#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/12/2013 13:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καλοπιστία αναμένει από την τουρκοκυπριακή πλευρά ο Ευ. ΒενιζέλοςΤην ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα «επιδείξει εν τέλει καλοπιστία» ώστε να υπάρξει συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά από τη συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που «περιλαμβάνουν προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να υπογραμμίσει τη σημασία της κοινής διακήρυξης, τονίζοντας ότι «το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι πληροφοριακού ή τυπικού χαρακτήρα, αλλά συνιστά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».

Όπως είπε, η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι θεσμικά συμβατή με τους κανόνες της Ε.Ε. και να οδηγεί σε μία ομοσπονδιακά δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

«Θέλουμε να ελπίζουμε», πρόσθεσε, «ότι θα υπάρχει συμφωνία στο ανακοινωθέν ως δείγμα καλής θέλησης προκειμένου να μπούμε στο κύριο μέρος της διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε επίσης ότι «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη "τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου"».

Ερωτηθείς αν η Άγκυρα συμμερίζεται τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για «μία και αδιαίρετη κυπριακή δημοκρατία» στις διαβουλεύσεις για την κοινή διακήρυξη, ο κ. Νταβούτογλου σχολίασε ότι υπάρχουν παγκοσμίως πολύ λίγα «παγωμένα» ζητήματα τα οποία έχουν συζητηθεί με τόση λεπτομέρεια όσο το Κυπριακό, συμπληρώνοντας ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει «τεράστια ορολογία».

Σύμφωνα με τον τούρκο ΥΠΕΞ, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπήρξε «αρκετά ελαστική» και έχει τη διάθεση να διαβουλευθεί με σκοπό την λύση.

Πρόσθεσε δε ότι η Άγκυρα θέλει να δει βούληση και από την κυπριακή πλευρά που θα δείχνει πως επιθυμεί συνομιλίες οι οποίες θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού.

Παράλληλα, ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουν άμεσα οι απευθείας συνομιλίες, καθώς «χάσαμε πάρα πολύ πολύτιμο χρόνο από το 2004».

Με τη συμμετοχή Αθήνας και Άγκυρας οι διαβουλεύσεις

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση του κύπριου προέδρου να υπάρξει απ' ευθείας επαφή εκπροσώπου από την Αθήνα με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Είπε ακόμη ότι ανάλογη συνάντηση θα υπάρξει μεταξύ του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς και εκπροσώπου που θα ορίσει η Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, οι συναντήσεις αυτές θα διευκολύνουν τη διαδικασία.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η ελληνική προεδρία της Ε.Ε.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Νταβούτογλου επεσήμανε ότι η Τουρκία αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε. το α' εξάμηνο του 2014 όσον αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική, για την οποία τόνισε ότι η χώρα καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες.

«Πιστεύουμε και ελπίζουμε», πρόσθεσε, «ότι η ώθηση που έχει δοθεί από πλευράς της Ελλάδος θα συνεχίσει να υπάρχει αυξανόμενη και κατά την προεδρία της».

Μειονότητες

Ο κ. Νταβούτογλου έκανε αναφορά και στο θέμα των μειονοτήτων που ζουν σε Ελλάδα και Τουρκία, το οποίο -όπως είπε- πρέπει να θεωρείται «μία ευκαιρία, μία γέφυρα που θα ενώνει τους δύο λαούς».

Είπε ακόμη ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις δύο κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ισότητας και των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών.

Θρησκευτικά μνημεία

Σε ερώτηση με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, ο κ. Νταβούτογλου απάντησε ότι και από τις δύο πλευρές «δεν πρέπει να γίνεται χρήση θρησκευτικών μνημείων με τρόπο που δεν συνάδει με τον χαρακτήρα των μνημείων αυτών».

Επεσήμανε ακόμη ότι η τουρκική κυβέρνηση εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο στις σχέσεις της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε ότι «από τουρκικής πλευράς υπάρχουν πράξεις που αποδεικνύουν την καλή θέληση της Άγκυρας όπως η επιστροφή περιουσιών των βακουφίων».

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς είναι υποχρέωση όλων των κρατών μελών ΟΗΕ και της UNESCO. «Είναι προφανές ότι η Αγ. Σοφιά είναι ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προστατευόμενο και είναι προφανές ότι πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί στη χρήση των μνημείων», ανέφερε.

http://www.naftemporiki.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 13/12/2013 15:21:14

  «Όταν σάς πήραμε τη Πόλη, σάς βγάλαμε τα δόντια.
  Όταν σάς πήραμε τη Κύπρο, σάς κόψαμε τα χέρια.»
  ~Μπουλέντ Ετσεβίτ (1925-2006), ο πρωθυπουργός του Αττίλα

 2. Νίκος avatar
  Νίκος 13/12/2013 16:34:53

  Και θα περιμένει για πολύ ακόμη...

  Άνευ ουσίας συνάντηση για ακόμη μια φορά.

  Εν τω μεταξύ,οι πράκτορες του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής αλωνίζουν στη Θράκη,το 40% της Κύπρου παραμένει υπό την Τουρκική κατοχή,τουρκικές φρεγάτες κόβουν βόλτες μέχρι τον Πειραιά,και η εκστρατεία μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τΖΑμι συνεχίζεται.

 3. Λύσανδρος Ἀλεξανδρίδης avatar
  Λύσανδρος Ἀλεξανδρίδης 13/12/2013 16:35:13

  Καὶ θὰ ἀναμένει καλοπιστία μέχρι νὰ βγάλει ὁ ἥλιος κέρατα.

 4. Dimitrios Kottas avatar
  Dimitrios Kottas 13/12/2013 17:54:38

  Μην φάτε.Έχουμε γλαρόσουπα...

 5. ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ avatar
  ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ 13/12/2013 21:29:34

  Μπα θα περιμένει πολύ ακόμα.

 6. Eva avatar
  Eva 14/12/2013 16:40:41

  Εμείς ο λαός, δεν αναμένουμε καλοπιστία κ. Βενιζέλο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.