#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/09/2010 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Καλύτερα πλούσιος και υγιής, παρά φτωχός και ασθενής»Τα ηθικοπλαστικά αποφθέγματα "το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία" και τα συναφή, την ανωτερότητα του πνεύματος έναντι της ύλης και τα λοιπά ηθικοπλαστικά του περασμένου αιώνα, ξεχάστε τα.

Όπως γράφει το αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό "Proceedings of the National Academy of Sciences"  η συναισθηματική ευημερία των ανθρώπων αυξάνεται παράλληλα με το εισόδημα τους μέχρι τα 58.000 ευρώ ετησίως (δηλαδή όσοι παντελονιάζουν 4833 ευρώ μηνιαίως ή 160 ευρώ μεροδούλι-μεροφάι).

Όσοι βγάζουν λιγότερα απ' αυτό, "έχουν τόσα πολλά στο κεφάλι τους που είναι δύσκολο να είναι ευτυχισμένοι, αφού τα καθημερινά προβλήματα παρεμβάλλονται στη χαρά τους", εξηγεί.

Αν από τα 4833 έχεις μόνο τα 33 και ψάχνεις τα 4800, κάνεις κεφάλι "μολύβι" ασυζητητί.

Ωραίος τίτλος για Υπουργείο Γιώργο μου: "Υγείας και Ευεξίας". Και συζυγικής απιστίας θα προσέθετα για να λάβει ένα διαφορετικό κύρος

Ο ι ψυχολόγοι Ντίτον και Κάνεμαν ανέτρεξαν σε διάφορες έρευνες του οργανισμού Γκάλοπ (Gallup) για τους δείκτες ευημερίας που είχαν γίνει στο διάστημα 2008-2009 σε ένα δείγμα 1.000 Αμερικανών και περιείχαν 450 ερωτήσεις σχετικές με την καθημερινή ευεξία και την συνολική αίσθηση ευτυχίας από τη ζωή τους.

Η ευτυχία αυξάνονταν όσο μεγάλωνε το εισόδημα, αλλά το φαινόμενο σταματούσε στα 58.000 ευρώ . Από την άλλη πλευρά, η συνολική αίσθηση επιτυχίας και ευεξίας συνέχιζε να αυξάνεται και πέραν αυτού του σημείου.

Σε απλά ελληνικά στα 58 χιλιάρικα "το οριακό κόστος ισούται με το οριακό έσοδο", εκεί δηλαδή μεγιστοποιείται το όφελος. Αν το θέλετε επιστημονικά, μόλις καβατζάρεις το τάλιρο τον μήνα, βρες και καμιά γκόμενα/γκόμενο για την...ευεξία και δεν κυνηγάς με τόση μανία τα επιπλέον.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ, Κάνεμαν και ο Ντίτον ανέλαβαν την έρευνα για να μάθουν περισσότερα πράγματα σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική πολιτική. Ωστόσο, κάποιοι εξακολουθούν ν' αμφισβητούν την αξία που έχει η οικονομική ανάπτυξη για τα άτομα μιας κοινωνίας και όπως λέει ο Ντίτον, ο ίδιος και ο συνεργάτης του απέχουν πολύ από το να δώσουν μια οριστική απάντηση σ' αυτό το ερώτημα.

Δεν τίθεται θέμα οικονομικής ανάπτυξης αλλά διανομής του πλούτου. Από την άλλη, από πίττα που δεν τρως τι σε νοιάζει κι αν καεί. Πίττα κότα τον Γενάρη και παπί τον Αλωνάρη.

Όμως, όπως προσθέτει ο ίδιος: "Δουλεύοντας γι' αυτή τη μελέτη αποκόμισα μεγάλη συναισθηματική ευεξία. Ως οικονομολόγος τείνω να πιστεύω ότι τα χρήματα μας κάνουν καλό και χαίρομαι που βρήκα κάποιες αποδείξεις γι' αυτό".

"Όπως και σε άλλες μελέτες για την ευεξία, βρήκαμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν αρκετά ευχαριστημένοι και ευτυχισμένοι από τη ζωή τους", ήταν το γενικό συμπέρασμα των ερευνητών.

Ενώ, συγκρίνοντας την ικανοποίηση που παίρνουν από τη ζωή οι Αμερικανοί σε σχέση με πολίτες άλλων χωρών, οι ίδιοι βρήκαν ότι οι ΗΠΑ έρχονταν ένατες μετά τις σκανδιναβικές χώρες, τον Καναδά, την Ολλανδία, την Ελβετία και τη Νέα Ζηλανδία.

Κι εδώ στους πρώτους οι Νεοζηλανδοί; Θα γίνω μικρός Μαορί μου φαίνεται. Υπάρχει και μια μικρή αλλά σπουδαία ελληνική κοινότητα στη Νέα Ζηλανδία.

Μικρός Οδυσσέας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tony avatar
  tony 10/09/2010 08:41:30

  Εμένα πάντως με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο.
  Προσυπογράφω.

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 10/09/2010 09:10:57

  The Documentary: «Torturing Democracy» - The Inside Story
  http://www.torturingdemocracy.org/program

  «..profoundly journalistic
  and profoundly affecting.

  This one will go into the
  Record books for historians
  and teachers and others
  who look back to ask,

  «What Did We Do?»»

  ~Bill Moyers (1934 - ):

  - 13th White House Press Secretary 1965-1967 (President: Lyndon B. Johnson)
  - Extensively involved with Documentaries & News Journal Programs
  - Numerous Awards & Honorary Degrees
  - Well known as a trenchant critic of the U.S. Media
  - Famous Quote: «Plutocracy and Democracy don’t mix»

  **

  • μικρός οδυσσέας avatar
   μικρός οδυσσέας @ η Dimi 10/09/2010 12:44:14

   Καλημέρα Dimi μου έστω και αργοπορημένη.

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ μικρός οδυσσέας 10/09/2010 14:27:01

    The same shameless. The same unpunished. The same unrepentant killers.

    The same Mafiocracy of New World Order, with its branches and “Yes-men”
    Assassins, executing paid contracts. This time, for the National Death of GREECE.

    The purpose of this Documentary is to be used as a WAKE-UP! Call for the Greeks.

 3. nationalist rightist avatar
  nationalist rightist 10/09/2010 09:35:23

  Νομιζω πως το αποφθεγμα "Το χρημα δε φερνει την ευτυχια" ειναι σωστο υπο την εννοια οτι δεν ειναι απαραιτητα ευτυχισμενος οποιος εχει χρηματα,σκεφτειτε ποσοι παμπλουτοι ανθρωποι διαχρονικα πασχουν απο καταθλιψη η εχουν τεραστια αλλου ειδους προβληματα.κατα τα αλλα προφανως και τα χρηματα ανεβαζουν το βιοτικο επιπεδο και βοηθουν στην επιλυση πολλων προβληματων αλλα ως εκει,οταν γινονται μανια και αυτοσκοπος χανεται η ουσια...

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ nationalist rightist 10/09/2010 09:48:59

   "Το χρήμα δε φέρνει την ευτυχία, αλλά καλό είναι να υπάρχει..."


   Τζ. Πανούσης

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ (A)θανάσης 10/09/2010 10:00:58

    Μαζί με μια αργομισθία από την Εθνική Τράπεζα και μια σπιταρόνα στην Εκάλη ώστε να μπορούμε να το παίζουμε αναρχοφρικιό των Εξαρχείων με το αζημίωτο, έτσι δεν είναι Τζιμάκο;

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ (A)θανάσης 10/09/2010 10:05:01

    Διόρθωση: Στην Πολιτεία, όχι την Εκάλη. Και εξοχικό στην Αντίπαρο.
    Από την τράπεζα νομίζω παρητήθη...

 4. The Saint avatar
  The Saint 10/09/2010 09:58:57

  Σε ένα κόσμο, που έχει στηθεί γύρω απο, και προσκυνά ευτελείς αξίες, είναι φυσιολογικό να θεωρείται το χρήμα (κατ'εξοχήν μέσο "συννενόησης")ώς παράγων "ευτυχίας"
  Εκείνο που καμμιά έρευνα δεν μας λέει, είναι τί γίνεται απο τη στιγμή, που ο άνθρωπος, έχοντας "τα πάντα" απο υλικά αγαθά, στο τέλος μπουχτίζει.
  Και είναι βεβαια συνεπαγόμενο, ότι μετά απο αυτό, αρχίζουν τα ...extreme, σε ότι έχει να κάνει με την (αντι)κοινωνική συμπεριφορά, σε όλα τα επίπεδα...
  Ελπίζω να ήμουν κατανοητός.
  Αν δεν ήμουν, σκεφτείτε
  1) Παράνομες δραστηριότητες
  2) Αλλαγη σεξουαλικής συμπεριφοράς,
  και πάει λέγοντας...

  • The Saint avatar
   The Saint @ The Saint 10/09/2010 10:00:57

   Προτιμώ να έχω απλά τα πρός το ζείν, και να έχω πάντα "στόχους" στη ζωή μου. Στόχους δύσκολους, εύκολους δεν έχει σημασία, αλλά δεν θα έχω μιά ανιαρή ζωή, που θα με εκτρέπει, σε αντικοινωνικές συμπεριφορές...

 5. Ένα Πρόβατο avatar
  Ένα Πρόβατο 10/09/2010 10:24:17

  "Το χρήμα δε αγοράζει την ευτυχία, αλλά μπορεί να νοικιάσει αρκετή"

  • μικρός οδυσσέας avatar
   μικρός οδυσσέας @ Ένα Πρόβατο 10/09/2010 12:49:23

   Καλό

 6. athamas avatar
  athamas 10/09/2010 11:42:05

  «Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία καλμάρει όμως τα νεύρα»
  ...είναι η σωστή διατύπωση του μηνύματος και αν δεν με απατά η μνήμη μου το είχε πρωτοπεί ο Ralph Waldo Emerson.

  Και είναι μια μεγάλη αλήθεια αν και όλα εξαρτώνται απ τις ανάγκες που έχει καθορίσει ο άνθρωπος για τον εαυτό του σε σχέση με το ειδότημά του και όχι ακριβώς με κάποιος συγκεκριμένο εισόδημα όπως γράφει το άρθρο.

  Κάποιος που ζεί λιτή και σπαρτιάτικη ζωή - επειδή έτσι του αρέσει και είναι επιλογή του και όχι εξ ανάγκης - και το βασικότερο δεν χρωστάει πουθενά και δεν τον κυνηγάει κανένας για δανεικά ούτε έχει άλλες υποχρεώσεις πλήν του εαυτού του μιά χαρά ευτυχισμένος μπορεί να είναι με πολύ λίγα χρήματα.

  Όλα είναι σχετικά σε τούτη τη ζωή και δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες ευτυχίας.

  Γνωρίζω ανθρώπους που έχουν πολύ περισσότερα απ όσα γράφει το άρθρο και ζούν μια ζωή απελπιστικά ανυπόφορη με βάση τα δικά μου πρότυπα «ευτυχισμένης ζωής» και με τίποτε δεν θάθελα να ζούν όπως ζούν οι συγκεκριμένοι και γνωρίζω και άλλους που έχουν κατά πολύ λιγότερα και είναι όντως ευτυχείς.

  «Ο πλούτος χωρίς πλούσια καρδιά είναι ζητιανιά»

  ...(του ιδίου R.W. Emerson αν πάλι θυμάμαι σωστά)

 7. dimiris avatar
  dimiris 10/09/2010 11:56:38

  Η φτώχεια φέρνει απόλυτη δυστηχία... Φτάνει πια με το παραμύθι. Το χρήμα φέρνει μπόλικη ευτυχία και τα αγοράζει πλέον σχεδόν τα πάντα.

 8. Paranoia avatar
  Paranoia 10/09/2010 12:29:33

  "Ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος"

  • μικρός οδυσσέας avatar
   μικρός οδυσσέας @ Paranoia 10/09/2010 12:59:17

   Σωστό. Αλλά πόσο κάνει ο άρτος είναι το ζήτημα. Και πόσους άρτους θέλει ο καθένας.

  • athamas avatar
   athamas @ Paranoia 10/09/2010 14:36:26

   «ούκ επ' άρτω *μόνω* ...»
   Άρα ζήσεται «επ' άρτω» κατ' αρχήν ΚΑΙ επιπλέον με το «ούκ επ' άρτω μόνω..»
   Την ξέρεις την ιστορία με τον δόκιμο καλόγερο που έκπληκτος «ανακάλυψε» ότι οι καλόγεροι ..τρώγανε! αν είναι δυνατόν δλδ! έτσι;
   Και την ώρα του φαγητού του είπε ο γέροντας: εμείς τώρα θα φάμε εσύ τράβα για προσευχή.
   Μιά μέρα, δεύτερη μέρα, τρίτη μέρα, λόρδα ο νέος, έβλεπε τους άλλους να τρώνε αλλά αυτός .. προσευχή! :lol:
   Μέχρι που στο τέλος είπε στον γέροντα «μήπως να φάω και γώ αντί να παω για προσευχή;»

   «Τα τω καίσαρος τω καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ»

 9. Κάποιος avatar
  Κάποιος 10/09/2010 13:14:42

  Το θέμα είναι ποιο είναι το προσωπικό τίμημα του καθενός για να συσσωρεύσει τον πλούτο που θεωρούν οι συγκεκριμένοι ντοκτοράδες προκειμένου να πιάσει το χρηματικό όριο της ευτυχίας που θέτουν οι ίδιοι.
  8-10-12-14 ή παραπάνω ώρες προσωπικής εργασίας σε άκρως στρεσσογόνο περιβάλλον με όλα τα ψυχοσωματικά προβλήματα που συνεπάγεται ή μήπως αναφέρεται μόνο σε εισοδηματίες κακ μέλη ευπόρων οικογενειών που τα βρίσκουν έτοιμα ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.