#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/03/2011 07:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καλύτερα να αφήσουμε τη δικολαγνεία κατά μέρος

Την κατάθεση αγωγής κατά της Moody's ζητούν από την κυβέρνηση δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εκτιμούν ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει αποζημίωση, υποστηρίζοντας ότι η προχθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο ήταν όχι μόνον αδικαιολόγητη αλλά και ύποπτη.


 

 

Είναι γνωστό ότι οι τρεις περίφημοι οίκοι αξιολόγησης ,μεταξύ των οποίων και η Moody’s που μας υποβάθμισε, δεν φημίζονται για την ακρίβεια και την αμεροληψία στις προβλέψεις και τις επισημάνσεις της τα τελευταία χρόνια. Στο ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης από τη γηραιά ήπειρο, οι τρεις μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης βρέθηκαν στο στόχαστρο της παγκόσμιας κριτικής, καθώς ο ρόλος τους είχε θεωρηθεί καθοριστικός. Δεν κατάφεραν να προειδοποιήσουν επαρκώς τους επενδυτές για τους υψηλούς κινδύνους που είχαν αναλάβει με την ανάληψη των σύνθετων πιστωτικών προϊόντων, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης. Για το λόγο αυτό επλήγη ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία τους.

Τούτο δεν σημαίνει όμως ότι γενικώς προσφέρονται είτε για την ανάπτυξη θεωριών συνωμοσίας, είτε ως άλλοθι για τα δικά μας δομικά, επιχειρησιακά και πολιτικά προβλήματα. Κάποιος είπε να τους μηνύσουμε μάλιστα, το πήραν και ορισμένοι άλλοι αστέρες και κάνει τον γύρο των ελληνικών media, ότι οι υπερήφανοι Έλληνες θα τους κάνουμε και μηνύσεις. Στην περίπτωση της δημοσιονομικής κρίσης, οι τρεις μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης (Moody’s, Fitch και S&P) εμφανίστηκαν στο παρελθόν μάλλον αισιόδοξες, κυρίως από τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα, τις μεγάλες συμφωνίες, τα έργα που γίνονταν, την ευρωστία των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, την ταχεία ανάπτυξή τους στη Βαλκανική, και την εξωστρέφεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Τότε οι οίκοι ήταν καλοί και αγαθοί;

Σήμερα, όμως, υπάρχει μια θεαματική στροφή στις εκτιμήσεις τους. Οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, κατά το τελευταίο εξάμηνο, έχουν δημιουργήσει ένα σύνθετο και συνάμα χωρίς προηγούμενο οικονομικό σκηνικό για τη χώρα μας. Για πολλούς, οι υποβαθμίσεις αυτές συνέτειναν σε μεγάλο βαθμό και στην ταχεία υποβάθμιση της άντλησης δανεισμού της χώρας μας από τις διεθνείς αγορές χρήματος, με συνέπεια την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

Οι εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα βαθμολογίας των ομολόγων που εκδίδουν τα κράτη και οι εταιρείες. Έτσι, δημιουργούν νέα δεδομένα οικονομικής εξουσίας, διαμορφώνοντας στην πράξη τις συνθήκες χρηματοδότησης του χρέους των επιμέρους κρατών. Χωρίς αμφιβολία οι αξιολογήσεις των τριών μεγαλύτερων οίκων πιστοληπτικής ικανότητας κρίνουν σε κάποιο βαθμό τα οικονομικά δεδομένα ολόκληρων χωρών, ακόμη και ηπείρων, διαμορφώνοντας ανάλογες κατά τόπους εξελίξεις στις χώρες που εφαρμόζονται προγράμματα βιωσιμότητας.

Παρά ταύτα ας είμαστε λίγο φειδωλοί στη χρήση των ένδικων μέσων. Ας αφήσουμε τα εξώδικα, τις αγωγές και τις μηνύσεις, να αφήσουμε τους οίκους και να κοιτάξουμε τα του οίκου μας. Γιατί στη λογική αυτή πρέπει να στραφούμε και κατά της Τρόικας που με την συνταγή της βύθισε τη χώρα σε πρωτοφανή ύφεση, αλλά και κατά των βουλευτών που ψήφισαν το μνημόνιο, των δημοσιογράφων, των επιχειρηματιών, των κοινωνικών εταίρων και όλων όσων το στήριξαν, συχνά με θρησκευτική ευλάβεια.

Για αυτό καλύτερα να αφήσουμε τη δικολαγνεία κατά μέρος. Θα μας τα φάνε οι δικηγόροι τα δανεικά…

Μ.Ο.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/03/2011 08:39:42

  Εγώ λέω να κάνω μήνυση στον δάσκαλο που έβαλε κακό βαθμό στην κορούλα μου και στο γιατρό που μου είπε ότι έχω ζάχαρο.

  Αν κάνουν οι ηλίθιοι μήνυση απλά θα ανεβάσουν λίγο παραπάνω το κόστoς δανεισμού. Αν δεν ζούσαμε με δανεικά, από Γέφυρες μέχρι Διακοποδάνεια, δεν θα μας ζάλιζε κανείς.

  • Orestios avatar
   Orestios @ archaeopteryx 10/03/2011 09:22:47

   +1000
   Το σκεπτικό είναι πως ο γιατρός είναι κερδοσκόπος και θέλει να σε φορτώσει φάρμακα.

  • anonymous avatar
   anonymous @ archaeopteryx 10/03/2011 10:43:11

   Υπάρχει ευθύνη των οίκων αξιολόγησης, στην Αμερική το ψάχνουν και τώρα το ψάχνουν και στην Ευρώπη. Είναι ένα θέμα για το οποίο δίδονται διδακτορικά στις νομικές σχολές.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ anonymous 10/03/2011 11:35:13

    να μου επιτρέψεις ανώνυμε να έχω ίδια άποψη για τους οίκους αξιολόγησης , την αξιολόγηση ομολόγων και την χρήση των αξιολογήσεων. Είναι κατά 99% για χρήση των επενδυτών και υποψήφιων επενδυτών. Εάν υπάρχουν σκοπιμότητες είναι στο 1%. Όπως και οι εκτιμήσεις για την υγεία ή την ομορφιά, αλάνθαστο δεν υπάρχει. Όταν η όποια Moody's γίνει αναξιόπιστη, κανείς δεν θα ασχολείται με τα ratings που βγάζει.

    Οι Γερμανικές νομικές σχολές που ασχολούνται, έχουν ασχοληθεί και με μάγισσες και έκαψαν κάμποσες μέχρι τον 17ο ή 18ο αιώνα.

 2. skeptomenos avatar
  skeptomenos 10/03/2011 08:50:56

  Έχω μια απορία:
  Έχουν υπογράψει το μνημόνιο αυτοί?

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 10/03/2011 09:00:58

  Τελικά πρόκειται για κυβέρνηση αρλεκίνων και γελωτοποιών. Oι μέτοχοι και τα στελέχη της Moody's θα κρατάνε τις κοιλιές τους από τα γέλια όταν θα μάθουν τα περί "μηνύσεων" από μια δράκα αχαμνών βουλευτάκων μιας μπανανίας.

 4. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 10/03/2011 09:23:52

  Σιγά μη σκίσουν το καλσόν. Αυτά είναι προς τροφήν του πόπολου.
  Να κάνουν και κάτι ηρωϊκό ντε.
  Μόνο μνημόνια να εγκρίνουν;

 5. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 10/03/2011 09:54:32

  Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν ερώτηση στον ΥΠΟΙΚ για τη χρησιμοποίηση ένδικων μέσων κατά των οίκων αξιολόγησης, διάβασαν το Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση πριν ψηφίσουν ΝΑΙ? Το δούλεμα τέλος.

  Εγώ, πάντως, λέω να κάνουμε ένα λαϊκό δικαστήριο με πρόεδρο τον Καζάκο (Κοντσέρτο για Πολυβόλα κλπ...) και πολιτική αγωγή τον Κούγια.
  Να μάθει η κάθε Moody's πόσα απίδια βάνει ο σάκος.

 6. neotera avatar
  neotera 10/03/2011 10:34:19

  Αν είσαι από την πλευρά των Μούντης φυσικό είναι να μη θέλεις να παρακωλύεται το εργο σου να αμαυρώνεται η φήμη σου με κανέναν τρόπο. Αν είσαι με τα θύματά τους χαίρεσαι που κάτι ακόμα απο θεσμό στέκεται ως δυνητικό εμποδιο στους τοκογλύφους

 7. skeptomenos avatar
  skeptomenos 10/03/2011 10:36:01

  Έφεραν τον δήμιο, του έδωσαν το μαστίγιο, και την ώρα που μας έδερνε μας είπε και μακάκες.
  Αυτοί που τον έφεραν, του έδωσαν το μαστίγιο, θα του κάνουν μήνυση επειδή μας είπε μακάκες?
  Καλό δεν λέω.. μου θυμίζει εκείνο με την πόρνη.

 8. spiros avatar
  spiros 10/03/2011 10:48:39

  Κοροϊδεύουν τον κόσμο διότι δεν στρέφεσαι δικαστικά εναντίον του συμβούλου που προσέλαβες.

 9. enianos avatar
  enianos 10/03/2011 10:55:27

  Από κεκτημένη ταχύτητα το είπαν …….Ως γνωστόν η πιο συνήθης φραστική απειλή είναι, θα σου κάνω μήνυση!

 10. vassilis avatar
  vassilis 10/03/2011 12:58:16

  Φωναζει ο κλεφτης για να φυγει ο νοικοκυρης!Να μυνησουν τους εαυτους τους που μας εφεραν μεχρι εδω!

 11. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/03/2011 16:29:49

  Οι Ισπανοι δικηγοροι παντως την κατεθεσαν....

  ΠΠ

 12. Χρήστος avatar
  Χρήστος 26/06/2011 17:41:02

  Το να μηνύεις το γείτονα σου γιατί έχει ένα σκύλο που γαυγίζει σε ώρες κοινής ησυχίας, η το μοτοσυκλετιστή που περνάει συνεχώς της ώρες κοινής ησυχίας κάτω απο το παράθυρο σου, μη αφήνοντας σε να ξεκουραστείς μπορεί να είναι ολίγον μικροπρέπεια όμως είναι εφικτό και αιτιολογιμένο. Το να μηνύεις όμως εταιρείες αξιολόγισης είναι δώρον άδωρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.