10/10/2009 20:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καλώς φεύγεις δολάριοΑπό τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, μόνο οι πυραμίδες κατάφεραν να παραμείνουν ανέπαφες μέχρι σήμερα. Έπειτα από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η πυραμίδα που απεικονίζεται στο δολάριο φαίνεται πως θα έχει διαφορετική μοίρα. Σύμφωνα με το άρθρο του δημοσιογράφου Robert Fisk στον Independent (“The demise of dollar”, 06.10.2009), το οποίο αναπαρήγαγαν αστραπιαία και πολλά άλλα δημοφιλή ΜΜΕ ανά τον κόσμο, τα κράτη του Περσικού Κόλπου, μαζί με την Κίνα, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τη Γαλλία, είναι έτοιμα να αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου στις διεθνείς χρηματαγορές, προτείνοντας κατ’ αρχάς να αντικατασταθεί ως μέσο των πετρελαϊκών συναλλαγών, από ένα καλάθι νομισμάτων που θα περιλαμβάνει το ιαπωνικό γεν, το κινέζικο γουάν, το δικό μας ευρώ, το χρυσό, καθώς και από ένα καινούργιο, κοινό νόμισμα των κρατών του Κόλπου (της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ και του Κατάρ). Γι' αυτόν το σκοπό, έχουν έρθει ήδη σε επαφή οι υπουργοί Οικονομίας και οι κεντρικοί τραπεζίτες των ενδιαφερομένων χωρών, προτείνοντας μάλιστα ένα εννιαετές μεταβατικό στάδιο. Όπως υποστηρίζεται στο άρθρο, η  αμερικανική πλευρά είναι ήδη ενήμερη γι' αυτές τις πρωτοβουλίες και αναμένεται να αντιδράσει απέναντι σε αυτήν τη συναλλαγματική «ανταρσία», στην οποία εμπλέκονται παραδοσιακοί της σύμμαχοι.

Οι παράγοντες που κρύβονται πίσω από αυτήν την εξέλιξη είναι πολλοί. Η τρέχουσα παγκόσμια ύφεση έπληξε αποφασιστικά την αμερικανική οικονομική ισχύ, την ίδια ώρα που η Κίνα έχει αρχίσει να αναδεικνύεται σημαντικά στο συγκεκριμένο «μέτωπο». Ταυτόχρονα, τόσο οι καταναλώτριες, όσο και οι εξαγωγικές χώρες πετρελαίου εμφανίζονται δυσαρεστημένες από τη δύναμη των ΗΠΑ να παρεμβαίνουν κατά το δοκούν στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα. Οπως και να έχει, το Πεκίνο φαίνεται πως είναι ο πλέον ένθερμος θιασώτης της νέας πρωτοβουλίας, καθώς ενισχύει σταθερά την πολιτική και οικονομική θέση του στην -πλούσια σε πετρέλαιο- Μέση Ανατολή.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν αρχίσει ήδη να επηρεάζουν τις διεθνείς χρηματαγορές. Την ίδια μέρα με τη δημοσίευση του άρθρου του Independent, το δολάριο έχασε μεσοσταθμικά το 0,7% της αξίας του έναντι των κυριότερων νομισμάτων, ενώ η τιμή του χρυσού προσεγγίζει επίπεδα-ρεκόρ, συνεχίζοντας τη φρενήρη ανοδική της πορεία. Επιπροσθέτως, η νέα πρωτοβουλία πρόκειται να έχει και μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Αν η Κίνα και οι χώρες του Κόλπου συνεχίσουν να «πριονίζουν» την ηγεμονία του δολαρίου, θα βρεθούν και οι ίδιες ενώπιον δυσάρεστων καταστάσεων. Η πρώτη διαθέτει πάνω από 2 τρισ. δολάρια σε αποθεματικά∙ το ίδιο περίπου ποσό διαθέτουν και τα αραβικά κράτη. Επομένως, μια συνεχής πτώση του δολαρίου θα πλήξει και τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο έντονα προτίθεται να αντιδράσει η Αμερική. Είναι ορισμένες διαστάσεις που δεν μπορούν να παραλειφθούν εύκολα.

 Θ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/10/2009 20:32:47

  Ποιος βαζει φωτια στην ΓΕΝΜΜΑΤΗ τσεπη του, χωρις προηγουμενως να εχει κανει τα κουμαντα του σε αλλα παντελονια??

  ΠΠ

 2. chgian avatar
  chgian 10/10/2009 21:41:00

  Για 4 αιώνες μια μικρή χερσόνησος λίγων δεκάδων εκατομμυριων στα δυτικά
  της ευρασίας διοικούσε όλο τον υπόλοιπο (υπανάπτυκτο) κόσμο των εκατοντάδων εκατομμυρίων.
  Για 60 χρόνια οι ΗΠΑ των 300 εκατομμυρίων ήταν πολύ μπροστά από οποιοδήποτε άλλο κράτος στον κόσμο (οικονομική, στρατιωτικά, τεχνολογικά, πολιτισμικά)
  που προκαλούσε ανισορροπία στο παγκόσμιο πολιτικό σύστημα. (ειδικά την
  δεκαετία του 90)

  Η οικονομική άνοδος των υπόλοιπων κρατών, που ταυτόχρονα διαθέτουν
  βούληση για επιρροή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, επιφέρει πολιτική ισοσρροπία
  και σηματοδοτεί την επόμενη φάση στην ανθρώπινη ιστορία.
  Ο πολιτισμός μας γίνεται τύπου 1 (για να θυμηθούμε τον Καρντάσεβ), δηλαδή
  δεν θα υπάρχουν πλέον παρθένες και ανεξερεύνητες περιοχές. Κάθε
  γειτονιά στον πλανήτη θα συμμετέχει στο παγκόσμια δρώμενα.

  Ήδη υπάρχει μια παγκόσμια γλώσσα (αγγλική), ένα παγκόσμιο σύστημα επικοινωνίας
  (internet), μεταφορές σε κάθε γωνιά του πλανήτη, και έχουν γίνει τα πρώτα
  βήματα για παγκόσμιο νόμισμα (το παραπάνω καλάθι ή κάποιο άλλο).
  Μέχρι τώρα καίγαμε υπολοίματα δέντρων για την ενέργεια, σιγά σιγά
  χρησιμοποιούνται και άλλες μορφές ενέργειας (ανανεώσιμες, πυρηνική, υδρογόνο)
  ώσπου να εκμεταλλευόμαστε κάθε μορφή ενέργειας που μπορεί να διαθέσει η γη.
  Θα δημιουργηθούν παγκόσμιες επιτροπές (δηλαδή υπερυπουργεία) που θα καθορίζουν
  την δράση των μεμονωμένων κρατών.

 3. Vachus avatar
  Vachus 10/10/2009 23:57:16

  Προτείνω στους φίλους του αντι να δούν ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκ/τερ σχετικά με το δολλάριο. Είναι γυρισμένο το 2005 και αποδεικνύεται προφητικό. Αγγλικοί υπότιτλοι.

  http://www.youtube.com/watch?v=AuPgdZeAFjA

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.