#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/11/2013 19:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καμία μείωση μισθών ή συντάξεων στον Προϋπολογισμό,μόνο στοχευμένες παρεμβάσειςΚανένα οριζόντιο μέτρο, αλλά στοχευμένες κινήσεις που θα φέρουν έσοδα στα ταμεία του κράτους, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014 ο οποίος είναι μεν φιλόδοξος ως προς τις προθέσεις του, ωστόσο, είναι υλοποιήσιμος, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές, όπως προανήγγειλε η Κομισιόν.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε κανένα μέτρο που θα πλήττει μισθούς και συντάξεις, πέρα των όσων συμφωνήθηκαν και θα ισχύσουν και με το σκεπτικό αυτό θα προχωρήσει η ψήφιση του προϋπολογισμού.

Το κρίσιμο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσει την μαύρη τρύπα στα δημοσιονομικά του 2014 και να εμφανίσει νέο πλεόνασμα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Τα περισσότερα έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός θα προέλθουν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την αναγκαστική είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, κυρίως όσων χρωστούν και δεν πληρώνουν με το έτσι θέλω.

Οι ποινικές διώξεις φοροφυγάδων καθώς και οι κατασχέσεις θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Προβλέπεται επίσης κατάργηση φορέων που δεν χρειάζονται ή συγχωνεύσεις ώστε να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες. Λουκέτο σε φορείς του δημοσίου προανήγγειλε και ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον SKAI όπου επιβεβαίωσε το λουκέτο στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας και είπε ότι θα υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις, όπου χρειάζεται καθώς και απολύσεις.

Προβλέπεται επίσης η είσπραξη 270 εκατ. ευρώ από φόρους που είχαν ψηφιστεί τους προηγούμενους μήνες, όπως το τέλος πλόων και ο φόρος υπεραξίας σε μετοχές και ακίνητα ή αποθεματικά που δεν είχαν φορολογηθεί.

Περικοπές ύψους 280 εκατ. ευρώ θα υπάρξουν λόγω της μείωσης του αριθμού των προσλήψεων, κυρίως εκπαιδευτικών καθώς πλέον το κενό των αναπληρωτών καλύπτεται με την αύξηση του ωραρίου εργασίας. Ακόμη από το δημόσιο θα υπάρξουν απολύσεις, μετακινήσεις αλλά και πλήρης εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε φορείς που «λούφαραν» από την όλη διαδικασία.

Στα μέτρα που προβλέπονται αξιοσημείωτα είναι αυτά που αναφέρονται στη μείωση κατά 65 εκατ. ευρώ των κρατικών επιχορηγήσεων σε φορείς, δήμους, ΔΕΚΟ, η αναδιάρθρωση των κρατικών φορέων και νέες παρεμβάσεις (που ήδη κάνει ο Αδ. Γεωργιάδης) για τον έλεγχο και μείωση των δαπανών στον τομέα της υγείας, με εξοικονόμηση, μεταξύ άλλων, από τη συγχώνευση νοσοκομειακών μονάδων.

Η εισφοροδιαφυγή στα Ταμεία είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης η οποία υπολογίζει ότι μπορεί να εισπράξει περί τα 600 εκατ. ευρώ ενώ θα υπάρξει πλήρης αναδιοργάνωση του ΟΑΕΕ. Θα υπάρξει διασταύρωση όλων των στοιχείων για τα ταμεία με τα στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) των εργοδοτών μέσω των οποίων καταβάλλονται οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης, μηχανισμός είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), με υποχρεωτική δήλωση και καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μέσω των ΑΠΔ για το σύνολο των εργοδοτών. Μηχανισμός είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΤΑΠΙΤ). Καθολικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις μεταξύ των δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Το χειρότερο όλων των μέτρων είναι αυτό που ψηφίστηκε πριν μερικούς μήνες και αφορά στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων με στόχο την εξοικονόμηση 3,4 δισ. ευρώ. Δεν θα υπάρξει περικοπή στους ένστολους, ούτε επιβολή εισφοράς στον τζίρο των επιχειρήσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 21/11/2013 22:01:28

  Που είναι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων; Που είναι οι νέοι και βαρύτεροι φόροι-χαράτσια; Και πως θα λαϊκίζει η αντιπολίτευση τώρα; Μη τους κάνετε τέτοιο πράγμα. Θα σκάσουν! Ειδικά όταν επιβεβαιωθεί το πρωτογενές και επιστραφεί στους αδύναμους το 70% (περίπου μισό δις) θα ψάχνουν τρύπες να κρυφτούν, ή άλλη χώρα να μεταναστεύσουν. Αυτό είναι το μεγάλο κίνητρο να ρίξουν το Σαμαρά τώρα. Αν προλάβει και κάνει αυτά που θέλει χάθηκαν οριστικά από τον πολιτικό χάρτη οι υποσχεσίες...

 2. μ.ν. avatar
  μ.ν. 22/11/2013 07:48:44

  Αν κάνατε τον κόπο να μελετήσετε τον προ΄υ'πολογισμό πριν γράψετε ή σχολιάσετε οτιδήποτε, θα βλέπατε ότι περιέχει νέα μέτρα ύψους 6 δις και φυσικά περικοπές σε μισθούς κ συντάξεις κ φυσικά απολύσεις....

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ μ.ν. 22/11/2013 15:58:27

   Τις απολύσεις τις ξέρουμε ως διαθεσιμότητα και δεν απολύονται οριστικά όλοι. Κάποιοι βρίσκουν σε άλλο φορέα δουλειά και είναι περισσότεροι των οριστικά απολυθέντων εκ των οποίων αρκετοί είναι πλησίον της σύνταξης. Τα υπόλοιπα που λες δεν είναι νέα μέτρα αλλά ψηφισμένα από πέρυσι. Περικοπές σε μισθούς δεν υπάρχουν. Στις συντάξεις σε ορισμένα ταμεία και ίσως σε επικουρικές και όχι σε όλους. Αυτά δεν είναι ούτε νέα, ούτε οριζόντια (απόλυτα άδικα δηλαδή) μέτρα. Αυτό είχε υποσχεθεί ο Σαμαράς και οτ έκανε. Αν σε χαλάει να κρατάει τις υποσχέσεις του ο Πρωθυπουργός, εμένα μου λέει ότι υπάρχει μπέσα από έναν πολιτικό τουλάχιστον που νοιάζεται για τον τόπο και το λαό. Αν εσύ και όσοι σκέπτεστε έτσι θέλετε μάγους ή λαϊκιστές να χαϊδεύουν αυτιά μέχρι να αναλάβουν την εξουσία και μετά να κόβουν λαρύγγια όπως ο ΓΑΠ βρείτε άλλη χώρα να πάτε. Τα παραμύθια τέλειωσαν εδώ. Ή χτίζουμε με γερές βάσεις ή δεν έχουμε μέλλον...

   • foros1 avatar
    foros1 @ Γεώργιος Τ. 22/11/2013 18:44:22

    "Τις απολύσεις τις ξέρουμε ως διαθεσιμότητα και δεν απολύονται οριστικά όλοι. Κάποιοι βρίσκουν σε άλλο φορέα δουλειά και είναι περισσότεροι των οριστικά απολυθέντων εκ των οποίων αρκετοί είναι πλησίον της σύνταξης. "
    αψυχολογητες αποφασεις που κοστιζουν και θα κοστισουν ακριβα!
    αν υπηρχαν μονο μεταταξεις και διαθεσιμοτητα που οδηγει στην συνταξη, τι επιπλεον δημοσιονομικο κοστος θα ειχε; μαλλον μηδαμινο μπροστα στις τωρινες αντιδρασεις που εχουν παραλύσει το δημοσιο.

 3. Γιώργης Α. avatar
  Γιώργης Α. 22/11/2013 08:18:59

  Θα τα δούμε όλα κατά την εφαρμογή τους. Δεν τα διάβασα ακόμα. Όμως ακόμη και να περιέχουν νέους φόρους ή περισσότερη επιβάρυνση δεν αλλάζει κάτι, γιατί ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του. Ελπίζω αυτό το πλεόνασμα να επιστρέψει πάλι πίσω. ( Το τμήμα του πλεονάσματος που δεν επιστρέφει πάει στην αποπληρωμή του κεφαλαίου; Ή δεν λειτουργεί έτσι; Σίγουρα είναι ένα ψυχολογικό αβαντάζ να έχεις πλεόνασμα βέβαια και πολύ συμαντικό)

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Γιώργης Α. 22/11/2013 15:58:49

   Το τμήμα του πλεονάσματος που δεν επιστρέφει πάει στην αποπληρωμή του κεφαλαίου. Σωστά.

 4. Rainbow avatar
  Rainbow 22/11/2013 09:41:58

  Ετσι ακριβώς,αλλά κάποιοι ονειρεύονται πλεονάσματα και μπόλικα αντίδωρα.Βλέπεις ερχονται και εκλογές σε λίγους μήνες, ολο και κάποιο ψίχουλο θα πέσει στο τραπέζι.........

 5. H.S avatar
  H.S 22/11/2013 10:50:28

  5,5 δις ειναι τα μετρα και ναι εχετε δικιο δεν ειναι νεα μετρα αλλα ψηφισμενα απο το δευτερο μνημονιο.Ο ενιαιος φορος δεν ειναι μετρο δηλαδη αφου το χαρατσι ηταν εκτακτο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.