω......

 6. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 13/11/2012 16:46:08

  εύγε

 7. Στυλιανός Παπαδόπουλος avatar
  Στυλιανός Παπαδόπουλος 13/11/2012 18:02:33

  Κάποιοι "βέβηλοι", χρειάζονται να προσφερθούν ως θυσία προκειμένου τα "ιερά και απαράγραπτα" προνόμια - τα οποία μια διανεμητική λογική καθιέρωσε - να παραγραφούν.
  Και έτσι να επαναφερθούν στην χρήση του ευρύτερου Κοινού όχι μόνον οι πόροι εκείνοι τους οποίους καταναλώνουν οι νεμόμενοι αυτούς, αλλά και οι πολλοί περισσότεροι τους οποίους δεσμεύουν.

  Κάποιοι οι οποίοι δεν διστάζουν στον φόβο να γίνει το όνομά τους ανάθεμα για μία ή δύο γενεές' προκειμένου ακριβώς να διασώσουν την ύπαρξη και την ευμάρεια αυτών τούτων των μελών τους.
  Κάποιοι οι οποίοι πρέπει να πάρουν επάνω τους τις αμαρτίες του πρόσφατου αλλά και του μεσόχρονου ιδεοληπτικού παρελθόντος' έστω και αν όχι απλώς δεν μετείχαν στην διαχείρισή του, αλλά και προειδοποιούσαν για τις επιπτώσεις του.

  Η κάθαρση, επέρχεται με οδύνες ανάλογες της γέννας.
  Αλλά ο πόνος πληρώνεται μόνον εάν επιβιώσει το τέκνον.
  Και όμως, πάντοτε υπάρχουν πατριώτες πρόθυμοι να πάρουν το ρίσκο' έστω και αν λιθοβολούνται από όσους προτιμούν την απείρως ευκολότερη θέση του δημαγωγού ή του οπαδού...

 8. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 13/11/2012 18:44:44

  Γειά σου αγαπητή μου Μάρα!
  Πως το μαθαίναμε παλιά στο Γυμνάσιο;
  Υποθετικός λόγος Β, το ...μη πραγματικόν!

  • Mara avatar
   Mara @ Κώστας Ροδινός 13/11/2012 18:56:31

   Δυστυχώς....

 9. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 13/11/2012 18:46:06

  ΅Ως κοινός και οξύς νούς, είμαι απολύτως βέβαιος οτι αντιλαμβάνεσαι τα γραφόμενα.

  • Κοινὸς νοῦς avatar
   Κοινὸς νοῦς @ Κώστας Ροδινός 13/11/2012 21:14:54

   Κοινῶς δὲν ἀπαντᾶτε. Κρίμα.

 10. Α avatar
  Α 13/11/2012 21:38:53

  Σε λάθος θέση μπήκε το σχόλιό μου, δεν αναφέρεται στον ¨κοινό νου¨, αναφερόταν σε άλλο σχολιαστή.

 11. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 14/11/2012 19:35:59

  Κε Ροδινέ,
  βεβαίως, επικροτώ τις σκέψεις σας. Η αναγνώριση του αδιεξόδου, όμως, όσο εναργής και να είναι, δεν είναι λύση.
  Δυστυχώς, είναι η ίδια η ΕΕ με τους κανονισμούς της και το Ευρώ, που δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην ανάκαμψη. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι, ακόμα και η τρανή Γαλλία, που έβαλε όπισθεν ολοταχώς στις παθογένειες του πρόσφατου παρελθόντος της, πολύ πιό έγκαιρα απ' ότι εμείς, νοιώθει πιά την ανάσα της καταστροφής να κοντοζυγώνει στο σβέρκο της. Ποιός είναι ο κοινός παρονομαστής;
  Τώρα, τα ανοιχτά σύνορα, η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, η αδυναμία δασμών, η αδυναμία ρυθμίσεως των ισοτιμιών και των επιτοκίων του νομίσματός μας εμποδίζουν την άσκηση "κλασσικής" αναπτυξιακής πολιτικής. Ο Κέυνες υπολόγιζε σαν "καλόν" έναν "πολλαπλασιαστή" της τάξεως του 5, όταν, όπως προ ημερών άκουσα, εμείς έχουμε συμβιβαστεί στο 2.
  Η "εσωτερική υποτίμηση" έγινε μονόδρομος και, ταυτόχρονα,κλαυσίγελως. Δεν πετυχαίνει "εσωτερική υποτίμηση" αυξάνοντας τους βασικούς συντελεστές του κόστους της παραγωγής και διαθέσεως των αγαθών (καύσιμα, ΔΕΚΟ, ενέργεια, υπηρεσίες). Δεν γίνεται να ελέγξουμε τον τιμάριθμο χωρίς δικαίωμα αγορανομικής παρεμβάσεως. Η "εσωτερική υποτίμηση" δεν πέτυχε ΠΟΤΕ στην ιστορία και, για τους ίδιους λόγους, δεν θα πετύχει και εδώ. Λυπάμαι, που αυτά συμπεραίνω.
  Ίσως, αν ζητούσαμε δικαίωμα παρεκκλίσεως από τις Ευρωπαϊκες ντιρεκτίβες, σφίγγαμε τα λουριά της αγοράς και ποιν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.