#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/09/2012 17:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καμιά προσευχή για τους ... πεθαμένους

[caption id="attachment_178371" align="alignnone" width="600" caption="Iron Maiden - No Prayer for the Dying"][/caption]

του Γιώργου Χαρβαλιά

Βιάστηκαν να χαμογελάσουν κάποιοι αδαείς στην Αθήνα, με τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την απεριόριστη αγορά ομολόγων μικρής διάρκειας, ξεχνώντας  μεταξύ άλλων, πώς αυτή αφορά χώρες που συναλλάσσονται με τις αγορές και εκδίδουν ομόλογα. Δεν αφορά τις ήδη χρεοκοπημένες οικονομίες όπως η ελληνική. Δεν απευθύνεται δηλαδή στους…νεκρούς, αλλά στους ημιθανείς και μάλιστα με ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις.

Η αλήθεια είναι ότι η…νεκρανάσταση της ελληνικής οικονομίας που τοποθετείται κάπου στις αρχές της επόμενης δεκαετίας(!), δεν θα είναι καθόλου απλή υπόθεση. Όποιο σενάριο κι αν δει κανείς, σχετικά με την εξέλιξη του ελληνικού δημόσιου χρέους, ακόμη και το πιο αισιόδοξο, ή έστω κι αυτά που διατυπώνονται από εγχώριους ημιεπίσημους κρατικούς φορείς, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι η υπόθεση δεν έχει τύχη. Η καλύτερα, δεν έχει…γιατρειά χωρίς να μπει νυστέρι, βαθιά μέχρι το κόκαλο.

Ακόμη και υπό…ονειρικές συνθήκες, με μείωση δηλαδή του επιτοκίου διακρατικού δανεισμού, με επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και με την επιμήκυνση του διαστήματος προσαρμογής, ώστε τα άγαρμπα μέτρα λιτότητας να διαχυθούν τουλάχιστον σε έναν ευρύτερο χρονικό ορίζοντα, η εξίσωση και πάλι δεν βγαίνει!

Στη καλύτερη περίπτωση το χρέος θα έχει διαμορφωθεί το 2020, μία ανάσα πιο κάτω από το απαγορευτικό 120% του ΑΕΠ και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον για μια πενταετία θα «τρέχουν πρωτογενή πλεονάσματα». Και μιλάμε για πραγματικά πλεονάσματα και όχι αυτά που υποτίθεται προσεγγίζουμε σήμερα, έχοντας κηρύξει ως κράτος άτυπη στάση πληρωμών που ήδη συσσώρευσε μία οφειλή, κοντά 7 δις(!) σε ιδιώτες.

Κακώς κάποιοι, ακόμη και μέσα στη κυβέρνηση, επαναπαύονται στην προοπτική «συλλογικής επιχείρησης σωτηρίας» που μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία, ενδεχομένως και την Γαλλία, θα συμπαρασύρει στον αφρό και την…Ελλαδίτσα. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι και καλό θα ήταν να μην βαυκαλιζόμαστε με αφελείς λογικές του τύπου…μαζί με τον βασιλικό θα ποτιστεί και η γλάστρα!

Από την εποχή του αμαρτωλού PSI και με ακέραια ευθύνη του τότε πρωθυπουργού Παπαδήμου και της παρέας του, αφήσαμε τους δανειστές να εδραιώσουν διεθνώς ότι η Ελλάδα αποτελεί μία μοναδική στην Ευρώπη περίπτωση οικονομικής «παραβατικότητας». Είχε ασφαλώς προηγηθεί το…«στόλισμα» της πατρίδας μας με τα επίθετα «διεφθαρμένη» και «αναξιόπιστη» από το αλησμόνητο δίδυμο Παπανδρέου-Παπακωσταντίνου.

Αλλά ακόμη και σήμερα, παρά τη βελτίωση του κλίματος και τις όψιμες γερμανικές…αβρότητες, η εικόνα της χώρας μας δεν έχει αποκατασταθεί. Οι διεθνείς αιτιάσεις περί «ελληνικής μοναδικότητας», ορολογία που επανέλαβε μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, παραμένουν στο τραπέζι και δεν προϊδεάζουν για αναίμακτη διάσωση της Ελλάδας, από κοινού με τους υπόλοιπους… «παραβατικούς» του ευρωπαϊκού νότου.

Για τις μεγάλες μεσογειακές χώρες ισχύει το «too big to fail». Στο βαθμό δηλαδή που οι Γερμανοί δεν έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη, είναι υποχρεωμένοι να σώσουν την Ισπανία και την Ιταλία, γιατί είναι τέτοιο το μέγεθος τους, ώστε οποιαδήποτε κατάρρευση ή χρεοκοπία θα είχε άμεσες και ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Για τον λόγο αυτό και μόνο, το Βερολίνο επέτρεψε στον Μάριο Ντράγκι να εξαπολύσει το «μπαζούκας» του(σ.σ. το δραστικό βεληνεκές του οποίου μένει να φανεί…) Αλλά ακόμη και οι «διευκολύνσεις» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την μαζική αγορά κρατικών ομολόγων  των υπερχρεωμένων χωρών, αφορούν μόνο τις περιπτώσεις εκείνες που προσαρμόζονται με σαφή δείγματα γραφής στην γερμανική αντίληψη «πειθαρχίας» και νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών. Απευθύνονται δηλαδή σε όσους, όχι μόνο προτίθενται να μπουν σε μνημόνιο με επιστασία ΔΝΤ, αλλά δεσμεύονται να το εφαρμόσουν μέχρι κεραίας!  Αντίθετα, για τους…καθ΄έξιν παραβατικούς, προβλέπεται, όχι αγορά, αλλά…πώληση κρατικών ομολόγων και διακοπή του προγράμματος, ως μέθοδος σωφρονισμού και τιμωρίας!

Δυστυχώς για την Ελλάδα, η όσο πιστότερη εφαρμογή του μνημονίου, σημαίνει ότι θα παραμένει νεκρή πάνω στο καναβάτσο της χρεοκοπίας και επομένως έτοιμη, ανά πάση στιγμή να εκδιωχθεί από το τρένο και να φύγει άψαλτη…

(από τον «Τύπο της Κυριακής»)

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 08/09/2012 19:33:49

  Πολύ σωστές και ακριβείς οι επισημάνσεις του κ. Γ. Χαρβαλιά.

  Εκτός από την αυτονόητη αναφορά του ότι η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ ,
  μέσω της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων δεν μπορεί να αφορά - τουλάχιστον σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις - στην Ελλάδα , η καταστροφική (με
  στρατηγικούς όρους) αποδοχή από την κυβέρνηση Παπαδήμου του διαβόητου
  PSI (του "κουρέματος" μεγάλου τμήματος του Ελληνικού δημόσιου χρέους κατά
  53% περίπου) , κατέταξε την Πατρίδα μας ,γιά πάρα πολλά χρόνια, μεταξύ των
  αφερέγγυων Χωρών ! Προσωπικά, δεν έχω καμμία αμφιβολία ότι το PSI , υπηρέ
  τησε μόνον αυτόν τον (υπέρτερο) σκοπό !!

  Από τα 100 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ που "κουρεύτηκαν" τα 50 ήταν δικά
  μας (Ασφαλιστικών Ταμείων, Νοσοκομείων, Ευαγών Ιδρυμάτων, ΑΕΙ, ΤΕΙ κ.α.). Γιά αυτά θα απαιτηθεί νέος επαχθής δανεισμός !

  Ο Παπαδήμος φαίνεται πως λειτούργησε σαν εκπρόσωπος των δανειστών μας
  και δεν προστάτευσε - ως ώφειλε - τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού !
  Το μεγάλο ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμα , και ίσως δεν θα απαντηθεί
  ποτέ, είναι για ποιούς λόγους τον στήριξε η Ελληνική Βουλή .

  Η στρατηγική σκέψη δεν ευδοκιμεί στην Ελλάδα , στην χώρα που την γέννησε !
  Όσο πιό πολύ την χρειαζόμαστε , τόσο πιό πολύ αυτή εκλείπει ...

 2. dorothea avatar
  dorothea 08/09/2012 21:12:30

  Aγαπητέ Μιχάλη θα διαφωνήσω. Κάποιοι απλώς εκπονούν την δική τους...προσωπική στρατηγική που ελάχιστη σχέση έχει με την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων...

 3. sitting duck avatar
  sitting duck 08/09/2012 21:15:02

  Tελευταίο crash test για Σαμαρά: Θα θέσει στον Ντράγκι το ζήτημα του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ; Ο συγκεκριμένος αρθρογράφος το έχει θέσει ουκ ολίγες φορές. Και έχει απόλυτο δίκιο. Αν ο Σαμαράς δεν κινήσει το ζήτημα σημαίνει ότι τα έχει κάνει πλακάκια με το σύστημα Παπαδήμου...

 4. sawas avatar
  sawas 08/09/2012 21:28:04

  Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι πως το "point of no return" είναι το 90% χρέος /ΑΕΠ
  h**p://blogs.wsj.com/economics/2010/01/04/reinhart-and-rogoff-higher-debt-may-stunt-economic-growth/

  Οπότε το 120% είναι ανάλογο του " Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα"
  Δηλαδή η κατάσταση αυτή θα συνεχίζεται......................επ άπειρον!!!

  Το θέλουμε αυτό?

  ΥΓ. Πολύ καλό άρθρο

 5. Αξύριστος Μαρξιστής avatar
  Αξύριστος Μαρξιστής 08/09/2012 22:19:16

  Εγώ διαφωνώ,από τη στιγμή που έχεις « πρωτογενή πλεονάσματα», το εξωτερικό χρέος ας περιμένει. Αν θέλει η Ευρώπη βγάζει ομόλογα και το απορροφά ή τυπώνει χρήμα και το μηδενίζει.
  Επίσης αν έχεις « πρωτογενές πλεονάσμα» βγαίνεις με ασφαλή τρόπο από το Ευρώ και παράγεις ό,τι θέλεις.

 6. ΚΜ avatar
  ΚΜ 08/09/2012 22:47:23

  Up the irons!

 7. sitting duck avatar
  sitting duck 09/09/2012 01:18:12

  Πρωτογενές πλεόνασμα, με στάση πληρωμών και χρωστώντας 7 δις στους ιδιώτες, ξέρω να φτιάχνω κι εγώ...

 8. δημης avatar
  δημης 09/09/2012 01:36:56

  +++++++++++++++
  ΣΩΣΤΕΣ ΟΙ...ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΑΣ ...
  -ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ..ΟΣΟΙ... ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΓΙΑ ..ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΟΜΩΝ ΓΙΑ ..ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ...ΓΙΑ ΔΗΜΕΥΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ...

 9. mpr avatar
  mpr 09/09/2012 10:40:16

  Ερώτηση προς αφελείς: Ο Παπαδήμος, ωε προωθυπουργός, στηριζόταν από κόμματα και πολιτικούς αρχηγούς με συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα, ή έκανε του κεφαλιού του με το PSI; Εκτός βέβαια αν οι πολιτικοί αρχηγοί που τον στήριζαν ήταν άτομα μειωμένης αντίληψης και καταλογισμού, οπότε αλλάζει το πράγμα...

  Για πόσο ηλίθιους μας περνάνε κάποιοι τελικά;

 10. dimitrtf avatar
  dimitrtf 09/09/2012 12:05:59

  Ηταν αποτην αρχη φανερο οτι δεν εβγαινε ο λογαριασμος οσα μετρα και αν επαιρναν , και οπως τα πηραν .τα καυσιμα της πλειοψηφιας τελειωσαν ξεκινησε σταση πληρωμων και απο την πλειοφηφια των φορολογουμενων προς το δημοσιο,ο ιδιωτικος τομεας που παρηγαγε ψοφησε και μαζι και οι βεβαιοτητες περι παραμονης στο ευρω .ας ετοιμαστουμε για νεες αλλαγες πορειας κοινως κολοτουμπες.

 11. eneral avatar
  eneral 09/09/2012 13:38:29

  Για ακομη μια φορα οι παρατηρησεις του αρθρογραφου ειναι σωστες. Μου κανει εντυπωση οτι ο κ Χαρβαλιας αν και συμβουλος του Σαμαρα για ενα διαστημα ,δεν δισταζει να γραφει σωστα , και να λεει αληθειες. Επισης ο Ελευθερος Τυπος ,οπως και αλλες εφημεριδες της δεξιας κανουν σωστη και καλοπιστη κριτικη, ενω οι εφημεριδες των σοσιαλιστων και αριστερων μεγαλοεργολαβων τα βλεπουν ολα να πανε καλα. Περιεργα πραγματα δεν νομιζετε ???

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.